Hoe zijn de huishoudelijke taken bij jou verdeeld?

huishouden

Aangezien mijn man door de week fulltime werkt in Amsterdam, en ik thuis werk, komen de meeste huishoudelijke- en zorgtaken op mij neer.

En dat vind ik prima.

Thuisblijfmoeder

Als mijn man ‘s avonds laat om 19.45 thuiskomt vind ik het niet reëel om te verwachten dat hij bijvoorbeeld nog even de was gaat doen. Dat is voor mij makkelijker om te regelen, omdat ik thuis werk. En toen de kinderen nog klein waren en ik thuisblijfmoeder was, vond ik het helemaal logisch dat de meeste huishoudelijke taken in mijn takenpakket zaten.

Fulltime blogger

Inmiddels werk ik fulltime als blogger. Maar omdat mijn kantoortje achter de keuken zit, lopen privé en werk bij mij erg door elkaar. Soms vind ik dat wel eens lastig.

Dan voel ik me de sluitpost van het gezin.

Want ik ben degene die het makkelijkst mijn agenda kan aanpassen. Als zzp-er hoef ik immers niemand anders vrij te vragen dan mezelf. Voor mijn man is dat lastiger. Ook vanwege de grote reisafstand: 2,5 uur heen, en 2,5 uur terug.

Onze taakverdeling

Door de week ben ik verantwoordelijk voor het huishouden. Mijn huishoudelijke taken zijn onder andere:

 • Schoonmaken en opruimen
 • Was doen
 • Koken
 • Kinderen begeleiden en opvoeden
 • Huis op orde houden

In het weekend kookt mijn man. Hij houdt van koken, en ik vind het allang best als ik niet ‘hoef’. Mijn man stofzuigt op zondag de keuken en woonkamer. En door de week is mijn man degene die de container aan de weg zet, omdat hij toch heel vroeg op is.

Ik ben tevreden met onze taakverdeling en vind dat mijn man voldoende helpt.

Doe de test: hoe evenwichtig zijn de huishoudelijke taken bij jullie verdeeld?

Op de website van de BBC kwam ik een leuke test tegen waarmee je kunt kijken hoe evenwichtig de huishoudelijke taken verdeeld zijn tussen jou en je partner. Het is natuurlijk een grove schatting van uren, maar toch.

Hier onder de resultaten van mij en mijn man:

taakverdeling

Ben jij tevreden met de taakverdeling bij jou thuis?

Reacties op Hoe zijn de huishoudelijke taken bij jou verdeeld?

 1. Hier is de taakverdeling hetzelfde. Aangezien ik ook thuisblijfmoeder ben doe ik grotendeels alle taken. Mijn man doet de container en in het weekend kookt hij. Soms helpt hij mee met het inruimen van de vaatwasser. Hij heeft ook een beroep waarbij hij maanden van huis is. Ik ben dus ook gewend om alles alleen te doen.

  • Grappig dat de taakverdeling ongeveer hetzelfde is als bij ons : )

   Als je man na maanden weer thuis is, loopt alles dan meteen weer soepel? Ik moet altijd even wennen als mijn man in het weekend er een zootje van maakt.

 2. Hier ook precies hetzelfde. Aangezien ik altijd thuis ben doen ik al het huishouden. Het enige wat mijn vriend hoeft te doen is inderdaad vuilniszak weggooien en flessen water (8L) halen. Kraanwater kan je namelijk hier niet drinken.

 3. Mijn man doet de tuin altijd. Maar voor de ‘echte’ huishoudelijke klusjes ben ik de pineut. Hij kan het trouwens wel erg goed! Heel soms (komt bijna niet voor) doet hij weleens wat zoals stofzuigen of soppen.

 4. Ik ben vooral erg verbaasd over jouw uren!

  47 uur werken, ik hoop voor je dat je ren goed uurloon hebt!

  En 15 uur per week huishoudelijke taken. Haha daar kom ik per maand aan en ik heb niet eens een man die stofzuigt…..

  Misschien een schoonmaakster inhuren die taken van jou overneemt?

  Of nee ik lees dat je het niet erg vindt dat je zo veel taken hebt.

  Nou prima dan! ????

 5. Wij hebben een schoonmaakster. Na mijn keizersnede hadden wie die ook echt nodig in dit huis. We wonen in een splitlevel wonen met maar liefst 7 woonlagen die elk door een trap gescheiden zijn. Ik voelde er niet veel voor om hoogzwanger en de periode erna dit alles even te onderhouden. Nu ik zo goed als hersteld ben, doe ik meestal al het strijk- en vouwwerk. Mijn man maakt lange dagen op zijn werk, dus daarbovenop nog even huishouden is een ‘no go’. Naast de zorg voor mijn baby en Ophelia (5) vind ik die schoonmaakster eigenlijk wel een blijvertje. 😉 Ik vind schoonmaken trouwens een heerlijke bezigheid! Voordat Aiden er was, deed ik dat ook altijd zelf.

  • Jeetje 7 woonlagen. Dat zijn heel wat trappen om op en af te sjouwen. Dat lijkt me pittig. Fijn dat je een schoonmaakster hebt Essma. Als het financieel mogelijk is zou ik dat zeker aanhouden inderdaad.

