LOI HBO opleiding: een ervaringsverhaal!

Last updated on December 17th, 2023 at 11:53 am

loi hbo opleiding

Mijn oudste dochter deed een LOI hbo opleiding. De hbo-opleiding tot Vertaler Engels om precies te zijn. Deze post is een verslag van haar ervaringen met een LOI hbo opleiding.

  • De overwegingen om te kiezen voor een Loi hbo opleiding in plaats van een ‘gewone’ hbo-opleiding.
  • Hoe de LOI hbo opleiding mijn dochter is bevallen.
  • Hoe het haar uiteindelijk inderdaad lukte om af te studeren!

Kortom, je vindt hier de informatie die mijn dochter en ik graag hadden willen weten voordat ze begon aan het LOI hbo opleiding tot vertaler Engels.

Een LOI hbo opleiding: hoe het allemaal begon in 2012

Volgend jaar wordt mijn oudste dochter 18, en sluit haar Havo-opleiding af. Ze wil daarna graag een opleiding tot vertaler volgen.

HBO LOI erkend

De enige door de overheid erkende vertaalopleiding zit helemaal in Maastricht: de Vertaalacademie Maastricht. Het is een vierjarige, door de overheid erkende, HBO-opleiding waar je grondig wordt klaargestoomd tot tolk en vertaler. Van de vele beroepsperspectieven voelt mijn dochter zich vooral aangetrokken tot freelance vertaler, ondertitelaar en tekstschrijver.

Particuliere HBO opleiding: LOI

Maar de LOI biedt ook een vertaalopleiding aan. En ik krijg de indruk dat dit mijn dochter veel meer aanspreekt. Ze kan dan kiezen voor een baan, en daarnaast een opleiding tot vertaler volgen.

De financiële voors en tegens van LOI HBO versus erkend HBO

Als mijn dochter een door de overheid erkende HBO-opleiding doet, krijgt ze studiefinanciering. Een uitwonende beurs is 272,46. Als ze de opleiding via de LOI doet krijgt ze dat dus niet.

Maar als je kijkt naar de kosten van de twee HBO-opleidingen kun je je afvragen of dat zo erg is: de vertaalopleiding van de LOI kost 1860 euro per jaar, en de vertaalopleiding van de Vertaalacademie in Maastricht kost 1771 euro per jaar. Een verschil van 89 euro. Maar onze gedachte is dat ze naast de LOI-opleiding werkt, en dat zal al snel meer zijn dan de 272,46 van de basisbeurs.

Kwaliteit van de LOI HBO opleiding

Zowel de LOI vertaalopleiding als de Vertaalacademie opleiding zijn NVAO geaccrediteerd. De NVAO beoordeelt de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. De LOI vermeldt ook nog eens dat bacheloropleiding HBO Vertaler Engels volledig erkend is door het ministerie van OCW. Beide opleidingen leiden op tot de titel: Bachelor of Communication.

Studiebelasting LOI vertaalopleiding versus studiebelasting Vertaalacademie Maastricht

Wat betreft kwaliteit zou je dus denken dat ze gelijk op gaan. Maar wat ik wel wonderlijk vind is dat de studiebelasting bij de LOI ongeveer 24 uur per week is, en bij de Vertaalacademie in Maastricht rond de 40 uur per week. Waar komt dat verschil vandaan? Zou je dan bij de LOI niet minder leren? En hoe kan het dan dat beide opleidingen toch tot dezelfde titel leiden?!

Voordelen HBO via LOI

Allereerst natuurlijk dat mijn dochter hier zelf de voorkeur aan geeft. Ze werkt erg graag zelfstandig, en heeft een uitstekende zelfdiscipline. En ze is het naar school gaan behoorlijk zat, en wil daarom graag zelfstandig leren.

Daarnaast vind ik het een voordeel dat ze alvast werkervaring op kan doen, en bovendien geen studieschuld hoeft te maken.

Voordelen overheid erkende HBO opleiding

Dit lijkt mij de veiliger optie: gewoon 4 jaar naar school, waar je een degelijke opleiding krijgt. Bovendien heeft ze dan 4 jaar die aparte tussenfase die ‘studententijd’ heet, waarin je niet langer een kind bent, maar ook nog niet alle verantwoordelijkheden hebt van een volwassene.

Daarnaast natuurlijk het voordeel van de studiefinanciering, maar die valt dus een beetje weg t.o.v. het voordeel van een baantje naast de LOI opleiding.

Uitstraling HBO LOI minder goed?

