Een blog beginnen


blog beginnenWist jij dat er elke dag 50.000 mensen een blog beginnen? En dat zijn alleen nog maar de mensen die een blog starten op wordpress.com!

Ook al wordt er om de haverklap geroepen dat bloggen achterhaald is, en dat iedereen nu op Instagram en Snapchat zit, toch blijven blogs populair. En dat is ook niet zo wonderlijk. Want bloggen is niet alleen leuk voor jezelf, het kan ook een manier zijn om andere mensen te ontmoeten, je leven vast te leggen en je kunt er zelfs geld mee verdienen.

Heb jij eigenlijk ook wel zin om een blog te beginnen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan helpt onderstaand artikel van Robin je misschien wel over de drempel.

Een blog beginnen

Door Robin

Veel mensen beginnen tegenwoordig een blog. Vaak eerst in combinatie met een vaste baan, in de hoop dat het blog op een gegeven moment voor genoeg inkomsten zorgt zodat de vaste baan opgezegd kan worden. En waarom ook niet? De mogelijkheden zijn er dus waarom zou je ze niet met beide handen aangrijpen.

In dit artikel ga ik in op wat er bij komt kijken als je een blog wilt beginnen.Stap 1: de techniek

Als je een blog wilt beginnen dan kom je als eerste voor de keuze van een Content Management Systeem te staan. Een systeem waarmee je eenvoudig je blog bij kunt houden zonder dat je (diepgaande) technische kennis van HTML en andere web technieken nodig hebt. 

Veel gebruikte Content Management Systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. Maar hierover kan ik eigenlijk kort zijn.

Voor het beginnen van een blog kan je het beste kiezen voor WordPress.

WordPress is speciaal ontwikkeld voor blogs, het is gratis en je kan er alle kanten mee op. 

Voor WordPress zijn gigantisch veel thema’s (templates) en plug-ins beschikbaar zodat je je blog helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Je kan het zo gek nog niet bedenken of er is wel een plug-in voor beschikbaar.Stap 2: de keuze van een domeinnaam

Anno 2016 zijn veel mooie domeinnamen al vergeven. Voor de keuze van een domeinnaam zou ik je willen adviseren om in ieder geval te gaan voor een .nl domeinnaam (alleen als je je richt op de Nederlandse markt natuurlijk). 

Je zou kunnen bekijken of er domeinnamen vrij zijn die iets zeggen over het onderwerp van je blog, eventueel in combinatie met een ander woord. Je kunt ook een domein registeren met je eigen naam er in verwerkt.

Probeer je domeinnaam in ieder geval zo kort mogelijk te houden.

Stap 3: de hosting van je blog

Voor de hosting van je blog zal je op zoek moeten gaan naar een goede hostingpartij. Ik ga mijn vingers niet branden aan het noemen van namen, maar ik wil je adviseren om te gaan voor kwaliteit en niet voor de allergoedkoopste oplossing. 

Je hebt tegenwoordig hostingpartijen die voor een appel en een ei WordPress hosting aanbieden, maar de kwaliteit kan heel wisselend zijn.

Een bekend probleem is een traag blog! Omdat je site gehost zal worden op een server waar nog een enorme hoeveelheid andere sites op draaien. 

Een traag blog zal niet alleen je bezoekers frustreren, het zal ook nadelig zijn voor je ranking in Google.

Sites die snel laden worden door Google hoger opgenomen dan trage sites.

Stap 4: zorg er voor dat je je onderscheid

Een eigen blog beginnen is de laatste jaren steeds makkelijker geworden. De prijzen voor hosting zijn gedaald en je hebt geen technische kennis meer nodig. Bij sommige hostingpartijen kan je zelfs al met één druk op de knop WordPress installeren. 

Het gevolg is dat je niet de enige bent die een blog begint.

Wil je succes hebben met je blog dan zal je je dus moeten onderscheiden van de rest.

Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door weliswaar hetzelfde te doen als de rest, maar béter! Je gaat dus concurreren op kwaliteit. 

Je kunt ook kiezen voor een compleet nieuwe insteek. Of een blog niche ontdekken die niemand anders heeft!

Stap 5 – zorg voor een verdienmodel

Als je geld wilt verdienen met je blog is het handig om een verdienmodel te hebben. Met een blog zijn verschillende verdienmodellen mogelijk.

