Hoe gezond is het klaslokaal van jouw kind?

Last updated on December 3rd, 2023 at 02:15 pm

Screen Shot 2018 05 06 at 08.00.11
Binnenklimaat school: hoe is het bij jouw school?

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, en ik ze dagelijks naar school bracht, viel het me bij binnenkomst regelmatig op: dampende jassen, volle gangen en beslagen ramen. Zeker in de winter bekroop me dan wel eens het gevoel dat ik beland was in een broeikas van virussen. Het leek me niet zo’n gezond leven

En ik snapte dan ook best dat de gymles voor groep 8 aan het eind van de dag werd gegeven, zodat de kinderen daarna meteen naar huis konden, en niet hoefden uit te dampen in het klaslokaal!

Het schijnt dat een kwart van de scholen in Nederland ongezonde klaslokalen heeft.

Wat is een ongezond klaslokaal?

Een ongezond klaslokaal herken je vaak al aan de geur: het ruikt er muf. Een klaslokaal wordt ongezond als er teveel CO2 in de lucht zit.

Klaslokalen zijn helaas goede plekken voor teveel CO2. We ademen namelijk voortdurend CO2 uit. Dus zet een grote groep mensen bij elkaar in een ruimte, en de CO2 gaat al snel omhoog. Zeker als er vervolgens onvoldoende geventileerd wordt.

Van zo’n ongezond klaslokaal kan je kind klachten krijgen. Denk aan hoofdpijn, geïrriteerde ogen, slaapproblemen, keelpijn, concentratieproblemen en slechtere prestaties.

Wat kun je als ouders aan gezonde klaslokalen doen?

Als je een school gaat kiezen voor je kind, dan let je op veel dingen. Maar denk dus ook eens aan de lucht in klaslokalen! Als ouder zou ik bij de keuze voor de school van mijn kind goed kijken naar de klaslokalen, en vragen naar de manier waarop ze geventileerd worden. Denk daarbij aan:

  • Vraag of er een mechanisch ventilatiesysteem is.
  • Kijk of er planten in het klaslokaal staan. Planten helpen namelijk om de lucht te zuiveren.
  • Zijn er ventilatieroosters?
  • Hebben ramen een kiepstand?
  • Wordt er gelucht tijdens het speelkwartier?
  • Wordt er gelucht in de pauze tussen de middag?

Daarna zijn als ouder je mogelijkheden beperkt denk ik.

Tenzij je in de medezeggengsraad gaat zitten, en op dat niveau invloed probeert uit te oefenen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen pleiten voor een onderzoek binnen de school naar de luchtkwaliteit in de klaslokalen door het bedrijf strooming.nl. Die zijn gespecialiseerd in klimaatonderzoek in gebouwen.

Buitenlesdag en openluchtscholen

Een leuk initiatief in verband met een gezond klimaat op school, is de zogenoemde buitenlesdag. Op die dag hebben kinderen van de basisschool buiten les. En in België hebben ze zelfs zogenoemde ‘openluchtscholen‘ las ik. Bij die scholen staan de ramen permanent open.

Ik vind zo’n openluchtschool beslist een aansprekend idee.

Conclusie

Je kind brengt veel tijd door in een klaslokaal. Dan is het prettig om te weten dat zo’n klaslokaal een gezond binnenklimaat heeft. Scholen doen van alles om zich te onderscheiden en zo nieuwe leerlingen te krijgen. Als school zou ik er echt mee pronken als ik een gezond binnenklimaat had!

In deze post gaf ik een aantal symptomen die kunnen optreden bij een ongezond klaslokaal, en wat je er aan zou kunnen doen als ouder.

Leestips

Basisschool kiezen.

Cola tegen keelpijn

Hoe gezond is het klaslokaal van jouw kind denk je?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

51 Comments

  1. Hier is het volgens mij wel prima. Zal er eens op letten, maar het ruikt iig niet muf en de ramen staan geregeld open.

  2. Ik heb er nooit zo op gelet eerlijk gezegd, maar gelukkig gaan ze wel drie keer per dag naar buiten. Zoon zit ook in een aangebouwd dus nieuw lokaal, ga er vanuit dat daar toch wel een betere doorstroming is van de lucht!

  3. ik herriner me ook nog de tijd dat ik uren in een muf klaslokaal moest zitten! heel zeker van dat hier de luchtkwaliteit erg ondermaats was!

  4. Leuk artikel, tegenwoordig zitten we erg in met de luchtkwaliteit overal en terecht.

    Maar hoe ging het vroeger? :-)

  5. Bij ons vroeger gingen de ramen sowieso elke pauze wagenwijd open…
    ik hoor onze leerkacht Latijn nog zeggen: “jullie hersenen hebben zuurstof nodig”, zij besloot soms ook om les te geven met het raam open… In ieder geval, het zou bij de procedures moeten horen.

    verluchting is sowieso het belangrijkste, thuis doe ik ook niets anders….

  6. heel goed om hier over na te denkenn, maar zijn er ook regels voor? waars cholen zich aan moeten houden? ik zou zelf zeggen van wel maar heb geen idee hoor. zou in ieder geval wel goed zijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.