 6. De taken zijn hier ook ‘traditioneel’ verdeeld en dat vind ik (meestal) prima. Maar waar ik mij het meest aan stoor is het feit dat er van mij wordt verwacht dat ik alle tijd van de wereld heb omdat ik thuis werk. En dat is nog niet eens zo zeer door mijn eigen gezin, maar door andere familie die beslag op mij legt omdat ‘Helga toch thuis is’. Die ene dag per week dat ik nog naar kantoor ga is voor mij echt een verademing, omdat ik dan lekker kan doorwerken zonder gestoord te worden.

 7. Tja… ik ben baanloos, dus doe het merendeel van de taken, maar eerlijk gezegd deed ik dat daarvoor ook al.

  De man werkt deels vanuit huis en pakt (als hij daar ruimte voor heeft) tussendoor ook taken op zoals:
  swifferen / stofzuigen, vaatwasser in-/uitruimen, boodschapje doen, tafel afruimen na het eten enzovoorts.
  Verder doet hij de zwemles (wat ik een superdeal vind), kookt hij regelmatig als hij het rustiger heeft en gaat hij regelmatig een middagje iets doen met zoon.

  Ik ben tevreden!

  Wat ik trouwens mis in de test zijn de reisuren van je man. Het lijkt nu of hij veel meer vrije tijd heef dan jij, maar volgens mij komt er nog 20-25 uur per week aan reistijd bij.

 8. Mijn man ruimt de keuken regelmatig op na het warm eten. Vaak ben ik dan te moe. En soms doen we samen boodschappen met de auto aangezien ik geen auto rijd. Verder doe ik het grootste deel. En mijn jongste zoon helpt met de zwaardere dingen zoals stofzuigen boven en de grote beurten van badkamer en wc. Mijn man werkt vijftig uur per week en ik ben voltijds thuis. Toen we net getrouwd waren en allebei werkten, deden we het huishouden samen. Maar toen werkte hij nog niet zoveel uren. Als we allebei een baan zouden hebben, zou ik zeker iemand inhuren voor het schoonmaakwerk.

 9. Ik doe eigenlijk zga alles. Al helpt hij wel mee als ik er om vraag of als het mij fysiek niet lukt. Hond uitlaten doet hij wel bijna altijd, dat lukt mij bijna niet.

 10. Goedemorgen Nicole,

  Mis toch nog iets in je overzichtje. Hebben de kinderen geen taak in het huishouden? Afwassen, afdrogen o.i.d.
  Groetjes
  Marian

 11. Toen ik nog fulltime werkte kookte mijn man ,en de afwas en de rest van de schoonmaak en zo was voor mij maar de kinderen moesten hun eigen kamer kuisen , nu we op pensioen zijn doe ik het meeste in huis maar hij helpt me als ik het vraag ,met de tuin en de grote groenten hof heeft hij al werk genoeg.

 12. Als thuisblijfmoeder probeer ik wel het meeste te doen maar zeker toen ik er 3 onder de 4 thuis had lukte dat echt niet en moest mijn man af en toe bijspringen. Nu de oudste naar school gaat doe ik weer het meeste. Mijn man regelt het afval en soms hangt hij eens een was op. O en stofzuigen doet hij vaker dan ik, daar heb ik echt een hekel aan, ik veeg wel tussendoor.

 13. Ik doe meestal de boodschappen en de was. Mijn vriend doet vaak het stofzuigen. Ik loop het meeste met de hond. De rest verdelen we, als ik weinig werk en veel energie heb, doe ik veel in huis, anders minder. Dus het is maar net hoe het uitkomt.

 14. Ik ben hartstikke tevreden over onze verdeling. We doen het samen, en degene die het meest thuis is doet het meest. De ene week ben ik dat, de andere week is Lief dat. Werkt prima!

 15. Ik ben wel tevreden met de taakverdeling hier thuis. Mijn man is namelijk een veel betere schoonmaker dan ik.
  Maar ik merk wel doordat ik vaker thuis ben er onbewust dingen van mij verwacht worden die anders door andere gezinsleden zouden worden gedaan. Soms voel ik mij inderdaad de sluitpost van het gezin. Daarentegen geniet ik er ook weer van om “eigen baas”te zijn

 16. Wat een leuke test van de BBC. Bij mij kwam eruit dat ik een clean machine ben (haha, I wish!) en mijn man een traditionalist. Wel raar dat reistijd niet wordt meegenomen, dat heeft zo’n grote invloed op de hoeveelheid vrije tijd die je overhoudt.

 17. Hier een prima verdeling. Manlief kookt meestal en ik doe de was. Samen doen we de vaatwassen en voor de huishoudelijke taken hebben we een poetsvrouw, hihi

 18. Bij ons is de taakverdeling 6o-40 denk ik. IK doe iets meer omdat ik minder werk. Maar als mijn man doordeweeks vrij is, en ik niet, dan kan hij zo ineens het hele huis aanpakken. Ik vind dat heerlijk thuiskomen. Het is een goede taakverdeling en we hebben het er ook vaak over. Duidelijkheid is wel belangrijk denk ik.

