Is het alleen gezellig met alcohol?

soofEen paar weken geleden keek ik de film Soof, gebaseerd op de boeken van Sylvia Witteman. Mijn zusje had me die erg aangeraden.

De film Soof gaat over een typisch Nederlands gezinnetje, met twee ouders die proberen alles rond te breien rond werk, huishouden en kinderen. Eén van de dingen die me opviel was dat de hoofdpersoon Soof flink wat alcohol achter over sloeg. En in de boeken van Saskia Noort, zoals De Eetclub, zitten ze ook voortdurend aan de wijntjes.

Nieuwe Alcoholwet 1 januari 2014

Maar ook jongeren willen alcohol. Ondanks de nieuwe alcoholwet die afgelopen januari in ging. Deze weet maakt jongeren onder de 18 strafbaar als ze alcohol hebben. Nou schijnt die wet vooral heel vervelend te zijn voor Nederlandse campinghouders! Want door het alcoholverbod zouden veel jongeren dan maar naar het buitenland gaan.  Want oh wee, als je toch niet kan drinken! Dat kan blijkbaar echt niet. En dus waren de campinghouders blij en opgelucht toen bleek dat de ruimte om je caravan ‘eigen terrein’ is. En daar mag je doen wat je wilt. Dus ook zuipen. ‘Nu komen de boekingen vast binnen,’ zei een campinghouder hoopvol.

Ik ben geen geheelonthouder maar drink zelden tot nooit

Officieel ben ik geen geheelonthouder. Maar eigenlijk drink ik nooit alcohol. Soms rond de Kerst een glaasje Glühwein van de Lidl. Maar daar blijft het bij. Ik snap dan ook niet de ophef rondom alcohol, en waarom veel vrouwen om vier uur ‘s middags al met een vriendin aan de Prosecco zitten.

Toch wordt er op feestjes een beetje raar gekeken als ik spa rood vraag, en de wijn beleefd afsla. ‘Wat ongezellig,’ wordt vaak gezegd. Maar wat wonderlijk dat je jezelf moet verdedigen als je liever gewoon frisdrank drinkt!

De rol van de ouders

Ouders hebben een aparte rol als het gaat om alcohol. Ik weet niet of het specifiek is voor de Achterhoek, maar ik weet van mijn destijds 14-jarige dochter dat er ouders waren die alcohol in huis haalden zodat hun 14-jarige dochter en dito vrienden zich konden indrinken. Ik viel zo wat van mijn stoel toen ik dat hoorde. En ik vraag me dan ook altijd af: ‘Hebben zij die enge plaatjes van afgestorven hersens dan niet gezien?!’

Al met al snap ik niet wat er zo leuk is aan alcohol. Je schijnt er ‘losser’van te worden. Maar ik vind het een beetje sneu dat je eerst alcohol moet drinken om een leuk mens te zijn. Dan maar een nuchtere stijve hark!

Hoe denk jij over alcohol, en de combinatie alcohol-kinderen?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik verbaas me er ook over.
  Kijk tussen de middag eens rond op een terras, lunchen met witte wijn .
  Ik drink heus weleens een glaasje, maar de vanzelfsprekendheid waarmee alcohol in wordt genomen verbaas ik me dagelijks over.

  Siny

 2. Helemaal eens! Ik ben nooit een grote drinker geweest, ook niet op feestjes. Maar aan gezelligheid heb ik nooit ondergedaan! Ik heb geen alcohol nodig om vrolijk te zijn.
  Een beetje alcohol heb ik geen enkel probleem mee maar dronken mensen vind ik echt ongelooflijk vervelend, ook als tiener al.

  Fijne dag!
  Anke

 3. Hier ook bijna geen drank, en als het al een keer zo is niet meer dan 1 glaasje wijn bv.
  Laatst hoorde ik een kennis grote verhalen vertellen, was met haar dronken hooft een sloot in gefiets….. en had de hele nacht boven het toilet gehangen.
  hoe sneu kan je zijn, en dan heb ik het nog niet over je verantwoordelijkheid als je kleine kinderen hebt en geen partner.

 4. Af en toe een glaasje wijn tijdens het eten vind ik wel lekker. 1 glaasje, geen 3 of 4. Ik vind van mezelf dat ik niet gezelliger wordt van alcohol. Draaierig, slaperig, niet leuk.
  In de zomer is een Radler of een rose ook wel lekker. Maar ook dan drink ik niet veel.
  Kids en alcohol gaan echt niet samen. Ik wil denk ik niet weten wat ze gaan doen omdat de rem eraf is. En wat denk je van het coma-zuipen? Ons manneke is nog maar 5, dus dat dilemma hebben we nog lang niet. Maar ik hoop dat we hem het goede voorbeeld kunnen geven. Hij heeft ons nog nooit dronken of aangeschoten gezien.

