Groentje in de moestuin

groentje in de moestuin

Ik nam het boek Groentje in de moestuin mee uit de bibliotheek omdat ik dacht dat een instructieboek zou zijn over het aanleggen van een moestuin voor een enorme beginner. Een dummie zoals dat heet. Want ‘een groentje’ is immers iemand die helemaal nieuw is en nog van toeten of blazen weet. Precies mijn signalement als het om moestuinieren gaat.

En aangezien ik op diverse blogs enthousiaste verhalen lees over zelfgeoogste groentes besloot ik dat zo’n boek geen kwaad kon. Misschien zou het me over de drempel helpen en me aan het moestuinieren krijgen.

Groentje in de moestuin: geen handig boek voor beginnende tuinierder

Maar helaas. Groentje in de moestuin is helemaal geen instructieboek voor de beginnende tuinierder. Het is veel meer een dichterlijke bundel van columns en verhalen over moestuinieren. En dat in combinatie met recepten. Zeker lezenswaardig, maar dus helemaal niet wat ik ervan had verwacht. En wat ik er van had gehoopt.

Over Groentje in de moestuin

Groentje in de moestuin is de herziene versie van hetzelfde boek uit 2003. Destijds was het een bundeling van columns over moestuinieren die eerder in de Trouw waren verschenen. Het is door dezelfde vrouw geschreven als het boek Met mest en vork namelijk Alma Huisken. Deze nieuwe editie is uitgebreid en opgefrist. Blijkbaar kreeg Alma Huisken veel verzoeken om dit boek. De foto’s zijn verzorgd door Doortje Stellwagen.

Conclusie over Groentje in de moestuin

Groentje in de moestuin is een boek over moestuinieren dat leest als een roman. Het is mooi geschreven en er valt veel te genieten. Daarnaast heeft het een praktische kant, want er staan recepten in voor gerechten die je kunt maken van je zelf geoogste groentes.

Maar als je op zoek bent naar een boek dat je helpt een moestuin aan te leggen ben je bij dit boek aan het verkeerde adres. Voor mij was het een teleurstelling. Want ik wilde geen lyrische verhalen over de geneugten van tuinieren. Ik wilde praktische aanwijzingen!

Praktische informatie over Groentje in de moestuin

Groentje in de moestuin is voor 19,95 te koop bij bol.com

Lees ook mijn post over tuinieren voor meer dieren in de tuin!

Ben jij al aan het moestuinieren?

Similar Posts

14 Comments

 1. :-) Sorry ik moest best lachen. Uiteindelijk moet je een boek niet beoordelen op zijn kaft. Toch fijn dat je er desondanks van genoten hebt.

 2. Het boek van jelle maKkelijke moestuin is een aanrader! Lekker makkelijk, weinig onderhoud en veel oogst. Ik vind moestuinieren in potten ook leuk aardappels, aaelrdbeieren, sla, komkommer

 3. Grappig, dat je door de titel op het verkeerde been gezet was, zou mij ook kunnen gebeuren.
  Aan mij is een moestuin niet besteed, kost veel te veel discipline, want je móet er (bijna) dagelijks in aan het werk en dat vind ik een te grote verplichting. Hoewel ik tijd genoeg heb, maar geen tuin:-)

 4. Misschien de achterkant van zakjes groentenzaden lezen dan? ;)
  Op facebook is zijn meerdere (lokale) moestuingroepen waar je ook van mensen uit jouw buurt kan lezen wat wel of niet werkt. Daar heb je misschien meer aan dan een boek?

  1. Mij lijkt een boek juist zo handig Valhalla, omdat ik dan alles lekker bij elkaar hebt. En dan bij voorkeur met een stappenplan per week, zodat ik dat precies kan volgen.

 5. Als je start met wat vaste planten zoals rabarber, bessen, kruiden en aardbeien, dan kom jeal een aardig end. Danis het vooral kijken wat je lekker vindt en waarvan je lang kunt plukken (bijv. pluksla, bonen, rucola, spruiten) en derest vul je op met dingen waarvan jeeen keer kunt oogsten zoals radijs, bietjes etc)
  het is wel handig om een composthoop aan te leggen en iets telezen over teeltwisseling en je kunt aandeslag!

 6. Ik kan me voorstellen dat het moestuinboek van Annemiek van Deursen wel iets voor jou is (vraag me nu even niet naar de titel). Ik kocht deze week een ander moestuinboek van beide dames (en weer weet ik de titel nu even niet…;+0) en ik geniet er erg van. Ik heb een aardige rij moestuinierboeken staan, maar uiteindelijk is het toch: uitproberen en zien wat werkt en wat niet (en dan ben ik ook nog eens een luie moestuinier…..) Wat het bij mij goed doet: pompoen, Japanse wijnbes, framboos: planten en er verder niets aan doen, dat is meer mijn stijl!

 7. Wat een goed idee, ik heb inderdaad een oud dekbedovertrek genomen en die aan de buitenkant van mijn keukenraam aan de dakrand geklemd.
  Sta nu heerlijk koel te koken , bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.