Het grote debat: hóe moet de wc rol hangen?

Het lijkt misschien onbelangrijk, maar het kan een heuse bron van irritatie zijn: een wc-rol die verkeerd is opgehangen!

En er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de innerlijke motivatie van mensen voor hun manier van ophangen! Ook is er een groot artikel op Wikipedia aan gewijd.

Want hoe hang je de wc rol?!

Hang je wc-rol zodat het papier tegen de muur rust en je het van onderen afrolt, of juist dusdanig dat het papier aan de kant van de gebruiker hangt en het van bovenaf wordt afgerold. In beide kampen zijn voor- en tegenstanders, maar het schijnt wat betreft zuinigheid van gebruik niet uit te maken.

Ik moest er even voor naar de wc lopen, want ik wist eigenlijk niet eens hoe ik de wc-rol ophang, maar dat blijkt met ‘under orientation’, oftewel foto twee in het plaatje linksboven.

Hoe hang jij de wc-rol op?

39 Responses to Het grote debat: hóe moet de wc rol hangen?

 1. Zoals plaatje 1. De muur wordt dan minder bevuild door vieze handen omdat je alleen de rol maar aan hoeft te raken. Heb ik ooit ergens gelezen (artikel ging over hygiëne in openbare gelegenheden) want zo slim was ik zelf niet, maar sindsdien hang ik de rollen zo op.

 2. ik hang hem zoals plaatje 1, manlief (als hij hem uberhaupt al ophangt als hij leeg is) doet het volgens plaatje 2. Bij ons een grote bron van irritatie in huis. Ik druk hem ook altijd nog een beetje plat en ook dat is de irritatie van man. Maar ik kan me wel iets voorstellen bij de theorie van Jolanda, die ga ik thuis aanvoeren en dan hopen dat we het altijd voortaan hetzelfde doen hahaha

  • Waarom druk je hem plat? Dan vind ik ook niet fijn, want dan kun je het papier niet lekker afrollen! Wacht, ik snap ineens waarom je hem platdrukt: dan kunnen mensen niet veel te veel papier afrollen.

 3. Als plaatje 1, dan kan je de muur niet bevuilen. Je kan hem inderdaad ook nog wat platdrukken voor zuinig gebruik. Mijn man hangt hem andersom op, ik haal hem er altijd weer af en draai hem om. Macht der gewoonte.

 4. Plaatje 1. Manlief hheft na 15 jaar ook in de gaten dat ik hem zo wil hebben 😉 Ik vind dat je er dan gemakkelijker bij kunt om te pakken: gemak dient de mens.

 5. plaatje 1 dan hoef je nooit naar het begin van je papiertje te zoeken. Als die andersom hangt wil het begin van de rol weleens aan de achterkant tegen de muur hangen 😉

  Groet Isabelle

 6. Om eerlijk te zijn lijkt het me trouwens ook niet zo fris om dan m’n gat af te vegen met een papiertje dat mijn voorvanger net nog beet heeft gehad. Dat heb je met manier 1 ook. Dan heb ik liever dat het tegen (mijn) schone muur zit.

 7. Haha:-) vermakelijk dit onderwerp. Ik doe als plaatje 1 en als een ander het anders doet draai ik hem om. Ik vind dat netter staan. Even een beetje plat duwen doe ik ook, daar heb ik wel de indruk van dat het zuiniger is in gebruik.

 8. Ik plaatje 1, man plaatje 2. Hotel-ophang-methode is dacht ik plaatje 1 en dan met gevouwen hoeken, zodat je het papier echt voor het grijpen hebt 🙂

 9. zoals op plaatje 1, manlief deed het op manier 2. Heb ik heel snel afgeleerd 🙂 Bij ons vroeger thuis hing hij op manier 2, helemaal gestoord werd ik er van. Tegen de koude buitenmuur, vochtig papier. Blgg. En als ze het anders ophangen, zelfs op mijn werk hang ik hem weer anders om. Hoe gek kun je zijn…

  gr. Janneke

 10. ik werk in de schoonmaak en wij moeten de rol ophangen zoals in plaatje nr 1, dit om te voorkomen dat het papier tegen de muur hangt.

 11. Heerlijk een relaxt onderwerp! Hier ook plaatje 1, en als je ziet hoeveel wc-papier een mens gebruikt, moet je heel vaak een nieuwe ophangen. Misschien wordt het eens tijd dat daar wat nieuws voor uitgevonden wordt.

 12. Haha, ik had er eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht voor mijn man zijn irritatie uitte over het feit dat ik de rol ophing zoals op plaatje 2 – geheel toevallig overigens. Dat is alweer een aantal jaar geleden. Ik ben er nu aan gewend geraakt de rol op te hangen zoals op plaatje 2 – om verdere irritatie te voorkomen. Verder vind ik het ook wel handiger, zo kun je het velletje makkelijker pakken.
  Ik wist niets over de tip om de rol een beetje plat te duwen overigens, ik ga het proberen. Er worden hier diverse rollen per week de wc doorgespoeld…vooral door meisjes van 7,6 en 5 die graag überschone billen hebben. Wel fijn natuurlijk, dat ze goed willen afvegen, maar zóveel papier hoeft dat nou ook weer niet te kosten.

