Hoe gezond is de lucht in jouw huis?

Schermafbeelding+2011 03 31+om+14.42.07

Yola de Vries, secretaris van de Vereniging van Allergiepatiënten: ‘Vroeger hadden mensen minder vaak last van vocht. De man ging ‘s ochtends naar zijn werk en de vrouw des huizes kon de boel al poetsend lekker door laten luchten door de ramen tegen elkaar open te zetten.’ (Esta, nr. 5, 2011)

Hier kan ik mij helemaal in vinden! Ik ben dol op ‘frisse lucht’ en heb zelfs in de winter vaak een raampje open. Voor mijn gevoel is dat gezonder. Op de site van de Rijksoverheid staat op de pagina Ventilatie en gezondheid, dat je het beste 24 uur per dag kunt ventileren. Door te luchten raak je namelijk vocht, en kwalijke stoffen kwijt.

Ons huis is gebouwd in de jaren zeventig, en heeft geen ventilatiesysteem. Ik ventileer dus door ramen open te zetten. In de Esta las ik dat in moderne huizen waar ventilatiesystemen zitten, de lucht vaak te droog is. Persoonlijk lijkt mij zo’n ventilatiesysteem niet zo prettig: een raam open zetten is tastbaarder.

Op de site van de Rijksoverheid staat dat zelfs als je huis in een zwaar vervuilde omgeving staat, de lucht buiten nog steeds frisser is dan binnen!

Lucht jij 24 uur per dag?
Hoe lucht jij?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik heb het hele jaar door overal in huis wel een raam openstaan, in de woonkamer, keuken, slaapkamers, nooit zit alles potdicht. Ook al vriest het dat het kraakt, dan nóg staat bij mij het raam ( een beetje )open. Heerlijk vind ik dat.

 2. Hier hebben we schuifjes in de ramen die eigenlijk altijd open staan. Heel af en toen als het heel hard waait doe ik ze wel eens dicht, maar dat is nooit lang. Ik hou van frisse lucht.

 3. Beneden hebben wij de roosters boven de ramen altijd open staan en op de slaapkamers staan de ramen het hele jaar open. Ik kan niet slapen met een raam dicht, krijg het er spaansbenauwd van (al is het min 10) ;)

  Groetjes Isabelle

 4. Bij mij staan de ventilatieroosters altijd open, en vaak ook nog een paar ramen. Op de slaapkamers staan de ramen dag en nacht open.
  Lekker fris. Heerlijk!

 5. Zomer of winter, zon of sneeuw, ook bij mij staat altijd een raam open (op een kiertje). Heerlijk om even alles door te laten tochten en daarna de frisse lucht in huis te ruiken!

 6. Jammer genoeg hebben wij buren met een houtkachel. En de rook slaat precies over het dak bij ons de dakkapel in. Dus ´swinters betekent dat helaas slapen met het raam dicht… Maar als het enigszins kan staan de ramen op z´n minst op een kiertje… En vandaag wagewijd open. De bovenkant van de buitendeur trouwens ook. (die is deelbaar…) Fijne dag nog!

 7. in onze slaapkamer staat altijd het bovenlichtje open.
  In de meidenkamers staan de ramen overdag op de stormhaken, alleen ‘s nachts moeten die helaas dicht anders gaat het piepen door tocht en daar worden ze wakker van. Maar zodra ze wakker zijn hup open die handel..
  Gelukkig wordt er ook niet gerookt in huis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.