eReader: alternatief voor boek?

Schermafbeelding+2011 03 03+om+11.47.12

Tijdens een verjaardagsbezoekje aan mijn zus en haar zwager bewonderde ik hun wand vol cd’s. Zelf heb ik er nog maar een handjevol: eigenlijk luister ik alleen nog maar muziek op de computer.

Ik heb daar het radiostation Accuradio ontdekt, en luister graag naar Country and Western muziek. Je kunt zelfs doorklikken naar een ander nummer als de muziek je niet kan bekoren!

Tastbaarheid

Mijn zwager vertelde me dat hij nog steeds het liefst cd’s koopt, en niet bijvoorbeeld losse nummers via iTunes: hij houdt de muziek graag in zijn handen. Hetzelfde heb ik met boeken, en dat is één van de redenen dat ik me afvraag of zo’n eReader nou een aanwinst zou zijn of niet.

Kan een eReader een ‘echt’ boek vervangen?

Zou ik het omslaan van een bladzijde niet missen? Het gevoel van een boek in mijn hand? Kan zo’n eReader dat vervangen?

De voordelen van een eReader zie ik wel: je bespaart ruimte, en een heleboel papier. Aan de andere kant gebruikt zo’n ereader natuurlijk weer energie, dus ik weet niet of die uiteindelijk milieuvriendelijker is of niet.

Anderzijds: ik vind boeken juist erg gezellig, dus ook al zou ik die allemaal kunnen vervangen door één simpele ereader, zou ik dat dan wel willen?! En maak ik mezelf niet nog afhankelijker van de moderne technologie, door zo’n apparaat aan te schaffen?

eReader lenen in de bibliotheek

Tot mijn vreugde zag ik dat diverse bibliotheken nu ook eReaders uitlenen; helaas nog niet in onze bibliotheek, maar dat zal vast nog wel gebeuren. Dan kan ik het eerst eens uit proberen.

Leestips

Storytel

Nextory

Kobo versus Kindle

Bij de Hema zag ik in de folder nu een ereader voor maar 99 euro. Heeft iemand daar ervaring mee?
En wie heeft een ereader, en hoe bevalt het?
Mis je de ‘echte’ boeken niet?

Similar Posts

22 Comments

 1. Zelf heb ik er geen, maar mijn schoondochter wel, maar die leest ook heel erg veel. Zij vind hem erg handig. Hoeft ze niet meer naar de bib, scheelt weer in tijd en tijd is schaars in een gezin waar beide 4 dagen werken.

 2. Heb hem via de bieb uitgeprobeerd en ben aardig om, alleen is het aanbod van e-boeken via de bieb nog heel beperkt en vraag ik me af wat er met je gedownloade boeken gebeurt als je e-reader sneuvelt. Dat aanbod van de HEMA is inderdaad mooi. Vlasje

 3. Ik heb geen ervaring met een e-reader. Eerlijk gezegd ben ik ook dol op boeken, lekker op de bank ofzo.. heb dus totaal geen behoefte om ‘t uit te proberen. En het prentenboek dan?? Mijn grote angst is dat ik er toch een x aan zal moeten geloven, omdat soommige boeken misschien niet meer als gewoon boek te krijgen zijn!

 4. Zelf lees ik ook graag. En wil er eigenlijk wel een hebben. Makkelijk als we op vakantie gaan. Nu sleep ik vaak boeken mee. En dan kan ik gewoon zo,n Ereader in mijn tas doen. Dus hij staat op mijn verlanglijstje.

 5. ik heb er een, niet die van de hema, maar ze lijken mij kwa gebruik niet zo verschillend, ben er zelf erg gek mee, juist omdta ik zelf veel lees en zo hoef je niet zoveel mee te sjouwen idd.
  Wel jammer dat je boeken nu minder snel kunt ruilen, wat ik nu wel veel doe met mijn ouders die enorme boeken wurmen zijn.

 6. Ik weet het niet hoor. Ben dol op een kast vol boeken. Ik wil de boeken kunnen zien en voelen. Maar, het zou wel enorm schelen voor het milieu als er minder papier gefabriceerd zou worden.
  Dus, ik ben er nog niet uit.

 7. Nooit zal ik zo’n ding aanschaffen, ik ben dol op boeken, moet er ook altijd even aan ruiken. En dan de kik van het openslaan! En dan elk blad wat gelezen is omslaan….zucht..heerlijk!
  Boeken!

