Hoe een goede organisatie je leven positief beïnvloedt

huisvlijt

Als kind, tiener en jonge twintiger was ik een enorme sloddervos. Mijn kamer was standaard een bende, en het ergste is: Dat kon me niets schelen.

Ik had geen last van de zooi en het boeide me niet.

Dus ik had ook geen enkele motivatie om er iets aan te doen. Ik had immers geen probleem.

Maar toen kreeg ik kinderen.

En kinderen brengen automatisch chaos en onverwachte wendingen met zich mee.

Zo zeer dat ik langzaam maar zeker steeds meer ging opruimen en organiseren in een poging de chaos te bedwingen.

‘Omdat ik het waard ben,’ prevelde ik in mezelf, en dekte ‘s avonds alvast de ontbijttafel. En daarna zocht ik alle kinderschoenen in paren bij elkaar, zodat ik de volgende ochtend niet zou hoeven zoeken naar verdwenen schoenen.

Je leven opruimen en goed organiseren heeft een groot positief effect op alles vind ik. Dit wordt ook wel externaliseren genoemd.

Ik zet 5 manieren op een rij:

Hoe een goede organisatie je leven positief beïnvloedt

 1. Minder stress. Als je je leven goed organiseert en plant heb je minder stress. Je bent bijvoorbeeld niet voortdurend dingen kwijt, die je dan op het laatste moment moet zoeken als je eigenlijk geen tijd hebt.
 2. Onverwacht bezoek? Geen probleem! Je hoeft je niet te schamen voor een wc met remsporen of een klerebende, want je huis is opgeruimd.
 3. Je hebt letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor andere dingen. Zoals een interessante cursus volgen voor je persoonlijke ontwikkeling, of een fijn boek lezen. En letterlijk zul je meer ruimte hebben omdat je kasten ontdaan zijn van zooi en goed georganiseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan het effect van je boeken opruimen.
 4. Je wordt er productiever van. Als je je zaakjes goed georganiseerd hebt lopen ze op rolletjes. Je hoeft er niet voortdurend achteraan te gaan, omdat de bestaande structuur er voor zorgt dat dingen automatisch gebeuren. Zo vouw ik standaard elke middag de was op. Daar hoef ik niet eens over na te denken. En dat biedt me dan weer ruimte om te bloggen.
 5. Je bespaart er geld mee. Door bijvoorbeeld een weekmenu te hanteren en op basis daarvan 1 keer per week boodschappen te doen ben je goedkoper uit. Je voorkomt impulsaankopen en het biedt ook weer rust. Meal preppen is nog weer een stapje verder wat dit betreft.

Conclusie over het effect van een goede organisatie op je leven

Hoewel ik vroeger dus een grote sloddervos was, heb ik mij dankzij de kinderen bekeerd tot een nettere levensstijl. Ik wilde de stress gewoon niet meer hebben! De stress van dingen kwijt zijn, van zoektochten op het laatste moment en van lastige verrassingen zoals onverwachte studiedagen.

Om mezelf een plezier te doen ging ik opruimen en dingen beter organiseren. En dat heeft mijn leven een stuk aangenamer gemaakt kan ik je zeggen.

Ik vind het leven al moeilijk genoeg. Dus waarom mezelf geen plezier doen, en het makkelijker maken waar het kan!

Hoe omschrijf jij jouw levensstijl?

Similar Posts

37 Comments

 1. Mijn levensstijl is nog verder in ontwikkeling. Ik wil opgeruimder zijn maar maak niet altijd de tijd vrij om dingen goed op te ruimer. Waardoor het dus nog weleens voorkomt dat ik op laatste moment nog spullen moet gaan zoeken die ik dan echt nodig heb.

  1. Dat herken ik Saskia. Maar op een gegeven moment had ik daar echt zo’n genoeg van dat ik van narigheid netter werd. Ik wilde gewoon die last minute stress niet meer.

