Is elektrisch fietsen gezond? En hoe zit het met afvallen?

Last updated on September 23rd, 2024 at 09:30 am

Elektrisch fietsen gezond?

Je ziet ze steeds vaker: mensen op een elektrische fiets. Ik vraag me dan altijd af: is elektrisch fietsen gezond?

Ik kan fietsers op een eBike namelijk vrij makkelijk herkennen aan hun houding in combinatie met hun tempo. Ze zitten meestal relaxed rechtop, bij een tempo waarbij je op een gewone fiets voorover gebogen zit. Hoe zit het dan met de gezondheidsvoordelen van fietsen? Is een elektrische fiets gezond als je hem vergelijkt met een gewone fiets?

Is elektrisch fietsen gezond?

Even voor de duidelijkheid: onder een elektrische fiets, ook wel eBike genoemd, versta ik een fiets met trapondersteuning. Je fietst dus nog steeds zelf, maar je krijgt daarbij ondersteuning. Elektrisch fietsen wordt vaak omschreven als fietsen met permanent de wind in je rug. Klinkt heerlijk vind ik altijd!

Op de site van de Fietsersbond waarschuwen ze dat een elektrische fiets niet per definitie gezond is. Op hun site staat te lezen:

‘Je kan er lui van worden én je conditie kan achteruit hollen.’

De beweegnorm en de elektrische fiets

Dat komt volgens de Fietsersbond omdat mensen denken: ‘Oh ik heb vandaag al gefietst, dus ik heb voldoende bewogen!’ Maar omdat elektrische fietsen minder inspanning kost, moet je meer moeite doen om aan de beweegnorm  te komen. De beweegnorm is dat je als volwassene  dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief moet bewegen. De Fietsersbond vertaalt dat als volgt:

Jongeren moeten per dag een uur lang 125 Watt of de fiets leveren. Zie ook Snowflake
Volwassenen moeten per dag een half uur 100 watt leveren.
Een oudere moet per dag een half uur 75 watt bij elkaar fietsen.

Met een elektrische fiets haal je die inspanning moeilijker, zegt de Fietsersbond. Maar dat wil niet zeggen dat een ebike niet gezond is.

Elektrisch fietsen is gezond als:

  1. Je grotere afstanden fietst dan je zou doen met een gewone fiets. Door meer kilometers te fietsen, compenseer je voor het gemak van de elektrische fiets. Elektrisch fietsen is gezond als je meer kilometers maakt.
  2. Je in plaats van met de auto ineens met de elektrische fiets naar je werk gaat. Dat kan bijvoorbeeld file stress schelen en het zorgt voor meer beweging. Aan de Universiteit van Colorado deden ze onderzoek naar het verband tussen de elektrische fiets en gezondheid. Ze volgende 20 mensen die altijd met de auto naar hun werk gingen. Die gingen voortaan met de elektrische fiets. Na afloop waren die 20 deelnemers een stuk gezonder: onder andere hun zuurstofopname en bloedsuikerpeil waren verbeterd.
  3. Je anders helemaal niet zou kunnen fietsen vanwege je gezondheid of lichamelijke klachten.
  4. Je ineens voor je plezier veel vaker gaat fietsen, dan je anders deed. Bijvoorbeeld omdat je een elektrische vouwfiets van Makita hebt!
  5. Je in plaats van de auto, je elektrische fiets pakt.
  6. Je kiest voor minimale ondersteuning. Je kunt dit namelijk naar wens instellen.
  7. Je door een elektrische fiets meer ontspannen naar werk of school fietst.
  8. Je kinderen op je fiets vervoert, of een zware fietskar achter je fiets hebt hangen. Dan kun kan een elektrische fiets een welkom steuntje geven. Hetzelfde geld voor bakfietsen.
  9. Je zogenoemde intervaltraining doet op de elektrische fiets. Dat kan heel eenvoudig. Kies een boom of lantaarnpaal en fiets daar als een gek naar toe. Vervolgens fiets je rustig naar de volgende boom/lantaarnpaal. Daarna versnel je weer etc. Door de afwisseling in inspanning vergroot je het gezondheidseffect van de elektrische fiets.
  10. Je een elektrische fiets afwisselt met een gewone fiets.

Elektrische fiets en afvallen: hoeveel calorieën verbrand je?

Hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen is helaas niet heel makkelijk te zeggen. Het hangt onder andere af van je gewicht, hoe hard je gaat, de wind en de afstand die je fietst. Gelukkig durven ze er op de site van de Libelle een gooi naar te doen!

Gewichtsverlies met elektrische fiets

Met een stadsfiets, waarop je 20 km per uur fietst, gedurende 1 uur, met een gewicht van 70 kilo verbrand je ongeveer 591 calorieën. Op dezelfde snelheid, gedurende 1 uur en met nog steeds het gewicht van 70 kilo verbrand je op een eBike 260 calorieën.

Met andere woorden: in dit geval verbrand je met een elektrische fiets 331 calorieën minder dan op een stadsfiets. Maar net zoals bij de vraag of een elektrische fiets gezond is, geldt ook hier: als je langer fietst op een eBike dan verbrand je alsnog die extra calorieën.

