Hobby’s: zijn ze je tijd waard?

hobby'sAls je me vraagt wat mijn hobby’s zijn, dan noem ik: lezen, hardlopen en bloggen.

Hoewel bloggen ook mijn werk is geworden. En eigenlijk lees ik ook zoveel om er boek reviews over te kunnen schrijven! En hardlopen doe ik eigenlijk ook wel heel erg voor mijn gezondheid.

Kortom, mijn hobby’s hebben een hoog nuttigheidsgehalte.

Hobby’s zonder nut

En ergens is dat jammer. Want waarom zou je iets niet gewoon mogen doen alleen maar omdat het leuk is? Omdat je er plezier aan beleeft? Ik merk dat ik al snel vind dat iets nut moet hebben. Zoals bijvoorbeeld kleurplaten kleuren voor volwassenen. Een tijdje terug blogde ik daar over, en printte ik zelfs een kleurplaat uit. Maar ik heb mezelf er nog steeds niet toe kunnen zetten te gaan kleuren. Ik trek het gewoon niet dat het geen nut heeft!

Het verborgen nut van hobby’s

Maar als je hobby’s vanuit een ander perspectief bekijkt, hebben ze wel degelijk nut. Ze kunnen je namelijk helpen bij te komen van een drukke dag. Opvrolijken, nieuwe contacten opleveren en nieuwe energie geven omdat je er er zo van geniet.

En volgens Wikipedia hoeven hobby’s inderdaad geen praktisch nut te hebben. Volgens Wikipedia staat ‘persoonlijke voldoening voorop’.

Hobby’s op een rijtje

In Blogland kom ik veel creatieve mensen tegen, en ik lees over hun hobby’s. Hier onder zet ik een aantal hobby’s die ik in Blogland tegen kom op een rijtje!

 • Borduren
 • Breien
 • Tuinieren
 • Quilten
 • Kleding maken
 • Sieraden maken
 • Brocante verzamelen
 • Koken
 • Sporten

Heb jij hobby’s? En zo ja, welke? 

24 Responses to Hobby’s: zijn ze je tijd waard?

 1. Naaien breien borduren en puzzelen. De eerste 3 leveren wat op. Ik heb ook dat gevoel dat het nuttig moet zijn zelfs met puzzelen. Ik stuur ze vaak op.

 2. Mijn hobby staat zijn voor zover ik tijd heb, haken op dit moment. Ik poets ook heel graag in me huis , om al is t schoon, hij, maar t is heus niet as lijd leuk .
  ik heb in t verleden veel genaaid en borduurwerk heb ik ook liggen op t moment.
  maar wat is nu, ik wilde gaan borduren randje per week M aar durf niet te beginnen want als ik bij andere voorbeelden zie, dan denk ik zie je dat kan ik nooit.
  Hier komt bij wat van faalangst en ook wat perfectionistisch.

  en nu hoorde ik juist gisteren van een buurvrouw over kleurboek voor volwassenen.
  Ze zegt dan moet je es kijken op brammetje tegel. nl en daar zie je heel veel soorten van onderwerpen.
  Ik heb gekeken en ga er echt een bestellen.
  Ze zijn super om te zien en denken ook zeer ontspannend, daar ik altijd druk ben in me binnenste.

  groet van Hilda

   • Oh ja, inderdaad Suzanna. Volgens mij heb je gelijk. Het is natuurlijk een soort hersengymnastiek. Zo zie je maar weer: zelfs ogenschijnlijk nutteloze hobby’s hebben een verborgen nut!

 3. Hobby’s zijn voor mij leuk zolang ik er iets van leer. Dat is ook een vorm van nuttigheid.
  Maar ook het creëren van dingen is een belangrijk aspect.
  Mijn nieuwste hobby is bloggen.
  Andere hobby’s: lezen, koken, handwerken, besparen, mijn hondjes en wandelen.

 4. Ik vind tuinieren, koken en doe het zelven erg leuk. Maar als je het hebt over hobbies, dan is dat voor mij toch echt paardrijden. Het is fysiek inspannend, mentaal ontspannend, je bent lekker buiten en met buitenritten zie je de natuur op een andere manier. Ik kan ook echt chagrijnig worden als ik om wat voor reden dan ook een paar dagen niet kan rijden. Het is eigenlijk het enige moment dat ik echt voor mezelf heb.

 5. Mijn werk thuis is hobby … mijn hobby is mijn werk. Weet niet waar de ene eindigt en de andere begint.
  Maakt niet uit wat ik doe (alles tot poetsen enzo…) kies ik om met plezier ervan te maken!

 6. Mijn hobby is mijn werk … mijn werk is mijn hobby. Weet niet waar de ene eindigt en waar de andere begint.
  Ben mam thuis en alles ligt bij mij … Maakt niet uit wat ik doe, kies ik erom met plezier te doen. Want het leven is eigenlijk niet alleen hobby, weekend en vakantie. Iedere dag telt … aan je om de beste ervan te maken

 7. Maar het geen nut hebben van een hobby, gaat voor jou dan ook weer veel nut hebben…om daar naar op zoek te gaan. Gewoon doen wat goed voelt joh. 😉 Leuke bijkomstigheid dat het nut heeft, toch?

  Mijn grote hobby is muziek. Maken, luisteren, analyseren, concerten, festivals, alles.
  Verder lees ik af en toe eens iets of kijk of ik wat zaadjes in de aarde kan proppen waar dan een eetbaar plantje uit groeit.
  Ik denk er niet bij na, ik doe wat goed voelt en waar ik een fijn gevoel van krijg.

 8. Mijn hobby zal dan wel muziekmaken zijn… pianospelen, en naar mijn koor gaan op zondagavond. Dat heeft wel nut, want het helpt ze heel erg dat ik meespeel 🙂 maar leuk vind ik het ook. Het geeft me ook iets extra om naar uit te kijken!
  Verder heb ik niet echt hobby’s behalve misschien boeken lezen. Maar dat kan ik soms weken lang niet doen. En dan weer een paar dagen achter elkaar als het een spannend boek is… elk vrij momentje pak ik dan om even te lezen.

 9. Ik heb trouwens in het ‘verleden’ wel meer hobby’s gehad, maar dan moesten ze wel nut hebben! dat herken ik dus wel!

 10. We zijn ook zo groot gebracht met het idee dat we nuttig moeten zijn. En dan ontspanning geen nut heeft want niet productief.
  Ik vind het niet verwonderlijk dat in dat licht bezien zoveel mensen overspannen raken.

 11. Mijn hobby’s zijn kaarten maken met diverse technieken, borduren, haken, lezen en computeren. Afgelopen jaren met kleine kinderen die ook ‘s avonds niet willen slapen weinig tijd hiervoor gehad, maar het wordt nu langzamerhand gelukkig weer opgepakt. Mistte het wel.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.