Kraamtijd 8 emotionele dagen? Dit kun je verwachten
Last updated on February 26th, 2024 at 04:34 pm
Ik merkte al verschil in kraamtijd. En tussen mijn oudste dochter en jongste zoon zit maar 8 jaar. Zo had ik na de bevalling van mijn oudste dochter maar liefst 10 dagen kraamhulp! Maar bij mijn jongste zoon geloof ik maar 7 dagen, en dan ook nog met minder uren.
In het boekje Van ooievaar tot babykrul gaan ze nog veel verder terug in de (kraam)tijd. De jaren vijftig en zestig om precies te zijn. Het ging er toen echt heel anders aan toe. Wat me het meest opviel zijn de 10 dagen bedrust voor de pas bevallen vrouw.
Hier onder enkele leuke feitjes over de kraamtijd!
- Destijds moest je nog lekker eten voor twee!
- Zwangere vrouwen moesten 1 liter melk per dag drinken. Als je melk niet lustte, mocht het ook halve yoghurt zijn.
- Bij de eerste wee belde je het kraambureau. Dan kwam er meteen een kraamhulp, en die bleef bij je en ging niet meer weg. Soms zat ze wel een hele dag met de zwangere vrouw te wachten. Dat is nu wel even anders zeg. De kraamhulp wordt pas op het laatste moment gebeld. Bij een van mijn bevallingen kwam ze daardoor te laat, en was de baby al geboren.
- De dokter deed de bevalling.
- Kraamcadeautjes waren toen anders dan nu.
- Na de bevalling gold 10 dagen bedrust in de kraamtijd! Pas op de vierde dag mocht je even met je benen buiten het bed bungelen. Dag 5, 6 en 7 bleef de kraamvrouw zoveel mogelijk in bed en mocht daar wel wat oefeningen doen: kraamvrouwengymnastiek. Op dag 9 mocht je ‘s ochtends en ‘s middags even uit bed. Wat een enorm verschil met nu! Anno 2014 zitten veel vrouwen de dag na de bevalling alweer in de woonkamer. En filmsterren paraderen alweer over de rode loper.
- Na de bevalling werd de buik van de kraamvrouw ingebonden met een sluitlaken.
- Als een baby 2 maanden was, mocht hij vruchtensap met wat suiker erdoor. Elke dag. Dat zie ik nu ook niet meer gebeuren! Suiker heeft ondertussen een slechte naam gekregen.
- Vanaf 3 maanden mocht een baby pap.
Kraamtijd 2 veelgestelde vragen
Wat is kraamtijd?
Volgens Wikipedia is de kraamtijd een periode van 8 dagen, geteld vanaf de bevalling. Het Algemeen Nederlands Woordenboek heeft het over ‘de periode na de bevalling.’
Kraamtijd hoe lang?
Hoe lang de kraamtijd duurt is een beetje afhankelijk van aan wie je het vraagt. Er zijn verschillende antwoorden mogelijk.
- De kraamtijd kan de periode van 8 dagen na de bevalling zijn.
- De kraamtijd kan ook een periode van 6 weken zijn vanaf de bevalling. Aan het eind van die 6 weken gaat de bevallen vrouw voor een nacontrole naar de verloskundige en dan is het klaar.
In het boek Moeder en kind uit 1966 dat ik van mijn moeder kreeg duurt de kraamtijd 6 tot 8 weken. Ze leggen dat als volgt uit:
‘Deze periode is nodig om de geslachtsorganen en de overige bekkenorganen in de gelegenheid te stellen weer tot hun oorspronkelijke toestand terug te keren.’
Ook schrijven ze:
‘Men mag niet vergeten dat de moeder nog vrij lang in lichamelijk en vooral in geestelijk opzicht moet worden ontzien.’
Kom daar nog maar eens om anno 2021! Als moeder moet je tegenwoordig zo snel mogelijk weer aan de bak.
Kraamtijd: mijn ervaringen
Ik vond de kraamtijd altijd een hele bijzondere periode. Je hebt net een kind gekregen en dat voel je zowel lichamelijk als mentaal. Ik bleef bij alle 5 kinderen zoveel mogelijk op mijn slaapkamer en in bed. Bij mijn oudste dochter omdat ik behoorlijk ondersteboven was van alles, en bij mijn jongste omdat ik wist dat ik daarna flink aan de bak zou moeten.
De kraamtijd is een soort laatste kans om nog even je rust te pakken is mijn ervaring.
Tegelijkertijd weet ik dat dit heel persoonlijk is. Er zijn ook kraamvrouwen die al weer aangekleed beneden zitten als de kraamhulp komt.
Kraamtranen
Een bekend en berucht verschijnsel zijn de zogenoemde kraamtranen tijdens de kraamtijd. Ik had hier bij alle vijf kinderen flink last van. Kraamtranen komen in theorie vaak op dag 4, maar kunnen ook elke dag voorkomen. Sterker nog, mannen kunnen ook kraamtranen hebben. Hoewel het bij vrouwen vaak een combinatie is van hormonen en emoties, zijn het bij mannen vooral emoties die kraamtranen oproepen.
Heel belangrijk: met kraamtranen is niets niks! Sterker nog, laat ze vooral goed stromen. Zo komen alle spanning, vermoeidheid en overige gevoelens er mooi ‘uit’.