  1. Een paar weken geleden was coma zuipen nog in het nieuws. Blijkbaar gebeurt dat nog steeds best veel. Ik vraag me af wat die tieners toch motiveert. Is het groepsdruk? Is het stoer willen doen? Of vinden ze het gewoon heel erg lekker? Ik snap het niet.

 5. Hm alles met mate, is het toch?;-)
  Een of 2 glaasjes rode wijn schijnt toch ook gezondheidsvoordelen op te leveren?
  Maar neen ik drink zelden alcohol, bij uitjes en feestjes moet er altijd een bob zijn, en ik geef er werkelijk niks om en vind alcoholvrij naar huis rijden belangrijker. Dus ik ben vaak de bob.
  Maar helaas zie ik ook wel dat onze oudste zoon wel graag een biertje of meer drinkt bij het uitgaan, ik vind het wel een beetje vervelend, omdat ik idd die enge hersenen voor me zie, aan de andere kant vond ik zelf rond die leeftijd het ook spannend ? blijkbaar want ik kan me herinneren dat ik toen ook graag alcohol-achtigen dronk :-) (maar in mijn herinnering kon je dat vrij gemakkelijk krijgen, een id hadden we immers toen nooit mee)

  1. Die plaatjes van die enge hersenen zijn dus landelijk! Ik ben benieuwd of ze veel effect hebben.

   Zo nu en dan een biertje, mits 18 jaar of ouder, kan toch ook geen kwaad lijkt me. Zoals je schrijft: mits met mate.

   1. Mijn jongste zoon (22) wil om die reden geen alcohol meer drinken. Vind ie zonde van zijn hersenen. En de rest van ons gezin dronk toch al niet. Manlief drinkt in de zomer af en toe een alcoholvrij biertje. Telt dus ook al niet ;-P

 6. Ik hou helemaal niet van alcohol. Ik drink het dus niet. Ik voel ook totaal geen behoefte om het te leren drinken.
  Manlief neemt ‘s avonds graag een biertje of een wijntje. Prima. Ik neem wel water.
  De oudste is 14 jaar. Zij weet heel goed dat alcohol slecht is voor de hersenen. Ze heeft ook nog helemaal geen belangstelling voor alcohol. Hopelijk blijft dat voorlopig zo.
  Ik vind het wel lastig, wat is nu een goede leeftijd om ze thuis eens een biertje toe te staan? als ze er naar vragen.

  1. Ik denk dat je zelf het voorbeeld geeft. Als je graag een biertje drinkt dan zullen je kinderen er denk ik ook sneller naar vragen. Wij hebben het zelden in huis, alleen soms bij verjaardagen ofzo. Het is hier gewoon geen item. Net zoals snoepen dat niet is.
   Eigenlijk zijn wij dus heel saai ;-P
   Krijg ook vaak reacties op het feit dat ik liefst heet water drink met verder niks er in. Geen koffie, thee, vruchtensap, fris oid maar gewoon heet water. Vind ik het lekkerst.

 7. Ongezellig als je geen alcohol drinkt? Welnee joh. Ik heb voldoende mensen in de familie die aan de Spa rood zitten op een feestje en daar is het toch altijd heel gezellig. True, er zijn er ook die wel alcohol drinken. Maar degenen die teveel alcohol drinken worden ook vrij snel vervelend.
  Ik ben me zeer bewust van alcoholgebruik rondom de kids omdat ik in mijn eigen omgeving heb gezien hoe gemakkelijk kinderen dit gedrag overnemen. Alcohol vind ik altijd een beetje zo’n onderschat iets….het is zo maatschappelijk geaccepteerd om te drinken dat het voor de handliggender is in mijn ogen dat je daar verslaafd aan raakt dan aan drugs.
  Maar goed, ik drink graag een biertje op een feestje of festival en soms is dat er ook een teveel. Ja, dan loop ik met een kater rond maar dat is helemaal mijn eigen verantwoordelijkheid. Me laveloos zuipen heb ik gelukkig nooit leuk gevonden.

