Staatsexamen versus Centraal Examen

staatsexamen

Mijn oudste zoon doet dit jaar examen VMBO-TL, oftewel het vroegere Mavo examen. Maar omdat hij op een zogenaamde cluster 4 school, oftewel het speciaal onderwijs zit, doet hij niet het 'gewone' examen maar het staatsexamen.

Staatsexamen kost 120 euro

En daarvoor heb ik alvast 120 euro moeten betalen. Eén van de redenen hiervoor is dat dit beter staat op het cv! Blijkbaar willen sommige mensen liever niet dat zichtbaar is dat ze naar het speciaal onderwijs gingen...

Wat is het staatsexamen?

Op duo.nl omschrijven ze het als volgt:

'Het staatsexamen is bedoeld voor mensen uit het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs die geen ‘gewoon’ onderwijs volgen.'

Op de site van de Rijksoverheid staat dat het gelijkwaardig is aan 'een examen van een gewone school'. Volgens Wikipedia wordt dit examen gebruikt voor:

  • Scholen die geen examenbevoegdheid hebben
  • Individuen die niet verbonden zijn aan een school

Het speciaal onderwijs van mijn zoon heeft dus denk ik geen examenbevoegdheid. Overigens kun je ook een VWO, Havo of VMBO opleiding volgen via de LOI. Ook daar sluit je af met een staatsexamen!

Na het schriftelijk examen gewoon weer les

Het schriftelijke gedeelte moet hij in mei doen, waarna de lessen gewoon worden voortgezet. In de maand juli volgen dan de mondelinge examens in een dorpje 22 kilometer verderop. Het zou zo maar kunnen dat hij maar 1 mondeling per dag heeft, en aangezien 22 kilometer behoorlijk ver fietsen is zal ik die week maar vrijhouden om voor taxichauffeur te spelen! Meteen na de mondelingen krijgt hij te horen of hij geslaagd is of niet. Gelukkig is het slagingspercentage bijna 100%.

Maar wat een verschil met mijn oudste dochter die vorig jaar eindexamen Mavo deed in het regulier onderwijs. Vanaf april was ze al bijna fulltime thuis, in mei deed ze twee weken examen, en daarna was ze vrij. Ze zat dan ook wel een beetje te lachen dat mijn oudste zoon gewoon nog les heeft.

Speciaal onderwijs = staatsexamen?

Overigens wist ik helemaal niet dat kinderen in het speciaal onderwijs het staatsexamen doen. Of het is specifiek voor de school van mijn oudste zoon, dat kan natuurlijk ook. Ik ging op zoek naar de verschillen tussen dit speciale examen en het centraal examen en vond op de site van de Rijksoverheid dit handige overzichtje:

Verschillen staatsexamen en landelijk examen

  • u geen vooropleiding nodig heeft om deel te nemen aan het staatsexamen
  • u niet naar school gaat en geen lessen volgt
  • u zelf verantwoordelijk bent voor de voorbereiding op het examen
  • u niet in alle vakken examen hoeft te doen
  • u college-examens heeft in plaats van schoolexamens

Overeenkomsten staatsexamen en landelijk examen

  • de exameneisen
  • de centrale examens
  • de manier waarop examens worden afgenomen
  • de waarde van het diploma
  • kandidaten met een handicap kunnen op aangepaste wijze examen doen

Overigens is mijn zoon gelukkig geslaagd voor zijn examen, zij het met de hakken over de de sloot en met meer geluk dan wijsheid.

Geslaagd voor VMBO-TL!

staatsexamen diploma voorbeeld

Het was lang wachten, maar het nieuws is gelukkig goed.

Diploma gehaald!

Onze oudste zoon is ook geslaagd en heeft zijn diploma staatsexamen voor VMBO-TL

Een hele opluchting!

Leestips

Leestips

Zijn jullie bekend met het fenomeen 'staatsexamen'?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. ja onze zoon zit ook op een cluster 4 school, vwo, ruim 60 km verder. Helaas geen taxivervoer maar dat terzijde ook hij doet staatsexamen. Daar ben ik blij om want na 6 weken vakantie schiet hij helemaal terug in zijn autisme laatstaan na 4 maanden

  2. In het speciaal onderwijs gebeurt dat veel vaker. Ook kinderen die om een-of-andere reden niet naar school gaan (b.v. thuisonderwijs krijgen) doen ook staatsexamen. Ik deed het ook..........voor m'n rijbewijs!

  3. Volgens mij is dat gebruikelijk op alle 'speciale onderwijs' scholen, om staatsexamen te doen. De reden is dat ze later met sollicitaties niet meteen afschreven worden op het feit dat ze speciaal onderwijs hebben gevolgd. Voor sommige kinderen is het nodig om wel naar speciaal onderwijs te gaan, maar zij kunnen later prima functioneren in een normale baan. Beetje zuur als je dan bij het solliciteren al wordt afgerekend op het feit dat je ooit speciaal onderwijs hebt gevolgd. Vandaar de keuze voor een staatsexamen. Ik vind het wel een goede oplossing :) Het is dus in ieder geval niet iets wat alleen op de school van jouw zoon gebeurt.

    1. Maar als iedereen van het speciaal onderwijs staatsexamen doet, dan gaat er toch alsnog een belletje rinkelen bij sollicitatiecommissies?

  4. Mijn broertje heeft ook op die manier examen gedaan, ook op zijn svo is dat normaal als de kinderen examen doen. Hij ging met ik geloof 3 of 4 deelcertificaten door naar een bbl-opleiding en is waarschijnlijk verzekerd van werk. Hij was de enige van zijn jaar die vmbo-basis deed, en liep verder mee met het praktijkonderwijs, waar hij bijv. bij praktijkopdrachten de leidinggevende rol kreeg, en extra lesstof en zo. Uit zijn klas waren er ook veel zonder, of met 1 certificaat, die gelijk door gingen naar de sociale werkplaats, een zorgboerderij, of 'gewoon thuis'... maar ook dan, hadden ze met het staatsexamen vaak wel tenminste nog een certificaat in plaats van helemaal niets.

    1. Niet alleen mensen in het speciaal onderwijs leggen staatsexamens af. Voorbeelden van andere mensen die een staatsexamen afleggen zijn jongeren die in het buitenland hebben gewoond maar een Nederlands diploma willen halen, of hoogbegaafde jongeren.Ook volwassenen die voortgezet onderwijs volgen via een afstandsonderwijsinstelling zoals LOI leggen staatsexamens af per vak of in een keer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.