Elektrisch fietsen en afvallen kan dus wel, mits je meer kilometers maakt.

Met de elektrische fiets naar het werk

In onderstaand filmpje een voorbeeld van iemand die met de elektrische fiets naar haar werk gaat, en daardoor gezonder leeft.

Is elektrisch fietsen gezond: samenvattend

Een elektrische fiets vraagt minder lichamelijk inspanning. Je verbrandt er dus minder calorieën mee waardoor afvallen met een elektrische fiets langzamer gaat dan met een gewone fiets. Maar daar staat tegenover dat mensen met een elektrische fiets vaak veel grotere afstanden afleggen. Met andere woorden: een elektrische fiets is gezond als je er langere afstanden mee aflegt dan je zou doen op een gewone fiets.

Het grote voordeel van een elektrische fiets is dat mensen hem sneller pakken. De trapondersteuning werkt drempelverlagend, waardoor mensen eerder de auto laten staan en kiezen voor fietsen. In die zin is een elektrische fiets gezond!

Tot slot: elektrisch fietsen is beter voor je gezondheid dan helemaal niet fietsen!

Wil je gewicht verliezen met meer bewegen? Kijk dan eens naar het programma Sportrusten van Koen de Jong! Gewichtsverlies met elektrisch fietsen kan, maar je moet dan wel groter afstanden mee fietsen.

Lees ook mijn posts over zadelpijn en Fietsendragers.

Heb jij ervaringen met een elektrische fiets? Zo ja, wat vind jij: is een elektrische fiets gezond?

elektrische fiets gezond?

Similar Posts

91 Comments

  1. Zelf heb ik nog een gewone fiets met teveel versnellingen. Zelfs nu mijn fietsconditie minder is door het vele lopen en het weinige fietsen, kan ik de meeste e-bikes bijhouden. Voorheen fietste ik gemiddeld 25km/h en met 12kg bagage circa 120km op een fietsvakantiedag. Punt is dat ik m’n banden hard oppomp en de versnellingen goed gebruik. Verder mijd ik verkeerslichten. Tijdens die vakanties moest ik 700km fietsen om 1kg af te vallen. (Met een ebike zou ik dus 2100km moeten fietsen om een kg af te vallen en dat gaat me teveel tijd kosten.) Ik ben daarbij zeker niet sportief, heb nooit aan sport gedaan. Een e-bike hoeft nog niet en anders kan je zo’n hulpmotor ook uitzetten als ie niet nodig is.

    Zelf zie ik de jeugd liever op een gewone fiets. Maar ook liever op een e-bike ipv een snor- of bromfiets, of hangen in de bus.

    Ik vind ze wel behoorlijk zwaar en met een accu onder de bagagedrager is het zwaartepunt erg hoog. Ouderen laten zich ook veel te grote fietsen aansmeren. Zadels staan maximaal ingeschoven. Ze kopen de fietsen schijnbaar op de groei en zeker niet op de krimp. Oudere dames zie ik dan ook op een fietsklimmen en er afspringen voor een verkeerslicht.

  2. Toen ik nog geen rijbewijs had, leende ik wel eens de elektrische fiets van mijn beppe (oma). Wat een uitkomst, het is gezond én je bent lekker snel op je bestemming. Ook voor mijn pake (opa) ben ik blij dat de elektrische fiets bestaat. Hij heeft COPD en kan door de eBike toch nog op pad gaan. (:

  3. Ik fiets niet zoveel dus voor mij is een Ebike niet direct nodig, maar ik zou het zeker overwegen als ik op de fiets naar mijn werk zou kunnen. Nu is het een afstand van 65 km enkele reis dus ook met een Ebike te ver.

  4. Ik wil heel graag een elektrische fiets. Ook al hardloop ik heb ik weinig kracht in benen betreft fietsen maar is hele andere spieren die je daarvoor gebruik

  5. Heel eerlijk? Ik heb een hekel aan fietsen. Maar nu ik de fiets van mijn moeder heb geërfd ben ik wel van plan om vaker te gaan fietsen. Op vakantie op de Waddeneilanden huren we altijd een ‘gewone’ fiets. Behalve op Vlieland. Dan logeren we meestal in het hotel aan het strand. En geloof mij. Om van en naar het dorp te komen ben je echt wel even bezig. Met heuvel op en af. Dan gun ik mijzelf een elektrische fiets. Want anders hangt mijn tong echt op mijn schoenen.

    1. Ik ben ook geen fan van fietsen tot mijn spijt. Als kind moest ik dagelijks naar school fietsen, en ik vond dat echt een noodzakelijk kwaad. Ik ben meer een wandelaar dan een fietser.

  6. Interessant om te lezen. Ik heb het me namelijk inderdaad afgevraagd. Maar wat je zegt klinkt wel logisch, ja.

  7. ik heb er kortgeleden voor gekozen om juist niet een e-bike te kopen. Vooral ook omdat ik toch het meest in de omgeving fiets, met af en toe een uitschieter na een uur fietsen. Dan is het voor mij wel makkelijk om ondersteuning te krijgen, maar kies ik toch voor ‘zelf doen’, zodat ik wat meer inspanning moet leveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.