Hoe mijn kinderen mij een betere huisvrouw maakten

Ik hoor vaak dat een huishouden rommeliger wordt als er kinderen komen. En viezer. Kinderen in huis betekent immers vaak ook felgekleurd speelgoed. En extra drukte en werk, waardoor dingen wel eens blijven liggen.

Wie is er een slechte huisvrouw dan?!

Maar bij mij is het eigenlijk andersom gegaan. Ik was best een hele slechte huisvrouw. Ik herinner me bijvoorbeeld dat de keukenvloer vaak heel kleverig was. En toch kwam het niet bij me op om een dweil te pakken. Ik beken het met schaamte.

De ommekeer

Met de komst van de kinderen werd ik me bewuster van het huishouden. Zeker toen ze in die fase kwamen waarin ze gingen kruipen én alles in hun mondje stoppen, pakte ik acuut de stofzuiger. En de dweil! Want ik wilde natuurlijk niet dat ze allerlei viezigheid in hun mondje stopten. En dat de vloer waarover ze kropen vies was.

Lees ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box?

De tweede reden dat ik een betere huisvrouw werd door de kinderen, was de chaos die ze met zich meebrachten. Dat lijkt misschien tegenstrijdig. Maar door de onvoorspelbaarheid van baby’s en peuters, verlangde ik naar rust en regelmaat. Naar controle. En de plek waar ik dat enigszins kon vinden was in het huishouden. Dus als ‘s avond de laatste in bed lag, dan zorgde ik dat alles er netjes en schoon uit zag. En dan kon ik echt genieten van mijn schone, opgeruimde huis.

Ik wil niet zeggen dat ik een enorm goede huisvrouw ben. Maar vergeleken met vroeger, ben ik geweldig.

Al zeg ik het zelf.

Nou is dat dus ook niet zo moeilijk.

Hulp nodig om je huishouden te organiseren? Lees dan mijn post De Huishoudcoach.

Ben jij veranderd in hoe je het huishouden runt?

Similar Posts

6 Comments

 1. Als ik foto’s zie van toen mijn kinderen nog klein waren, zie ik alleen maar volle wasmanden staan. Eerlijk gezegd denk ik dat ik nu netter ben dan toen ze nog klein waren omdat ik nu gewoon lekker schoon kan maken zonder dat ze me voor de voeten lopen.

 2. Wat een mooi stukje!
  Ik ben ook een betere huisvrouw geworden door mijn kinderen. Mijn ene dochter wees mij al op de rommel in huis toen ze twee was. ‘Kijk mama, viezigheid’. Daar is mijn zoektocht naar hoe je eigenlijk een huishouden voert begonnen. Ik deed mee aan het kastje-per-dag project, leerde zelf mijn wasmiddel maken en koken zonder kant-en-klaar mixen. Ik leerde hoe je een huishoudschema kunt gebruiken om het werk niet boven je hoofd te laten groeien. Maar ik heb vooral ontdekt dat ik nog lang niet uitgeleerd ben! Ik ben er inmiddels wèl achter dat het huishouden een vak is, net als elk ander – betaald – vak.

  groeten Anita
  (Anita’s Dagboek)

 3. Het huishouden was wel het laatste waar ik aan toe kwam met mijn huilbabies, allergische, voortdurend (echt negen maanden per jaar continu) zieke kindjes die ook nog eens een speciaal dieet hadden waar ik veel werk van had.
  Nee, ik ben pas een betere huisvrouw geworden toen ik meer energie kreeg. Echt vuil was het niet, maar het kon beter. Ben nog steeds flexibel. Gezeemde ramen kunnen me niet echt boeien, warm eten doen we bijna altijd in de zithoek en zelden aan de eettafel. Ik moet nog steeds erg zuinig met mijn energie omgaan. Maar verder ben ik erg precies in de keuken en wil ik een schone wc’s en badkamers. Nu ik dit type bedenk ik me dat ik van sommige dingen vast meer werk maak dan anderen. Zo breng ik veel tijd door met eten maken vanwege de diëten hier, was ik zelf af (of de zoons) en heb ik geen droger en gaat alles op waslijnen/rekken en doe ik de boodschappen op de fiets.
  Dat niet aan de eettafel willen eten heeft vast met vroeger te maken. Toen was ik na het koken vaak zo moe dat ik niet meer rechtop kon zitten.

 4. Misschien is er nog hoop dan haha! Ik ben altijd erg van het opruimen maar wat minder van het echte schoonmaken. Komt ook omdat we eigenlijk bijna continu aan het klussen zijn en dan denk ik al snel ‘ach, het is morgen toch weer vies, laat maar!’ ;)
  Wij maken vooral schoon als we weten dat we bezoek krijgen!

 5. Wat goed dat je het zo ziet. Ik ga met name meer opruimen, en daar geniet ik zelf ook weer van. Even een dweil of doekje erover vind ik prima, maar ik blijf me ongemotiveerd voelen voor de stofzuiger… Misschien willen de kinderen het later wel doen, haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.