Hobby: waarom zou je?

hobbyHobby. Hobby. Hobby…

Als je het woord een paar keer achter elkaar zegt, klinkt het steeds raarder.

En wat ís een hobby eigenlijk?

Wat is een hobby?

Laten we Wikipedia er eens bij pakken! Daar wordt een hobby als volgt omschreven:

‘Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet. Hobby’s worden uitgeoefend uit interesse en voor het plezier, niet als betaald werk.’

10 Leuke weetjes over Nederlanders en hun hobby’s

 1. Het grootste deel van onze vrije tijd besteden we aan mediagebruik: tv kijken en internetten.
 2. Nederlanders met een hobby geven daar gemiddeld ruim 800 euro per jaar aan uit.
 3. Vrouwen besteden per week ruim 8 uur aan hun hobby’s.
 4. Meer dan 83% van de respondenten van het Telegraaf onderzoek heeft meerdere hobby’s.
 5. 10% breit. Bijvoorbeeld doekjes breien.
 6. 8,9% borduurt.
 7. 5,2 scrapt.
 8. 4,2 maakt sieraden.
 9. 3,7% maakt quilts
 10. 15% heeft geen hobby’s.

Mijn hobby’s

Toen ik eenmaal over hobby’s begon na te denken, vroeg ik me natuurlijk af:

‘Welke hobby’s ik zelf eigenlijk?’

De eerste die dan bij me opkomt is lezen. Lezen is van kind af aan een hobby van me. Ik houd van lezen! Daarnaast doe ik aan hardlopen. Maar ik weet niet of ik dat nou echt een ‘hobby’ vind. En dat komt omdat het toch ook wel een verplicht nummer voor me is. Ik vind het belangrijk voor mijn gezondheid, en als ik het niet doe voel ik me niet prettig.

Daarnaast ben ik dol op bloggen. Maar dat is ondertussen ook mijn werk geworden. Volgens Wikipedia is het dan dus geen ‘hobby’ meer! Maar gelukkig beleef ik er wel net zoveel plezier aan als aan een hobby. Wat dat betreft vind ik bloggen bijvoorbeeld leuker dan hardlopen.

Elke zondagavond ga ik met mijn man stijldansen. Dat geldt denk ik ook als een hobby. En last but not least, ga ik heel erg graag bij iemand koffie drinken. Maar volgens mij telt dat niet als een officiële hobby ben ik bang.

Hobby’s die ik geprobeerd heb

Ik heb ook hobby’s geprobeerd die niet zijn blijven hangen. Dat leken me leuke activiteiten, maar ik hield het niet vol of bakte er niks van. Breien is er zo eentje. Ik las van alles over het ontspannende effect van breien, en toen leek mij dat ook leuk. Maar ik ben er zo slecht in, dat ik er alleen maar gestresster van werd.

Kleuren voor volwassenen leek me ook een geschikte activiteit voor mezelf. Maar mijn Innerlijke Calvinist stond me niet toe er van te genieten. Ik kon alleen maar denken hoe volstrekt zinloos dat kleuren wel niet was…

 • Zwemmen. Dit was succesvol, want ik heb zelfs diploma E!)
 • Ballet. Dit heb ik als kind gedaan, en vond ik best leuk. Is doodgebloed.
 • Volleybal. Dat was een ramp, en ook niks voor mij. Ik weet niet wat me bezielde om dat te gaan doen.
 • Paardrijden. Ik heb drie lessen gehad, en vond het doodeng. Geen succes dus.
 • Yoga. Dit deed ik onder andere tijdens mijn studententijd. Maar ik vond het erg saai.
 • Jazzballet. Ook geen succes omdat ik de pasjes niet kon volgen.
 • Breien. Mislukt.
 • Haken. Mislukt.
 • Kleuren voor volwassenen. Mislukt.
 • Pilates. Dit heb ik ongeveer een jaar volgehouden. Toen ging onze auto kapot en miste ik 1 les. Ik ben nooit meer terug gegaan…
 • Puzzelen. Moet nog blijken.
 • Hardlopen. Dit is mijn succesvolste ‘hobby’. Ik doe dit inmiddels al 15 jaar.
 • Geocoaching. Maar liefst 1 keer gedaan met mijn jongste zoon. Het was leuk, maar ik heb het toch niet nog een keer gedaan.

