Hoe maak je boerenkool?

hoe maak je boerenkool?

Van mijn moeder heb ik geleerd dat boerenkool het lekkerste is als er een nachtvorst overheen is gegaan. Daarom koop ik het graag voorgesneden in de aanbieding. En gooi het dan in de diepvries. Mijn man heeft een tijdje terug zelf boerenkool gezaaid. Maar dat was geen succes. Het stond te verpieteren op het land… En die voorgesneden boerenkool is toch wel heel handig.

Boerenkool: twee soorten voorgesneden

Afhankelijk van je smaak kun je kiezen uit 2 soorten voorgesneden boerenkool: grof gesneden en fijn gesneden. Als je de boerenkool zelf snijdt kun  je het natuurlijk helemaal zelf bepalen. Zelf vind ik de fijngesneden variant het lekkerst.

Voorgesneden boerenkool koop je in zakken van 300 gram of 500 gram.

Hoe maak je boerenkool?

Ik maak boerenkool meestal klaar met aardappels, magere spekreepjes, tuinkruidenbouillonpoeder van Maggi, melk en rookworst.

Hoe lang boerenkool koken?

Daarbij heb ik ontdekt dat het belangrijk is om de boerenkool éérst in de pan te doen. Ik laat de boerenkool ongeveer 10 tot 15 minuten koken voordat ik de aardappels er bij doe. Op die manier zijn de boerenkool en de aardappels op hetzelfde moment lekker gaar.

Toen ik de boerenkool en aardappels metéén bij elkaar deed, was de boerenkool vaak nog niet helemaal gaar.

Stappenplan: hoe maak je boerenkool stamppot

 1. Doe de boerenkool in de pan.
 2. Voeg water toe, maar niet teveel. Je moet het water eigenlijk niet zien! De boerenkool krimpt als een gek. Dus binnen no time staat het onder water.
 3. Doe er een eetlepel tuinkruidenbouillon bij. Nog beter is natuurlijk als je zelf bouillon hebt. Dan kook je de boerenkool daar in.
 4. Terwijl je de boerenkool kookt, schil je de aardappels.
 5. Na ongeveer tien minuten gooi je de aardappels bij de boerenkool.
 6. Als het weer kookt, leg je de rookworst in een(andere) pan heet water.
 7. Bak de magere spekreepjes.
 8. Na 30 minuten is je stamppot boerenkool gaar.
 9. Giet het vocht van de boerenkool af.
 10. Stamp de aardappels fijn met een stamper.
 11. Schep de aardappels en de boerenkool met een lepel door elkaar.
 12. Ik gebruik altijd melk om het wat smeuïger te maken. Zo heb ik het van mijn moeder geleerd.
 13. Schep als laatste de magere spekreepjes er door.

Eet smakelijk!

Ik vind boerenkool een lekker en niet al te moeilijk gerecht. Ik maak het vaak op woensdag. Want op die dag eten er relatief veel kinderen ‘na’. En boerenkool is makkelijk op te warmen in de magnetron!

Hoe maak jij boerenkool klaar? Ik weet bijvoorbeeld dat veel mensen het met jus eten?

0/5 (0 Reviews)

22 Responses to Hoe maak je boerenkool?

 1. Boerenkool moet wel een uur opstaan anders vinden ze ‘m hier niet gaar genoeg! Dus ik kook de aardappels apart, ook voor degenen die niet zo dol zijn op boerenkool. Beetje zout erbij. Ik doe het door elkaar als het gaar is maar hou wat aardappels apart zodat ze evt nog kunnen doormengen. Ik doe er een klontje boter en wat melk bij en een snufje nootmuskaat. Ik eet het met verse rookworst (niet die unoxverpakte dingen). Een beetje jus is wel lekker erbij, ik probeer er rekening mee te houden zodat ik nog heb van de dag ervoor.

 2. Aardappels in de pan, boerenkool erop, met eventueel nog een rookworst erop en koken maar.

  Als ik geen biologische rookworst kan vinden, dan eten we boerenkool ook wel met spekjes, een worstje of sla/rundervinken.

  Oh ja en al alles gaar is: natuurlijk afgieten en door elkaar stampen met een klontje roomboter en zonodig nog wat kookvocht.

  Mmmmm! Er ligt nog een zak voorgesneden boerenkool in de vriezer voor deze week!

 3. Ik pak altijd diepvriesboerenkool. Dat warm ik op in een aparte pan. Als de aardappels ook gaar zijn gaat alles in 1 pan. Met een scheutje melk en wat boerenkoolstampotkruiden van Verstegen. De rookworst gaat er bij ons doorheen. Eet je veel boerenkool? Dan heb je veel worst. Eet je weinig? Dan heb je ook weinig worst. Lekker een beetje jus erbij en appelmoes.

