Gooi jij veel eten weg?

Op Milieu Centraal vond ik een handige en makkelijke ‘weggooitest’. Daarmee toets je hoe je met voedsel omgaat. De test bestaat uit maar zes vragen, waarna je meteen de uitslag krijgt.

Volgens de test gooi ik ruim 50 kilo goed voedsel weg in de afvalbak. Dat komt gelukkig overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien, maar toch schaam ik mij diep! Want ik vind het echt schandelijk van mezelf…

Gelukkig kun je op dezelfde lijst gratis een invullijst downloaden, waarmee je twee weken bijhoudt hoeveel eten er in de vuilnisbak verdwijnt. De lijst is heel overzichtelijk en handig, en er staan ook ‘richtgetallen’ op. Bijvoorbeeld: een schaaltje yoghurt of vla is 150 ml zuivel.

Hier is de: link naar de test.

Hoe scoor jij op deze test?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik scoor minder dan de gemiddelde Nederlander. Maar de test geeft ook niet alles aan. Alleen de houdbaarheidsdatum en kliekjes. Verse groenten moet ik namelijk wel af en toe weggooien omdat ik ze te lang in de ijskast laat liggen en dan beschimmelen. Dat wordt niet gevraagd…

 2. Hier wordt heel af en toe met verjaardagen b.v en de koelkast overvol is wel eens enkele keer wat weggegooid. Dan heb ik het over de kop gezien, maar verder gooi ik nooit eten weg. Kliekjes heb ik zelden en als ze er zijn eten we ze bij de boterham of vries ze in. Brood wordt hier ook helemaal opgegeten.

 3. Ik vind het maar moeilijk om in te vullen. Als dingen over de houdbaarheidsdatum heen gaan gooi ik idd iets weg. Dat gebeurt alleen nooit bij lang houdbare dingen. Eten gebruik ik niet altijd voor een volgende maaltijd, maar mijn hond geniet er enorm van. Net als van oud brood of wat beleg dat oud is. Ik maak geen boodschappenlijstje, maar ik gooi echt niet veel weg. Mijn kliko is na twee weken halfvol terwijl bijna de hele straat 2 kliko’s buiten heeft staan. Misschien dat mijn straat veel grootverspillers kent….

 4. Ik vind ‘m ook moeilijk om in te vullen, maar we letten er nu wel nog meer op. Over datum komt hier nu bijvoorbeeld niet zo vaak meer voor en restjes gaan veel vaker wel op. Of eigenlijk; zo goed als altijd. Dat is wel anders geweest.

 5. Na de snelle test kwam ik ook op 50 kg per jaar.
  Inmiddels heb ik 14 dagen lang keurig het lijstje bijgehouden en kom ik op 14 kg per jaar, heel wat minder maar eigenlijk toch te veel.

  Groet Erna

 6. Zijn er wel andere antwoorden dan 50 kg per jaar? Gooi het wel in de compostbak, dat vind ik anders dan in de grijze kliko? Maar zonde blijft het, hoe dan ook.

 7. Ik eet niks dat langer dan drie dagen staat of over de datum is. Ik doe de test niet (struisvogel) maar ik zal wel hoog scoren. Maar een voedselvergiftiging zit ik dus echt niet op te wachten.
  Verpakkingen zijn over het algemeen niet gemaakt voor een gezin van drie en ik heb gewoon ook geen zin in schuldgevoelens hierover.
  Het enige dat hier nooit wordt weggegooid is vlees. Ik zorg dat het opgaat want de dieren mogen niet nutteloos sterven. Er kan wel eens een kliekje weggegooid worden, maar da’s zelden.

 8. oei…. ik scoor meer dan 50 kilo…. #bloos…. ik heb de afgelopen maanden tijdens verbouwing en verhuizing niet goed opgelet maar nu we weer ritme in alles hebben is dat ook weer beter onder controle. ik vind het zonde om wat weg te gooien en probeer dat ook niet te doen. ga er toch eens over na denken om het eens bij te houden of zo, leuke challenge….

 9. Ik vind het maar een rare test.
  We gooien bijna nooit iets weg maar toch kom ik uit op die gemiddelde 50 kg. Maar hoe kun je VAAK eten de volgende dag gebruiken al je maar AF EN TOE wat overhoudt?
  Nog een keer maken dus en dan daar ook vaak invullen. Dat scheelt.
  En als je geen boodschappenlijstje maakt of wel scheelt ook. Vind dat wel raar, als ik een lijstje in mijn hoofd gebruik, koop ik minder (want ik vergeet wat) en heb dus minder om eventueel weg te gooien!

 10. Gooi vrijwel Nooit iets eetbaars weg; restjes kunnen vaak wel in een bij-gerecht (salade mixiemoissie) en t scheelt natuurlijk ook dat hier altijd een Ooremans (lees; kliko) aan tafel zit..;)

 11. Ik vind dit een heel vreemde test. Hoe ze uit de antwoorden kunnen opmaken hoeveel je weggooit is mij een groot raadsel.
  Wat heeft vaak of minder vaak boodschappen doen nou te maken met hoeveel eten je weggooit? En of je wel of niet een boodschappenlijstje maakt? Misschien is er wel een gemiddeld verband, maar dat zegt natuurlijk niets over een individuele invuller.
  Ik kwam ook op 50 kilo/jaar. Dat zou ongeveer 1 kilo/week zijn en ik weet wel zeker dat ik dat bij lange na niet haal!

 12. Als je levensmiddelen koopt die je grootouders ook als eten herkenden dan is je inkooppatroon al anders. Levensmiddelen weggooien? Welke?
  Brood bak ik zelf, en de kapjes snijd ik wat dikker, en wat is dan het verschil tussen een kapje en een bolletje brood? De kruimeltjes van het brood snijden gaan naar de vogeltjes. Warm eten wegen we af en dat delen we gewoon door twee. En de groenteporties uit eigen tuin in de diepvries zijn ook precies afgewogen. Als we eters krijgen dan blijft er wel eens wat over maar dat wordt de volgende dag opgemaakt. Maar ja, ik ben een oorlogskind. En de zogenaamde testen kloppen vaak niet. Gewoon opschrijven wat je wegdoet en dan denk ik dat het voor veel mensen echt wel meevalt. Het eten is toch duur en dat geld kun je ook anders besteden. Sparen bv., heel ouderwets!
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 13. Haha! Deze test hoef ik niet te maken, want hier wordt NIETS weggegooid, omdat we twee wandelende ‘vuilnisbakken’ hebben, genaamd Ferdinand en Alexander…..nl. onze varkens!
  Een restje eten, aardappelschillen, groenteafsnijsel, teveel rijst of pasta….de heren weten er wel weg mee!
  De restjes rijst en pasta (ik kook vaak een beetje meer gaan ook naar de kippen, die het en welkome afwisseling vinden naast hun dagelijkse graan.
  We gebruiken de ‘groene’ container helemaal niet, want naast dit alles wordt het tuinafval gerecycled, voor de groentetuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.