 8. Ik drink nooit alcohol en toch ben ik meestal een gezellig en vrolijk mens. Minder vrolijk word ik als de mensen om me heen meer drinken dan goed voor ze is: ze beginnen te praten over dingen waar ze nuchter geen enkele mening over hebben, gedragen zich heel anders dan gewoonlijk en zijn de volgende dag vaak ook nog katterig!
  Het klinkt altijd zo treurig als er gezegd wordt: “doe niet zo ongezellig, neem ook eentje”

 9. Haha,dat commentaar kreeg ik eerder ook wel vaak. Tegenwoordig zijn ze er al aangewend dat ik nooit alcohol drink maar spa blauw bestel. Dat doe ik al jaren. Ik vindt alcohol ook gewoon niet lekker dus zal ook niet veranderen. Het gekke is dat ik het wel lekker vindt om af en toe een scheut wijn bij de stoofpot in te doen.

 10. Sinds de zwangerschappen drink ik nauwelijks meer. Manlief ook niet echt. Voor verjaardagen haal ik het in huis maar in beide families wordt weinig gedronken. Dan geef ik het altijd aan vriendinnetje die met mate drinkt.
  Ik denk dat het wel effect heeft wat kinderen zien en van huis uit meekrijgen.

 11. Mijn man en ik zijn zelf matige alcohol drinkers. Af en toe een glas wijn bij een diner of een biertje bij heel warm weer. Onze oudste drinkt liever water dan alcohol. De jongste drinkt misschien een keer per week een bijna alcoholvrij biertje en soms een half glas wijn. Al met al zeer bescheiden innemers. Wij zijn het er allevier over eens, wij hebben geen alcohol nodig om leuk en gezellig te zijn.
  JBR

 12. Ik drink graag een glas wijn, maar echt alleen maar omdat ik het lekker vind, niet om gezelliger te zijn. En om te zeggen dat je ongezellig bent als je geen alcohol drinkt, dat is echt gewoon belachelijk… Maar ja, er zijn dus veel belachelijke mensen…
  En alcohol voor kinderen kan echt niet. Als je veertien bent ben je nog een kind… Achttien is jong genoeg, eigenlijk ook nog nog te jong vind ik… Je leest toch steeds weer over coma-zuipen en ziekenhuisopnames vanwege alcoholvergiftiging… Doodeng vind ik dat…
  Ondanks dit alles wens ik je een heerlijke dag…
  Liefs,
  Mirjam

 13. Misschien kan ik dat indrinken even uitleggen?

  Als geboren Achterhoekse gingen we laaaang gelden om 9 uur uit en moesten om 12 uur thuis zijn,je mocht pas uit als je 16 was.

  Toen het tijdstip verschoof naar 12 uur tot 4 uur en de jongelui elkaar wilden onmoeten of geen zin hadden om met pa en ma de hele avond tv te kijken kwamen/komen ze om 11 uur bij elkaar bij de ouders van een van hen.

  Er wordt een krat bier en fris gehaald en ze drinken samen,pa en ma drinken ook een glaasje of sapje,heel gezellig,wat over is wordt doorgeschoven naar de volgende keer.

  Kinderen van de Achterhoekers die ik ken zijn geen 14 maar 16,17 en 18.

  Onze kinderen zijn matige tot geen drinkers,vrienden en vriendinnen die elke keer na het uitgaan dronken worden gaan niet meer mee,makkelijk zat.

 14. Ik denk er net zo over als jij. Snap ook niet waarom je eerst pas met alcohol het gezellig zou moeten worden of zijn. Ik drink bijna nooit, alleen weleens een advocaatje of frambozen op brandewijn en heel af en toe een wijntje.
  Mijn man drinkt wel vaker wat maar altijd met mate. Op wat je kinderen doen als ze ouder worden, daarover heb je niet altijd wat te zeggen, veel hangt vaak ook af van de vriendengroep. Maar als je als ouders het goede voorbeeld geeft scheelt dat voor de lange termijn wel degelijk.

 15. Ik ben bij de eerste zwangerschap helemaal gestopt met alcohol drinken. Daarvoor een paar keer p/jaar een cola-beerenburg. Toen ik jonger was bij het stappen wel wat meer, maar soms ook helemaal niks. Het kan mij ook echt helemaal niks schelen. Manlief drinkt wel weer graag een cola-beerenburg. En als we weggaan ben ik de bob, en dan is het ook vaak dat mensen die (te)veel drinken oervervelend zijn dus ik heb de behoefte ook helemaal niet. Hoewel ik mij daar aan erger en manlief dus niet, wellicht toch door de drank. Want oh, wat is het dan gezellig:-(
  Wat ik wel raar vind is dat er geen overgang is gekomen voor de jongelui die 16 & 17 waren op 1 januari, en ik vind het zeer zeker niet verkeerd dat de leeftijdgrens omhoog is gegaan. Mijn neef is 17 en mocht zich 31 december voor 12uur lam zuipen en op 1 januari mocht hij niks meer, ik vind dit wel heel raar. Want hij zegt gewoon dat hij het toch wel krijgt in de kroeg en thuis mag hij van zijn ouders ook best een biertje op zaterdagavond.
  Wij kregen vroeger ook drank van mijn ouders, er was altijd wel iets van alcohol in huis. En dat was gewoon met mate, als het anders was gegaan hadden mijn ouders het echt wel achter slot en grendel gestopt maar wij waren/zijn verstandig.

