Hoe maak jij boerenkool?

Dankzij de kou vliegen de winterse stamppotgroentes de schappen uit in de supermarkten. Zelf heb ik vandaag ook een grote pan boerenkool gekookt. De boerenkool had ik laatst bij de C1000 gekocht toen het daar ‘2 halen, 1 betalen’ was, en één zak had ik ingevroren. Boerenkool schijnt zelfs nog lekker te zijn als het bevroren is geweest.

Aanvankelijk kon mijn boerenkool niet tippen aan de versie van mijn moeder, maar dankzij haar advies vind ik nu mijn eigen boerenkool nu ook heerlijk. De belangrijkste tip van mijn moeder was om de boerenkool 10 tot 15 minuten eerder in de pan te doen dan de aardappels, zodat die goed gaar wordt.

Zo maak ik boerenkool!

Ik doe een bodempje water in mijn grootste pan, en doe daar twee eetlepels tuinkruiden van Maggi bij. Als dat kookt wacht ik tien minuten, en voeg dan de aardappels toe. Ondertussen doe ik magere spekreepjes in een ovenschaal, en laat die in ruim anderhalf uur gaar worden op zo’n 150 graden.

Spekreepjes en ik, wij hebben een moeizame relatie. Als ik ze in een pan bak, branden ze altijd aan omdat ik het te lang vind duren, en ‘even’ wat anders ga doen… Maar in de oven worden ze prima gaar, en heb ik er geen omkijken naar.

Als de boerenkool en aardappels gaar zijn, giet ik ze af, stamp ik ze fijn en doe er melk bij om de boerenkool smeuïg te maken. Dan gooi ik de spekjes er door, en een unox rookworst.

Pas toen Mien Dobbelsteen haar Koos sommeerde: ‘Maak eens een kuiltje’ en zij jus in zijn boerenkool deed, ontdekte ik dat veel andere mensen stamppot met jus eten! Zelf voeg ik eigenlijk verder niets toe, ook geen jus. Hoewel mijn vader er vroeger soms azijn bij in deed, voor de smaak denk ik!

Lees ook hoe ik zelf Griekse moussaka maakte.

Hoe kook jij boerenkool?
En gebruik jij jus?
Of azijn?

0/5 (0 Reviews)

16 Responses to Hoe maak jij boerenkool?

 1. ik ben erg van de stamppotten hoor in de winter 🙂 ik prop alles in mijn (uitelkaarvallende) snelkookpan,alleen jus erbij als het vlees wat ik erbij serveer jus ehm als bij produkt heeft…hutspot bv bij voorkeur met draadjes vlees en zuurkool met worst en spekjes boerenkool vaak met gehaktballetjes.
  Ik ken meer oudere mensen die een scheutje azijn erdoor heen doen die deden dat omdat de boerenkool dan beter verteerbaar zou zijn( en wellicht voor de smaak)

 2. Ik zet eerst de boerenkool 3 kwartier op met een laagje water, daarna leg ik de aardappelen er een half uur op.

  Ik bak de spekjes wel en die mieter ik er op het eind doorheen. Een beetje (kruiden)boter en wat koffiemelk (ik heb nooit andere melk in huis) en dan stampen.

  Geen jus, dat vind ik echt vies en overbodig. Bij schoonouders doen ze dat wel, wat ik raar vond. Met azijn vind ik ook heel lekker, ik hou van de azijnsmaak. 😀 Oh en mosterd, goed scherpe, hoort er ook bij zodat je neus goed open gaat.

  • boerenkool zijn er nu in andere soorten,vroeger was er 1 ras en die was wat moeilijk te verteren , vandaar dat er azijn bij gedaan werd,azijn maakt het zachter.
   ik doe het nu nog,lekker is ook picallily er bij!!

 3. Hier een echte stampot liefhebber!

  Nadat ik de aardappelen in kleine stukjes heb gesneden ( scheelt kooktijd ), laat ik ze 15 minuten koken en voeg dan de boerenkool toe en laat alles nog 10 minuten koken met een rookworst ( van de Hema ) er bovenop. De spekjes bak ik eerst langzaam en daarna even op een hoog vuur voor het knapperige korstje. Dan stamp ik de boerenkool met wat melk tot een smeuïg geheel en doe daarna de spekjes er door. Tijdens de maaltijd doe ik altijd wat mosterd bij de boerenkool. Ik voeg verder geen kruiden of zout toe.
  Ik kan mij herinneren dat mijn moeder altijd wat gort door de boerenkool deed.

