Het nieuwe kijken: wat is dat?

nieuwe kijkenHet nieuwe kijken.

Is dat met meer aandacht om je heen kijken?
Of met zo’n hippe nerd bril?
Nee!

Het nieuwe kijken gaat over tv kijken. En hoe dat verandert.

Wat overigens niet veel verandert is het gemiddelde aantal uren dat we kijken per dag. Dat is al jarenlang gemiddeld 3 uur per dag volgens de Stichting Kijkonderzoek.

Het nieuwe kijken is…

Het nieuwe kijken kenmerkt zich door het volgende:

 • Je zit niet aan een bepaald tijdstip vast waarop een programma wordt uitgezonden. Je kijkt wannéér het jou uit komt. Het nieuwe kijken doe je wanneer jij er zin in hebt. En dus niet op het moment dat een tv-zender heeft gekozen.
 • Het nieuwe kijken beperkt zich niet tot je tv scherm. Je kunt ook programma’s kijken op je tablet, smartphone of laptop.
 • Je hoeft niet langer te wachten tot een volgende aflevering. Bij het nieuwe kijken kun je bij wijze van spreken een hele serie in één weekend kijken. Dit heet binge watching.
 • Je hebt in de regel geen last van reclames!

Het traditionele kijken

Als er het nieuwe kijken is, dan moet er ook wel het oude kijken zijn! Het oude kijken wordt ook wel het traditionele of lineaire kijken genoemd. En dat wil zeggen: kijken wat er op dat moment toevallig op tv is. Dus je zet de tv aan, of je pakt de tv-gids en kijkt wat er op dat moment wordt uitgezonden. En dat kijk je dan.

Combinatie van nieuw en traditioneel kijken

Ik heb er eens over nagedacht, en zelf doe ik blijkbaar vooral aan ‘het nieuwe kijken’. ‘s Avonds kijken mijn man en ik graag een serie. Zoals House of Cards. En doen we via Netflix, op een moment dat ons goed uitkomt. Het enige traditionele kijken dat ik doe is eigenlijk Utopia. Dat wordt elke dag om 19.3o uitgezonden. En dat kijk ik dus op het moment dat het wordt uitgezonden.

Keuzestress door het nieuwe kijken?

In een tijd waarin we al zoveel beslissingen moeten nemen, en er zoveel te kiezen valt, kan ik me voorstellen dat het Nieuwe Kijken voor nog meer keuzestress zorgt! Toch heb ik nog geen mensen gehoord die handenwringend klaagden over te veel keuze op tv.

Wat vind jij van het nieuwe en traditionele kijken? En welke doe jij?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik kan nou ook niet zeggen dat het aanbod op tv zo geweldig is… Laat staan om ervan in de keuzestress te schieten. Drie uur per dag tv kijken haal ik vaak niet eens.

 2. Interessant om te lezen! Ik heb geen TV in huis, omdat ik TV kijken echt saai vind. Het aanbod van programma’s is eigenlijk altijd hetzelfde en het past niet echt bij me. Maar… Series kijken vind ik af en toe wel heerlijk! Je kijkt dan alleen wat je graag wilt zien, zonder reclames en alleen wanneer jij dat wilt.

 3. Ik vind het nieuwe kijken fijn. 6 jaar geleden hadden wij dit al in Amerika, alleen heet het daar (althans toen) TV on Demand. Je kon toen ook zelf bepalen wanneer je iets zou zien. Heerlijk.

  Nu werk en studeer ik ook veel en heb weinig tijd (zeker geen drie uur per dag!) om tv te kijken, maar als ik even tijd heb, vind ik het wel beter dat ik kan kijken wat ik wil!

 4. keuzestress ken ik ook niet wat tv kijken betreft ,er is bar weinig op tv wat ik de moeite waard vind om te kijken en het meeste is op belgische zenders en de bbc. daar heb je weinig last van reclame en veel boeiender programmas.goede documentaires en mooie detectives en films. de enige nederlandse zenders die ik nog wel eens kijk zijn ned 1,2 en 3. de rest kan me gestolen worden. vooral de zomerprogrammering die bestaat bijna volledig uit hoogtepunten en herhalingen of oude films die al tig keer uitgezonden zijn.

  1. In de zomer is het inderdaad meestal weinig soeps op tv. Zelf houd ik heel erg van de documentaires van Louis Theroux. Ik kan niet wachten tot hij weer een nieuwe heeft.

 5. Ik heb geen keuzestress hoor, mocht het voorkomen, dan neem ik iets op. En dat gebeurd echt zelden :-). Ik hou wel van TV kijken op de oude manier. Al hebben we ook Netflix.

 6. Eigenlijk kijk ik nooit tv omdat er zelden iets op is, als ik wil kijken. Het nieuwe kijken lijkt mij dus wel wat. Ik wil deze zomer eens Netflix proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.