Advertenties

 1. Aansluiten bij een netwerk. De eenvoudigste manier om je blog te monetizen is door middel van advertenties. Je kunt je aansluiten bij een advertentie netwerk zoals Google AdSense. Je plaatst dan een Adsense code op je site en Google zorgt vervolgens voor het vertonen van de advertenties. De advertentie inkomsten worden iedere maand automatisch naar je bankrekening overgemaakt zodat je er geen omkijken naar hebt. 

Met dergelijke advertentie netwerken zul je echter niet zoveel per bezoeker verdienen. Wil je er echt van kunnen leven, dan zal je heel wat bezoekers moeten hebben.
 2. Zelf adverteerders benaderen. Om je inkomsten te verhogen kun je zelf op zoek gaan naar adverteerders. Let er op dat ze wel relevant zijn voor je blog.  Omdat bedrijven op je blog gericht hun doelgroep kunnen bereiken, kun je op de manier meer verdienen aan advertenties. Het nadeel is wel dat het meer tijd kost, en dat je een de financiële kant zelf moet afhandelen.

Affiliate programma’s

Een andere methode die voor blogs goed kan werken is deelnemen aan affiliate programma’s. Als je deelneemt aan een affiliate programma promoot je producten en diensten van bedrijven in je blogposts.

Als je bezoekers, via een affiliate link, het product kopen krijg je een (hoge) commissie.

Deze producten zullen natuurlijk wel moeten aansluiten bij je blog. Als je een blog over afvallen hebt dan kan je bijvoorbeeld maaltijdvervangers verkopen via affiliate links.

Advertorials

Een advertorial ziet er hetzelfde uit als een normaal blog artikel, maar het is een ‘redactioneel artikel’.  Adverteerders geven graag hun geld uit aan advertorials, omdat advertorials veel beter gelezen en gezien worden dan advertenties.

Zelf producten verkopen

Nog een andere manier is je eigen producten via je blog verkopen. Bijvoorbeeld een e-Book dat je zelf geschreven hebt.

Het voordeel van een blog is dat je in principe al deze verdienmodellen kunt combineren!

Mijn kijk op de zaak

Ik ben het niet helemaal met Robin eens, als hij zegt dat je als beginnende blogger het beste voor WordPress kunt kiezen. Zeker als je net begint, vind ik Blogger een echte aanrader! Ik ben dol op Blogger. En het is een stuk makkelijker te gebruiken dan WordPress. Niet voor niets heb ik nog diverse blogs bij Blogger : )

Wat affiliate programma’s betreft: de meeste vind ik vrij moeizaam als het gaat om inkomsten. Met als gunstige uitzondering het partnerprogramma van bol.com. Daarmee valt echt wel wat te verdienen.

Zelf een product verkopen op je blog vind ik een goed idee, omdat je dan niet afhankelijk bent van bedrijven voor je inkomsten. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, omdat ik nog geen goed product heb kunnen bedenken! Google adsense in vind ik ook een aanrader. Het is makkelijk te installeren, en Google betaalt betrouwbaar uit.

Wat vind jij belangrijk advies voor iemand die een blog wil beginnen? 

Similar Posts

30 Comments

  1. Dat vind ik meteen een hele goede tip Jonna. Als je een blog puur begint met het idee om rijk te worden, dan is de kans op succes een stuk kleiner denk ik. Want een blog moet je toch ook wel echt beginnen omdat je iets te zeggen of vertellen of te delen hebt.

 1. Ik ben mijn blog ook voor mijzelf begonnen, gewoon om mijn ei kwijt te kunnen. Ik startte ook op Blogger en ben na een tijdje overgegaan naar een WordPress site. Dit bevalt mij prima, maar ik denk ook dat Blogger perfect is om mee te beginnen. Zeker als je nog niet weet of je het zo leuk gaat vinden als je denkt. En als je het eenmaal leuk vind, dan stop je niet meer ;) Een hobby waar veel tijd in gaat zitten.

  1. Blogger is inderdaad een fijne en laagdrempelige manier om te beginnen met bloggen. Je kunt je dan ook echt concentreren op de inhoud, want het wijst zich van zelf.

   En ik blijf ook echt vinden dat je blogger ook prima altijd kunt houden : )

 2. Dat je vooral moet bloggen omdat je het leuk vindt om te schrijven en om een website te maken en te onderhouden. Geld verdienen moet geen vereiste zijn. Het is maar voor weinig bloggers mogelijk om er een boterham mee te verdienen.

  1. Een website maken en onderhouden hoeft geen belangrijke taak te zijn, als je voorbijvoorbeeld Blogger kiest. Dan kun je gewoon lekker gaan schrijven en bloggen.