Mijn zorg is: is zo’n opleiding van de LOI wel net zo goed als een officiële HBO-opleiding? Word je brief bij een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld niet onmiddellijk aan de kant gelegd als ze zien dat je je opleiding bij het LOI hebt genoten?

‘Gewone’ HBO opleidingen soms ondermaats

Anderzijds ligt het schandaal over de te lage kwaliteit van de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle nog vers in mijn geheugen. Dit werd geconcludeerd door de Inspectie van Onderwijs. En hoewel op de website van de Onderwijsinspectie staat, dat dit negatieve beeld niet representatief is voor alle HBO-opleidingen stemt het wel tot nadenken.

Conclusie

In theorie leiden de LOI vertaalopleiding en de Vertaalacademie tot hetzelfde diploma en is alleen de weg er naar toe verschillend. Maar ik merk dat ik toch aarzel vanwege het hele LOI-aspect.

We gaan in ieder geval de open dag op de Vertaalacademie bezoeken om een beter beeld te krijgen van deze opleiding.

LOI Hbo opleiding ervaringen – 2015

LOI HBO opleiding

Mijn dochter volgt de HBO-opleiding Vertaler Engels bij de LOI. Ze zit inmiddels in het tweede jaar. Het enige dat ze nog moet halen is het examen Vertaler Engels 1 dat in Leiderdorp wordt afgenomen. Ze is daar helaas 2 keer voor gezakt. Maar zo gauw ze dat heeft gehaald, heeft ze haar propedeuse.

Over het geheel genomen waren we best tevreden met de kwaliteit van de opleiding. Niet alles is even optimaal geregeld, maar waar is dat wel tegenwoordig?

Opleiding vernieuwd: alle behaalde vakken weg

Maar nu doet zich iets vervelends voor. De opleiding Vertaler Engels is compleet vernieuwd. En dat zou niet zo erg zijn, ware het niet dat alle modules die mijn dochter al had gehaald zijn verdwenen. En bij de LOI lijkt niemand te weten hoe het zit. In eerste instantie werden we gerustgesteld. Mijn dochter hoefde gewoon alleen nog dat ene examen te halen. Dat is ook het meest logische scenario.

Doe het eerste jaar maar opnieuw

Maar vervolgens kreeg ze een mailtje dat ze het hele eerste jaar opnieuw moet doen. Dat zou dus betekenen dat we ruim 2.000,- hebben betaald voor noppes, en dat ze een jaar lang heeft gestudeerd voor niks.

Mijn dochter wordt er helemaal niet goed van, en ik eerlijk gezegd ook niet.

Het idee dat alle behaalde resultaten van het eerste jaar simpelweg zijn verdwenen lijkt me te absurd voor woorden. Het lijkt me zelfs dat je dan je geld terug zou moeten krijgen. En dat heb ik het nog niet eens over alle tijd die mijn dochter er in heeft gestoken.

Conclusie

Ik kan alleen maar hopen dat de LOI beseft dat dit geen manier van doen is. Tuurlijk kun je een opleiding vernieuwen, maar je kunt mensen die al begonnen waren toch niet zo in de problemen brengen?

Daarnaast verbaast het me dat een commerciële opleiding er niet voor zorgt dat er een duidelijk beleid is. We hebben inmiddels al met verschillende medewerkers van de LOI gebeld, en ze zeggen allemaal wat anders. Als je een opleiding vernieuwt lijkt me dat één van de belangrijkste punten: zorg dat iedereen weet hoe het zit!

LOI HBO opleiding september 2018

LOI hbo opleiding: afstuderenAnderhalf jaar.

Zo lang is mijn oudste dochter inmiddels bezig met afstuderen voor haar hbo-opleiding tot Vertaler Engels via de LOI.

7 keer is haar plan van aanpak voor haar eindscriptie inmiddels afgekeurd.

5 verschillende docenten zijn voorbij gekomen in 1,5 jaar.

En het is inmiddels 2 jaar geleden dat ze haar laatste examen haalde.

Docenten reageren niet, of pas na 3 maanden

Het eerste jaar dat ze bezig was met het plan van aanpak reageerden de docenten telkens pas na 3 maanden. En vervolgens presteerden ze het om te zeggen dat de planning met data niet klopte. Uiteindelijk kreeg ze goddank een andere docent toegewezen die het plan van aanpak sneller nakeek.

Maar toen kreeg ze opnieuw te maken met een tweede docent die zijn werk niet deed, waardoor ze weer maanden moest wachten op een beoordeling.

