Handhygiëne: handen wassen met desinfecterende wasgel?

Last updated on February 11th, 2021 at 11:45 am

handhygiëneAls mijn moeder op vakantie gaat met de trein, dan neemt ze voor haar handhygiëne  altijd zo’n hygiënische handgel mee.

Met zo’n desinfecterende handgel heb je namelijk geen water nodig. Je maakt je handen schoon met de handgel. Mijn moeder vindt het ideaal om bij zich te hebben omdat ze zo altijd snel haar handen hygiënisch schoon kan maken. Ook als er nergens water in de buurt is.

Mijn handen vóélen niet schoon met hygiënische wasgel….

Zelf gebruik ik nooit zo’n handgel voor mijn handhygiëne. Want mijn handen voelen gewoonweg niet schoon als ik ze niet met water en zeep heb gewassen.

Een tijdje terug was het fonteintje bij de wc op de eerste verdieping kapot. Na het toiletbezoek konden we onze handen niet wassen. Mijn oudste dochter was zo vriendelijk er een hygiënische wasgel neer te zetten. Maar ik heb toch een kan met water van beneden gehaald en die er bij gezet. Want ik vond het niet fris. Er is een bepaalde psychologische barrière in mij. En die geeft me het idee dat mijn handen niet écht schoon zijn als ik ze alleen maar heb schoongemaakt met hygiënische handgel.

Ik heb water nodig voor een goede handhygiëne!

Handhygiëne: voordelen desinfecterende wasgel

Toch kan ik de gedachte achter desinfecterende wasgel voor een goede handhygiëne wel waarderen. Desinfecterende handgel is te koop in handzame flesjes of tubes, en is het dus eenvoudig in je tasje mee te nemen. Stel je gaat met je kind naar de kinderboerderij en na het aaien van de geitjes wil je kind een broodje eten. Dan maak je de kinderhandjes met wat hygiënische wasgel snel even schoon.

Kortom: desinfecterende wasgel is handig voor alle plekken waar geen water bij de hand is, en je toch een goede handhygiëne wilt.

Hoe gebruik je desinfecterende wasgel voor je handhygiëne?

Desinfecterende wasgel is heel makkelijk om te gebruiken. De meeste flesjes hebben een handig pompje, of een systeeem zoals een tube tandpasta. Je drukt een kleine hoeveeheid handgel uit het flesje en wrijft daar vervolgens zorgvuldig je handen mee in.

Hygiënisch schone handen in het algemeen

Een goede handhygiëne begint met goed verzorgde handen en nagels. Onder je nagels kan zich van alles verzamelen, wat je daar niet wilt hebben. Houd je nagels dus goed schoon en bij voorkeur niet te lang. Ben je een nagelbijter of neuspeuteraar? Probeer je deze gewoontes dan zo snel mogelijk af te wennen.

Handhygiëne: 10 momenten op je handen te wassen

  1. Als je naar de wc bent geweest
  2. Als je het aanrecht of de tafel hebt schoongeveegd met een vaatdoekje
  3. Als je je huisdier hebt geaaid.
  4. Voordat je gaat eten.
  5. Als je hebt gehoest of geniest waarbij je je hand voor je mond hield.
  6. Nadat je rauw vlees, eieren of rauwe groentes hebt aangeraakt.
  7. Nadat je de kattenbak hebt geleegd.
  8. Na het legen van de afvalbak.
  9. Nadat je vieze was in de wasmachine hebt gedaan.
  10. Voordat je gaat koken.

Was je handen 20 tot 30 secondes onder stromend water. Zo worden ze het beste schoon. Gewone zeep werkt net zo goed als antibacteriële zeep.

Zo krijg je een goede handhygiëne

In onderstaand filmpje vind je uitleg hoe je een goede handhygiëne krijgt:

Conclusie over handhygiëne

Toen de Mexicaanse griep uitbrak grepen veel mensen naar een desinfecterende handgel. Maar uit onderzoek is gebleken dat je de beste handhygiëne krijgt door je handen gewoon goed te wassen met water en (gewone) zeep.

Let op, als we het toch over hygiëne hebben: vervang jij dagelijks je vaatdoekje?

Wat doe jij voor je handhygiëne?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

23 Comments

  1. Ik heb altijd een klein flesje handzeepgel in mijn tas. Zodat ik na het oppompen van de banden van mijn auto mijn handen optisch kan schoonmaken. Dan zien ze er in ieder geval schoon uit.
    Grappig dat je dit onderwerp aansnijdt. Morgen verschijnt er namelijk een artkel over ” hoe schoon is het toilet op het station” , op mijn blog.