Het nut van hobby’s

Het leuke van hobby’s is natuurlijk dat ze geen enkel nut hoeven te hebben. Dat maakt ze nou juist een hobby! Je doet het puur voor de lol, de ontspanning en het plezier dat je er van hebt. Maar voor mensen als ik, die graag willen dat iets ook nut heeft, zou je kunnen stellen dat het nut van een hobby is dat je er beter door functioneert.

Door je hobby uit te oefenen ontspan je en dat is natuurlijk weer goed voor je lichamelijke en mentale welbevinden!

Zo bezien hebben zelfs de meest zinloze hobby’s dus wel degelijk nut!

3 Voordelen van hobby’s

Behalve dat hobby’s je helpen om te ontspannen zijn er nog veel meer voordelen.

1. Andere mensen leren kennen

Met stip op nummer 1 staat dat hobby’s je in contact kan brengen met mensen met dezelfde interesse. Het kan heel gezellig en leuk zijn om ervaringen uit te wisselen met iemand met dezelfde interesse. En ik weet uit ervaring dat veel bloggers helemaal blij verrast zijn vanwege de leuke contacten die bloggen ze oplevert!

En als je bijvoorbeeld net verhuisd bent, is je aansluiten bij een vereniging met mensen met dezelfde interesse een uitstekende manier om nieuwe mensen te ontmoeten met wie je iets gemeenschappelijk hebt.

2. Nieuwe vaardigheden aanleren

Hobby’s zijn in de regel ook meteen een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en iets nieuws te leren. Toen ik ging breien, las ik bijvoorbeeld allerlei boeken over breien. En ik leerde breien, ook al was ik er dan niet goed in. Hetzelfde gold bij mij voor hardlopen! Toen ik net begon las ik elk boek over hardlopen dat ik kon vinden. Er ging echt een wereld voor me open.

3. Gevoel van voldoening

Zeker als je activiteit leidt tot een tastbaar resultaat kan dat een prettig gevoel van voldoening geven.

Mogelijke hobby’s

De mogelijkheden om leuke hobby’s te kiezen zijn echt eindeloos! Er is voor ieder wat wils. Je hoeft je echt niet te vervelen. Zelfs al denk je misschien: ‘Ik ben niet geschikt voor een hobby,’ dan nog is er ook voor jou een leuke activiteit mogelijk!

Je kunt hobby’s verdelen in categorieën.

 • Verzamelen: denk aan postzegels verzamelen.
 • Bewegen: denk aan sporten. Zoals wandelen, hardlopen etc.
 • Dieren: sommige mensen hebben dieren als vrijetijdsbesteding. Bijvoorbeeld duiven houden.
 • Handvaardigheid: deze hobby’s houden in dat je iets maakt. Denk aan breien, cactussen haken, borduren, scrappen, tekenen, boetseren, fotograferen etc. N.B. Leuke haakideeën vind je bij Club Geluk!
 • Intellectuele hobby’s: bijvoorbeeld lezen, of in je vrije tijd een nieuwe taal leren gewoon voor de lol. Of puzzelen.
 • Meditatieve hobby’s: puzzelen, kleuren voor volwassenen, yoga etc.
 • Spelletjes doen: sommige mensen gaan helemaal op in spelletjes doen. Mijn tante Marietje heeft bijvoorbeeld elke week een kaartavond met haar buren. Black stories is ook leuk om met een groepje te doen.
 • Natuur: tuinieren, vogelen.
 • Muziek: muziek luisteren kan een hobby zijn, of zelf een instrument bespelen.

Hoe vind je een (nieuwe) hobby?

Stel nou dat je geen hobby’s hebt. Maar je wilt er wel graag eentje hebben. Hoe pak je dat dan aan? Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Pak een pen en papier en schrijf alles op wat je interessant of leuk vindt. Laat je daarbij niet hinderen door realiteitszin. Schrijf echt alles op wat je leuk vindt. Dus ook bungeejumpen als je dat eigenlijk doodeng vind. Het gaat er puur om, om te inventariseren wat je interesses zijn.

