Erfafscheiding

Schermafbeelding 2014-02-24 om 15.01.01Toen we twee jaar geleden op het platteland kwamen wonen, plantten we een beukenhaag.

Maar twee jaar later, vind ik het haagje te sneu voor woorden! In ieder geval aan de kant van de weg. Kijk maar op de foto, links. Je ziet ‘m bijna niet eens.

Dus wil ik eigenlijk een andere afscheiding hebben. Eentje die instant hoog is. Maar niet een schutting. Want dat vind ik weer niet zo passen hier.

Op dit moment zie ik de volgende mogelijkheden:

  1. Geduld hebben tot die beukenhaag eindelijk gaat groeien. Maar dit vind ik niet zo’n fijne optie, want de afgelopen twee jaar ‘deed’ hij bijna niets.
  2. Zo’n pittoresk stenen muurtje bouwen. Ik geloof dat je die in Engeland ook veel ziet. Je weet wel, zo’n romantisch overwoekerde muur. Ik weet alleen niet hoe duur zo’n muurtje zou zijn.
  3. Bij koffieboerderij Groot Nibbelink zag ik een mooie erfafscheiding. Ze hebben takken tussen vier paaltjes gestapeld. Dus telkens twee palen recht tegenover elkaar. Een eindje verderop opnieuw. En daartussen stapel je dan lange takken. Dat lijkt heel natuurlijk, en is hopelijk niet al te duur. Maar ook dat moet ik nog uitzoeken.

Zijn er nog meer mogelijkheden op het gebied van erfafscheiding? Tips zijn welkom!

Similar Posts

20 Comments

  1. Voor hebben we een hekwerk maar ook rozenbottels. Opzij een soort hulst die hoef je niet zo vaak te snoeien en achter een dichte conifeerhaag die je 2 x per jaar moet scheren en inkorten zodat het mooi dicht blijft.

  2. Normaal doen beukhagen het heel goed.

    Kijk vooral eens in de buurt rond wat gebruikt wordt. De takken vind ik een leuke optie, als je iets uitzoekt wat nog leeft en in de grond stopt gaat het ook weer groeien.

  3. Wij gaan zo’n haag met takken maken langs de groententuin op. Dit gaan we doen met wilgentakken die mijn man zo op zijn werk mee kan nemen(snoeiafval). Groetjes Marike

  4. Ik heb zelf in de tuin verschillende soorten erfafscheiding: schutting, een gewone heg (van liguster) en een stukje haag van een lauriersoort. Oh… en ook nog een muurtje van 60 cm hoog en 14 meter lang die we lieten metselen.

    Met name over de haag van laurier ben ik erg content. Je kunt de planten al in redelijke omvang / hoogte kopen en dan zijn ze ook niet zo ielig als liguster. Ze sloegen bij ons snel aan en hebben een dik bladerdek.

    De liguster vraagt geduld en meer snoeiwerk.

    Het gemetselde muurtje vroeg een betonnen fundering (60 cm diep en 30 cm breed – zelf gegraven) anders krijg je op een gegeven moment verzakkingen / scheuren. En… stenen zijn duur, niet alles kun je zelf snel / mooi doen. Ons lage muurtje kostte alles bij elkaar zeker 1000 euro… Daar kun je een heleboel haagplanten van kopen.

    1. Wauw, 1000 euro! Dan valt zo’n muurtje dus af. Want het is natuurlijk inderdaad belangrijk dat het wel een stevig muurtje wordt. Ik had in mijn naïviteit een beetje gedacht dat het gewoon een kwestie was van stenen stapelen.

  5. Je kunt ook een stuk gaas neerzetten en daar (grove) klimop tegenaan laten groeien. Moet je ook wel wat geduld hebben maar uiteindelijk is het makkelijk in onderhoud.

    1. dat hebben wij en ik ben het zo zat. Zat snel dicht tot bovenin, 1,5 meter hoog en meer., 2 jaar ofzo. Minstens 3x per jaar snoeien en klimop groeit maar door met die lange uitlopers ook onder de grond. Die hekel komt ook door het vele aantal meters bij ons en omdat we het wel goed moeten bijhouden ivm trottoir aaqn de ene kant en ons fiets/ looppad aan de andere kant.
      Ik heb ook wel eens een soort “dozen” van gaas gezien met stenen erin. Of van die betonnen dubbele halve maan vormige bakken waar je planten in kunt zetten. Die zijn ook stapelbaar tot een muurtje ( om en om zetten, vullen met aarde en dan iets van klimplanten / hangplanten erin)

      1. Zo’n stuk gaas hadden wij bij ons oude huis. De nieuwe buren zetten dat neer. Het was inderdaad heel effectief dicht toen het eenmaal begroeid was.