 4. Ik kook de boerenkool en aardappelen apart. De boerenkool heeft wel 3 kwartier nodig. Daarna doe ik de boerenkool(uit eigen tuin) in een vergiet en laat het goet uitlekken, duw nog eens stevig met de stamper het laatste vocht er uit en snij het fijn. Dan stamp ik de aardappelen met een beetje jus of spekvet, soms een klontje boter, melk kan ook, goed dooreen en doe de boerenkool erdoor. Nog even goed doorwarmen en leg de rookworst erop. Die had ik al verwarmd boven op de aardappelen. Bak wel wat blokjes spek erbij maar doe er ook jus bij omdat spekvet te vet is anders.

 5. De azijn diende om het vet af te breken.(van de spek) Wat fijn gesneden augurkjes door de boerenkool smaakt overigens ook goed met hetzelfde resultaat.
  Groetjes Els

 6. Boerenkool, dat is iets typisch Nederlands denk ik. Hier kennen we dat niet (wel savooiekool, witte kool, rode kool enz).
  Maar Nicole, spekreepjes bakken, dat is toch op 1 2 3 klaar in de pan? Anderhalf uur in de oven? Dat is goed voor een gebraad!!!
  Spekreepjes zijn zo klein dat je ze echt op korte tijd in een pan kan bakken. Je hebt geen tijd om even wat anders tussen door te doen!!!
  Groetjes en smakelijk,
  Kyra

 7. Spekreepjes doe ik in een Microplus-kannetje van Tupperware met deksel. Drie minuten in de magnetron, dan het vocht afgieten en nog eens 3 minuten in de magnetron! Klaar!
  En ja, ze zijn ook knapperig.

 8. Boerenkool moet juist bevriezen, daar wordt het zachter en lekkerder van, daarom kan het ook helemaal geen kwaad om het in de vriezer te leggen.

  Ik snap niet helemaal waarom je het water eerst 10 minuten laat koken alvorens de aardappels toe te voegen, als het kookt, kookt het toch?

  De spekjes bak ik even hard aan en zet ze dan op het allerkleinste pitje. Verder kook ik het zoals jou en eet ik het met azijn.

  Lexis

 9. Ik doe idd altijd eerst mijn boerenkool in de vriezer…
  nadat de boerenkool bevroren is geweest het opzetten met water en bouillionblokjes. na een kwartiertje koken de aardapppelen erbij en gaar koken.
  daarna afgieten en de stampen met WARME melk en wat boter.

  Ikzelf gebruik er geen jus bij maar manlief wil dat wel graag.

  Verder eten we er zilveruitjes of stukjes augurk bij, mosterd en vlees (vaak verse- of unox worst)
  En idd uitgebakken spekjes.

 10. Toevallig eten wij vandaag boerenkool (uit de vriezer). Ik snijd de aardappels klein en zet die gelijk op met de boerenkool in een grote pan. Kooktijd samen een kwartier, dan afgieten, melk erbij, zout, peper en nootmuskaat, klontje boter en dan stampen. Ondertussen heb ik de rookworst geweld (van super de boer, een fijne) en de spekjes gebakken, gewoon in een koekenpan ongeveer een half uur op laag vuur. De spekjes gaan op het laatst door de boerenkool en op tafel zet ik jus en mosterd. De rookworst geef ik er apart bij op het bord. Azijn heb ik nog nooit geprobeerd, vind de mosterd al zuur genoeg.
  Groetjes, Dagmar http://bewustconsumeren.web-log.nl/

 11. Moet de titel niet zijn hoe maak jij boerenkoolstamppot? Ik vind hat altijd vervlend als mensen alleen maar boerenkool zeggen als ze boerenkoolstamppot bedoelen, alsof je niks beters met boerenkool kan doen dan stamppot maken
  Ik zelf eet geregeld boerenkool in de winter, maar eigenlijk nooit als stamppot, dus ik maak mijn boerenkool compleet anders als wat hier staat.
  Mijn favoriete recept is roergebakken boerenkool, spruitjes en zongedroogde tomaatjes met rijst.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.