Bloedneus stoppen: Heb jij wel eens een bloedneus?

bloedneus stoppen

Een bloedneus stoppen is niet moeilijk vind ik.

Je leunt netjes voor over met je hoofd, terwijl je ondertussen zachtjes neus dicht knijpt aan weerszijden van je neusvleugels.

Bloedneus stoppen: mijn man leunt achterover!

Maar mijn mans methode voor bloedneus stoppen was heel lang de kinderen achterover laten leunen! Het enige voordeel dat dit heeft is dat het bloed niet over je gezicht en kleding druppelt. Maar daar is dan ook wel alles meegezegd. Want een bloedneus stoppen door achterover te leunen betekent ook dat het bloed in je keel terecht komt. En dat is geen fijn gevoel. En het smaakt ook niet lekker... Tenzij je een vampier bent.

Wat is een bloedneus eigenlijk?

Bloedneus is eigenlijk best een mooi woord. En efficiënt ook. Want het geeft exact aan waar het hier om gaat: een neus die bloedt. Of zoals ze op Wikipedia zeggen: een bloedneus is een interne bloeding van de neus. Meestal gaat het om een gesprongen haarvaatje.

Waardoor krijg je een bloedneus?

De meest duidelijke verklaring is als iemand je flink op je neus slaat en je vervolgens een bloedneus krijgt. Dat is zelfs de rode draad in de boeken van Le Petit Nicolas. Die gaat door het leven terwijl hij coupes de poing sur le nez uitdeelt. En dat klinkt eigenlijk nog erg leuk ook!

le petit nicolas
Le petit Nicolas deelt een coupe de poing sur le nez uit

Maar je kunt ook een bloedneus krijgen als het buiten heel koud is, en je komt vanuit de kou in een warme ruimte. Daarnaast kan flink neuspeuteren ook een bloedneus veroorzaken. En soms is er geen duidelijke aanleiding voor een bloedneus. De één is gevoeliger voor bloedneuzen dan de ander.

Bloedneus stoppen: do's en don'ts

Wel doen:

  • Leun naar voren. Leun als het even kan over een wasbak of zo.
  • Adem rustig door je mond. Een bloedneus kan geen kwaad en je zult heus niet doodbloeden. Het is vooral vervelend.
  • Knijp aan beide kanten van je neus. Zo druk je de bloedvaatjes dicht en stelp je het bloeden.
  • Rustig wachten. Het kan eventjes duren, dus soms moet je even geduld uitoefenen. Het algemene advies is om 10 minuten je neus dicht te knijpen... En niet tussendoor spieken of het al over is!
  • Iets kouds in je nek leggen remt de bloedtoevoer naar de neus en kan ook helpen. Maar fijn is het niet.

Niet doen:

  • Achterover gaan hangen met je hoofd.
  • Eens even flink je neus snuiten tijdens je bloedneus, want dan maak je het erger. *
  • Is het bloeden gestopt? Wacht dan ook nog even met het eventueel snuiten van je neus. Geef de bloedvaatjes in je neus de kans om zich helemaal te herstellen. Als je te snel flink je neus gaat snuiten heb je kans dat je opnieuw een bloedneus krijgt.
  • Probeer kuchen en hoesten tijdens je bloedneus te vermijden.
  • In paniek raken! Vooral kinderen kunnen erg schrikken van het bloed. En bij een bloedneus kan er best veel bloed zijn.

Maffe trucjes tegen een bloedneus

Er zijn een aantal maffe adviezen in omloop als het gaat over bloedneus stoppen. Zo zou het helpen om een sleutel op je rug te hangen! Ook zouden bloedneuzen spontaan ophouden als je een touwtje om de pink van je linkerhand bindt.

Conclusie over bloedneuzen

Bloedneuzen zijn in principe onschuldig. Ze worden o.a. veroorzaakt door een klap op je neus, temperatuurverschillen en persoonlijke gevoeligheid voor bloedneuzen. Om er van af te komen leun je een beetje voorover en knijp je zachtes aan weerszijden van je neusvleugels je neus dicht.

Dit is ook het advies van Thuisarts!

Hoe behandel jij bloedneuzen? En hoe vaak heb je ze?

* Er is ook een ander advies dat hier tegenover staat: 1 keer flink snuiten als je een bloedneus hebt en daarna een uur niet.

Vergelijkbare berichten

29 reacties

  1. Ik heb als kind vreselijk veel bloedneuzen gehad waardoor ik vaak bloedarmoede had. Mijn aders in mijn neus zijn op een gegeven moment dicht gebrand en dat was geen pretje kan ik je vertellen. Wat ik als kind ook vaak deed was mijn polsen onder koud water houden.

    1. Het is geen grote behandeling, weet ook niet of ze het nog steeds doen hoor. Vreselijk was het wel foei wat een pijn deed het.

