Fietsen bij gladheid

gladheidIk geloof dat het alweer twee jaar geleden was, dat we in november langdurig sneeuw hadden, en dus gladheid. Mijn dochter viel toen met haar fiets, en moest met haar arm in het gips. Volgens de Fietsersbond betekent vier weken gladheid 7000 extra ongelukken met fietsers! Maar nu is er misschien een oplossing: verwarmde fietspaden!

In eerste instantie dacht ik dat verwarmde fietspaden net zoiets waren als electrische dekens en elektrische fietsen: een overbodige luxe voor watjes. Maar het wegdek wordt opgewarmd, waardoor gladheid geen kans krijgt. Dat klinkt eigenlijk heel goed!

Verwarmde fietspaden: hoe werkt dat?

Fietspaden worden verwarmd met WKO: Warmte Koude Opslag. In het wegdek zit een asfaltcollector die in de zomer warmte opslaat, die in de winter weer wordt afgegeven. In de zomer blijft het asfalt dan koeler, en in de winter warmer.

Deze methode wordt al gebruikt bij verwarming en koeling van woningen, kantoren, kassencomplexen, zorginstellingen en universiteiten. Door WKO  kan het energieverbruik van een gebouw met wel 57% verminderd worden, en dat betekent een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

Hoewel de methode dus niet nieuw is, is het wel nieuw om WKO op fietspaden toe te passen, en in eerste instantie is het ook nog maar een proef die wordt gehouden in de gemeente Zutphen en de provindie Utrecht.

Microvezel hoezen voor je fietsbanden

Als het echt glad is, vind ik fietsen behoorlijk griezelig, ja soms zelfs echt onverantwoord. Een vriendin van mijn dochter had een briljante oplossing: ken je die microvezel schoenhoezen die je voor zo’n 4 euro bij o.a. de Marskramer kunt kopen? Waarom die niet ook in de vorm van een fietsbandhoes maken! Als het dan glad is, doe je die hoes om je fietswiel, en je hoeft niet meer bang te zijn dat je valt.

Ik vond het echt een goed idee. Dus als het met die verwarmde fietspaden niets wordt, dan ga ik voor die fietsbandhoezen!

Lees ook mijn post over zadelpijn!

Hoe gaan jullie om met gladheid? Neem je bepaalde maatregelen, of doe je bepaalde dingen niet meer?

Similar Posts

9 Comments

 1. Vroeger fietste ik gewoon met sneeuw en gladheid, nu ik ouder ben merk ik dat ik bang ben om te fietsen.
  Ik ben een groot voostander van verwarmde fietspaden, dat lijkt me echt ideaal. En dan natuurlijk ook in de woonwijken strooien zodat je daar niet je nek breekt.
  Groet Thea

 2. Ik heb winterbanden gevonden: banden met aan de zijkanten kleine metalen nopjes. Als ze hard opgepompt zijn, werken ze als gewone banden. Als je een beetje lucht eruit laat (zowiezo een aardig truukje bij gladheid: meer rij-oppervlak) werken de metalen nopjes als een soort spikes. Ik ga ze deze winter uittesten, maar ik begreep dat het goed werkt.
  Gezien bij : https://www.dutchbikebits.com/index.php?route=product/product&path=76&product_id=63. Maar vast ook bij fietsenmakers te krijgen.
  Echt een aanrader voor de verlanglijst Sinterklaas/Kerst, vind ik, ook omdat ik naar m’n werk fiets (en m’n baas wil me ook in de winter zien)

 3. Als het glad is, breng ik de kinderen lopen naar school. Dan zet ik ze gewoon in de fietskar. Ik zou zelfs nog een stukje met de bus kunnen, maar kost geld en dan moet ik alsnog een stuk lopen met ze. Met een eigenwijze peuter van 2 is dat niet zo handig.
  Zelf laat ik mijn fiets staan en ga met de bus naar mijn werk. Verder zorg ik dat ik zo weinig mogelijk naar buiten hoef. In de afgelopen 5 jaar of zo heb ik pas 1 keer meegemaakt dat de bussen en trams niet reden vanwege een sneeuwbui. Hier in Den Haag begin ze nogal snel te piepen als er sneeuw op de rails ligt. Tja, dan heb je nog de bus als uitvalsbasis en die rijdt pas niet meer als we echt een mega pak sneeuw hebben. In Den Haag wordt over het algemeen prima gestrooid dus met het OV gaan is vrijwel altijd een optie. Zelfs de meeste fietspaden worden gestrooid.

 4. Ik ga bij gladheid niet fietsen, alleen lopen en dan nog met een soort sneeuwschoenen. Ik zorg voor een ruime voorraad eten zodat we altijd een dag of wat vooruit kunnen als er veel sneeuw ligt en ik liever niet naar buiten ga.
  Een paar jaar geleden was de sneeuw wel extreem. Toen lag hier in het noorden meer dan twee maanden sneeuw. Op zijn hoogst een halve meter. Wel een ervaring, maar ik ben daar niet dol op.

  VeggieMo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.