 4. Ik zet de boerenkool en de aardappelen altijd in twee aparte pannen op. Ik gebruik het vocht van de boerenkool om de stamppot smeuiig te maken. Dit doe ik omdat boerenkool veel gezonde voedingsstoffen bevat en ik het zonde vind om het met het kookwater weg te gooien. Verder gebruiken we hier geen melk (lactose intolerantie bij ons allemaal) en geen sojamelk (ivm glutenbesmetting).
  Wat ik erbij doe wisselt. Heb ik weinig tijd dan worden het spekjes, maar het kan ook gerust met ander vlees. Hier vinden we het erg lekker om wat gebakken komijnzaadjes door de stamppot te doen. Dan bak ik wat uien waar ik de zaadjes doorheen doe. Komijnzaad vind ik lekkerder dan de gemalen versie.

 5. aardappelen en boerenkool in 1 pan, aan de kook brengen, worsten erbovenop. Zodra de aardappels gaar zijn de worsten eruit en op een bord, de rest doorelkaar stampen met wat zout en peper. Intussen spekjes braden, soms doe ik die in de stamppot en soms los erbij. Liefst gebruik ik gesneden boerenkool maar dan moet het uit NL komen, hier kan ik soms wel struiken kopen. Die gaan dan in een plastic zak in de diepvries en als ze bevroren zijn knijp ik ze fijn om ze meteen daarna in de pan te doen.

 6. In 1 pan, met de worst er bovenop. Erbij uitgebakken spekjes en zilveruitjes en augurken. Ik ken ook mensen die er een scheute azijn bij blieven.
  Mijn moeder maakte vaak boerenkool met meegekookte speklapjes ipv worst. En ook uitgebakken spekjes er bij, maar dan in B!ue [email protected] zodat er veel (nogal zoute) jus was en relatief weinig vlees. En dan een rins toetje na, zoals zelfgemaakte karnemelkse pap met evt een lepel stroop. de zure elementen in de maaltijd helpen het vet beter te verteren.

 7. Ik haal de boerenkool een dag van te voren uit de moestuin, was de bladeren goed, droog ze in de sla-centrifuge, haal de dikke nerven eruit en doe de rest in een plastic zak in de diepvries! De volgende dag hoef ik het niet te snijden maar knijp het in de zak niet te fijn! Ik doe het in de pan met weinig water en na 15 minuten de aardappelen erop. Intussen snij ik een paar uien en een peper fijn en grill een stuk haloumi. Als de boerenkool en aardappelen gaar zijn giet ik ze af en stamp ze grof (eventueel wat kookwater) en spatel de uien , peper en in stukjes gesneden haloumi erdoor!

   • Haloumi is een verse kaassoort (ik koop het bij de Turkse supermarkt).
    Het ziet er ongeveer uit als feta maar haloumi kun je grillen en bakken.
    Ik snijd het meestal in plakjes, kruiden erop en even grillen en dan jn blokjes door de boerenkool-stamppot.
    Maar het is ook lekker als vleesvervanger bij gekookte aardappelen met groente.

 8. Leuk, die verschillen in zo’n simpele (en lekkere!) stamppot. Mijn vegetarische variant: natuurlijk met augurken en wat augurkennat, maar als eiwit: blokjes tahoe marineren in sojasaus met wat sambal en peper, afgieten en bakken in wat olie, en erdoor mengen.

 9. Wat een handige tips allemaal! Ik heb het nog nooit gemaakt. Vind het zelf niet lekker, maar manlief en kind kreeg het wel eens van mijn moeder.
  Binnenkort maar eens voor hen proberen!

 10. Een schuitje azijn er door zorgt er voor dat de boerenkool eerder gaart, maar ik vind de tip om het apart te koken een hele goede – hier altijd 1 klaagstertje dat ze de kool niet gaar genoeg vindt 🙂

  Spekjes bakken, uitje fruiten, blokje paddenstoelenbouillon door het kookvocht van de boerenkool, hele boel door elkaar met een scheutje melk voor de smeuiigheid en op tafel staat bij ons altijd een pot piccalilly. Voor het zuurtje.
  Oh en een u.nox worst. Iets anders blieft men hier niet, zelfs de biologisch verantwoorde van de superslager niet 🙂

 11. Mijn boerenkool van verse kool smaakt absoluut niet. Daarom altijd diepvrieskool. Daar is de vorst geheid overheen geweest. Dergelijke kool smaakt zoeter. Verder moet ook deze kool langer koken dan aardappels.
  De kool kook ik met piment en kippeboullonblokjes. Rotterdammertjes (worst) aangeprikt erbovenop. Aardappels schillen en apart in grote pan. Zodra die koken boerenkool plus vocht en worst erbovenop.
  Spekjes (Oma s recept is reuzel) samen met een ui fruiten. Als de stamppot gaar is deze erboven op en stampen maar. Ondertussen voor de kleinkinderen flubberworst ÷ unox o.i.d. opgewarmd.
  Trucje: als de stamppot te droog is, dan melk erbij ( Oma 1/2 pakje margarine),,
  Is de stamppot te nat, dan aardappelpureepoeder erbij.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.