 2. Klopt helemaal, ik was ook heel makkelijk altijd maar toen de derde kwam toen merkte ik dat ik veel meer moest organiseren. Soms kan ik doorslaan in het organiseren maar tegenwoordig lopen de dingen toch meer op rolletjes dan vroeger.

 3. Ik ben een georganiseerde chaoot…
  Het heeft me heel wat moeite gekost om mezelf de organisatie aan te leren en nog steeds piept de chaos nog wel eens door de luiken (want waar is in vredesnaam de wii??). Al met al ben ik echter best tevreden en zijn veel dingen redelijk goed georganiseerd.

  Ik móet ook wel met een man met een eigen bedrijf, een kind wat wel vaart op voorspelbaarheid en structuur en mijn eigen wens voor orde, gemak en ruimte voor mezelf…

 4. Oei, ik ben nog steeds een sloddervos. Dit was als kind al zo, op school zaten mijn laagjes weleens vast van alle ellende.. inmiddels irriteer ik me op een gegeven moment wel aan de troep en ruim het dan op, maar onverwachts bezoek, dat vind ik niet zo fijn!

 5. Ik heb georganiseerde chaos nodig om goed te functioneren.
  Klinkt misschien belachelijk in de oren bij sommigen, maar bij mij is dag gewoon nodig.

  Toevallig las ik een artikel in de Flow van deze maand over ‘rommel’ en de keerzijde van Marie Kondo bijvoorbeeld.
  En ik zat grinnikend te lezen, want ik herkende erg veel…

  Ik ben toch wel op zoek naar de gulden middenweg tussen ‘opgeruimd’ en ‘geen weg in de chaos’…
  Maar te clean en te opgeruimd horen er zeker niet bij!

  1. Ik ben geïntrigeerd Ilse: wat maakt dat je georganiseerde chaos nodig hebt? Word je anders onrustig? Voel je je dan niet op je gemak? Hoe werkt dat bij jou?

  2. Ik voel me dan niet ‘thuis’ en eerder onrustig. Ik moet ‘zien’ waar ik allemaal mee bezig ben.
   Ik ben een creatieve ziel en ik heb echt overal ideeën en materiaal liggen.
   En ik zie dat ook in mijn kinderen terug als ze aan knutseltafel zitten.
   Ik zeg hen geregeld dat ze het eens moeten opruimen hoor, maar ik herken gewoon mezelf erin.
   Mijn man is net zo (gelukkig langs de ene kant en langs de andere kant is ons huis dus vaak rommelig ;) )

   In de flow stond in dat artikel dat bijvoorbeeld Einstein ook zo iemand was. (Niet dat ik me op vlak van verstand met hem wil meten ;) )

 6. Heel gestructureerd. Ik ben dol op lijstjes en schema’s. Moet er wel eens voor oppassen om niet door te slaan en het gewoon maar te nemen zoals het komt. We leven met 6 personen in dit huis en dan gaat het nogal eens anders dan ik zou wensen.

 7. Ook ik ben een bekeerde chaoot sinds de kindertjes er zijn :-) Een weekmenu, dagelijkse vaste taken, vaste dagindeling, en ik ruim langzaam maar zeker alle ‘rommel’ op (alles wat we niet meer gebruiken dus ;-) ). Dat geeft inderdaad rust in de hoofd en altijd een net huis. Maar steriel en ongezellig is het hier niet, hoor. Voor de sfeer gebruik ik planten, kleurige wanden en spullen, lekkere wierook en kaarsen en muziek. Rommel vind ik ongezellig.

