Frontier House

Op het blog Hollandse Klei las ik over de serie ‘Frontier House’, waarin drie gezinnen uit 2001 teruggaan in de tijd, en gaan leven zoals mensen dat deden in 1883.

Moderne gezinnen leven als in 1883

Gedurende vijf maanden werden de gezinnen gevolgd, terwijl ze een boerderij opzetten, en zich voorbereidden op de strenge winters van Montana. Eén gezin kreeg een kant en klare hut, een andere een hut die al gedeeltelijk stond, en een derde moest zelfs de bomen eerst nog hakken voor hij de hut kon gaan bouwen!

Niemand had de winter overleefd

Iedereen kreeg kleding uit die tijd, een voorraad eten, en wat dieren. Aan het eind van de vijf maanden beoordeelde een team van experts hoe goed ze het gedaan hadden op basis van de vraag: Zouden ze de winter overleefd hebben? Hoewel iedereen zich goed had voorbereid wat betreft voedselvoorraad had niet één gezin genoeg hout om de winter door te komen.

Afgezien van het feit dat het heel interessant was om te zien hoe moderne gezinnen zich redden zonder alle voorzieningen en snufjes anno 2001, waren ook de onderlinge relaties boeiend. Zo kregen twee gezinnen al snel ruzie met elkaar, en werd er stevig geroddeld.

De mannen huilden aan het eind van het project, de vrouwen waren blij

Maar het meest opvallend vond ik toch wel dat de mannen hun tranen niet konden bedwingen toen het project afliep, terwijl bij de vrouwen tomeloze vreugde overheerste! Je kan bijna niet anders dan concluderen dat het bestaan in Amerika anno 1883 voor vrouwen dus zwaarder was dan voor mannen.

Zelf denk ik dat het soort werk dat de mannen en vrouwen moesten doen veel verklaart van de verschillende reacties. Terwijl de mannen veel buiten waren, om dingen te bouwen, waren de vrouwen vooral binnenshuis aan het sloven. Eindeloos aan het afwassen, de was aan het doen en maaltijden aan het bereiden. En als ze aan het eind van de dag uitgeput in bed vielen, dan deden ze dat in de wetenschap dat ze het de volgende dag allemaal weer opnieuw moesten doen.

Wil jij Frontier House ook kijken?

Je kunt Frontier House bekijken op youtube, maar ik heb de serie gratis gedownload. Hier onder heb ik het eerste deel van Frontier House geplakt. Veel kijkplezier!

N.B. er zijn diverse varianten op Frontier House waaronder Texas Ranch House, 1900 House en 1940 House. Ook deze vind je o.a. op youtube.

Zou jij willen meedoen aan zo’n programma en terug gaan in de tijd?

4 Responses to Frontier House

  1. Oh wat leuk, zo eerst even de stofzuiger door het huis trekken en dan ga ik lekker onder het genot van een kopje thee even kijken. Vcor zulke programma’s kun je mij wakker maken.

    Groetjes Isabelle

  2. Ik zit vol interesse te kijken, echt super interessant! Ik zou zo willen meedoen, echt!! Fijn dat je deze film op je blog gezet hebt, nu snel weer verder kijken ;)!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.