   Het onderhouden bestaat dan vooral uit het regelmatig schrijven.

 3. Het ligt eraan wat je doel is. Als je veel lezers wil trekken of geld wil verdienen, dan is t vooral belangrijk dat je ook echt goed kunt schrijven.
  Ik blog gewoon omdat ik schrijven leuk vind en trek me weinig aan van hoe het moet. Maar ik let er wel op dat de teksten goed geschreven zijn.
  Ik begrijp goed dat mensen geld willen verdienen met hun blog. Alleen ik vind dat dit soms ten koste gaat van de geloofwaardigheid of leesbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de groene meisjes. Onder het mom van groen leven gesubsidieerd de hele wereld over reizen op zoek naar veganistische hotspots en wel een chemische halvarine als becel promoten. Dan haak ik af.

  1. De Groene Meisjes ken ik wel, ook al heb ik hun blog al een tijd niet meer gelezen. Wat jammer dat ze hebben ingeboet aan geloofwaardigheid bij jou.

   Ik lees jouw blog graag, omdat ik het heel persoonlijk vind. En ook omdat ik altijd benieuwd ben hoe het met je gaat.

 4. WordPress vind ik fijn, maar om te beginnen was blogger inderdaad ideaal.
  Blogs die iets proberen te verkopen, vind ik doorgaans erg vervelend. Bij jou dan weer niet omdat jij er zo duidelijk over bent en niet de halve folder van een producent verkondigt als je eigen mening.
  Lol hebben in schrijven is wel het belangrijkste. Ik heb een ‘buy me coffee’ button erop, kunnen mensen overmaken via paypal als ze dat willen. Helemaal hun eigen keuze, ik heb nog nooit een cent verdiend met bloggen en dat is ook niet mijn doel. Ik krijg er genoeg voor terug: leuke, leerzame reacties en zelfs in het echt-vrienden.

  1. Ik vind jouw blog altijd een prachtig voorbeeld van iemand die helemaal haar eigen gang gaat, dwars tegen allerlei blogwetten in, en toch succesvol is : )

   Zo ben je bijvoorbeeld een aantal keren pardoes van url verandert, zonder problemen : )
   Anderen moeten dan allemaal redirection plugins installeren om hun bezoekers niet te verliezen, maar jouw bezoekers zoeken gewoon net zo lang tot ze je weer hebben gevonden.

   Dat komt omdat je een echt, en persoonlijk verhaal hebt denk ik.

   Ik denk dat je prima je posts zou kunnen bundelen en verkopen als boek. Zeker over je leven in Noorwegen. Mensen lezen dat graag.

 5. Bloggen is voor mij echt een hobby. Het begon om een vriendin die naar Australie verhuisde en familie ver weg op de hoogte te houden. Er kwamen vanzelf meer mensen meelezen. Leuk! Ik heb er nog nooit een cent mee verdiend en buiten mijn tijd om heeft het tot nu toe niets gekost. Ik zat er laatst wel aan te denken of ik er misschien het beleg voor op de boterham mee zou kunnen verdienen. Helaas ben ik geen echte schrijver, gewoon een prutser. Ik vind het knap dat mensen er hun brood mee verdienen. Helena

 6. Ik heb zowel een blog op Blogger, vooralsnog heel anoniem om van me af te schrijven, als ook een eigen website met een eigen domeinnaam en als hosting maak ik gratis gebruik van Weebly, waarover ik meer dan te spreken ben!
  Voorheen schreef ik mijn website geheel in HTML en CSS, maar Weebly heeft daarvoor een geheel eigen programma, wat zo eenvoudig is en goed werkend is, dat zelfs een kind daarmee overweg kan.
  Ook hun helpdesk is super, al moet wel alles in het Engels en nee, ik heb geen aandelen of zoiets ;)
  Mijn eigen website is voor mij vooral om daarop mijn foto’s te plaatsen en ik heb er ook een blog, maar door iets wat vorig jaar gebeurd is, ben ik terughoudend geworden.

  Ik lees op meer blogs, dat mensen geld willen verdienen door advertenties, wat ik persoonlijk heel irritant vind en dan ook geblokkeerd heb, waardoor ik ze gelukkig niet zie.
  Het is een verdienmodel, wat mij, zeker op blogs niet aanspreekt!