 8. Ik hou erg van opgeruimd en gestructureerd. Helaas heb ik vaak niet de energie om alles zo te houden en ik woon met twee gigantische sloddervossen in een huis ;)
  Je kunt dan ook aan het huis zien hoe het met mij gaat.
  Als kind was het trouwens bij mij ook een zooitje. De omslag kwam toen ik een jaar of 23 was. We woonden toen op een kleine bovenwoning. We hebben nu minder spullen dan toen…

 9. Dat vind ik nou ook. Ik kan best goed tegen rommel, ik kon altijd alles weer terugvinden, wist precies waar het lag. Maar met man en kinderen erbij doet iedereen er nog een schepje bovenop. Liep steeds achter de feiten aan, kwam altijd handen te kort en ik was altijd degene die het moest opruimen en terugvinden. Ik wilde rust en orde! Precies om die dingen die jij noemt: ruimte voor zaken die ik juist belangrijk vond. Wat er ook bij kwam was dat ik merkte dat mijn ene dochter erg veel behoefte aan een schoon en ordelijk huis had. Dat hoort ook bij het huishouden, vind ik, dat je het zo inricht dat het aan ieders behoefte voldoet. Vooral jezelf daarbij niet vergeten.

 10. Het is bij ons altijd een grote bende, echte chaos – maar in mijn hoofd is het opgeruimd. En dat merk ik heel duidelijk, wanneer het chaos in mijn hoofd is dan ga ik spontaan ons huis opruimen.

  1. Wat bijzonder Frederique! In boeken lees ik altijd dat een rommelig huis een rommelige geest weerspiegelt, maar bij jou en Ilse is dat dus zeker niet het geval!

 11. Helemaal waar, ik geloof ook helemaal in de theorie die je beschrijft al blijft de praktijk bij helaas dat achter. Wat me dan des te trotser maakt als ik er toch eens in slaag mijn huishouden voor te laten draaien! Maar ‘t is toch vooral met pieken en dalen ;-)

 12. Ik kan mij hier helemaal in vinden. Moet ik wel zeggen dat als ik tijd te kort kom om de boel goed te organiseren wel weer daar stress door ervaar. Op dat soort momenten probeer ik het wel los te Laten en de boel even de boel te laten.

  1. Loslaten blijft inderdaad ook belangrijk. Het is niet fijn als je stress op stress stapelt. Stress over de rommel + stress over het feit dat je de rommel nog niet de baas bent.

 13. Wel leuk dat ik sommige dingen herken bij mijn vrouw. Ik ben redelijk netjes en mijn vrouw een sloddervos, dat botst af en toe nog wel eens omdat ze dingen opruimt die normaal op een standaard plek ligt. Maar ook daar komen we wel uit ????

  1. Misschien een mannen/vrouwendingetje, Frank, maar ik spendeer heel wat tijd aan het opruimen van -andermans- zooi, zoals bv. van mijn zoon: zijn handschoenen en sleutelbos gooit ie op tafel. Dat ziet ie als zijn vaste plek. Maar in mijn systeem hoort dat in het handschoenenmandje en aan de kapstok.
   Mijn man heeft ook de neiging om spuillen ergens anders op te bergen dan wat de vaste plek is. Dan vindt hij zijn plek ‘logischer’. Misschien hebben je vrouw en jij ook wel verschillende ‘standaaardplekken’ voor spullen? :-D

  2. Haha gelukkig is mijn zoontje nog niet zo oud dat hij een sleutelbos nodig heeft ????, maar ik ben er wel bang voor dat als hij ouder is en hij krijgt de trekjes van mama dat ik veel spullen kwijt ben ????????. Dus ook ik ben heel de dag spullen aan het opruimen van ander.. achja daar ben je papa voor ????

 14. Ik ruim continu alle rondslingerende spullen op (zoals speelgoed, kleding, etc). Mijn man is het tegenovergestelde dus je begrijpt ik ruim nogal veel en vaak op :). Brandschoon hoeft niet maar opgeruimd dus wel, dan is het in mijn hoofd ook opgeruimd.

 15. Herkenbaar, hier ook een grote sloddervos :-)
  Maar nu met twee kids moet ik toch ook veranderen. Opruimen, plannen, organiseren. Voor mij niet evident.

 16. Als heel gestructureerd en opgeruimd. Ik word er zo gelukkig van.. Op mijn werk, is mijn werkwijze ook heel gestructureerd en dat geeft me nog meer rust!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.