Het Sinterklaasfeest: híér gaat het om!

Petra, van het blog Het lieve leven, keek met haar kleinkinderen naar de aankomst van Sinterklaas met de boot.

Zij maakte deze prachtige foto van de pakjesboot op zee:

|

Ik vind het een een iconisch beeld.

Hier draait het Sinterklaasfeest om

Het roept allemaal prettige herinneringen en associaties met het Sinterklaasfeest bij mij op.

Gezelligheid, knusheid, cadeautjes, surprises, warmte en hartelijkheid.

Alle gekrakeel, en vervelende gedoe rondom de pietendiscussie vallen in het niet, bij dit beeld van de essentie van het 5 decemberfeest: een warm familiefeest.

Dankjewel Petra voor deze prachtige foto!

Leestip: Schoentje zetten.

Wat betekent het Sinterklaasfeest voor jou?

Similar Posts

24 Comments

 1. Het is en blijft een mooi kinderfeest
  Klikte even op de link
  Wat leuk om de boot van ver al aan te zien komen dan is het echt zie ginds komt de stoomboot :)
  Groetjes

 2. Onze sinterklastraditie, met de kinderen van kleins af aan, we bedachten iemand aan wie we een kadootje gingen brengen, maakten een gedicht, bakten pepernoten, en hingen dat in een tasje aan de deur en dan renden we weg.
  Sinterklaas was vooral een geeffeest, geen krijgfeest. De kinderen waren er maar wat trots op dat ze aan het grote geheim van de grote mensen mee mochten doen(en verklapten dat dus ook niet aan de klasgenoten)

 3. Het had een kinderfeest moeten zijn… Maar dat is het allang niet meer. Politiek en commercie zijn eroverheen gevallen. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

 4. Ja, Sinterklaas is m’n favoriete feest. Heerlijke herinneringen aan en nog steeds elk jaar graag het heerlijk avondje. Wat ik jammer vind, is dat ik er eigenlijk niks meer over durf te zeggen/schrijven, want alles kan ‘verkeerd’ worden uitgelegd. De foto is trouwens prachtig.

 5. Nog steeds een geweldig kinderfeest dat ook heel goed gevierd kan worden zonder dat er nog “gelovigen” zijn. Maar áls er gelovigen zijn moeten Sint en Piet terwijl ze ,zich met kleintjes bezig houden, ook de grote aanwezigen een beetje in de tang kunnen nemen, héérlijk!
  En natuurlijk, áltijd gedichten!

 6. Mooie foto! Sinterklaas is een kinderfeest al kun je dat vandaag de dag nauwelijks meer zeggen. Er is zoveel gezeur.
  Een cadeautje kopen en gedicht schrijven (het liefst alles anoniem en dat kan dit jaar in blogland!) blijft leuk.

 7. Ach, toen we nog op Texel woonden, kwam de Sint ook met een echte stoomboot aan. Dat was een feest! Dan geloofde je wel dat ze helemaal uit Spanje kwamen :-) Wat een afknapper toen we naar Oosterwolde verhuisd waren en hij op een plezierjachtje door het kanaal aankwam!
  Ik vier het al jaren niet meer, maar als kind vond ik vooral het maken van gedichten en surprises verschrikkelijk leuk. Mijn vader gooide eerst pepernoten door de achterdeur naar binnen, met een zwarte handschoen aan, en als we daar allemaal heen renden belde hij aan en vonden we de zak voor de deur zetten. Dan stond hij alweer achter huis een peukje te roken, en ik maar zoeken maar zwarte piet gebleven was!

  1. Oh geweldig! Dat vind ik nou echt een typische Sinterklaas herinnering. En kostelijk je vader met die zwarte handschoen : ) Dat zal nou trouwens ook wel niet meer mogen als ik er over nadenk.

 8. Ik heb heerlijke herinneringen aan gezellig met zijn allen, de voorbereidingen, pakjesavond. Daarom vind ik Sinterklaas leuk. Dat gezeur over die pieten moet nu maar eens ophouden. Gewoon een gezellig familie feest.

 9. Nu niet zoveel meer. We vieren het niet meer al koop ik wel een klein cadeautje voor iedereen en maak er een gedicht bij. Grappig: ieder jaar roepen ze dan ‘maar ik heb niks voor jou!’ Gelukkig gaat het mij daar niet om. Vroeger thuis trokken we lootjes en maakten we surprises. Altijd zo gezellig! En natuurlijk de tijd dat dochter klein was. Schoencafeautjes, een stuiterende kleuter aan mijn bed in alle vroegte en op de dag zelf een mand met cadeautjes. Ik vond het altijd erg leuk.

 10. Vind ik ook! Gezellig met familie, pakjesavond. Normaal gesproken hield ik mij een beetje afzijdig van die pietendiscussie. Ik vind alles wel prima, alleen kom je er bijna niet meer onderuit om je mening hierover te geven. Vind het zelf gewoon niet leuk meer.

 11. Een geweldig leuk feest waar ik hele leuke herinneringen aan heb,en heeft helemaal niets met discriminatie te maken of slavernij.
  het zijn de mensen die zich slachtoffer voelen die er op tegen zijn.
  jammer dat het zo verpest word. Ik ben jaren met ‘zwarte’ mensen omgegaan,het zijn fantastische mensen,en leuk in de omgang. En bovenal,je kan heeel veel leren van deze mensen,met name uit Africa,dus heel positief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.