Duik de tuin in

Sinds onze verhuizing naar het platteland beschikken we over een aanzienlijk grotere tuin. En dat betekent meer werk voor mij. Soms zucht ik wel eens over de extra taak, die de zomer en lente met zich brengt. Maar gelukkig heb ik vijf kinderen, en ik vind het goed voor hen om te leren helpen in de tuin. Enerzijds omdat ik het simpelweg niet allemaal alleen kan, anderzijds omdat ik het nuttig vindt dat ze in de natuur bezig zijn!

Stefanie schreef deze leuke gastpost over tuinieren met kinderen!

Gastpost door Stefanie

Je kent dat wel. De voorjaarsschoonmaak is achter de rug en nu het eerste zonnetje gaat schijnen moet de tuin grondig onder handen worden genomen.

Even twijfel je nog. Zo’n grote klus vergt namelijk enige voorbereiding, maar dan trek je toch de stoute schoenen aan en ga je aan de slag. In de tuin hoef je zeker niet je beste kleren aan te doen. De hark, de schep en de grasmaaier worden uit de schuur gehaald en voor dat je het weet sta je midden in de modder. Het natte voorjaar was namelijk nog niet helemaal weggetrokken.

Tuinieren met de kinderen


Maar, dat deert jou niet. Je heb je plan gemaakt, en nu ga je er voor. De grote doe-het-zelfzaken promoten de plantjesmarkt en dit is daarom jouw kans om er iets leuks van te maken. Bij zo’n grote klus is het altijd leuk om de hulp van jouw gezin in te roepen. Samen iets moois maken geeft iedereen een goed gevoel. Om te  tuinieren met kinderen moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

De belangrijkste is natuurlijk veiligheid. Je wilt niet dat jouw kinderen er vandoor gaan met de elektrische maaimachine en onderweg zelf even gemaaid worden. Het is daarom een goed idee om van tevoren de grote klussen samen met jouw partner te klaren en vervolgens het planten van de nieuwe aanwinsten samen met jouw kroost te doen. Dit geeft namelijk iedereen het gevoel dat hij of zij een steentje bijdraagt, zonder dat er ongelukken gebeuren.

Leuk voor kinderen: groente telen

De vele tuincentra hebben tegenwoordig een grote keur aan verschillende plantensoorten. Een van de dingen die leuk zijn voor kinderen is het telen van groenten. Alhoewel het even duurt voordat groenten volledig tot bloei zijn gekomen, maken jouw kinderen op deze manier wel kennis met het eten ervan. Veel kinderen vinden groenten vies. Maar, wanneer je samen met ze aan de slag gaat wordt het ineens een heel ander verhaal. Je zult hierdoor dan ook zien dat ze binnen de kortste keren wel hun groenten netjes zullen opeten. Dus steek de handen uit de mouwen en duik de tuin in.

Similar Posts

One Comment

 1. geachte heer, mevrouw
  ik vind het ontbijt s `morgens hele goed maar er is iets
  de ei is wel hele koud om dat te eten en dat vindt ik erg
  want het is ijs koud dat ik niet kan eten. maar de andere ontbijt is wel goed
  alleen de gebakken ei is koud ik moet uit halen van mij brood.dat is mij mind
  hartelijke bedank voor de begrip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.