Deze week hoorde ze voor de 8ste keer dat het plan van aanpak is afgekeurd. Opnieuw naar meerdere mailtjes versturen met de vraag of de beoordeling al klaar was.

Waarbij bovendien enkele adviezen die ze kreeg bij eerdere versies van het plan van aanpak, nu ineens worden afgekeurd.

Het is om gek van te worden.

6e jaar hbo-opleiding LOI

De hbo-opleiding tot vertaler Engels van het LOI kost in principe 4 jaar. Mijn dochter gaat nu haar 6e jaar in.

Niet omdat ze niet heeft doorgewerkt.

Maar door een slechte organisatie, en docenten die niet functioneren.

Ervaringen 5 jaar hbo-opleiding via LOI

Ik vind het oprecht jammer dat de LOI het zo laat afweten wat betreft organisatie, begeleiding en adequate docenten.

Want een hbo-opleiding doen via de LOI heeft beslist voordelen. Je kunt het goed combineren met betaald werk, en hoeft daardoor geen studieschulden te maken. Bovendien is de opleiding qua inhoud goed, en is de opleiding erkend door het Ministerie van OCW. Na afloop mag je officieel de titel Bachelor of Arts (BA) gebruiken.

Inmiddels heeft mijn dochter ook al betaalde opdrachten als vertaler.

Hindernissen onderweg

Natuurlijk waren er onderweg hindernissen. Zoals toen de LOI halverwege de opleiding de inhoud van de opleiding ineens veranderde, waardoor mijn dochter ineens een aantal extra vakken moest doen. Of de plotseling eis van een Cambridge certificate business English en Cambridge certificate advanced English dat in het derde jaar als een konijn uit de hoge hoed werd getoverd.

Maar die waren te doen, omdat we dachten dat het de opleiding van hogere kwaliteit zou maken.

Wat kun je doen als je een hbo-opleiding via de LOI volgt?

Het slechte nieuws is dat je weinig mogelijkheden hebt als student bij de LOI. De klantenservice weet in het algemeen niet van toeten of blazen. En als het je al lukt om een docent te pakken te krijgen, dan kan die ook niets doen. En vaak zijn de docenten zelf het probleem bovendien.

Mijn dochter heeft meerdere keren om hulp gevraagd, onder andere via:

  • De LOI klantenservice
  • De Facebookpagina van de LOI

Ze kreeg weliswaar uiteindelijk antwoord, maar altijd: ‘Daar kunnen wij helaas niets aan doen.’

Facebookgroep studenten van de LOI

Mijn dochter heeft nu gelukkig contact met een zogenoemde service manager van de LOI. Ze kwam met deze mevrouw in contact dankzij een Facebookgroep van andere LOI-studenten die dezelfde opleiding als haar volgen.

Deze medestudenten bezochten een informatiedag van de LOI over de afstudeeropdracht waar mijn dochter inmiddels dus anderhalf jaar mee bezig is. Ze vertelden daar haar treurige verhaal.

De service manager was daar aanwezig en vroeg hen haar emailadres door te geven aan mijn dochter. Deze service manager toont zich gelukkig behulpzaam. Dankzij haar heeft mijn dochter nu dus net weer een nieuwe (tweede) corrector voor haar plan van aanpak gekregen.

Mocht je dus in een soortgelijke situatie als mijn dochter zitten, probeer dan in contact te komen met een zogenoemde service manager.

Mijn conclusie over een LOI HBO opleiding

Qua inhoud vindt mijn dochter de hbo-opleiding tot vertaler Engels goed.

Het probleem zit hem in de organisatie. Die is ronduit slecht.

Zo staat er bijvoorbeeld in haar studiegids van deze LOI HBO opleiding dat de beoordeling van het plan van aanpak voor het afstudeerproject 2 weken duurt. Maar de snelste beoordeling kreeg mijn dochter pas na 6 weken. En gemiddeld moet ze dus 12 weken wachten op een beoordeling van het plan van aanpak.

Op basis van de huidige ervaringen zou ik een LOI Hbo opleiding tot mijn spijt, helaas afraden.

LOI HBO opleiding december 2018

studeren bij de loi

Inmiddels is mijn dochter 1 jaar en 9 maanden bezig met het krijgen van goedkeuring van haar plan van aanpak voor haar afstudeerscriptie. Vandaag werd het plan opnieuw afgewezen. Dit keer door de tweede docent. De reden dat het zo lang duurt is de organisatie bij de LOI.