  • Nederlandse mannen zijn echt prima als ik het allemaal zo lees. Ze helpen voldoende in het huishouden. Heerlijk dat je soms ineens thuis komt in een superschoon huis. Dat vind ik ook altijd heel prettig.

 19. Ik doe alles. Haal de boodschappen, kook het desgewenst, eet het op, deponeer de restanten in het toilet en die maak ik zelf schoon. Niet zo gek in een 1-persoons huishouden. 😉

 20. Ha, ik heb die test ook even gedaan en ik mis een detail: hoeveel plezier je man erin heeft kostwinner te zijn 😉 Dat heeft die van mij namelijk niet, die had liever dat ik een baan zoek. Als stel zijn wij een ‘Mind your feet while I tidy up’ karakter 🙂
  Mijn man kookt zaterdags. Maar daarnaast is hij ook onze huis-ICT-er, onderhoudt hij de auto en de fietsen, doet de moeilijker klussen in huis en is onze chauffeur. De rest doe ik. En ik ben de binnenboel aan het schilderen, want dat moest nodig 😀

 21. Wat een leuke test, ga hem zeker invullen. Ben benieuwd hoe het hier verdeeld is. Wij werken allebei full time buitenshuis maar ik heb wel altijd het gevoel dat ik alles doe. Al is dat in de praktijk denk ik wel anders hoor. Ik heb ook een schoonmaakster, wat ben ik daar blij mee!

  • Als je allebei fulltime buitenshuis werkt lijkt een schoonmaakster me echt een zegen inderdaad. Dan kun je de tijd dat je thuis bent ook echt ontspannen en even niets doen stel ik me zo voor.

 22. Wat een geinige test! Superhuman hahaha
  Ik merk dat mijn opvattingen over het verdelen van taken anders is geworden. Eerder was ik vooral van eerlijk-zullen-we-alles-delen en we-doen-alles-samen. Dus samen boodschappen, samen koken, samen de zorg voor de kinderen.
  Maar je zit constant in elkaars vaarwater! Je bent constant aan het overleggen ‘haal jij vandaag de kinderen op?’ ‘bel jij de oppas?’ ‘is deze was schoon of vies?’ ‘oh, ik dacht dat jij een afspraak bij de tandarts zou maken?’
  Helemaal niet efficient eigenlijk. Daardoor vind ik de traditionele verdeling van zorg door de vrouw en werk voor de man, helemaal zo gek nog niet. De rollen zijn duidelijk en je draagt allebei op je eigen veld bij aan het gezamenlijke huishouden.

 23. Hier komt het meeste op mijn schouders neer, wat logisch is omdat ik het minste werkt. Hij gaat wel eens stofzuigen op z’n vrije dag en heel af en toe kookt hij als het echt niet anders kan. Maar ik vind het prima, vind koken heel leuk en het huishouden is voor mij echt ontspanning.

 24. We werken allebei, dus de taken worden ook min of meer gelijk verdeeld. Mijn man werkt 4/5 en zorgt 1 dag voor onze dochter. Ik moet toegeven dat ik mijn beide handen mag kussen met zo’n behulpzame man! Ik ben verantwoordelijk voor het brengen van m’n dochter naar de oppas, voor de was inclusief luiers, en de bankzaken. Mijn man gaat de dochter afhalen, doet boodschappen en kookt. Het huis schoonmaken doen we samen (al is dat beperkt). Min of meer gelijk. Interessante app ook!

 25. Wij zijn ‘traditionalists’, ik ben een ‘clean machine’ en mijn man een ‘suit’. Ik vraag me wel af waarop dit is gebaseerd, want hij doet het meeste in het huishouden, terwijl ik de administratie doe en het meeste met de kinderen doe (hij laat ze vaker lekker spelen, terwijl ik vaker samen spelletjes met ze doe en knutsel). Ik werk vier dagen, maar verdien bijna het dubbele van mijn man, die vijf dagen werkt.

 26. Hier werkt mijn man buitenshuis en ben ik thuisblijfmama aka huisvrouw. Maw: zo goed als het hele huishouden komt op mijn schouders terecht. Maar dat is een heel bewuste keuze geweest en ik vind het goed zo. Ik krijg er ook heel veel tijd met de kinderen voor terug. En eens zij in hun bed liggen ‘s avonds ook extra tijd met mijn man. De weekends zijn dan weer voor het gezin. En dan neemt mijn man al eens het koken op zich. Daar stopt het dan ook 😀
  Van mijn gezin krijg ik een torenhoog respect (van de kinderen soms ietsje minder, die vinden het precies ‘normaal’ dat moeder altijd thuis is 😀 ), van mijn omgeving iets minder. Die verwachten precies alsof jij wel altijd alles zult regelen en doen en vliegen en springen voor hen ook, want ‘jij hebt toch altijd tijd?!’ Nee, hoor… een huishouden met 3 kinderen, een echtgenoot en een boel huisdieren runnen is een full time baan 😉

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.