  2. Ik was mijn handen vaak. Na alle punten die je hier al opschreef (hoewel ik nooit mijn huis aai :-). Handgel heb ik op reis altijd bij me. Ik gebruik het ook wel nadat ik in de supermarkt ben geweest. Vanwege de boodschappenkarretjes die door heel veel handen worden vastgepakt en niet worden schoongemaakt.

  3. Ik was ook met zeep en water, of iig met water. Heb het idee dat de bacterieen e.d. achterblijven met zo’n handgel. En zo niet wat voor chemisch iets is het dan? Dat heb ik toc liever niet op mijn handen!

  4. Tjonge, we worden echt steeds banger. Juist door alle bacterien te willen uitschakelen krijgen de echte pathogenen steeds meer ruimte omdat die meestal wat moeilijker af te doden zijn.

    Door een te korte inwerking van zeep etc dood je de zwakke af en geeft dus de sterke pathogenen meer kans.

    Dus ben ik niet panisch van mijn vaatdoekje dat elke dag gewisseld wordt voor het koken en alleen voor het aanrecht gebruikt wordt. Aai ik mijn huis niet, maar ook was ik mijn handen niet als ik mijn huisdier geaaid heb.
    Wel was ik mijn handen na het toiletgebruik, als ik ga koken of als ik met mijn handen mijn voedsel aanraak.

    Meer is volgens een zeer bekende docent microbiologie niet nodig.

    1. In deze reactie kan ik mij goed vinden.
      Ook ik aai mijn huis niet :-)
      Ik gebruik geen handgel, was wel mijn handen na toiletgebruik en voor het koken en voor het eten. Of als ik een vies werkje gedaan heb en dus vieze handen heb. Maar verder niet om de haverklap. Ik denk niet dat ik ziek wordt van een vaatdoekje dat elke dag schoon op het aanrecht ligt en waar niets spannends mee gedaan wordt.
      Tijdens mijn werk met kwetsbare ouderen was ik natuurlijk wel goed en vaak mijn handen.

      1. juist de YOPIES young, old, physically impaired.
        Of te wel de heel jonge, de heel oude en de zieken daar moet je extra maatregelen treffen. Maar verder valt het wel mee.

        1. Ik weet niet of mensen panisch zijn Soraya. Er is denk ik meer kennis, en daardoor een groter bewustzijn.

          Zelf was ik wel mijn handen als ik mijn huisdier geaaid heb en daarna iets ga eten.

        2. In je stukje schreef je “Als je je huis hebt geaaid” in plaats van “je huisdier” :-)

        3. Argh. Wat stom van me. Ik heb het nu verbeterd. Bedankt Christina.

          Hoewel ik zou natuurlijk kunnen proberen te beweren dat ik elke week een rondje door mijn huis doe en het overal aai ; )

  5. Ik aai mijn huis zelden ???? Niezen en hoesten doe ik in mijn elleboogholte. Ik was mijn handen inderdaad na het toiletbezoek, voor ik ga koken of bakken, voor de maaltijd en als ik vuil werk gedaan heb (zoals in de tuin werken, wasmachine vullen, dweilen etc.) maar echt niet iedere keer als ik het vaatdoekje pak.
    Hygiënisch werken en leven is goed maar we moeten niet te bang zijn voor ‘n beetje vuil!

  6. Ik heb het filmpje niet gekeken dus wellicht dubbelop :)

    Maar door antibacteriële zepen onstaan juist resistente bacteriën. Hier gebruiken we gewone (marseille of zo) zeep. Geen chemische narigheid op onze handjes :)

    Ik heb wel in mijn tas een spray van Sodasan, zónder troep, grotendeels alcohol, zodat als ik echt iets vies’ aan mijn handen heb of inderdaad wil eten buitenshuis na onhygiënische omstandigheden even kan sprayen :-)
    Ik ben wel een klein beetje smetvrezerig….

  7. Hebben jullie ook Katja Schuurman gezien op tv, toen ze de opdracht kreeg om haar handen 5dagen helemaal
    niet te wassen ? Er werd elke dag gescreend hoeveel bacteriën er achter bleven. Wat bleek na die 5dagen? Haar handen werden elke dag steeds schoner. De natuurlijke afweer is hard aan het werk. Wij hoeven denk ik niet zo angstig te zijn om besmet te raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.