Afstuderen LOI HBO opleidig: problemen in een notendop

  • Docenten doen er vaak minimaal 3 maanden over om überhaupt eens te reageren op het plan van aanpak.
  • Docenten geven tegenstrijdige adviezen over het plan van aanpak. Een advies dat mijn dochter kreeg in maart, kan in augustus aanleiding zijn om het plan van aanpak af te keuren.
  • Docenten worden vervangen, waardoor het hele proces opnieuw begint.

Als je plan van aanpak na 1 jaar en 9 maanden opnieuw wordt afgekeurd:

via GIPHY

Mijn dochter heeft alle tentamens voor haar hbo-opleiding tot Vertaler Engels gehaald, en hoeft alleen nog af te studeren. Daarmee is ze nu dus 1 jaar 9 maanden bezig…

LOI HBO opleiding: terugblik

Ondanks alle vertraging, onkunde en gedoe is het mijn dochter uiteindelijk gelukt om haar bachelor te halen! Ze heeft er in totaal 7,5 jaar over gedaan, waarvan 3,5 jaar over het afstuderen! Dat was echt een ramp. Ze heeft regelmatig moeten klagen en klachten ingediend via klachtenkompas. Dat laatste bleek effectiever dan rechtstreeks contact met de LOI>

Ik vroeg mijn dochter hoe ze op haar LOI HBO opleiding terugkijkt, en haar antwoord is: ‘Het was een negatieve ervaringen, maar ik ben wel blij met het eindresultaat. Ik zou de hbo opleiding tot vertaler Engels níét nog een keer via de Loi doen.’

Maar het eindresultaat is nu wel dat mijn dochter als zelfstandig vertaler in Engeland woont, en daarmee de kost verdient.

Online WO

online wo
Fay1982, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Je kunt dus een HBO opleiding online volgen, maar hoe zit het met online WO opleidingen? Ik heb zelf ooit een cursus aan de Open Universiteit gedaan getiteld Tekst en Effect. Feitelijk is in Nederland de Open Universiteit de enige plek waar je online WO onderwijs kunt volgen in de vorm van een complete opleiding

Online WO via buitenland

Daarnaast kun je losse online programma’s op zowel bachelor- als masterniveau volgen. Bijvoorbeeld bij King’s College London en de University of London. Controleer altijd of de universiteit en het specifieke programma dat je overweegt, geaccrediteerd zijn. Accreditatie zorgt ervoor dat de onderwijskwaliteit aan bepaalde normen voldoet! Je wilt niet investeren in online WO en dan ontdekken dat de kwaliteit slecht is.

