Gas water licht berekenen: 4 makkelijke methodes
Last updated on June 22nd, 2023 at 04:28 pm
- Gas water licht kosten gemiddeld
- Kosten gas water licht volgens Milieucentraal
- Kosten gas water licht berekenen volgens het Nibud
- Gas water licht berekenen: 4 methodes
- Methode 2: online rekentool gebruiken
- Methode 3: ‘Old school’ op je meter kijken
- Methode 4: de luie methode
- Gas water licht de methodes vergelijken
- *Leven zonder gas!
- Gas water licht kosten student
- Gas water licht kosten huurwoning
- Gas water licht berekenen samenvatting
- Leestips
Gas water licht berekenen.
Gas water en licht zijn drie dingen waar we niet zonder kunnen*. Samen vormen ze de energiekosten. Oftewel:
Gas water licht = energiekosten
Gas gebruik je om je huis te verwarmen, voor een warme douche, en om mee te koken als je een gasfornuis hebt. Wij hebben een inductiefornuis, dus dat scheelt voor weer iets op onze kosten voor gas. Elektriciteit heb je nodig voor je apparatuur, verlichting en eventueel koken.
Maar wat zijn nou normale, gemiddelde kosten voor gas water licht? En hoe kun je gas, water licht berekenen? Ik zocht het uit!
Gas water licht kosten gemiddeld
Kosten gas water licht volgens Milieucentraal
In 2019 betaal je gemiddeld 23 cent voor een kWh stroom en 79 cent voor een m3 gas. Daar komen dan nog de zogenoemde vaste kosten voor de energieleverancier en netwerkbeheerder bij. Op Milieucentraal geven ze de volgende gemiddelden voor energiekosten in 2019:
- Stroomverbruik: 690,-
- Gasverbruik: 1150,-
- Vaste kosten: 260,-
- Variabel deel waarop je kunt besparen: 1840,- (Denk aan zuinige apparatuur, goed isoleren, verwarming een graad lager zetten)
Kosten gas water licht berekenen volgens het Nibud
Het Nibud geeft de kosten van gas per type woning. Want het soort huis bepaalt méér hoeveel gas je gebruikt, dan het aantal gezinsleden zeggen ze daar. Ze geven een handige tabel met de kosten per maand, per type woning. Ik kreeg van hen toestemming om de tabel voor gas in deze post te gebruiken:
Ik pak voor het gemak even de kosten van een tussenwoning als het gaat om de energiekosten wat betreft gas. Dat is volgens het Nibud 110 * 12 = 1320,- per jaar. Zelf woon ik in een verbouwde boerderij in het buitengebied. Het huis is gesplitst en dus eigenlijk een twee-onder-een-kap woning. Volgens het Nibud komen we dan uit op op zo’n 1668,- per jaar.
Voor je stróómverbruik doet het aantal mensen in je huis er wel meer toe: hoe meer gezinsleden, hoe hoger de kosten voor stroom. Op dit moment zijn we bij mij thuis met z’n vieren. Volgens het Nibud kom ik dan op 312,- per jaar uit.
Gas water licht berekenen: 4 methodes
Methode 1: gebruik de tabel van het Nibud
- Ga naar de pagina Energie en water van het Nibud
- Scroll naar de tabel Gasverbruik
- Zoek jouw woningtype op
- Bekijk de kosten per maand en vermenigvuldig die met 12. Zo krijg je een indicatie van de gemiddelde kosten voor jouw gasverbruik per jaar.
- Scroll vervolgens verder omlaag naar de tabel Elektriciteitsverbruik
- Zoek het aantal personen per huishouden op
- Kijk rechts naar de bijbehorende kosten per maand
- Vermenigvuldig die kosten keer 12 voor het jaarbedrag.
- Scroll omlaag naar Waterverbruik. Net als bij elektriciteit speelt hierbij het aantal personen in je huis de belangrijkste rol.
Methode 2: online rekentool gebruiken
Je kunt gas water licht berekenen ook via een gratis online tool doen. Ik heb dit uitgeprobeerd met de tool van het Nuon. Ik kreeg een aantal vragen om mijn kosten te bepalen. Hieronder een overzicht
- Mijn postcode en adres.
- Kiezen tussen stroom + gas, alleen stroom, alleen gas. Ik koos voor beide.
- Nu kreeg ik meteen al een schatting van mijn energieverbruik. Puur op basis van mijn postcode en adres. De cijfers waren: 3000 kWh stroom en 1450 voor gas.
