Hoe maak je de mooiste vakantiekiekjes?
Last updated on September 11th, 2023 at 11:13 am
Als we de bekende fotograaf Henri Cartier-Bresson mogen geloven, zijn je eerste 10.000 foto´s het slechtst. Voor iemand die in zijn leven niet veel foto’s maakt, zou dit kunnen betekenen dat leuke herinneringen op slechte foto’s zijn vastgelegd.
Zelf zou ik dit jammer vinden, want ik vind ik het leuk om iets tastbaars te hebben zodat ik kan terugkijken als ik dat wil. Daarom is het leuk om een fotoalbum samen te stellen met mooie herinneringen. Dit kun je tegenwoordig heel gemakkelijk online doen, bijvoorbeeld via een aanbieder als PosterXXL.
Hier onder vind je aspecten waar je als amateurfotograaf rekening mee kunt houden als je foto’s maakt.
Het juiste licht
Bij fotograferen draait alles om het juiste licht. Met het juiste licht vermijd je harde schaduwen of te donkere foto´s.
Over het algemeen geeft zonlicht tijdens het eerste en laatste uur het mooiste fotolicht.
Met het felle daglicht krijg je al snel dat mensen hun ogen dichtknijpen of dat de luchten uitgebleekt zijn. En zeker tijdens vakanties kun je op de tijdstippen van de zonsop- en ondergang geweldige kiekjes maken met een rode lucht op de achtergrond. Hier kun je kijken wanneer het beste licht op jouw vakantiebestemming is.
Asymmetrisch
Probeer het onderwerp niet in het midden van de foto te plaatsen, maar op 1/3 links of rechts; dat maakt de foto wat spannender. Op deze manier creëer je namelijk meer ruimte om de achtergrond spectaculairder te laten lijken. Voor de afwisseling in je fotoboek kun je hier af en toe juist weer van afwijken door een heel gecentreerde foto uit te kiezen.
Let op de details
Om echt het vakantiegevoel vast te leggen, moet je proberen te letten op het fotograferen van details. Sommige gebouwen zijn adembenemend mooi en juist door de details daarvan te fotograferen, leg je het gevoel van de locatie vast. Ook is het een idee om de lokale bevolking vast te leggen op camera. Juist déze mensen bepalen de sfeer van het land, de stad of de gebeurtenis.
Laten we hopen dat wanneer we rekening houden met deze tips Henri Cartier-Bresson ongelijk krijgt over zijn 10.000 slechte foto’s.
Lees hier over mijn vakantie idee!
Beeldrechten: Flickr PhotographerDanel Solabarrieta CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden
Is de kwaliteit van je vakantiekiekjes voor jouw een aandachtspunt? Of druk je gewoon op het knopje?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb speciaal toen ik kinderen kreeg een Nikon camera aangeschaft want die kan heel snel achter elkaar foto’s maken… mijn man kan er niet mee overweg dus de foto’s waar ik dan opsta zijn altijd wazig helaas… nu maak ik altijd foto’s met mijn mobiel. Altijd bij de hand en iedereen kan ermee overweg!
Het is inderdaad niet zo leuk als je zelf nooit op foto’s staat! Of alleen maar heel wazig. Fijn dat het met de smartphone wel goed gaat.
Wel jammer van de Nikon. Of gebruik je die zelf nog?
Goede tips! Ik schreef hier een jaa geleden ook een artikel over. Met een paar simpele tips kan een amateurfotograaf inderdaad zo veel meer uit zijn/haar foto’s halen :-).
Ja, het is fijn dat je met relatief eenvoudige tips makkelijk betere foto’s kunt maken!
Ik maak graag foto’s en besteed hier ook tijd en aandacht aan. Lees dan ook graag tips hoe ik beter kan leren fotograferen.
Handige tips, ik ga ze zeker gebruiken! xx Marjon
Hele handige tips. Ik ga het eens proberen.
Ik plaats mijn onderwerp ook altijd uit het midden en ik ga ook voor de details. Dat zijn de leukste foto’s.
Ik maak de mooiste foto’s met fel zonlicht. Lekker strakblauwe hemel, dat mooie frisgroen van het gras en de bomen. En sterk contrast (dus fel en schaduw) kan ook hele mooie foto’s opleveren.
Ik maak dan ook meestal landschapfoto’s en weinig portretten.
Ik houd juist het meest van foto’s waar een mens op staat. Anders heb ik vaak het gevoel dat ik ook wel gewoon een ansicht kan kopen.
Ik heb weleens ergens gelezen dat een foto ook altijd iets lelijks moet bevatten om ‘mooi’ gevonden te worden. Perfectie wordt over het algemeen ervaren als saai.
Maar dan moet je natuurlijk wel weer precies weten hoe je dat lelijks goed gebruikt… Dat lijkt me dan wel weer lastig.
Het is bij mij bijna altijd een aandachtspunt :)
Sinds een paar maanden heb ik een spiegelreflex en ik moet bekennen, het is best pittig om we mee te leren omgaan. Zolang je er maar wel lol mee hebt en ook niet alleen nog maar de wereld ziet via je camera.
Grappig dat zo’n fototoestel je kijk op de wereld gaat beïnvloeden! Ik kan me er best wat bij voorstellen dat je de wereld steeds bekijkt vanuit cameraperspectief : )