Ervaringen van anderen

  • Ik heb ook problemen met de LOI. Niet zozeer om het beoordelen van de opdrachten, dat gaat wel goed en meestal heb ik binnen twee dagen een reactie op mijn inzendopgaven. Waar ik tegenaan loop zijn de eindeloze wachttijden aan de telefoon altijd, de onduidelijke studie informatie, vragen waar je geen antwoord op krijgt. Zaken die ineens niet verplicht zijn, maar waar je wel 10 punten voor moet halen…. Ben vandaag echt boos geworden op een medewerker van klantenservice die geen clou had waar ik het over had. Dezelfde vragen ook neergelegd bij een docent die me , overigens heel vriendelijk, vertelde dat ik voor dit soort vragen bij de klantenservice moest zijn en niet bij haar omdat zij alleen antwoorden kan geven op vragen over de leerstof. Ik doe de opleiding tot zelfstandig professioneel kindercoach en ik vind dat je haast hogere wiskunde moet hebben gestudeerd voor je hun systeem überhaupt begrijpt. Gelukkig ben ik in de afrondende fase! (Femke)
  • Wat enorm vervelend voor je dochter. Het is niet alleen problematisch bij LOI. Ook Windesheim in Zwolle is een drama. Mijn oudste zoon en een dochter van een dochter van mijn broer hebben slechte ervaringen met Windesheim. Ik heb slechte ervaringen met LOI. Ik deed een opleiding en daar zat examentraining bij. Helaas zaten daar erg veel fouten in en al gaf ik dat aan, ze werden niet aangepast. Zo kun je dus geen examen leren of je moet de foute antwoorden in je hoofd stampen. En mogelijk leerde ik sowieso foute antwoorden aan. Ik heb toen besloten een getuigschrift aan te vragen en geen examen te doen. Maar dat is niet handig voor je dochter.Hopelijk lukt het snel. Vroeger was LOI veel beter. Mijn eerste opleiding daar was goed en goede begeleiding gehad. (Veggiemo)
  • Ik heb ooit een cursus tuinontwerp gedaan samen met mijn zus en hoe slim stuurde zij de ene opdracht in zodat ik het commentaar hierop kon verwerken en de andere keer andersom. Het sloeg allemaal nergens op want wanneer ik het commentaar op haar ontwerp in mijn opdracht meegenomen had, kreeg ik weer op en aanmerkingen die negatief waren en andersom. Wellicht hebben ze graag dat een cursus langer duurt dan de aangegeven tijd bij inschrijving?(Ellen)
  • Hmmmm,dat is om dol van te worden. zo zijn er meerdere gevallen bij de loi. Mijn schoondochter diende een eindopdracht in. Werd afgewezen met commentaar. Ze deed het vervolgens over met deze aanwijzingen. Kreeg ze als commentaar dat ze het moeten doen zoals ze het de eerste keer had gedaan. Andere docent…. Grrrrr…. Ik snap het dus helemaal. Maar bij NTI hoor ik ook al zulke verhalen. (Marie)
  • Wij hebben precies dezelfde ervaring met dochter, echt hopeloos werd ze er van en na 1.5 jaar dus maar besloten om weer een normale opleiding te gaan doen waar ze nu sinds kort eindelijk het diploma van binnen heeft (heeft onderhand goud geld gekost) maar het is niet alleen bij de LOI hoor dezelfde ervaring bij de NTI Ook mijn dochter werkte dus een thuisstudie was wel handig, de gewone opleiding heeft ze nu in de avond en weekenden gedaan.. ook wij raden een opleiding bij de LOI en NTI af. (Eurominderen)
  • Wat een ellende! Ik zou echt razend worden als me dat overkwam. Ik heb zelf een aantal cursussen gevolgd bij de LOI (gericht op schrijven; valt onder hobby) en dat ging altijd perfect. Maar ja, dat is natuurlijk wat anders dan een hbo-opleiding. Hoewel, ook ik kreeg huiswerk dat nagekeken moest worden. Dat had ik doorgaans binnen een paar dagen of hooguit een week terug. Vreemd dat dat bij zo’n hbo-opleiding dan zo absurd lang duurt. (Jo Tummers)
  • Oh, oh.. Wat herkenbaar.. Ik ben ook ooit begonnen met deze cursus. Alles van het eerste jaar gehaald. Behalve dat stomme Vertaler Engels I vak. Met de toets van 48 studiepunten. Met alleen maar “goed of fout” nakijkmodellen. Zo werkt het toch niet bij vertalen? Ik kan me er nog steeds boos over maken, haha. Ik las net je recentere bericht over het plannen van alle schooldingen nu de kinderen weer met school zijn begonnen. Zo las ik ook dat je dochter deze cursus deed en zocht ik op je blog of je er misschien meer over had geschreven. Jammer dat jullie een zelfde soort ervaring hebben! Ik hoop dat het inmiddels is opgelost! (Kim)

Extra reden voor een LOI HBO opleiding – 2012

Het omzetten van de studiefinanciering in een lening, zet de overweging voor een hbo-opleiding via de LOI voor mijn dochter, beslist kracht bij.

Hoewel we er nog niet uit zijn, en de open dag van de Vertaalacadamie in Maastricht definitieve duidelijkheid moet verschaffen, zou één van de voordelen van een LOI HBO opleiding het vermijden van een studieschuld zijn. Over een paar weken weten we hopelijk meer, want ik ben me terdege bewust van de matige reputatie van de LOI. Een ook jullie ervaringen met de LOI waren beslist niet juichend.

Maar één ding kan niemand ontkennen: de LOI weet verrassend leuke reclamefilmpjes te maken! In onderstaand filmpje zie je Bram Moszkowicz, die recent voor zijn hele leven uit zijn vak is gezet, enigszins gelaten een spoedcursus belastingconsulent overwegen!

En overigens ook complimenten voor Bram Moszkowicz voor zijn zelfspot!

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met de LOI?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

112 Comments

  1. Raar artikel: “Een LOI hbo opleiding: hoe het allemaal begon in 2021” Als het begon in 2021, hoe kan het dan nu al afgelopen zijn. Is het vooral bedoeld om LOI zwart te maken?

