Hoe snij je een ui? En snijtechnieken voor andere groentes en fruit.

hoe snij je een ui

Een ui snijden.

Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Ik snijd ze gewoon.

Maar na het lezen van het Keukenhandboek Snijtechnieken kwam ik tot een schokkende ontdekking:

Ik heb het altijd fout gedaan!

Zo snijd ik uien

Als ik een ui snijd dan ga ik als volgt te werk: ik snijd eerst die twee puntige uiteinden er af. Vervolgens haal ik de schil er af. Daarna leg ik de ui op één van de nu vlakke uiteinden en snijd hem door midden.Vervolgens snijd ik hem of in halve ringen als ik hamburgers maak, of in snippers/blokjes als ik spaghetti/macaroni of iets dergelijks maakt.

Niks mis mee wat mij betreft.

Snijtechniek om uien te snijden

Maar Marianne Lumb geeft in haar boek Keukenhandboek snijtechnieken een andere methode. Net als ik snijd ze eerst 1 uiteinde van de uit af. Maar waar ik dat vervolgens aan de andere kant ook doe, stopt zij na 1 kant en zet de ui op de vlakke kant. Dan snijdt ze hem door midden. Pas daarna haalt ze de schil er af. Ze benadrukt daarbij om de ‘wortelaanzet’ intact te laten. Dat maakt het namelijk makkelijker om gelijke ringen te snijden.

Vervolgens legt ze beide helften met de vlakke kant op de snijplank en gaat ringen snijden. Dat is wel weer ongeveer zoals ik een ui snijd. Behalve dan dat zij de ui vastpakt met de zogenoemde ‘klauwgreep’. Zie ook Welke snijplank!

Paprika snijden langs de ‘natuurlijke lobben’

Als ik een paprika snijd dan snijd ik altijd eerst de bovenkant eraf. Maar Marianne Lumb adviseert om ‘in de buik’ van de paprika te snijden langs de ‘natuurlijke lobben’. Vervolgens trek je die met je handen los.

Over het Keukenhandboek snijtechnieken

Het Keukenhandboek is een heel uitgebreid boeken over soorten messen die je kunt gebruiken in de keuken, en uitleg hoe je op de beste manier groenten, fruit en vlees kunt snijden. Als je bijvoorbeeld een messenset wilt kopen, maar je weet niet goed waarop je moet letten, dan raad ik dit boek beslist aan.

Filmpje Allerhande hoe je een ui snijd

In onderstaand filmpje van Allerhande wordt ook nog eens uitgelegd en gedemonstreerd hoe je een ui moet snijden. Ik vind het er best link uitzien eerlijk gezegd met dat mes. Maar goed. Ik gebruik dan ook een andere methode.

Mijn conclusie over het Keukenhandboek snijtechnieken

Wie houdt van koken, en zich bewust is van messen en snijtechnieken zal dit een interessant en leerzaam boek vinden. Aan mij is het niet zo heel erg besteed moet ik bekennen. Het is me iets te ingewikkeld en teveel gedoe. Met mijn ‘ik-doe-maar-wat-techniek’ krijg ik mijn voedsel ook goed gesneden.

Maar dat neemt niet weg dat dit boek veel en goede informatie biedt. Je moet er alleen interesse in hebben.

Praktische informatie over Keukenhandboek snijtechnieken

Het Keukenhandboek snijtechnieken is voor 17,75 te koop bij bol.com.

uien snijden

Hoe snijd jij uien?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik snij de bovenkant eraf en keep de zijkant in zodat de ui gemakkelijk te pellen is. Bij meerdere uien doe ik dat laatste onder de kraan om de kans op tranende ogen te verkleinen. Vervolgens snij ik ze van boven naar onder doormidden. Een helft plat leggen en horizontaal, afhankelijk van de grootte van de ui, 3 tot 5 maal horizontaal insnijden tot bijna aan de wortel. Daarna verticaal plakjes snijden zodat je fijn gesnipperde ui overhoud. Ringen of halve ringen snijden spreekt vanzelf.
  De mooiste resultaten en minder kans op tranende ogen krijg je overigens door een klein en dun, maar vlijmscherp mes te gebruiken. Zelf geef ik de voorkeur aan een Robert Herder groentenmes of een Opinel Officemes.

 2. Goed geslepen mes is inderdaad eerste vereiste.
  In de film Julie en Julia(over kookboekschrijfster Julia Child)zit een mooie scene waar Julia “leert” uiensnijden. Volgens de mannen van de Franse kookschool doet ze het niet goed, en thuis oefent ze dan maar. De hele keukentafel ligt vol gesneden uien. Mooie film trouwens!
  Ik rommel wat aan met snijden, maar wel met een klauwhand, dat is om te voorkomen dat ik met mijn scherpe mes vingertopjes mee snijd.

 3. :-D leuk cursus ui snijden ;-)
  Ik snijd ze het zelfde als jij, voor en achterkant er af, platte kant en snipperen maar.. of ringen, hoe ik ze ook snijd… ik huil me altijd helemaal suf er van.

 4. Pff ja, ik snijd ze precies zoals jij en alle andere groenten ook volgens de ‘ik doe maar wat’ techniek. Net als jij :’)
  Een dergelijk boek zou dus ook niet aan mij besteed zijn.
  Wel grappig om te lezen dat ik het dus altijs fout doe ;)al eet iker niet minder lekker om:)

  1. Ik was me ook niet bewust van de mogelijkheden op snijgebied. Maar ik ben dan ook niet zo’n geïnteresseerde kok. Niettemin is het altijd weer leuk om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is : )

 5. Van mijn schoonmoeder hoorde ik ooit dat als je de ui in de helft snijdt en dan geen ringen maar van rechts naar links in reepjes snijdt ze zoeter zouden smaken. Geen idee of dat zo is maar als ik er meerdere snij doe ik dat dan nog steeds met een deel ervan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.