 16. Ik vind het toch een beetje een zuur verhaal geworden. Alsof iedereen die alcohol drinkt het dan maar meteen met grote hoeveelheden achterover giet. En natuurlijk vinden kinderen het spannend, dat is alles wat verboden is toch over het algemeen voor pubers? Naturlijk is comazuipen geen goed idee maar veel jeugd kan er toch prima mee omgaan al komen die over het algemeen niet in het nieuws. ;)

  Het is een beetje zoals met consuminderen, iedereen die daar niet aan voldoet voor verguist door de fanatieke consuminderaar. Vind ik ook altijd zo flauw.

  En even voor de beeldvorming, ik drink graag een drankje op zijn tijd maar ben een fanatieke consuminderaar (zonder me het plezier in het leven te ontzeggen). Lijkt bijna een onmogelijke combinatie. ;)

  Drink lekker je spa blauw zonder je te ergeren aan mensen die wel graag iets drinken want inderdaad ook zonder alcohol is het leven erg plezierig. :)

 17. Je kunt dus blijkbaar niet tegen kritiek gezien het feit dat mijn reactie opeens weg is? Beetje vreemd vind ik dit wel.

 18. Nou inderdaad het lijkt wel als je een beter iemand bent als je nooit drinkt
  Ik vind het heerlijk zo nu en dan een glaasje wijn en inderdaad gezellig !,,
  Maar met mate ….dat lijkt me logisch…Proost !,,,

  1. Ook proost aan jou, Anneke. Heel lang geleden was het veiliger om bier te drinken dan water! En denk eens aan de diverse religieuze orden die van oudsher bier brouwden, om het nog maar niet te hebben over de schitteende wijngaarden in de zuidelijke landen waar ontelbare generaties de finste wijnen hebben ontwikkeld. En tja, bij zon en langdurig tafelen in goed gezelschap is die wijn op zijn plaats. Vrolijk word je daar van, maar zat worden is niet aan de orde. Die problemen krijg je vooral in de noordelijke landen waar die traditie niet bestaat en de alcohol zonder maaltijd wordt genuttigd en veelal niet in gezelschap van een oudere generatie waar het jonge en onervaren mensen betreft. Bij ons thuis komt er altijd wijn op tafel op zondag en zeker bij bezoek. Soms gaat er wat sherry aan vooraf en soms ook nog een likeurtje bij de koffie aan het einde. De kinderen zijin daarmee opgegroeid. Zo leren ze op een beschaafde manier drinken en kwaliteit op prijs te stellen. zien ze coma zuipen voor de domheid dat het is en weten ze hoe men zich gedraagt waar alcohol aan bod is.

 19. Nuchtere stijve hark ??? Zo losjes als jij hier alles verteld, en met dat hardlopen kom op zeg …..:)

 20. Beste Nicole,
  Mijn man en ik drinken ook heel weinig, eigenlijk net als jij maar 1x per jaar. En dat slaat over naar onze zoon en dochter van 19 en 18. Zij hebben geen zin in afstervende hersenen ;-)

  P.s Ik geniet altijd erg van je blogs, volg je al ca. 12 jaar! Onze zoon heeft ook pdd-nos net als jouw zoon Jan. Je schrijft altijd zo grappig en herkenbaar! Ik blijf je volgen.

  Groetjes, Alie

 21. Ik heb zelf pas op mijn 26e voor het eerst alcophol gedronken en ben er na een jaar weer (tijdelijk) mee gestopt vanwege een burn out. Ik drink nu (ik ben 28) af en toe. Soms een paar dagen achter elkaar als er feestjes zijn en soms 2 maanden niet. Ik heb me altijd moeten verdedigen over de keus om niet te drinken en heb daardom altijd de wedervraag gesteld “waarom “zou ik wel drinken? Tot nu toe had nog niemand een goed antwoord.
  Doordat ik tijdens de carnaval niet drink heb ik ook al verschillende jaren de geruchten kunnen ontkrachten dat ik zwanger zou zijn, want dat is toch de enige reden dat je niet drinkt? Soms zijn mensen wel een beetje boel dom… of ze nou drinken of niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.