Hoe suiker zich vermomt: zo ontmasker je de suiker!

suiker vermommingen

Als je minder suiker wilt eten, is het handig om te weten hoe je het kunt herkennen.

Daarom een handig overzicht met pseudoniemen van suiker dat ik tegenkwam in de Gezondgids van de Consumentenbond.

Suiker vermommingen

 1. Glucose
 2. Dextrose
 3. Fructose
 4. Levulose
 5. Galactose
 6. Sacharose
 7. Sucrose
 8. lactose
 9. druivensuiker
 10. vruchtensuiker
 11. melksuiker
 12. glucosestroop
 13. graanstroop
 14. moutstroop
 15. rijststroop
 16. maisstroop
 17. isomerosestroop
 18. vruchtensiroop
 19. vruchtenconcentraat
 20. honing
 21. gekonfijte vruchten

Dat is een hele lijst om te onthouden! Gelukkig geeft de Consumentenbond de volgende handige vuistregel om suiker te ontmaskeren:

Alles dat eindigt op ‘ose

Alles dat eindigt op suiker

Alles dat eindigt op stroop

Let jij op suiker?

Similar Posts

22 Comments

 1. Niet echt als ik eerlijk ben, maar met een kilo suiker doe ik 3, 4 maanden, alleen ‘s morgens in 1 kopje koffie, snoepen doe ik met mate en frisdrank heb ik nooit in huis.
  Op productinformatie let ik ook nooit zo op suikers, wel is het zo, dat als iets te zoet of te zout is, ik dat product niet meer koop.
  Naar mijn idee krijg ik niet overdreven suiker naar binnen, ook omdat ik op gewicht wil blijven en als iets te zoet is, vind ik het gewoon niet lekker.

  Groetjes Lily

 2. Ja, ik let op suiker, of eigenlijk op suiker in kant en klaar producten. Dat is vaak veel en vaak door slechtere zoete stoffen. Fabrieksspul koop ik niet graag.
  Ik maak iets wat ik eet liever zelf. Mét suiker, of honing vind ik ook prima. Dan zit er misschien wel veel suiker in een koekje, granola of jam, of toetje maar wel echte suiker, en ik weeeeet hoeveel er in zit.

 3. Handig lijstje! Irritant dat het zoveel verschillende namen heeft, maar zo weet je wel een beetje waar je op kunt letten :)

 4. Ja let wel op
  Wist het al die namen
  Maar ach verstand en gevoel op een lijn te krijgen valt niet altijd mee

 5. Handig zo’n lijst voor de mensen die hier bewust mee bezig zijn. Ik ben echt gek op suiker, zo gaat er in een kop koffie alleen al drie schepjes haha. Nee ik let er niet op ;-)

 6. Ja, vanwege intoleranties hier moet ik heel wat etiketten lezen of er: suiker, gluten, melk (zijn ook wel meer dan tien namen voor), vanilline, sulfiet, varkensvlees en nog een aantal e-nummers die ik je bespaar.
  Ik koop daarom voornamelijk basisproducten en sta het langst op de agf afdeling en daar is mijn kar vooral mee gevuld. Op NPO.nl kun je een docu zien (tot 17 juli) die gaat over alles waarvan de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we ze te zien krijgen. De docu heet ‘Fed Up’. Het heeft een duidelijke overlap met ‘What the Health’ (nu te zien op Netflix). Multinationals staan boven regeringen. Ziek zijn is een verdienmodel. Niet te geloven, maar helaas waar.

 7. Jep! Sinds kort eet ik bijna zo goed als suikervrij. Nog niet volledig, maar probeer wel veel te vermijden. Heb ook echt afkickverschijnselen gehad: hoofdpijn, misselijk, duizelig. Sinds kort zwakt dit af en krijg ik het juist als ik teveel suiker binnen krijg. Erg verslavend dat spul..

 8. Ik begeleid mensen voor een wetenschappelijk onderzoek met een suikervrij dieet. Zelf na een anderhalf jaar vind ik nog steeds producten met suiker waar ik dat nooit van had gedacht. De tip van de consumentenbond geef ik de mensen ook altijd mee

 9. Ik gebruikte altijd weinig suiker, alleen voor het bakken van taarten en cakes, maken van jam en sappen.
  Wij aten vrijwel onbewerkt, dus ik kocht meest basis producten.
  Sinds januari volg ik het Moermandieet, mag nu niets wat bewerkt is, geen witmeel en geen suiker, geen eigen gemaakte vruchtensappen, geen dadels en vijgen, Wel mag ik fruit.
  Dit lijkt misschien heel beperkend, doch ga uit van hetgeen wel mag en dat is heel veel!

   1. I.v.m. borstkanker volg ik naast het reguliere traject ook moermantherapie, onderdeel daarvan is het moermandieet.
    Vrij snel na het starten van het dieet, vroeg ik aan mijn ntt-arts hoe komt het dat ik toch telkens zo’n trek heb. ( ik gebruik nu toch geen vulling meer, maar alleen voeding?)
    Wij namen mijn voedingspatroon door. Een van de punten was dat ik fruit mee juicde , dit wordt in de maag al opgenomen, omzetting naar en opname van snelle suiker.
    Je mag wel (sinaas)appel en veel ander fruit eten, nu worden de suikers pas in de darm opgenomen.
    Ik mag dus alleen sappen van groenten , in mijn geval neem ik voornl biet en wortel en soms doe ik er nog wat gember of selderij door.
    Omdat ik op een gegeven moment de biet niet meer kon verdragen, ben ik 4 weken helemaal gestopt met bietensap drinken.
    Momenteel doe ik er 2 citroenen door, deze pers ik gewoon uit en doe het door het groentesap, wat t.n.t. prima gaat.
    Voorheen dronk ik bieten/ wortel en citroensap apart.
    Dit mag je zeker zien in het kader dat het onderdeel van het dieet is, ik drink elke dag staande aan het aanrecht een glas sap en drink een glas water er achteraan.
    Verse vijgen en dadels blijken zoveel suikers te bevatten, dat ik van mijn ntt arts er een negatief advies hiervoor heb gekregen, dit vond ik heel jammer.
    Advies was neem vaker noten, is ook heerlijk en 2 stukjes hele pure chocola mag ook dagelijks.
    Beetje uitgebreid antwoord, ik hoop dat essentie duidelijk is.

 10. Ik probeer in het dagelijks leven op suiker te letten. Maar vind het toch verdomd moeilijk om zo veel lekkere dingen te laten sgtaan :( Wel een handig lijstje! <3

 11. Handig lijstje! Let er zelf niet bizar op omdat ik weet waar het wel en niet in zit. Zolang je alles met mate eet, zit het wel goed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.