  Het doorgaans anonieme verhaal, waarbij iemand een kijkje geeft in zijn of haar leven met al dan niet een visie over wereld of maatschappelijke zaken, dàt vind ik interessant.
  Regelmatig zet het mij aan het denken, wat zijn mijn gedachten daarover en wat is dan mijn standpunt..
  En dan hoef ik maar het bericht over donorschap te lezen om nog meer overtuigd te zijn van een “Nee” zonder mezelf een enorme egoïst te voelen, waarvoor bij deze mijn dank, dat je het lastige onderwerp hebt durven aansnijden!

  Een blog als verdienmodel met advertenties, ik weet niet, mij spreekt het niet aan, dat mag duidelijk zijn!

  Groetjes Lily

  1. Oh leuk, dat je ook een blog op Blogger hebt Lily. Weebly ken ik van horen zeggen, maar niet uit ervaring. Je maakt me nu wel nieuwsgierig : )

   Ik vond de post over donor worden best een beetje eng om te publiceren. Dus fijn om te horen dat het je geholpen heeft!

 7. 50.000 mensen per dag die een blog beginnen?! Is dat alleen in Nederland of wereldwijd? Goh, wat veel! en hoeveel zouden er per dag weer stoppen?
  Nou ja, dat zijn zomaar vragen die in mij opkomen, maar waar jij niet naar vroeg ;-)

  Het grappige is dat ik geen enkele intentie had om geld met mijn blog te verdienen. Ik was op zoek naar gelijkgestemden en schreef vooral om niet gek te worden in een roerige tijd.
  Maar na een paar jaar ging ik toch nadenken over mogelijkheden om er wat geld aan over te houden. Al was het maar om mezelf eens een keer op iets leuks te trakteren.
  Er zijn nu steeds meer maanden dat ik ongeveer €10 ‘verdien’, maar dat staat in geen verhouding met de tijd die er in steek. Als verdienmodel is het niet rendabel :-) Maar ja, je krijgt er zoveel voor terug ;-)

  1. Dat is over de hele wereld Anita, en dus alleen nog maar op het wordpress.com platform. En ik denk dat er misschien ook wel evenveel verstoffen!

   Ik herken de motivatie van gelijkgestemden vinden en ‘niet gek worden’ in roerige tijden. De afgelopen maanden waren mijn blogs echt een houvast voor me.

   Een tientje per maand vind ik mooi. Dat is toch 5 keer kopjes koffie bij de Hema!

 8. Mij werd laatst ook geopperd dat ik wel wat kon verdienen met mijn blog maar dat lijkt mij niks. Ik blog voor mijn plezier en dat van mijn lezers en om er geld mee te verdienen zou ik er veel meer tijd in moeten steken.

  1. Het ligt er ook aan of je er voor voelt.

   Bij ons thuis vul ik het gezinsinkomen aan met het geld dat ik verdien met mijn blogs. Als ik dat niet deed, zou ik er niet zoveel tijd in kunnen steken, en op zoek moeten naar een ‘echte’ baan. En dan zou ik dus niet meer of veel minder kunnen bloggen.

 9. Dank je wel voor de tips van Robin. Ik heb alleen ervaring met wordpress. Zelf dochterlief (9) heeft nu een (inactief) blogje.

  Bloggen is tijdrovend en het is fijn op je blog te kunnen doen wat je zelf wilt. Mocht daar animo voor zijn vanuit lezers is dat hartstikke leuk. Pas wel op dat je lezers je blog niet overnemen en blijf bij jezelf

  1. De vrijheid van eigen baas op je eigen blog vind ik ook zo fijn! Ik heb wel eens in opdracht een artikel mogen schrijven voor Ouders van Nu, maar dat vond ik toch lastig! Want ik moest me helemaal schikken in hun stijl en keurslijf.

 10. Duidelijk verhaal, ik ben het met de meeste tips eens. Ik ben ooit een keer met blogger begonnen voor een eerste blog, en nog nooit zoveel gevloekt. haha Ik heb hem ook nooit helemaal verwijderd gekregen. Met wordpress gaat het wat mij betreft uit de losse pols!

  1. Hoe is het mogelijk Armande! Terwijl ik dus juist vind dat Blogger veel makkelijker is en ‘intuïtiever. Dat is dus ook nog weer heel persoonlijk blijkbaar.

 11. Ken je wix om een eigen website in te maken? Zou het mogelijk zijn je al bestaande blogs over te zetten met een paar klikken op je nieuwe website of is dat *helaas* nog niet mogelijk? Jij met al je kennis weet dat vast:)

  -x-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.