Vind je dit lastig? Dan kun je ook naar de bibliotheek gaan en dan de afdeling over hobby’s bezoeken. Rommel gewoon eens lekker tussen alle boeken over hobby’s en kijk wat je aanspreekt. Huis-aan-huis bladen zijn vaak ook heel geschikt om ideeën op te doen.

Hobbymarkten

Mensen met dezelfde hobby’s zoeken elkaar vaak op. En er zijn diverse hobbybeurzen en markten die je kunt bezoeken. Hier onder een aantal handige links waarmee je hobbymarkten kunt vinden:

Wat zijn jouw hobby’s? Zijn ze belangrijk voor je? En hoeveel tijd besteed je er per week aan?

Reacties op Hobby: waarom zou je?

 1. Leuk stuk! En volgens mij ben ik dan ook een calvinist wat hobby’s betreft. Ik heb precies dezelfde obstakels met kleuren en dergelijke.

  Mijn hobby’s: bloggen, wandelen, gezelschapsspelletjes spelen, lekker eten, en koken (de laatste hobby is ontstaan omdat ik heel graag lekker eet, maar geen thuiskok heb ;-)).

 2. Ik heb heel veel hobby’s en geniet hier ook enorm van. Ik geef er ook geld aan uit, hoeveel per jaar geen idee maar ik vind het een leuke tijdsinvulling. Ik vind ook dat ieder voor zich moet weten hoeveel geld die aan zijn hobby uitgeeft. Je kent je eigen portomonee het beste????

 3. Breien, haken, schilderen, lezen, puzzelen, wandelen, yoga (hoewel dat minder een hobby en meer een way of life is) en nog allerlei muziek. Ook al heb ik van die laatste hobby mijn beroep gemaakt 🙂

  Bijzonder vind ik die innerlijke Calvinisten van wie je niet mag kleuren. Empirisch gezien is dat namelijk vele malen nuttiger voor je dan op de bank zitten en tv kijken…. maar dat doen die mensen met Calvinist allemaal wel 🙂

 4. Leuk, uitgebreid artikel!! Interessant ook. Het zet je toch even aan het denken. Wat zie ik als hobby? Ik had al snel series kijken geroepen. Daar haal ik ontspanning uit, maar geen voldoening. En ik leer er ook niet nieuwe mensen door kennen. Bloggen en schrijven staan wel op nummer 1. Ik heb ook cursussen daarvoor gedaan en als ik weer wat meer tijd zou hebben, zou ik dat wel weer op willen pakken. Net als bodycombat.

 5. Ik heb wel een paar hobby’s ik doe aan beeldhouwen schilderen quilten breien en soms kleding maken.
  de eerste twee is een halve dag per week ,quilten en breien zoveel ik kan tegenwoordig ben ik aan sokken voor de kleinkids bezig en dat pak je gemakkelijk tussendoor even vast, maar ik kan ook genieten van languit in de sofa en genieten van een paar cd’s .

 6. Van mijn Innerlijke Calvinist (prachtig woord) mag ik geen tv kijken met lege handen. Het liefst haak ik of brei ik, maar soms vouw ik de was.
  Dan voel ik me toch goed!
  Verder lezen, lezen en leren en en ik ben dol op de beeldpuzzels van steenhuis.

 7. Die foto erbij is erg grappig :-)))
  In het Volkskrant Magazine is een rubriek over hoe mensen hun vrije tijd doorbrengen. Er gaat een wereld voor je open! Bijvoorbeeld die van dierententoonstellingen, je weet wel, waar de mooiste cavia of hond een medaille krijgt.
  Of Real Life Action Playing. Of met de camper club op reis. We genieten wat af met z’n allen!
  En dan denk ik dat €800 per jaar veel klinkt, maar best netjes is. Vroeger gingen wij vaak wandelen, maar dat is ook niet gratis. Kosten voor brandstof, want je rijdt er eerst naartoe. Uitrusting moet in de loop der tijd vervangen worden.
  Hobby’s moet een mens hebben!