  2. Een bloedneus overkomt mij bijna nooit maar 2 weken geleden tijdens een wandeling was het dan toch echt een keertje raak. Dat was heel vervelend maar gelukkig had ik nog een zakdoekje bij me. Verder voel je je op straat toch redelijk ongemakkelijk als dat gebeurt.

  3. Het ziet er vaak belachelijk uit, maar ik doe gewoon een stukje wc-papier in mijn neus. geen wc-papier bi jde hand, dan een stukkie zakdoek, maar wc-papier heeft meestal beter formaat :)

  4. Als een kind vaak een bloedneus heeft kun je best even langs de huisarts. Vergrote neusamandelen kunnen een oorzaak zijn van bloedneuzen.
    Of laten prikken of de bloedstolling wel snel genoeg gaat. Sommige mensen hebben hier een stoornis in.
    Mijn zoons hadden last van bloedneuzen door vergrote neusamandelen. En een zoon van me kreeg ze als bijwerking van medicatie.

  5. Ik snuit altijd wel 1x, dat voelt prettiger en min ervaring is dat het dan sneller ophoudt.

    Ik heb er ook last van in de bergen, door hoogteverschil en daardoor drukverschil in hoofd.
    Was lastig toen ik nog voor een reisbureau werkte en veel vloog.

  6. Ik heb zelf eigenlijk nooit een bloedneus, maar mijn man en oudste zoon hebben er regelmatig last van. Mijn man heeft een paar keer de bloedvaatjes in zijn neus dicht laten branden. Dat hielp steeds maar eventjes, dus nu laat hij dat niet meer doen. Vervelend is het wel. Zit hij bij een klant of tijdens het autorijden en dan opeens begint het weer. Mijn zoon heeft het ook regelmatig. Vooral s avonds als hij in bed ligt. Zit z'n hele beddengoed onder het bloed! Heel fijn ;-)

    1. Mijn man en twee oudste zonen hebben ook nog wel eens een bloedneus. Ik herken het bebloede beddengoed! Goed om te weten dat het dichtbranden dus niet altijd een permanente oplossing is.

  7. Één van mijn zonen heeft regelmatig fikse bloedneuzen. Tegenwoordig snuit hij dan eerst zijn neus en knijpt hem dan dicht voor zo'n 10 minuten. Meestal moet hij dat een paar keer herhalen. Er komen dan enorme stolsels uit zijn neus. Bah! Het adertjes dat bij hem springt zit hoog, waardoor het lastig dichtknijpen is. Een prop watten werk beter als dat voorhanden is.

  8. Regelmatig bloedneuzen hier, vooral in periodes dat er meer eieren gegeten worden. Stop ik met het eten van eieren, houden ook de bloedneuzen op. Is familiair, mijn moeder en haar zussen hebben het ook.

    En dan hebben we ze vaak 's morgens bij het opstaan, daarom heb ik ook een handdoek bij mijn bed liggen. Kan ik het gelijk opvangen.

    1. Dat is interessant zeg dat er een verband lijkt te zijn tussen eieren en bloedneuzen! Ik vraag me af welke stof in eieren die bloedneuzen veroorzaakt! Dat lijkt me een interessant onderzoek.

  9. Een paar jaar geleden werd ik steeds wakker met een bloedneus. Er bleek een adertje geknapt te zijn door de stress. Die knapte telkens weer open. Maar los daarvan heb ik gelukkig doorgaans geen bloedneuzen.

  10. Mijn zoontje heeft best vaak bloedneuzen, vooral 's zomers. Het houd inderdaad vanzelf op als hij ietwat voorover leunt. Niet je neus snuiten. Gewoon laten lopen.
    De eerste keer was op een camperplaats. Hij kwam terug van de speeltuin met zijn gezicht onder het bloed. Wij dachten dat God weet wat gebeurd was. Bleek dus een bloedneus te zijn :) Gelukkig maar.

  11. Ik heb eigenlijk nooit een bloedneus. Behalve toen ik zwanger was.
    Midden in de nacht stond ik op om (voor de zoveelste keer) te gaan plassen en opeens stroomde het bloed uit m'n neus. Manlief schrok zich rot toen ik hem wakker maakte, hij dacht dat 'het' al zover was ;-)

  12. Ik had het als kind regelmatig en dan zat er niks anders op dan wachten tot het weer over was. Tegenwoordig heb ik er eigenlijk nooit meer last van *klopt af*.

  13. Ik heb nog maar één keer een bloedneus gehad. Toen dacht ik echt, help wat moet ik doen.
    Dit zijn echt wel handige tips, als het ooit nog gebeurd dan weet ik, waar ik moet zoeken :)

  14. Vroeger had ik regelmatig een bloedneus. Zo regelmatig zelfs dat we het er over gehad hebben om er mee naar de huisarts te gaan om iets dicht te laten branden.. Maar het hield op, tegenwoordig heb ik hooguit een bloedneus als ik erg verkouden ben en dus veel moet snuiten. Of als ik er op geslagen wordt waarschijnlijk, maar dat is gelukkig geen gewoonte ;)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.