Energiebeurs en zonnepanelen

Op deze druilerige oktoberdag bezochten we de Achterhoekse Energiebeurs. Onze missie: informatie verzamelen over zonnepanelen en zonneboilers.

De beurs werd gehouden in een grote winkel die badkamers, keukens en kachels verkoopt, en de sfeer was warm en uitnodigend. Sterker nog: het was een waar paradijs voor mensen met een klein budget, want op tafel lagen allerlei gratis spullen die je zo maar mee mocht nemen.

Nu zijn wij de blije bezitters van een linnen tas, vier pennen, een lunchtrommel voor de fruithap van de kinderen, en een fijne muts voor als het koud wordt. De ochtend was al een succes voordat we zelfs maar één zonnepaneel gezien hadden.

Terwijl Floris praatte met een meneer die zonnepanelen verkocht, probeerde ik Piet in bedwang te houden, en wandelde wat rond met Piet en Teuntje zodat Floris rustig kon praten. Op een pleintje in de winkel hing een bordje met Brasserie en het rook er heerlijk naar soep. Ik viste mijn portemonnee uit mijn tas, telde mijn geld, en informeerde wat een bakje soep kostte.
‘Helemaal niets mevrouw, ik kom het u wel even brengen!’ antwoordde de vriendelijke dame achter de balie.
Even later zat Piet te smullen van poffertjes, en Teuntje en ik van onze tomatensoep.
‘Wat hebben we het toch goed vandaag,’ genoot ik.

Toen we alles op hadden zochten we Floris op, die wel wat wijzer was geworden, en gingen we naar huis met een pak folders om nog eens rustig na te lezen.

Het idee van zonnepanelen spreekt ons erg aan, vanwege het zelfvoorzienende aspect. Maar we hikken aan tegen de aanschafkosten.

Update mei 2019

Inmiddels hebben we een offerte dubbel glas binnen en hebben we gekozen voor dubbel glas in bestaande kozijnen! Misschien dat we later voor zonnepanelen of een zonneboiler kiezen.

Wie heeft zonnepanelen, en hoe bevallen ze?
Hoeveel heeft het jullie gekost?

Similar Posts

6 Comments

 1. Je had ook apart kunnen langs lopen had je van alles 2 keer gehad. Zonnepanelen is hier ook een wens maar zelf aanschaffen kan nog steeds niet uit. Nog even wachten en hopen dat er weer eens een subsidiepotje vrij komt. Vorige keer waren we net te laat. Onze zoon heeft ze al wel en houd nu geld over. Dus het loont wel. Misschien worden ze in de toekomst goedkoper, maar ook kleiner en dunner.

 2. Het is ons plan om te wachten tot het is uitontwikkeld en over een jaar of tien (als we toch een nieuwe ketel moeten) en een op zonne-energie te nemen. Nu ligt ons huis niet gunstig genoeg, maar ik ga er van uit dat het toekomst niet zo veel meer uit maakt. En ook stroom is een optie. Na de kinderziektes dan. De rijken mogen het proefkonijn zijn in deze wat ons betreft. Zoals met alle gadgets!

 3. Lenen lijkt mij ook niet prettig. Wonderlijk eigenlijk dat iets dat zo goed is voor het milieu, tegelijkertijd voor velen financieel niet haalbaar is.

  Zo wordt ecologisch leven nog elitair.

 4. Wij willen eigenlijk ook graag panelen maar ook wij vinden de aanschaf-kosten nog te hoog.
  @ vlijtig liesje: ecologisch, biologisch is voor de bewuste consument met dikke portemonnee da’s jammergenoeg niet erg logisch.
  Hier thuis worstel ik ook met gezond/millieubewust/zorg voor kinderen en onze geldstroom. Tja als dat je grootste probleem is,ach..

 5. Bij ons zijn ze besteld en worden ze geleverd wanneer de omvormer binnen is. Daar is een tekort aan, dus moeten we even geduld hebben.

  We hebben besloten om niet te wachten op uitontwikkeling of lage prijzen. Want dan kan je blijven wachten tot je een ons weegt, wanneer is het geschikte moment? Er is altijd wel iets nieuws en goedkoper aan de horizon.

  Ik zou als tip geven, kijk naar je budget en wat je ervoor over hebt. En zoek daar dan de beste panelen met goede opbrengst bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.