Eten zonder gif

In de Esta no.11 van 2011 las ik een artikel ‘Sprinkhanen en en krentenbollen‘ over gezond eten, en waar je op moet letten. En in de Santé van mei 2011 stond een artikel met de titel: ‘Een week eten zonder gif: kan dat?

Gezond eten staat in de belangstelling, en dat zie je weerspiegeld in de damesbladen. Zelf was ik op het gebied van bewust eten net Doornroosje: ik sliep nog, en was me niet bewust van gevaren of aandachtspunten. Mede dankzij jullie blogs ben ik wakker geworden! En om in sprookjessferen te blijven: de vergiftigde appel in Sneeuwwitje, krijgt een heel nieuwe lading.

De feiten op een rij

Wat me in het artikel in de Santé opviel was de volgende informatie:

 1. Kiwi, banaan, en pruim bevatten de minste gifresten.
 2. Druif, peer en sinaasappel zijn vaak ‘zo giftig als wat’.
 3. Van de groentes zijn spitskool, witlof, bloemkool en broccoli het schoonst.
 4. Komkommer en aubergine kun je weer beter laten liggen.
 5. Super de Boer, Coop en Lidl scoren het beste op de gifmeter: hun groentes bevatten de minste gifsporen.

Dat van de Lidl wist ik toevallig, omdat de Lidl pronkt met hun goede score. Ik zie het altijd op de borden buiten staan, dat hun groente en fruit ‘veilig’ zijn.

Ik schrok hier best wel van. Want druiven, peren en sinaasappels geef ik mijn kinderen altijd grif, in de veronderstelling dat ik ze wat gezonds geef! Gelukkig doe ik het wel weer goed met de kiwi’s.

Na het lezen van deze artikelen, word een eigen tuin steeds aantrekkelijker. Volgend voorjaar, als we op het platteland wonen, ga ik beslist mijn eigen groentes kweken.

Dat gezegd hebbende, soms is er ook een stemmetje in me dat fluistert: ‘Je moet toch ergens dood aan gaan? Wat een gedoe allemaal.’

Ben jij ‘wakker’ op het gebied van ‘veilig’ voedsel?

Similar Posts

13 Comments

 1. Gelukkig eten we best veel uit eigen tuin, maar het is wel erg he als je dat zo leest. Het zal wel onder het mom gaan, dat het verantwoord is, maar als je alle vergif optelt zou je er allang aan dood zijn gegaan zou je denken. Hoe zit dat dan?

 2. In die gifmeter wordt er waarschijnlijk uitgegaan van reguliere teelt. Wij eten alleen nog maar biologisch en als het goed is komt daar geen gif aan te pas.
  Ook eten wij vrijwel geen bewerkt voedsel meer, alles in de pure vorm of zelfgemaakt. Helaas krijgt iedereen toch gif binnen. Door de luchtvervuiling, verfstoffen in kleding en plastic, medicijnen, make-up en andere verzorgingsprodukten, spuitbussen en parfums enz enz. Als je ze zelf niet gebruikt krijg je het vaak wel via andere kanalen binnen. Wat te denken van een giframp (branden, kernrampen enz). Gifvrij leven is nog een ver van mijn bed-show vrees ik.

 3. Ja ik ben er erg bewust mee bezig en kies liefst voor bio. Doodgaan doe je misschien niet meteen maar je ontwikkelt wel allerlei problemen, die soms nog niet voelbaar of zichtbaar zijn, maar later wel een grote impact op je leven kunnen hebben. Er is nooit uitgezocht wat veel stoffen precies doen, en zeker de combinatie van allerlei stoffen samen, daar weten we nog weinig van.

 4. Juist omdat we nog zo weinig weten worden we van dit soort berichten alleen maar onzeker. Ik eet gewoon, normaal, gezond en lekkere dingen met mate. daarmee is m’n oma 86 geworden, m’n andere oma die biologisch eten, geen zuivel, etc., van de blauwe knoop, dr vogel en alternatief arts aanhanger leefde overleed op 74 jarige leeftijd; aan kanker… Wat het allemaal doet, we weten er zo weinig van, dat ik me van dit soort berichten ook maar niet zoveel aantrek. Orthorexia ontwikkelen en al bang zijn van een korreltje suiker levert ook stress op, dat is ook niet goed voor je. Mijn oma die het oudst geworden is leefde gezond en genoot met mate van lekkere dingen, maakte zich niet druk hierover. Ik denk dat we met z’n allen weleens teveel willen weten en te weinig daardoor gewoon leven.

 5. Geen fruit en groente eten draagt in ieder geval bij aan lichamelijke klachten. En in Nederland zijn er nog altijd aanzienlijk mensen die te weinig fruit en groente binnenkrijgen. Dus als je budget niet toereikend is voor biologisch en je moet kiezen tussen twee kwaden: duidelijk lijkt me

 6. Ik lig er niet wakker van, en ik vind de ophef erover vaak wel wat overdreven. Bovendien prefereer ik groente zonder rupsen ea ongedierte, dus wat mij betreft mag er gespoten worden.

 7. Wij hebben een groententuin en ook wat fruit. We kopen zelden iets kant en klaar. Met alle Enrs. -vooral E621- ben ik niet blij. Wat hier allemaal wordt geschreven is denk ik een mix van alles. Maar met gewoon je gezond verstand gebruiken is toch niets mis? Ik heb helaas diabetes, maar ik geniet heel af en toe wel van een gebakje/ijsje.
  Al bak ik -om de Enrs- wel al mijn brood zelf en hebben we een zuiverinstallatie voor drinkwater in ons keukenkastje -omgekeerde osmose-. Dus in de ogen van het ene mens zul je het goed oen en in de ogen van de ander belachelijk.
  Doe gewoon wat je denkt dat je doen kunt en dan leven en laten leven.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 8. Hallo,

  Mischien heel erg naief van mijzelf, maar ik dacht echt altijd dat ik gezond at!!! Nu moet ik dan toch ook maar eens serieus aan een eigen groentetuin gaan denken. Helaas is mijn tuin niet groot genoeg!! Dan maar naar de “groene winkel”?
  Groetjes astrid

 9. Astrid, ik ben net als jij: ik denk ook dat ik heel gezond eet. Tot ik al die onheilspellende berichten lees…

  Biologisch vind ik echt te duur. Het enige wat ik me kan veroorloven is biologische zuurkool.

 10. Ach en die eigen tuin… ik heb hem ook. Maar moet je voor de grap nu eens een geigerteller buiten houden als het regent. Sinds Fukushima is de regen gewoon hartstikke radio-actief. (wij hebben een kennis met zo’n ding). Dus ik durf het spul uit eigen tuin ook amper nog te eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.