 13. Ik weet niet waarom maar bij mij altijd ‘over orientation’..
  Als iemand anders hem ‘under orientation’ hangt.. dan kan ik het echt niet laten om zo snel mogelijk om te draaien 🙂

 14. Boven plaatje 2, beneden plaatje 1;-))) lekker dwars;) Nee hoor, beneden zoals het thuis ook altijd ging en gaat, geen andere reden voor en boven omdat ie daar niet goed afrolt als ik em andersom hang, dus met reden:)

 15. Zoals plaatje 1. Dit komt door mijn vader die 11 jaar geleden is overleden. Hij vond dit veel hygiënischer. Kwam er ook geen stof en vuiligheid van de wand op de rol????? Als ik de rol ophang denk ik altijd even aan mijn vader die hier heel stellig in was. Leuk he.

 16. Zoals op plaatje 1. 🙂 Ik vind het smerig als het papier tegen de muur hangt en heb de neiging bij mensen waarbij hij zo hangt het ook altijd te veranderen (of in ieder geval zo’n stuk wc papier te gebruiken dat ik een gedeelte gebruik wat niet tegen de muur aan heeft gehangen).
  Het schijnt ook dat je meer wcpapier gebruikt als je het andersom hangt omdat je niet alles kunt zien en je daardoor een langer stuk afscheurt (afscheuren lukt mij trouwens sowieso niet als hij tegen de muur aanhangt, dus dat is nog een reden waarom ik het 10x niks vind). Mijn vriend hangt ze nooit op, die laat de lege rol hangen, waar ik me aan erger, maar het is nog altijd beter dan de rol verkeerd ophangen. 😛

 17. De wetenschappelijke verklaring, naast hygiënische argumenten, waarom Plaatje 1 beter is mist nog.
  Er is een principe in de mechanica dat “meekoppeling” heet. Daarbij zorg je dat de kracht die je ergens op uitoefent voor een kracht zorgt die de handeling versterkt.

  In het geval van de WC rol zijn er een aantal zaken die je wilt. Ten eerste wil je gemakkelijk en hygiënisch bij het papier kunnen. Dan wil je dat de rol gemakkelijk afrolt. En je wilt dat je het papier gemakkelijk af kunt scheuren.

  Als je in Plaatje 1 aan het papier naar beneden trekt gebeuren er twee dingen. De rol gaat draaien en het papier wordt afgerold. Maar doordat je aan het papier trekt komt er ook een kracht bij die de rol tegen de muur drukt. Daardoor rolt de rol minder snel af en krijg je ook de weerstand die nodig is om met één hand het papier af te kunnen scheuren. Deze kracht kun je zelfs bijsturen door het papier meer of minder van de muur af van de rol te trekken.

  In Plaatje 2 is deze extra kracht niet te bereiken, hoe je ook aan de rol trekt. Dan moet je inderdaad de rol tegenhouden of iets plat drukken, of het papier er met twee handen afscheuren. Een bijkomend nadeel van de tweede manier is dat als je door middel van traagheid – heel snel aan het papier trekken in de hoop dat het eerder scheurt dan dat het in beweging komt – het papier af wilt scheuren, je het risico loopt dat de rol door blijft rollen en je meer papier uitrolt dan nodig.

  Kortom, op basis van natuurkundige principes is Plaatje 1 de enige juiste manier om de WC rol op te hangen. Met deze getoonde WC rolhouder tenminste…

  Er zijn namelijk ook vaste houders in de handel die geen bewegende onderdelen hebben. Gewoon een uitstekend busje waar je de rol overheen schuift. Het papier is hierbij niet in contact met de muur. Helaas worden die vrijwel altijd verkeerd opgehangen. Die moeten NIET HORIZONTAAL, maar VERTIKAAL. Anders hebben deze houders helemaal de neiging om helemaal af te rollen als je er aan trekt!

 18. Ik pak (als ik bij vrienden op bezoek ben) de rol altijd uit de houder en maak dan een stapeltje van alle rollen die ik kan vinden. Sommigen (b)lijken de lege rolletjes ook te bewaren. Dat vormt een extra aantrekkingskracht: een (ietwat instabiele) toren bouwen. Leidt gegarandeerd tot reacties… 🙂

  Bij mij thuis hangt hij overigens volgens plaatje 1, en als ik in een rebelse bui, of alleen thuis, ben, deponeer ik de rol in de (droge) wasbak volgens figuur 2, met mooi een paar velletjes netjes hangend uit de wasbak. Maar ja, dan kan ik mijn handen niet meer op de wc wassen…

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.