        Maar ik vind zo’n hek niet zo goed passen aan de straatkant. Vandaar dat dit afvalt. Hoewel ik het natuurlijke effect wel erg kan waarderen.

  6. Moet je voor het zetten van een muurtje niet een bouwvergunning aanvragen aan stedebouw ? Onze tuin is vooraan en achteraan ‘afgesloten’ met een Bekaert tuindraad en daarachter staat een haag van Leylandi’s : blijvend groen, goed afsluitend tegen inkijk maar wel jaarlijks te snoeien. De zijkanten naar de buren zijn gewoon met tuindraad afgesloten en onze ene buur heeft een houten schutting gezet om zijn terras van onze tuin af te schermen.

  7. Een laurierhaag groeit heel snel en is wintergroen.
    Bij mensen in de buurt zag ik ook een mooie afscheiding: tussen een dubbele afscheiding van betonijzers stapelden zij in stukken gezaagde boomstammen. Dit zag er heel leuk uit en je hebt direct een mooie afscheiding.
    Succes in ieder geval met je toekomstige afscheiding!

  8. Zo’n haag van takken vind ik super mooi. Misschien moet je dan eens bij de gemeente informeren of je snoeiafval kunt kopen bij hen, voor niet al te veel natuurlijk. Lijkt me goedkoper dan via een tuincentrum of zo.
    fijn weekend,
    Lieve groet,
    Mirjam

  9. Wij hebben een ligusterhaag, een meidoornhaag en snoeiafval(takken) tussen paaltjes. De laatste is vooral voor de diertjes erg fijn. De andere hagen: snoeien doet groeien en hagenmest is natuurlijk ook belangrijk. 2 jaar is nog niet zo lang hoor. Dit jaar in model snoeien (ff googlen) zodat ze weer mooi uitlopen en voller worden en ik weet zeker dat over 2 jaar het beeld al heel anders is! Succes!

  10. je kan ook met wilgentenen gaan vlechten… je hebt kan dat de wilg weer gaat uitlopen, maar zelfs als dat niet gebeurt heb je een mooie afscheiding waar klimplaten ook heel blij mee zijn. Voordeel: de breedte is beperkt (wat je van rozebottels, laurier of andere struiken niet kunt zeggen helaas)

  11. Je kunt eerst eens goed kijken in een tuinboek uit de bibliotheek, bijv. van Rob Herwig, om te zien wat er allemaal is en hoe (vaak vooral) het gesnoeid moet worden. Dan kun je tussen de struikjes die er nu staan andere poten. Zo krijg je een afwisselende heg en dat is ook nog eens leuk voor vogels en andere beestjes.

    In zuid-limburg hebben ze nog heggen van allerlei soorten bomen en struiken die ze op een speciale manier laten groeien. Dat is ook heel mooi.

  12. Onze overburen hebben ook een beukenhaag. Na 5 jaar zat er nog weinig groei in. Deskundige erbij gehaald. Die raadde aan de grond waarin de haag stond, zoveel mogelijk weg te halen, nwe grond erin, goede mest erbij en in een jaar of 3 stond(en staat er nog) een prachtige beukenhaag!
    Een takken-afscheiding hebben wij halverwege het weiland. Daarachter een prachtige plek om van alles en nog wat uit het zicht te houden. Allerlei dieren en diertjes overwinteren daar en zoeken er een schuilplaats. Daarom vind ik het minder geschikt om aan de voorkant van je huis te plaatsen!

  13. Mijn schoonouders, die een goed verzorgde tuin hadden, vertelden me altijd dat je onder alle omstandigheden moet proberen om een kwartiertje per dag aan je tuin te besteden
    (niet dat ik dat persoonlijk voor elkaar krijg). Begin dus met de heg die je al hebt en doe er goed wat mest bij en verwen hem ook met wat goede aarde. En vergeet een plant in het prille stadium niet te wateren bij droogte.l Blijf af van goedkope Leylandi die zo heerlijk hard groeien. Die lopen maar al te vaak uit de hand en wanneer je gaat snoeien zie je alleen nog maar bruine takken. Plant verstandig en bereken hoe groot een plant over enkele jaren zal zijn. En, de beste bestrijding tegen onkruid is een goed beplante tuin. Waar niet veel aarde bloot ligt krijgt onkruid niet veel kans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.