 8. De grap is, dat ik door je artikel in zie dat ik best veel hobby’s heb. Als het me op de man af zou vragen, had ik waarschijnlijk nee geantwoord. Uiteindelijk houd ik van lezen, gamen, kleuren, handletteren (pas net mee begonnen), bloggen, fietsen en als het lichaam en het weer mee werkt singletrack mountainbiken. Best veel als ik het zo zie staan. :S

 9. ” Pilates. Dit heb ik ongeveer een jaar volgehouden. Toen ging onze auto kapot en miste ik 1 les. Ik ben nooit meer terug gegaan…” HAHAHA ???? (sorry)
  Ik heb te veel hobby’s en te weinig tijd, dat is mijn probleem. Ik vind zoveel dingen leuk om te doen. Diverse sporten en actief bezig zijn in de meest uiteenlopende dingen. Maar ook lezen, bloggen en fotograferen. Ja een hobby (en meerdere) is zeker belangrijk voor mij. Het geeft voldoening. Meer dan wanneer ik nutteloos op de bank voor de tv hang ????

 10. Ik volg je daar in, ik heb ook altijd zoiets dat het wat nuttig moet zijn 🙂
  Ik loop voor mijn gezondheid. Bloggen, gewoon omdat ik dat leuk vind en voor de interactie en naaien omdat dat atijd nuttig is 😀

  • Ja, dat is ook één van de redenen dat ik hardloop inderdaad: het is gezond, en dus nuttig : ) Naaien is zeker ook nuttig en nog leuk ook. Dat is iets dat ik toch ook nog weer eens wil gaan proberen.

 11. Je hebt aardig wat geprobeerd. Ik denk dat hardlopen en bloggen mijn hobby’s zijn, maar bloggen is ook deels mijn werk geworden, maar het voelt niet als werk 😉

 12. Wat leuk om te lezen. TV kijken staat bij mij ook op nummer 1. Dat zoveel mensen nog breien… of zouden ze daar haken ook onder hebben laten vallen? 10% vind ik wel heel veel. Ik hou van knutselen :-). Maar dat wist je al ;-).

 13. Wat leuk geschreven. Ik heb veel te veel hobby’s en te weinig tijd waardoor ik aan veel dingen niet toekom. Hobby,s die echt mislukt zijn, zijn haken, jongleren en keyboard spelen. Ik heb nog wel een leuke tip voor je: vind je breien op een breiring niets? Ik brei ook altijd op een breiring en ik vind het heerlijk!

  • Jongleren vind ik ook een kostelijke hobby! Dat hoor je niet vaak. Met hoeveel van die dingen kon je gooien?

   Een breiring is niets voor mij helaas. Heb ik wel eens geprobeerd maar vond ik teveel gedoe.

 14. Wij hebben ons jaren bezig gehouden met het africhten van honden. Toen ze ouder werden, zijn we flyball met ze gaan doen. Ik word blij van het plezier van die honden. Tegenwoordig gaan we vaak naar Middeleeuwse festivals. Heerlijk!

 15. Hi,

  Bedankt voor je verhaal!
  Ik heb een vraag en misschien kan je deze niet beantwoorden, ik hoop van wel natuurlijk!
  Ja, hoop dat de vraag ook goed overkomt. Want ik ben namelijk zo een persoon!
  Wat betekent het als je een persoon bent die telkens een andere hobby/hobbies heeft? Is dat erg? Is dat dan wel lang genoeg voor een goede ontwikkeling?

  Hoop zo dat jij het antwoord hebt!

  • Als je er zelf geen last van hebt is het prima. Het nadeel van vaak wisselen van hobby kan zijn dat je het daardoor te kort doet om er heel goed in te worden. Anderzijds, het is een hobby! Je hoeft er dus ook niet perse goed in te worden, als je er maar plezier in hebt.

   Vaak van hobby wisselen is prima. Het betekent gewoon dat je veel interesses hebt en dat die nog wel eens wisselen.

   Wil je echt heel goed worden in een hobby, dan zou ik het wat langer blijven doen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.