    1. Goed dat je het zegt Esther: dat was een spelfout! Het moet 2012 zijn! En nee, het is niet bedoeld om de LOI zwart te maken. Het is gewoon het verhaal van de ervaring van mijn dochter met de hbo opleiding tot vertaler Engels.

  2. Jeetje zeg wat een ellende uiteindelijk. Ik snap dat ze het niet weer zou doen, Ik heb verschillende cursussen gevolgd bij de LOI en wat me de laatste keer opviel was dat ik voor dat ik begon en nog een cursus uitkoos, meteen telefonisch contact had, maar toen ik begonnen was moest ik 30 minuten in de wacht staan. Zo van we hebben je binnen, nu wacht je maar. Ook heb ik al een jaar geleden mijn studie afgerond en krijg nu nog mail dat ik hem af moet maken omdat ik anders niet meer in kan loggen, terwijl ik het diploma binnen heb.

  3. Wat een ellende, zeg. Ik heb er geen ervaring mee gelukkig. Maar ik moet wel zeggen dat ik toen mijn dochter destijds op de universiteit zat toch ook regelmatig van verbazing van mijn stoel viel van alles wat slecht geregeld was (of niet). Met name het wachten op uitslagen duurde soms echt heel erg lang. Het lijkt wel of het overal ellende is…

  4. Geen ervaring met de loi, maar om nu te zeggen dat de begeleiding bij hogescholen zo goed is. Ik denk dat je een beetje geluk moet hebben met net die fijne, gemotiveerde leraar. Maakt niet uit waar.

  5. Een heel verhaal Nicole en veel reacties.

    Ik heb in 1996 mijn middenstanddiploma gehaald via LOI.
    Toen was ik wel tevreden over de gang van zaken.
    Maar, hoe het nu gaat zou ik niet durven zeggen.

    Je zou wel zeggen dat een thuisstudie net zoveel waarde moet hebben!
    Je moet discipline hebben en dat heeft jouw dochter wel laten zien.

    Groet.

  6. Goed om de ervaring te lezen. Ik heb altijd regulier onderwijs gevolgd. Behalve een keer particulier maar dat was op het MBO. Dat waren wel fysieke lessen en op een echte school zeg maar. Ik wist niet dat het er achter de schermen zo aan toe ging. Ik hoorde van diverse mensen diverse dingen. Wat ik wel zag is dat veel mensen LOI goed vonden maar het ging wel over andere opleidingen.

  7. Het is water onder de brug. Terugkijkend op de reacties in 2012 zie ik dat de meeste negatief waren.
    Is er over het volgende nagedacht? Hoe lang denkt dochter nog in Engeland te blijven? Ze heeft nog tot juni de tijd om “settled status” aan te vragen. (Als Nederlandse die hier al jaren woont heb ik dit ook moeten doen vanwege Brexit). Je moet aan kunnen tonen dat je hier sinds 5 of meer jaren woonachtig bent. Ik heb dit gedaan d.m.v. bankafrekeningen met mijn naam en adres erop. Het kunnen ook dingen als gas/elektrische rekeningen zijn. Dan is er nog je National Insurance nummer
    en National Health nummer. Als buitenlandse met “Settled Status” ben je gedekt wat onderwijs en medische behandelingen betreft. Ik neem aan dat haar werk via Nederland komt. Voor Nederlands/Engels vertaalwerk is er hier denk ik geen markt. Is een LOL diploma internationaal erkend? Je kunt me een zwartkijker noemen maar je kunt zulke zaken beter niet negeren.
    Mijn jongste dochter is bezig In Athene een zaakje op te zetten: een printshop met alle mogelijke apparatuur (waar artiesten uit de hele wereld voor periodes kunnen werken en tegelijkertijd van de Griekse cultuur en zonneschijn genieten). Ze bezorgt me grijze haren!

  8. Ik heb ooit eens zo’n thuisstudie gedaan volgens mij was het NTI. Is niks voor mij en ben ook afgehaakt vond dat er weinig communicatie was tussen mij en de leerkracht. Misschien nu veranderd is ook al 20 jaar geleden.

  9. Wat een vervelende ervaring! Zelf zou ik niet zo snel kiezen voor een volledige opleiding via een instituut als de LOI. Een hobby cursus dan weer wel

  10. Heel vervelend voor je dochter. Ik heb ook alleen maar slechte ervaringen met de LOI. En uiteindelijk heb ik het idee dat veel werkgevers het ook niet zien als volwaardige studie maar dat kan veranderen, zeker nu vanuit huis werken en vanuit huis leren gangbaarder worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.