Harry Potterfeestje

Harry Potter is een prima thema voor een kinderfeestje. Hier onder lees je hoe ik een Harry Potter thema feestje gaf.

Je krijgt een overzicht van de

 • Benodigdheden
 • De voorbereiding van het Harry Potter Themafeestje
 • Het scenario en de planning

Uitnodiging

De uitnodiging voor het feestje was in de stijl van de uitnodiging die Harry kreeg van Zweinstein. Leuk idee is om er ook een wachtwoord op te zetten, dat de gasten moeten noemen als ze komen. Zoek met Google images het logo van Hogwarts, de school van Harry Potter.

Type daaronder de tekst:

Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij & Hocus Pocus
Hoofd: Albus Perkamentus
(Commandeur in de Orde van Marlijn, Int. Tovergrootmeester,
Heksenleider 1e Klas, Opperste Hotemetoot van de Wereldbon van Toverlieden)

Geachte heer/ mevrouw…

Het doet me genoegen u te kunnen mededelen dat u in aanmerking komt voor een plaats vaan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Bijgaand treft u een lijst aan van schoolboeken en andere benodigdheden.

Het schooljaar begint op … datum + tijdstip feestje

Gelieve voor te reageren.

Hoogachtend,

Minerva Anderling,
Assistent-schoolhoofd

Pas de namen aan zoals je zelf wilt!

Versiering en decoraties

 • Bij onze voordeur hadden we op een A4-tje de tekst Perron 9 3/4 geprint.
 • Achter de tafel waar de gasten aan konden zitten heb ik een lap stof gehangen met daarop manen, sterren en zonnen.
 • Op de achterkant van de auto hadden we met een speciale krijtstift ‘Zweinstein-expres’ geschreven. Deze krijtstiften zijn voor zo’n 60 eurocent te koop bij de Action.
 • Bij binnenkomst kregen de gasten een Harry Potter manteltje, dat gemaakt was van goedkope voeringstof en reikte tot hun schouders.
 • Een alternatief zijn punthoedjes die je maakt van karton, en ze die zelf laten versieren bij binnenkomst.

Snoep en Versnaperingen

Ik heb vier verschillende kleuren ranja gekocht: groen, oranje, rood en geel. Daar konden de kinderen hun eigen toverdrank van brouwen.

Omdat een echte Harry Potter taart veel te duur zou worden heb ik bij de Aldi een cake gekocht. Op tafel had ik schaaltjes met snoep gezet waarmee ze hun plak cake konden decoreren.

 • Heksenhaar (=dropveters),
 • grijze en witte muizen,
 • heksentongen (rode matten),
 • Smekkies in alle smaken (winegums) en
 • toverstokjes (van die zwarte dropstaven met een rood draadje erom heen)

Activiteiten

1. De sorteerhoed

In de Harry Potter boeken kan de sorteerhoed praten en deelt de kinderen in in afdelingen. We hadden kaartjes gemaakt met daarop Zwadderich en Griffoendor door ze uit te printen op A4-formaat. Vervolgens op dun karton geplakt (cornflakesdozen zijn erg geschikt!), en geplastificeerd. Speld erdoor en de kinderen kunnen ze dragen als kaartje. Een tip: kinderen die goed op de hoogte zijn van Harry Potter willen allemaal bij Griffioendor, en niemand wil bij Zwadderich!

2. Speurtocht

Bij de speurtocht konden de kinderen vragen beantwoorden over Harry Potter. Door het spoor van de vragenkaartjes te volgen kwamen ze uiteindelijk bij de schat: De Steen der Wijzen. Een grote steen die we hadden ingesmeerd met goudkleurige glitterlijm.

3. Toverdrank brouwen

Door een eetlepel zuiveringszout te mengen met twee eetlepels water en daar vervolgens azijn bij te gooien gaat het enorm schuimen. De kinderen werden helemaal wild!

4. Bezemsteel race

Op twee ordinaire bezems hadden we de tekst Nimbus 2000 geplakt en daarmee konden de twee teams een estafette race doen.

5. Vliegeren

Op de valreep heb ik nog twee vliegers gekocht in de winkel. Ik was op de fiets in de stad en merkte dat het behoorlijk waaide, en kwam zo op het idee van vliegers. Vliegeren heeft niet direct met Harry Potter te maken, hoewel er best een draai aan te geven is. Tovervliegeren of zo. In ieder geval een enorm succes, want de kinderen renden zich helemaal suf om de vlieger de lucht in te krijgen. Leermoment was dat twee vliegers voor 8 kinderen eigenlijk te weinig was. Ze konden bijna niet op hun beurt wachten.

6.Stoelendans
Ouderwetse stoelendans.

7. Les transfiguratie

Een soort van Hints waarbij de kinderen een dier of voorwerp moesten uitbeelden en de anderen dat moesten raden.

8. Bevroren door de Basilisk

Variant op Anna Maria Koekoek. Eén kind staat met zijn rug naar de andere kinderen, die hem proberen zo dicht mogelijk te benaderen. Het kind draait zich op onverwachte momenten om om de kinderen te betrappen. Wie beweegt als het kind zich omdraait is af. In dit geval is het ene kind de Basilisk en bevriezen de kinderen die bewegen zich.

9. Lolly happen

Lollies die in papier verpakt zijn uit een wasbakje water happen met je mond. Heeft niks met Harry Potter te maken, maar was een verzoek van Maartje. Dit is ook altijd een succes. Tip: leg een handdoek klaar, zodat de kinderen hun druipende gezicht kunnen afdrogen.

10. Toverstok versieren

De avond tevoren had ik toverstokken gemaakt door potloden in vouwblaadjes te wikkelen. Bij de Wibra had ik glitterlijm gekocht en glittersterretjes om erop te plakken.

Voor mee naar huis

De kinderen kregen een Harry Potter schoolboek mee naar huis, dat bestond uit kleurplaten, puzzels en lesmateriaal van Zweinstein. Gewoon gevonden op het internet en uitgeprint. Bij dat schoolboek hoorde ook een Diploma, net als de uitnodiging in de stijl van Zweinstijn. Bij de Action hadden ze ook nog spinnetjes voor 50 eurocent die als je ze in water doet 600% zo groot worden. Ieder kind kreeg een spinnetje mee om thuis een toverspreuk over uit te spreken en hem te laten groeien.

De kinderen werden thuis gebracht met onze auto, waarop we met krijt op het achterraam Zweinstein Expres hadden geschreven. Weken later hadden we het er nog niet afgehaald, waardoor een geschokte buurvrouw tegen mij zei: ‘Schande, dat ze jullie auto zo beklad hebben!’, in de veronderstelling dat vandalen onze auto hadden toegetakeld.

De spullen heb ik gekocht bij de Wibra, Zeemam, Aldi en mijn lievelingswinkel Action.

Het Feestprogramma

Getraumatiseerd door het allereerste kinderfeestje waarbij Floris en ik in een half uur tijd door alle spelletjes heen waren, plande ik nu veel extra activiteiten. Een beetje met een kanon op een mug schieten, maar beter te veel dan te weinig.

Hieronder twee tijdschema’s. Eén mijn planning in theorie, en twee de praktijk.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.