Hoe eet jij je gekookte eitje?

Ik groeide op in een huis waar ook mijn opa en oma, en haar zus woonden. Mijn oma’s zus heette tante Dina en at elke dag een hardgekookt ei.

Die kookte ze, en schreef er vervolgens met haar beverige handschrift de datum op. Ze is er ruim tachtig mee geworden. Een tijdlang dacht ik dat eieren ongezond waren, vanwege het cholesterol, maar dat schijnt een mythe te zijn die inmiddels achterhaald is. Je mag gerust 1 ei per dag eten.

Ei opensnijden met dikke kant boven!

Columniste, en schrijfster Sylvia Witteman woonde een aantal jaren in Amerika* en constateerde dat daar geen eierdopjes of eierlepeltjes te krijgen zijn. De reden is dat Amerikanen geen zachtgekookte eieren eten. Vervolgens legt Sylvia uit hoe je een gekookt ei het beste opensnijdt, namelijk met de dikke kant naar boven! Ze merkt op dat veel Nederlanders dit fout doen, en ik ben er daar eentje van.

Maar de voordelen van Sylvia’s methode zijn overtuigend: ‘je hebt een groter snij- en lepeloppervlak, waardoor ook de kans op meegeschepte schilfers aanmerkelijk afneemt.’

Ik heb me nu voorgenomen om de volgende keer dat ik een gekookt eitje neem, Sylvia’s methode te gebruiken!

Zie ook eieren invriezen! en scrambled egg maken.

Hoe vaak eet jij een gekookt ei?
En hoe snijd jij het open: dikke kant boven, of smalle kant boven?

* Sylvia’s stuk over gekookte eieren staat in: Veel gezelliger dan bij u thuis

Similar Posts

27 Comments

 1. Dikke kant boven. Daar zit ook het prikgaatje. Wij eten vaak 1 of meer eieren per dag. Ook neem ik af een toe een rauwe eidooier met rauwe melk. Een soort powershake. Rauwe eidooier wordt bijna vanzelf door het lichaam opgenomen en bevat veel vitaminen en mineralen. Rauwe melk verteert zichzelf omdat de enzymen die daar voor zorgen nog leven. Wist je dat rauwe melk een soort witte bloedlichaampjes in zich heeft die bacteriën doden? Verwarmde melk, zoals alle melk in de supermarkt, heeft die eigenschap niet meer.

  1. Euw, rauwe eierdooier…. Het klinkt wel heel gezond zoals je het omschrijft, maar ik moet al kokhalzen bij het idee. Mijn opa dronk vroeger een rauw ganzenei, en dat vond ik ook gruwelijk.

 2. Ik eet mijn eitje altijd hardgekookt. Dat is meer omdat de rest van het gezin geen zachtgekookte eieren lust. Die hebben juist mijn voorkeur, maarja…
  Ik bonk het ei een paar keer op de tafel en dan rol ik hem met vlakke hand stevig tegen de tafel aan zodat de schil breekt. Trucje dat ik in de gaarkeuken van het bejaardenhuis heb geleerd toen ik er werkte. Snijd het eitje in stukjes en roer het door mijn eten. Vaak Indiase curry.

  1. Het is toch wat als je als moeder niet eens je ei zachtgekookt kunt eten… ;)

   Wel een handige tip om het stevig te rollen om zo de schil makkelijker los te kunnen maken. Die ga ik onthouden.

 3. Ik verdraag eieren niet goed, maar lust ze op alle manieren waarbij zachtgekookt toch wel favoriet is.

  Rauwe melk is heel lang een bron geweest voor tuberculose bij mensen. Dat is nog steeds een risico bij het drinken van rauwe melk.
  Rauwe melk is wel lekkerder dan melk uit de winkel. Maar ook melk wordt hier niet meer gedronken met vier koemelkintoleranten.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Als kind dronken wij denk ik rauwe melk, want dan moesten we met het melkbusje naar de buurman die boer was, en daar melk halen. Tegenwoordig haal ik het in de supermarkt, maar drink het zelf niet. Ik vind melk vies. Maar de kinderen gebruiken het graag bij cornflakes.

  2. O.a. in de jaren 30 van de vorige eeuw was TB een groot probleem wereldwijd. Opvallend is dat groepen mensen die vooral veel rauwe melk en rauwe melkproducten aten en de koeien op de traditionele manier hielden en molken, juist nauwelijks of geen TB kregen.

