Hoe houd je je afwasmachine schoon?

afwasmachine schoonmakenMet een afwasmachine is het net zo als met een badkamer vind ik. Je maakt, of wordt er schoon, dus dan ga je er vanuit dat het daar ook schoon ís. Helaas is dat niet het geval. De vaatwasblokjes die je gebruikt maken namelijk alleen de vieze afwas schoon. Niet de afwasmachine…  En dat betekent: werk aan de winkel.

Maar hoe maak je je afwasmachine schoon?

Afwasmachine schoonmaken? Daarom!

Laten we beginnen met de reden waarom je je afwasmachine schoon moet maken. Die is eigenlijk heel simpel: je zet er dagelijks serviesgoed en dergelijke in met etensresten. En die etensresten worden er weliswaar grondig afgespoeld, maar her en der kan er wel eens wat achterblijven. Denk aan rubberen afsluitranden en zeven. Daarom is het goed je 1 keer per maand je afwasmachine schoon te maken. Je stapt toch zelf immers ook niet graag in een vieze douchecel of bad?

Afwasmachine: stappenplan

1. Maak de afwasmachine helemaal leeg.

Zorg dat je afwasmachine helemaal leeg is als je gaat schoonmaken. Dat werkt wel zo gemakkelijk.

2. Maak de rubberen rand van de deur schoon

Maak voorzichtig schoon onder de rubberen rand aan de voorkant van je afwasmachine. Daar kan zich namelijk viezigheid ophopen. Net als bij de koelkast. Die doe je met een beetje afwasmiddel, water en een doek.

3. Maak filters schoon

Op de bodem van je afwasmachine zie je wellicht een filter liggen. Sommige filters zijn zelf reinigend. Maar heeft jouw afwasmachine dat niet, neem  het er dan voorzichtig uit en spoel het filter grondig af onder de kraan. Gebruik een beetje afwasmiddel om ze te ontvetten.

4. Check de sproeiarmen op viezigheid

Soms blijft er vuil achter in de gaatjes van de sproeiarmen van je afwasmachine. Die kun je met een satéprikker proberen te verwijderen.

4. Vul regelmatig het vaatwasmachinezout aan

Mijn afwasmachine heeft een vakje voor glansspoelmiddel en een reservoir voor vaatwasmachinezout. Nou gebruik ik van die vaatwasmachinetabletten waar dat allemaal in zit, maar toch geeft mijn afwasmachine op een gegeven moment altijd aan dat er vaatwasmachinezout bij moet. Doet jouw vaatwasmachine dat ook, vul dan even de vaatwasmachinezout aan.

5. Pak  je afwasmachine niet te vol in

Dit vind ik een erg lastige! Want zeker als de kinderen allemaal thuis zijn, heb ik veel vieze afwas. En die wil ik natuurlijk het liefst allemaal in één keer schoonmaken. Maar als je je afwasmachine te vol inpakt kunnen de armen die schoonmaken vaak niet meer goed draaien. Dat is natuurlijk niet goed voor je afwasmachine.

Speciale afwasmachine reinigers

Er bestaan zelfs speciale afwasmachine reinigers. Hier onder zet ik er een paar op een rijtje:

Sun vaatwasmachine reiniger 3,99

sun vaatwasmachine reiniger

Calgonit machinereiniger 4,99calgonit machinereiniger

Protect voor 19,95

afwasmachine schoonmaken

Clean 12,15afwasmachine reinigen

Zelf heb ik geen ervaring met deze middelen. Ik gebruik ze eigenlijk nooit.

Conclusie

Het is verstandig om 1 x per maand je afwasmachine goed schoon te maken. In deze post kon je lezen hoe je dit stap voor stap kunt doen. Het is een karweitje van ongeveer 15 minuten. Er zijn ook speciale afwasmachine reinigers te koop.

Hoe vaak maak jij je afwasmachine schoon? En wie gebruikt er speciale afwasmachine reiniger en wat zijn je ervaringen?

25 Responses to Hoe houd je je afwasmachine schoon?

 1. Eerlijk antwoord? Te weinig 😉
  Af en toe heeft Lidl doosjes met zakjes om de vaatwasser te reinigen. Die koop en gebruik ik wel. Wat je zegt over de rubber randen enzo…..ik moet het vaker doen. Bedankt voor de reminder 🙂

 2. Omdat ik alleen ben, draait ie niet meer elke dag hier. En ik doe het nog anders, ik haal baking soda en schoonmaakazijn en deze kun je tijdens de beurten al mee laten draaien, oké, de filters moet je natuurlijk zo nu en dan nog even eruit halen om na te checken, maar de rest gaat eigenlijk vanzelf.