- Kies voor Standaard of duurzaam. Hier vinkte ik standaard aan. Duurzaam vind ik beter, maar ik wilde even zo voordelig mogelijk uit zijn.
- Looptijd contract kiezen: 1 of 3 jaar. Ik koos voor 1 jaar.
- De uitslag: vervolgens krijg je een jaarbedrag voor je kosten voor gas en licht.
In mijn geval was dat: € 671,62 voor licht en € 1.373,51.
Methode 3: ‘Old school’ op je meter kijken
Deze methode is eigenlijk heel simpel: houd gedurende een jaar de meterstanden bij en noteer ze in een schrift of Excel bestand. Deze methode vraagt wel veel geduld, en is in die zin niet zo praktisch. Want gedurende het jaar verandert je energieverbruik. In de lente en zomer zul je bijvoorbeeld veel minder gas gebruiken om je huis te verwarmen. Daarom is een paar maanden bijhouden ook niet genoeg. Je moet het echt wel een jaar in de gaten houden om een goed beeld te krijgen. Zelf vind ik deze methode daarom niet zo handig.
Methode 4: de luie methode
Voor deze methode hoef je niet te rekenen. Kijk gewoon op je jaarafrekening. Daar staan je energiekosten op. Op Consumind vind je een voorbeeld van een jaarafrekening. Je vindt daarop je gebruik en de kosten. Ga je verhuizen en vraag je je af hoe je energiekosten in het nieuwe huis zullen zijn? Als je in hetzelfde type huis gaat wonen, met hetzelfde aantal gezinsleden zullen de cijfers ongeveer gelijk blijven. Ga je van een flat naar een vrijstaande woning, dan zal je huidige energierekening minder van toepassing zijn: de kosten zullen dan veranderen. De luie methode werkt dus het beste als er weinig veranderd in je woonsituatie.
Gas water licht de methodes vergelijken
De kosten voor gas water licht zijn nog aardig verschillend. Zo ben ik met de berekening van het Nibud duurder uit voor gas dan met de gratis rekentool. De kosten voor elektriciteit zijn volgens het Nibud juist weer lager. Kijk maar:
Nibud gas: 1668,-. Gratis rekentool Nuon gas: 1373,51
Nibud licht: 312,-. Gratis rekentool Nuon licht: 671,62
Hoe dan ook, deze bedragen geven je wel een soort basisbedrag voor je energiekosten. Zo kun je een inschatting maken wat je maandelijks kwijt bent.
*Leven zonder gas!
In de inleiding schreef ik dat we niet zonder gas water en licht kunnen. Maar onderstaand filmpje van het Jeugdjournaal laat mijn ongelijk zien. Het geeft een kijkje in het huishouden van Annemieke en Lucas. Ze stoken het huis warm met een houtkachel. Douche gebeurt met water dat wordt opgewarmd op de houtkachel, en hun moeder heeft het snoer van de koelkast doorgeknipt! Het gezin koopt gewoon per dag wat ze nodig hebben, en dan heb je geen koelkast nodig is het idee.
Ik vond het leuk om te zien, maar het lijkt me best een gedoe… Bovendien hoor je tegenwoordig dat een houtkachel ook weer heel slecht is voor het milieu. Een pelletkachel is dan alweer beter.
Gas water licht kosten student
Als je als student een kamer huurt dan is dat meestal inclusief de kosten voor gas water licht. Dat scheelt weer een kopzorg. Zoals je eerder kon lezen worden de kosten voor gas vooral bepaald door het type huis waarin je woont. Woon je in een flat, dan zijn de kosten voor gas per maand bijvoorbeeld een stuk lager dan als je in een monumentaal pand woont. Wat betreft de kosten voor licht: die worden beïnvloedt door het aantal personen in je studentenhuis. Maar nogmaals: als je huurt inclusief gas water en licht, hoef je je hier niet zo druk over te maken. Wel is het natuurlijk goed voor het milieu om zuinig om te springen met energie en water.
N.B. Is je huur exclusief gas water en licht? Dan kun je de tabel van het Nibud gebruiken om een idee te krijgen van je kosten voor gas. Woon je bijvoorbeeld in een flat? Dan is dat volgens het Nibud zo’n 87 euro per maand aan kosten voor gas.