   Rauwe melk werd pas een (echt) gevaar toen de koeien rond 1800 op de modder in steden werden gehouden. Ze werden gevoerd met afval van de whiskey destilleerderijen (graan dus). Als koeien graan krijgen worden ze ziek. Ze zijn gemaakt om gras te eten. Bovendien was toen de hygiëne in zijn algemeenheid ver te zoeken. Een koeienpoepspettertje (of andere viezigheid) in de melk was geen kunst.

   Koemelkintoleranten kunnen soms wel tegen rauwe melk.

  3. Tb komt nog steeds voor onder de koeien. Voor onze zoon is er weleens onderzoek naar gedaan vanwege een chronische ziekte. Dus rauwe melk eerst koken voor gebruik was de boodschap van de arts.

 4. Ik eet bijna nooit een gekookt eitje. Als ik het eet, dan eet ik het op brood. Vaker verwerk ik eieren in gerechten of bak ik een eitje.

 5. Half zacht gekookt, hard gekookte eieren vind ik niets aan. Ik eet er gemiddeld 2 a 4 per week en meestal in het weekend. Lekker op een boterham.

  Groet Isabelle

 6. Zeven minuten gekookt, goed laten schrikken en pellen. Alleen als de anderen hier hun neus dicht houden, want die lusten het weer eens niet…
  Trouwens, ik heb ontzettend genoten van dat boekje van Sylvia Witteman, jij ook?

 7. Minstens 3x in de week eten we een ei. Ik breek hem aan de dikke kant omdat daar de luchtbel zit. Rauwe eieren raden ze toch sterk af vanwege de salmonellabacterien.

 8. Zonder brood, zacht gekookt. Op brood, hard gekookt. Maar ik niet zo vaak eieren. Misschien één keer per veertien dagen of nog minder. Ik pel vanaf de smalle kant.

  Liefs Frederique

 9. heerlijk zachtgekookt, iedere zondagochtend, en door de weeks tussen de middag ook wel eens. smalle kant boven, kopje eraf en herbamare erop.
  Heel leuk, al die reacties;)

  1. Herbamare is kruidenzout van Dr. Vogel. Je kunt het in de biowinkel kopen.

   Groetjes, VeggieMo

 10. Wie wil weten hoe bang boeren zijn dat hun vee tbc heeft, zou a.s. zondagavond eens naar de BBC Countrylife moeten kijken. Vast onderdeel zijn daar de werkzaamheden van een boer. Zondag laten ze weer tbc-inspectie zien, elk aangetast dier moet worden afgemaakt. De laatste keer was het weer raak, veel boeren denken dat dassen de ziekte verspreiden, deze boer twijfelt daaraan. Ze hadden een stel getrainde ossen die veel voor TV werden gevraagd, eentje had tbc, het team ossen was daarmee ook van de baan en de inkomsten daaruit natuurlijk. TBC is een rotziekte, ik ben nog elke twee jaar doorgelicht na schoolperiode, daar kreeg je de prik van Mantoux. Mensen met besmettelijke tbc moesten verplicht kuren, vaak in een herstellingsoord en daar kwam je niet onderuit, ze waren immers “een gevaar” voor anderen. Wij hadden tbc vrije koeien en melk zo van de koe is veel lekkerder dan fabrieksmelk, niet te vergelijken, maar dat is persoonlijk.Het eitje? Ik doe het goed, want zoals ik het thuis leerde, anderen, die de dikke kant aantikken, doen het ook goed, er is geen verkeerd bij zo’n ei. Ik eet hem echt zacht en geef met de scherpe kant van een tafelmes een kordate tik op ongeveer 1 1/4 cm. van boven. Nooit last van dopschilfers en mijn eierlepeltje is een gero, smal theelepeltje, rvs natuurlijk, want (ver)zilver(d) maakt zwavel vrij (1 van de redenen waarom Amerikanen eieren niet met een lepeltje eten, ze hadden geen geschikt bestek daarvoor). Mijn oom at ei met de ronde steelkant van een tinnen paplepel, ging uitstekend. Als een ei te hard gekookt is kun je een beetje boter op het dooierdeel doen, dan verslik je je niet zo gauw.

 11. Ik durf het haast niet te schrijven…..Mijn eega en ik eten samen ongeveer dertig eitjes per week. En we eten ook nog een stukje vlees/vis. En gek hé? We hebben een cholesterolgehalte waar ieder jaloers op kan zijn. Laag en een hoog Hdl gehalte.
  Maar als ik brood in de BBM bak dan komt er een eitje in. En verder koop ik nooit koek/cake/gebak. Daar zit overal de combinatie glucose-fructose stroop in. En dat is niet bepaald gezond. Dus op die manier is hier het eiverbruik hoog.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.