 8. Ik heb er ook één. Ik gebruik hem naast biebboeken, omdat ik het nog steeds prettig vind een boek vast te houden. Ben er inmiddels meer dan handig in om boeken te downloaden op een stick en daardoor wordt er net zoveel geruild als met gekochte boeken. Het is reuze handig om een
  reader overal mee naar toe te nemen in je tas!
  Merel

 9. Ik heb en een e-reader en een kast vol boeken. Sommige boeken koop ik in de boekhandel en andere koop ik voor op de e-reader. Is ook best een prettige manier van lezen. De (nieuwe) boeken zijn een fractie goedkoper dan in de boekhandel, de wat oudere boeken schelen een heel stuk. Het enigste nadeel van een e-reader is dat als het boek je niet bevalt, je het niet eens weg kan geven….

 10. Voor het eerst maar eens reageren.

  Kun je in een E-reader onderstrepen, aantekeningen maken, hoekjes omvouwen, plakkertjes invoegen?Is de vraag, JA dat kan !!!

  Ik hou ook heel erg veel van echte boeken, maar nu heb ik er ook een Ereader bij. Heerlijk, wel 1200 boeken op mn nachtkastje =-)

  Het leest het zelfde als een papieren boek. Je hebt geen tegenlicht zoals op een laptop, dus je hebt ook gewoon een lampje nodig om bij te lezen. Ik wil hem voor geen goud meer kwijt, maar wil van tijd tot tijd ook gewoon een ouderwets boek vast houden.

 11. Ik had de e-reader van de Hema. Gekocht in december 2010, maar weer teruggebracht omdat de software niet goed werkte. Netjes mijn geld terug gehad. Als dat softwareprobleem nu is opgelost, en dat verwacht ik wel van Hema, dan is het beslist een goede koop!

  Ik heb inmiddels een e-reader van Sony. En kan niet meer zonder. Lekker veel boeken in mijn handtas bij me voor onderweg in bus en trein. Ideaal!!

 12. Ik heb een eReader door onze Ipad en ik vind het heerlijk. Altijd een lichtje achter je boeken, dus je kan in bed lezen zonder je partner te storen. Verder staan de boeken er in hetzelfde lettertype als in het echt in. Ook met een bladwijzer waar je gebleven bent, en, niet onbelangrijk, nooit meer andermans “snotjes” in mijn boeken! Ja, het is erg, maar daar begon mijn buurvrouw over toen ik haar over mijn plezier in de bibliotheek vertelde. Ik vond die biebboeken in bed meteen minder fris.

  De enige boeken die ik nog koop zijn boeken die ik zeker vaker in zal kijken. Dus consuminderboeken, kookboeken,kunstboeken e.d. Maar geen romans meer voor mij.

  Groetjes Jacq.

 13. Mijn papieren boeken blijven heel lang zonder problemen “goed”, ik ben bang dat de E-books die je nu koopt, over een aantal door veranderde technieken niet meer/heel moeilijk nog te lezen zijn.

  Ik hou het gewoon bij papier.

 14. Het probleem is (las ik ergens…) tot nu toe dat er nogal wat verschillende software gebruikt wordt, en je dus niet op elke e-reader elk willekeurig boek kan zetten…dan moet het net wel in jouw software beschikbaar zijn. Misschien wacht ik eventjes totdat er een soort standaard is. Zodat je op die van de HEMA ook boeken van Amazon kan zetten ofzo.
  Ik heb een grote kast vol boeken, en heb op dit moment nog geen behoefte aan een e-reader, maar ik zal hem ook zeker niet afslaan als ik hem kan krijgen!

 15. Het probleem is (las ik ergens…) tot nu toe dat er nogal wat verschillende software gebruikt wordt, en je dus niet op elke e-reader elk willekeurig boek kan zetten…dan moet het net wel in jouw software beschikbaar zijn. Misschien wacht ik eventjes totdat er een soort standaard is. Zodat je op die van de HEMA ook boeken van Amazon kan zetten ofzo.
  Ik heb een grote kast vol boeken, en heb op dit moment nog geen behoefte aan een e-reader, maar ik zal hem ook zeker niet afslaan als ik hem kan krijgen!

 16. @1moment: dat kan wel hoor ;) je kan bijvoorbeeld met de Sony PRS350 aantekeningen maken en arceren en dat soort dingen.

  Ik ga er zelf een aanschaffen ^^ niet zozeer voor het lezen van boeken, maar om die onmenselijke hoeveelheid aan pdf’s (500 pagina’s!!) die ik voor mijn studie moet lezen/leren te lezen. Bespaart weer papier ;)

 17. Je schoondochter leest heel erg veel, tegelijkertijd is de tijd schaars in een gezin met 4 kinderen en daardoor is de ereader dan weer zo handig omdat je schoondochter dan niet naar de bieb hoeft. Hmm, ik snap hem niet helemaal. Hoe kan ze dan heel erg veel lezen en toch geen tijd hebben om naar de bieb te gaan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.