Gas water licht kosten huurwoning
Huur je een woning? Dan is het belangrijk om goed na te vragen of de huur inclusief gas water en licht is. Zo voorkom je later vervelende verrassingen. Op huurwoningen.nl schrijven ze:
‘Een éénpersoonshuishouden is al snel gemiddeld 140 euro per maand kwijt aan GWL. Deze kosten gelden bij het huren van een appartement. Op jaarbasis is dat dus gemiddeld 1.680 euro.’
Gas water licht berekenen samenvatting
Je gas water en licht berekenen is handig als je wilt weten wat je er maandelijks/jaarlijks aan kwijt bent. In deze post las je 5 methodes hoe je achter de kosten van jouw energieverbruik kunt komen. De meest betrouwbare methode vind ik kijken op een oude energierekening. Daar vind je namelijk nauwkeurige cijfers op. Anders kun je de tabellen van het Nibud gebruiken. Die geven in ieder geval betrouwbare gemiddelden. Die getallen kun je vervolgens toepassen op jouw situatie.
Leestips
- Gas besparen
- Zie ook mijn post over onze groepenkast.
- Energieprijzen vergelijken
Geraadpleegde bronnen: o.a. Nibud, Consumentenbond, Nuon, Milieucentraal, Independer, Raadar, EasySwitch, Huurwoningen.nl, Studentopkamers, energieprijzenvergelijken, sparepencil, onlineenergievergelijker, Pricewise, Enelogic.
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb het eigenlijk nooit berekend maar tot nu toe krijgen we gewoon lekker elk jaar geld terug en dat is toch het belangrijkste
Wij zijn hier eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Proberen natuurlijk niet voor de buitenlucht te stoken en ook lampen laten we niet onnodig aan staa ed. We betalen al jaren het zelfde en gaan alleen steeds meer betalen omdat de leveranciers de prijzen opschroeven.
Wij hebben stadsverwarming maar we zouden nog wel veel meer mogen opletten. Ik ben nogal makkelijk met de verwarming aanzetten. Daarentegen werkt onze thermostaat niet meer (moet ik ook eens wat aan gaan doen) en dat betekent dat we op zich ook wel besparen denk ik. Wij gebruiken dus alleen de knoppen van de verwarming en boven gaat de verwarming nooit aan. Ook niet als het heel koud is in de winter. In de slaapkamers vind ik dat niet fijn. Totdat mijn schoonmoeder zei dat het boven echt te koud was. Soms doen dan de verwarming – in de slaapkamer van ons dochtertje – van te voren aan en bij het slapen gaan uit. Zodat de ergste kou er toch af is. En voor de rest? Als er een apparaat stuk is komt er een energiezuinig apparaat voor in de plaats.
Wij hebben ook nooit de verwarming aan op de slaapkamers. Er is ook geen verwarming op zolder bij ons. Maar mijn jongste zoon gebruikt nu in de winter soms wel een elektrisch kacheltje als het al te koud is. Wat natuurlijk financieel niet voordelig is…
Goed om even de kosten zo op een rijtje te zien! Je kunt hier ook best op bezuinigen. Wij wisselen jaarlijks van energie leverancier, vooralsnog goedkoper.
In de nieuwbouw huizen in utrecht vind je al geen gas meer. Zo hebben wij dus ook geen gas. En wat betreft de elektriciteit, wij hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, dus het bedrag valt elke keer weer mee. En das fijn!
Hoe verwarmen jullie je huis Mariëlle? En bevalt dat goed?
Hier lopen veel mensen tegenaan! het is bijna niet uit te rekenen vanwege alle verschillen. Goed dat je er aandacht aan besteed. Lijkt me wel een hele klus om dat allemaal uit te zoeken
Altijd een handig ideetje om eens per jaar te kijken waar de kosten kunnen worden geminderd. Ik ben in mijn tempo een lijstje aan het maken wat voor kosten ik krijg als ik op mezelf ga wonen.
wat schep je hier mooi duidelijkheid! intressant om te lezen en tips uit te halen!
Ik kom nu hier op door je vorige post.
Maar dat filmpje, is echt niet van deze tijd vind ik.
1 keer per week douchen, sorry, dit gaat wel heel ver!
Voor het milieu hè? En ze zullen zich wel gewoon wassen neem ik aan, met een teiltje ; )
Bedankt voor dit handige artikel zodat ik mijn stookkosten beter kan berekenen. Ik ben een tijdje geleden verhuisd en merk dat ik veel gas verbruik. Ik ga een nieuwe berekening maken nadat ik wat meer gegevens heb. Hopelijk kan ik mijn maandelijkse lasten wat verlagen!