Eieren van eigen kippen laten testen?

eieren van eigen kippenSinds alle onheilsverhalen over eieren van eigen kippen met veel meer PFAS dan is toegestaan, durf ik amper meer onze eigen kippen eieren te eten. Ik beperk me tot 1 ei van onze kippen per week.

Mijn man vindt het ‘flauwekul,’ en staat elke dag demonstratief een eitje te bakken.

En het is natuurlijk ook zonde.

Onze koelkast ligt vol met eieren die ik niet durf te eten.

Eieren van eigen kippen laten testen?

Zal ik anders toch maar de eieren van onze kippen laten testen? Het hoge prijskaartje heeft me tot nu toe tegengehouden, maar nu zit ik te denken dat het de investering misschien toch wel waard is.

Want stel dat er uit blijkt dat de eieren van onze kippen prima zijn?

Dan kan ik er weer gewoon onbezorgd van eten. Niettemin vind ik het iets irritants hebben dat slimme ondernemers snel een verdienmodel hebben gemaakt van de ophef over eieren van eigen kippen.

Wat kost eieren van eigen kippen laten testen?

Met behulp van Google heb ik twee aanbieders gevonden die je eieren testen.

  • Testenoppfas.nl: 269,50,- (via de webshop kun je snel en makkelijk een test kopen)
  • Triskelion 249,-. (je moet hen helemaal gaan mailen voor meer informatie en een test. Ze zijn 20 euro goedkoper, maar leveren meer ‘gedoe’ op.)

In juli kon je je opgeven om je eieren door het RIVM gratis te laten testen. Binnen een dag was het maximum aantal deelnemers bereikt. Nu kun je je  helaas niet meer opgeven.

Meeliften met andermans test

Iemand die zelf 5 kippen heeft verzamelt alle uitslagen van mensen die de eieren van hun kippen hebben laten testen. In mijn omgeving zijn er twee mensen die hun uitslag hebben gedeeld. Beide wonen echter in de stad Doetinchem:

eieren van eigen kippen testen

Zoals je ziet krijgen ze een rode punaise. Dat betekent dat er in hun kippeneieren teveel PFAS zat. Maar wij wonen in het buitengebied, dus ik vraag me af of hun uitslag representatief is voor onze kippeneieren.

En ook: als je op het kaartje kijkt, zie je dat er ook wel degelijk eieren van eigen kippen zijn waarbij de PFAS onder de norm blijft! Alles wat groen is, blijft onder de norm:

eieren van eigen kippen testen

Ik hoop dat onze kippeneieren ook onder de norm blijven.

Tot slot

De enige manier om erachter te komen of er teveel PFAS in de eieren van je kippen zit is door een laboratoriumtest van 269,50o. Je moet dan 10 eieren opsturen en krijgt binnen 10 dagen de uitslag.

Maar voor dat bedrag kun je ook 77 keer een doos met kippeneieren bij de AH kopen waarvan je zeker weet dat er niet teveel PFAS in zit.

Zou jij kiezen voor testen of niet?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

15 Comments

  1. Ik had me opgegeven voor de test van het RIVM maar ben niet uitgeloot. Ik vertrouw hier de eieren ook niet. Mede omdat mijn erf aan een boomgaard grens waar ook volop gespoten wordt, naast alle PFAS ellende.

  2. Oef, dat is wel een héél duur ‘testje’. Ik denk met dit soort dingen vaak dat het allemaal wel mee zal vallen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in jouw geval ook een beetje in de stress zou schieten. Maar of je laat testen, kun je uiteindelijk alleen zelf beslissen.

  3. Ik zou wel testen. Dan weet je het. En kun je weer zorgeloos genieten van de eitjes van je eigen kippen.
    groetjes, Alice K.

  4. Net terug van de mevrouw om de hoek,waar ik mijn eieren koop. Het lokaal kopen weegt zwaarder. Bovendien eet ik verder vrijwel biologisch. Zwom jaren in de Westerschelde. Alles ontlopen kan niet.En hoe waarheidsgetrouw is tegenwoordig de informatie. Pfas alarmerend en weer voor 10 jaar glyfosaat toestaan.

  5. De hele voedselketen is niet meer wat het ooit was. En wij hebben er weinig invloed om dat te verbeteren. Niet teveel bij nadenken als je je eieren eet. Je kunt er ook brood of eierkoeken van bakken, dan zie je ze niet en voor je gemoedstoestand is dat minder confronterend.

  6. Nou wij hebben dus ook onze eieren laten testen; resultaat; ongeveer 9 keer de toegestane hoeveelheid. Tja, en wat nu? Veel is onduidelijk is ons wel gebleken. Komt het uit de grond, lucht, water? Niemand die het weet. Wat ik wel weet is dat wij in een landelijk gebied wonen, op een eiland met als “buur” aan de ene kant Dordrecht met Chemours, aan de andere kant Shell Moerdijk en consorten, over het Rotterdamse industriegebied nog maar niet te spreken. Met andere woorden; lust u nog eitjes??

  7. Blijft een lastig verhaal, want wat is nu wel slecht en wat niet?. We worden bijvoorbeeld dagelijks gepusht om toch maar vooral biologisch te eten en plantaardig . Op zich snap ik dat ., maar dan rijd ik hier door de polder waar biologische aardappelen geteeld worden. Mooi, maar wel langs een weg waar veel autoverkeer langskomt en dat is nog niet allemaal electrisch. Hoe biologisch is dat dan met al die uitlaatgassen. En het gevaar zit dus niet alleen in bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar ook wat er in ons drinkwater zit en wat er uit de lucht komt aan allerlei ongezonde middelen. En plantaardige produkten zijn ook niet allemaal 100% natuurlijk, daar zitten ook vaak stoffen in die eigenlijk ook niet heel gezond zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.