Ik kan van harte verloskundige Beatrijs Smulders’ boek Veilig door de kraamtijd aanraden!
Dat heeft mij erg geholpen tijdens deze emotionele dagen.
Kraammand cadeautjes
Een leuke gewoonte van nu vind ik kraammand cadeautjes. Je krijgt dan een grote mand met daarin 8 of 10 cadeautjes. Elke dag mag je er eentje uitpakken. Voorbeelden van kraammand cadeautjes zijn: slabbetje, rompertje, knuffel, lekkere thee, makkelijk boekje, bodylotion kortom het is een combinatie van cadeautjes voor de baby en de moeder. Als er al broertjes en zusjes zijn, zijn er vaak ook kraammand cadeautjes voor hen.
Kraamdagboek
Ik had voor al mijn 5 keer kraamtijd een zogenoemd kraamdagboek. In een kraamdagboek word je uitgenodigd om op te schrijven wat je zoals ervaart in de kraamtijd. Die van mij boden destijds ruimte voor 10 dagen. Daarnaast is er vaak ook ruimte voor allerlei praktische dingen. Ik ben nog steeds erg blij dat ik die kraamdagboeken heb ingevuld.
Hieronder zie je die van mijn jongste zoon:
Praktische informatie
Van ooievaar tot babykrul is voor maar 7,59 te koop bij bol.com. Leuk om cadeau te geven aan iemand die zwanger is, om voor in een kraampakket.
De beste gewoonte van toen vind ik de kraamhulp die meteen komt, en blíjft.
Leestips
Wat is jouw favoriete kraamtijd gewoonte? En wat zijn jouw ervaringen met de kraamtijd?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ja de tijden zijn wel heel erg veranderd. Het lijkt me wel een heel erg leuk boek om te lezen.
Ik wens je een heerlijk paasweekend,
Lieve groet,
Mirjam
Jij ook fijne Paasdagen gewenst Mirjam. Het is inderdaad een gezellig boekje!
Bij de eerste twee zat ik ook meteen beneden. Bij de laatste 3 had ik het door en bleef 10 dagen in bed.
Slim Anoniem. Met drie kinderen is de kraamtijd voorlopig je laatste periode van rust!
Hier in België is thuisbevallen niet alledaags, en de bevalling zelf wordt ook nog door de dokter (gyne dan) gedaan.
Maar we zijn al wel geëvolueerd hoor.
Wij hebben 5 kinderen, allen geboren via Keizerlijke Weg.
Bij de eerste moest ik nog 10 dagen blijven(22 jaar geleden), de 2e was 9 dagen, de derde en vierde 7 dagen blijven en bij de jongste (5 jaar geleden) ben ik na 5 dagen naar huis gegaan:)
Leuke blog heb je trouwens :)
Pascale
Dank je Pascale! Dat vind ik leuk om te horen!
Van mijn schoonmoeder weet ik dat de kraamverpleegster ook bleef overnachten, ieg bij haar eerste (nu 54 jaar geleden)
Jeetje, dat is helemaal luxe!
In 1977 had je in Den Haag nog een kraamkliniek en daar ben ik 10 dagen geweest, door extreem uitgescheurd en dus veel hechtingen mocht in 4 dagen niet uit bed, daarna ging het weer prima. Thuis dus geen hulp meer gehad.
Leuk om te weten. En waarschijnlijk lachen zeons over 20 jaar uit over hoe het nu allemaal is geregeld.
Ja, waarschijnlijk wel Petra!
Goed onderwerp voor de volgende generatie vader en moeder, speel ik wel opa. Hans
Daar heb ik gelukkig niets meer mee van doen op mijn leeftijd. Maar zeker is dat ik deze periode veel bewuster heb (mee)beleefd.
Zo’n kraamdagboek lijkt me leuk om later nog eens terug te lezen. Maar ehm… die regeltjes vroeger over in bed blijven, lijken me heel frustrerend voor de vrouwen die zich redelijk fit voelden. Hoewel ik tegenwoordig ook soms dingen zie waarvan ik me afvraag of ze gezond zijn. Maar ja, iedereen handelt naar hoe goed zij zich voelt, hoop ik dan maar.
Pff. Mijn kraamtijd. Wat een hel.
Verplicht in het ziekenhuis bevallen. Afgebekt worden tot en met. Infectie oplopen. Spoedkeisersnede op de 3e dag na de spoedkeisersnede met infuus en al naar huis gestuurd. Om 8 uur stond ik zonder ontbijt te hebben gehad in een rolstoel met baby en al op de parkeerplaats te wachten tot mijn man door de file heen aankwam, om 9 uur. Om half elf thuis was de opstarthulp in geen velden of wegen te bekennen. Die kwam na de lunch aankakken. Wilde even alle details, kon geen ach, gut, naar zeg vanaf. Heeft 90 minuten papieren zitten invullen 30 minuten interactie ondertussen en weg was ze. Dag erna een appje van kraambureau dat er om 13 uur iemand kwam wegens drukte. De rest zal ik maar voor me houden, maar de jaren 60 klinken een stuk gezonder.
Jeetje wat een narigheid Petra! Dat klinkt echt afschuwelijk. Wat naar dat je kraamtijd zo verliep!