  Strooi baking soda of fijne soda, baking soda zit ook zout is is dus beter, over de bodem heen uit, kan ook als ie stil staat. Giet daar schoonmaakazijn overheen en laat dit lekker bruisen, vervolgens kun je gewoon je vaatwasser vullen en laten draaien, niet alleen de binnenkant van je vaatwasser glimt de pan uit, maar ook je vaat is schoner en glanzender dan met alleen een tablet en wat zout 😀

  En het kost bijna niks… Het ontkalkt, haalt bacteriën weg, en voor hen die niet elke dag draaien, het haalt geurtjes weg, je water blijft fris onderin wat altijd staat.

  X

  • hahaha dit is een werkje van nog geen minuut als je het een paar keer hebt gedaan 😉 Baking soda, gewoon strooien zoveel je denkt dat goed is… ik doe dat op intuïtie, daarna de fles azijn, gewoon eroverheen gieten en klaar 😀

   Beiden op intuïtie en als het bruist vind je dat zooooooooo fijn om te zien en te horen dat je het blijft doen, als je met de fijne soda werkt, ja die kan snel klonten ben je iets langer bezig, maar dat is omdat je die brokken eerst fijn moet hakken, hahaha

   Go for it! 😉

 3. Nou, ik maak ‘m nooit schoon :P, ik heb nl. geen afwasmachine….:).
  Ik hoop dat er over een tijdje wel een afwasmachine kan komen. Nu man werkt doe ik vaak alleen de afwas omdat hij laat thuis is, en dat begin ik wel zat te worden. :).
  Maar dan moet ik inderdaad wel regelmatig gaan reinigen, dat zijn echt van de dingen die je vergeet….

  • Ik heb ontdekt dat ik vooral dol ben op mijn afwasmachine vanwege de opbergfunctie! Dankzij mijn afwasmachine heb ik een keurig opgeruimd aanrecht. Dat vind ik er bijna nog fijner aan dat het apparaat de afwas voor me doet!

 4. Ik kan me voorstellen dat je met een groot gezin toch echt wel behoefte hebt aan een afwasmachine. Zelf heb ik er geen, nog nooit gehad en ik heb er ook geen behoefte aan. Afwassen ervaar ik vaak als een meditatief moment.

  Maar wat me wel opvalt aan je tips, is dat je op een aantal punten adviseert om afwasmiddel te gebruiken. Ik heb al vaak ondervonden dat afwasmiddel inderdaad heel multifunctioneel inzetbaar is. Het werkt vaak beter dan een zogenaamde allesreiniger.

 5. Handig artikel. Ik doe dit echt veel te weinig. Nou wonen we momenteel in een huurhuis, maar toch. Wel zo netjes om de afwasmachine een beetje te onderhouden….

 6. Iedere zaterdag draai ik de machine (leeg) met een schepje soda in het bakje. Advies van mijn reparatie-man. Zo blijven de leidingen schoon, want dat doen die tabletten niet goed volgens hem! Al die schoonmaak middeltjes uit de winkel zijn geldklopperij, zegt hij. De machine zelf blijft ook veel schoner. Ik zag de tip hier ook al met baking soda, die is ook het proberen waard, want baking soda met azijn maakt echt goed schoon. Voor de vaatwasser had ik daar nog niet aan gedacht.

 7. Maak 2 x per maand mijn afwasmachine schoon met de middelen die jij noemde.rrgelmatig glansspoel middelen en zout toevoegen. Dat houdt ‘m in conditie. Ik heb tot op 2 jaar geleden nooit een afwasmachine gehad. Vind het muvwel heerlijk hoor!!

 8. Machine wordt hier echt meerdere malen per week nagelopen zeker filters sproei armen. Zet hem 2 x in de maand lekker in de bleek met vaat erbij en dan op hoogste temperatuur en paar keer per week deur rubbers kan gewoon met goede ontvetter klaar. Dure middelen zijn echt niet nodig zelfs geen vaatwastabletten.

  Vaatwasser is hier altijd brandschoon en is al ruim 15 jaar oud.

 9. Ik doe het inderdaad regelmatig. Die rubbers en filter zijn echt altijd vies. Als ik dat heb gedaan zet ik daarna ook altijd nog de machine aan met een schep soda om de rest te reinigen

 10. Ik ga voor de baking soda en azijn. Goede tip ik maak heel vaak de filters enzo schoon, zo ook de rubbers ed maar toch is mijn afwas niet helemaal schoon

 11. ik heb ongeveer een jaar deze vaatwasser, en ik maak regelmatig de filters schoon.. Ook heb ik ‘m ontkalkt, omdat de sproeier mogelijk niet goed lopen wegens kalk, en toch blijft ie stinken:( ik ga de baking soda & azijn proberen!! maar soms heb ik gevoel dat het uit het riool komt ofzo.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.