Een goede koelkast

b 161

Langzaam maar zeker beginnen we de eindstreep van de voorbereiding van onze verhuizing naar het platteland te naderen. De houtkachel, keuken en vloeren zijn geregeld, maar nu moeten we nog een koelkast uitzoeken.

Inbouwkoelkast versus vrijstaande koelkast

In ons nieuwe huis krijgen we een woonkeuken, en omdat ik niet zo’n officiële keuken wilde, hebben we besloten de koelkast apart te kopen. In onze huidige keuken zit een inbouwkoelkast, en het grootste nadeel vind ik wel dat je er geen nieuwsbrieven van school en kindertekeningen op kunt plakken met magneten!

Inhoud van de koelkast: graag meer dan 224 liter

De inhoud van onze huidige koelkast is 224 liter, wat betekent dat er 218 liter effectieve ruimte is. Voor een gezin met zeven personen is dit vrij weinig. Ik kom echt heel vaak ruimte te kort, en de groentelades zijn zelfs gebarsten omdat ik ze wel eens te vol heb gepropt. Topprioriteit nummer 1 is dan ook: meer ruimte dan 224 liter.

Mijn koopcriteria voor een koelkast op een rijtje:

 • Een inhoud van méér dan 224 liter
 • Ik wil graag een koelkast met het energielabel AA, want ik heb begrepen dat die het zuinigst zijn
 • Hij moet niet te hard zoemen
 • Hij moet geen vriesvak hebben: zonde van de ruimte, en we hebben een grote diepvrieskist
 • Niet te duur!

Resultaat internet research

Via de website van kieskeurig.nl vond ik uiteindelijk een Bosch KSR38X31 met een inhoud van 355 liter, energieklasse A++ ad. 575,-. Het stroomverbruik is 114 kWh per jaar.

EnergieWeter

Op zoek naar informatie over energieverbruik stuitte ik op de website EnergieWeter. De EnergieWeter geeft het bedrag weer dat een apparaat per jaar gebruikt! Dus niet het aantal kWh, maar de euro’s. Dit maakt het makkelijk om te berekenen of je uiteindelijk met een duurdere, maar energiezuiniger koelkast beter af bent, dan met een goedkopere koelkast.

Naar de winkel

Op basis van mijn vergelijkend warenonderzoek denk ik dat we dit weekend maar eens moeten gaan winkelen, en dan in een winkel die is aangesloten bij EnergieWeter. Op dit moment lijkt de Bosch mij de beste keuze.

Mijn lievelingskoelkast is een Smeg

Maar terwijl ik heel verstandig mijn research doe, is er een koelkast die al lang geleden mijn hart heeft gestolen. En dat is de nostalgische Smeg koelkast, die zo uit de jaren vijftig lijkt te komen. Helaas valt die af, omdat ik hem veel te klein vind. Maar mooi dat tie is…

Leestip

Diepvrieskist of diepvrieskast

Hebben jullie nog slimme tips voor de aanschaf van een koelkast?
En kennen jullie toevallig nostalgische modellen met een inhoud van 325 liter?
Hoeveel liter inhoud heeft jouw koelkast?

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik heb niet zoveel verstand van koelkasten, maar ik denk dat je zo wel aardig goed alles in kaart hebt gebracht. Ik had zelf ook idd zeker geen vriesdeel erin gewild. Vaak sluit dat slecht, is het klein en zorgt het ervoor dat de koelkast minder energiezuinig is.

 2. Zelf heb ik een Liebherr premium (aluminium kleur) koelkast.Was wel een grote uitgave, maar heb er geen spijt van.Koelkast 334 ltr netto en diepvries 104 ltr netto inhoud. Deze staat los in de keuken.Inmiddels wonnen we nog met 3 (was 5) personen, maar deze ijskast is toch heel fijn. Zodra er een verjaardag is, staat deze dan ook propvol.
  Misschien kun je deze googlen.

 3. wel jammer dat er in de Bosch geen uitrijdbare kelderwagen
  zit dat is voor jullie gezin echt een gemis lijkt mij.

  groetjes Inge

 4. Je hebt goed je huiswerk gedaan ;-)
  Dus is het niet zo erg dat ik je geen advies kan geven en geen flauw idee heb hoeveel liter inhoude mijn koelkast is…..;-)
  Suc6!

 5. We hebben er 2, veel te veel, maar reuze handig op het platteland. Een kleine van Bosch in de zitkeuken en in de bijkeuken onze oude uit het vorige huis dat is een grote met 3 diepvrieslade’s. Hoeveel inhoud zou ik zo niet meer weten.

 6. Hier een inbouwkoelkast zonder vriesvak van 224 liter, voor 4 personen. Daarnaast nog een extra koelkast voor feestjes. Die staat in de bijkeuken of in de zomer zelfs buiten.
  Ik vind die 224 liter groot genoeg.
  groetjes,
  JJAS

 7. AGA heeft een grote retro koelkast. Ik kan de prijzen niet vinden Het zal wel heel duur zijn misschien kun je de folder aanvragen.

  JJAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.