Weg in eigen land: Verborgen schatten in eigen land

Unknown

Ik lees het regelmatig als leuke tip voor vakanties: ‘Speel toeristje in je eigen omgeving,’ maar weg in eigen land gaan is iets waar ik zelden aan toekom. Tot gisteren, want toen was ik noodgedwongen toerist in het plaatsje Ulft, omdat ik twee uur en drie kwartier te overbruggen had.

Hoe overbrug ik de tijd van 12.30 tot 15.15 in een klein dorp?

De bovengroepen van de basisschool hadden namelijk techniekles, en daarvoor gaan ze eens in de zoveel tijd naar het plaatsje Ulft. De les wordt dan gegeven in het handvaardigheidslokaal van de middelbare school daar. In onze auto kunnen zes kinderen, dus dat schiet lekker op! Nadat ik ze om half één had afgezet, had ik flink wat tijd te overbruggen, want ophalen moest pas om 15.15. Maar helemaal weer naar huis gaan, vond ik ook zo’n gejojo, en bovendien zonde van de benzine.

Bibliotheek gastlid

Dus liep ik het plaatsje Ulft in, dat plotseling een nieuwe Scapino en Action had gekregen. Mijn plan was om anderhalf uur rond te slenteren, en dan om 14 uur de lokale bibliotheek in te duiken om gratis tijdschriften te lezen. Sinds het mogelijk is om gastlid te zijn bij andere bibliotheken heeft het paradijs dat de bibliotheek is, zich aanzienlijk uitgebreid. Waar ik nu ook ben, zoek ik de bibliotheek op.

Unknown 1

DRU Cultuurfabriek in Ulft

De bibliotheek in Ulft bleek verhuisd te zijn, dus ik moest de weg vragen. Een behulpzame mevrouw vertelde me dat ik hem in de DRU kon vinden.

De DRU is een voormalige ijzergieterij, en de bibliotheek zit in het gerestaureerde en verbouwde Portiersgebouw. Alleen die naam vind ik al prachtig. Ik volgde haar aanwijzingen, en voor ik het wist verliet ik de dorpskern, en zag de Oude IJssel schitteren in de zon. En daar in de verte, zag ik een prachtig ouderwets pand opdoemen. ‘Ik hoop dat dát het is!’ dacht ik, en inderdaad bleek het de DRU te zijn! Opgetogen wandelde ik het laatste stuk er naar toe.

Van ijzergieterijnaar cultureel centrum

De DRU is echt prachtig gerecycled! Deze oude ijzergieterij herbergt nu een heuse theaterzaal, VVV, Turks Cultureelcentrum, muziekschool, galerie, en een heus Grand Café. Ik was zeer aangenaam verrast. De sfeer in het oude gebouw is heel bijzonder. In de toiletten lopen bijvoorbeeld nog geheimzinnige grote zwarte buizen, met een diameter van wel 60 cm. De geschiedenis van het pand is overal zicht- en voelbaar.

Weg in eigen land: Tip voor de Grote Vakantie

Ik heb me onmiddellijk voorgenomen om in de Grote Vakantie met de kinderen hier naar toe te gaan. Dan maken we eerst een wandeling, en drinken daarna een kopje koffie op het terras dat uitkijkt over de Oude IJssel. Wat is het toch leuk om onverwachte schatten te vinden in je eigen omgeving!

En voor iedereen die op vakantie gaat in de Achterhoek, kan ik een bezoekje aan de DRU dus van harte aanraden!

Kringlopen in je eigen omgeving is ook een aanrader als het gaat om verborgen schatten!

Zijn er ook zulke verborgen schatten in jouw omgeving?

Similar Posts

9 Comments

 1. Jazeker. Vooral in de vorm van speeltuinen. En mooie stukken strand waar ik niet eerder geweest ben ook al woon ik mijn levenlang al aan de kust.
  Een gebied hier in de buurt, Midden-Delfland. Rijk aan prachtige oud-Hollanse landschappen en er zitten veel (biologische) boeren die streekproducten verkopen.
  En een gebiedje tussen Rijswijk en het Westland. Echt een soort niemandslandje dat erg mooi is.

  Haha en ik heb ook pas een hele mooie grote bieb in de buurt ontdekt. Ik dacht dat ie pauper en klein was maar we kwamen er een keertje met de peuterspeelzaal en het bleek echt heel mooi en groot te zijn.

  1. Dat lijkt me ook heel bijzonder, aan de kust wonen! Toen we ooit in Tuitjenhorn waren, gingen we ook naar de zee, en die vind ik echt indrukwekkend. Helemaal omdat het zo’n compleet anders is dan hier in de Achterhoek.

   En wat heerlijk dat je een grote bibliotheek hebt ontdekt!

 2. Ja wel, maar dan anders. Onze provincie bestaat nu zo´n 50 jaar, dus oude historie is hier niet te vinden. Dat zeg ik niet goed. Er zijn verschillende mogelijkheden om oude ´vangsten´ op scheepvaart gebied te bezichtigen, maar daar zit het plaatje entre geld aan vast (logisch).

  Mijn schat? Wat ik zo mooi vind en wat niets kost? Ga naar de dijk Lelystad-Enkhuizen. Zoek een stukje langs het water op, met Lelystad aan rugzijde. Hoor het water klotsen tegen de bazaltblokken en kijk voor je. Zie aan de overkant Enkhuizen. Kijk naar rechts en zie de Ketelbrug, Urk en Gaasterland. Kijk naar links en zie misschien, bij wel heel helder weer Marken, heel veel water en de rest van de Flevopolder. Doe je ogen dicht, ruik het water, dein mee met het klotsen van het water en ontspan!!!!
  Vergeet niet even achterom te kijken en zie de Sky-line van Lelystad met oa de Batavia.
  Dit alles bij helder weer. Is het mistig? Ook mooi, laat je gaan in deze mystrieuze wereld waarvan je denkt dat jij op dat moment alleen op deze wereld bent.

  Hier geniet ik van. Kost helemaal niets en kom tot rust (dat heb ik altijd met water, hoezo…).

  1. Oh dat klinkt echt heel fijn. Ik ben nog zo weinig in die regio van NL geweest.
   Doet me ook nog denken aan 1 van mijn favoriete plekjes waar ik als kind al kwam met mijn ouders. De boulevard aan de Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Al die grote vrachtschepen en de Stenaline en aan de overkant de imposante Maasvlakte. Lekker uitwaaien op de boulevard en nadien een patatje in de auto eten.

 3. Ha, wij hebben een GGZ terrein aan de rand van het dorp wat op zich al vol staat met mooie oude gebouwen, er wandelen kleurrijke mensen en er is een dierenboetje. Aan de achterzijde van het terrein met uitzicht op een lelijk industrieterreintje en een TBS gebeuren is een oude varkenstrog omgetoverd tot theeschenkerij. Er zijn knuffelkonijntjes, een vlindertuin en de schoolmoestuinen zijn er. Verder een plantenkas waar patiënten de plantjes hebben gestekt en mooie houten kistjes, letters en cijfers ook door patiënten gemaakt. Dat allemaal in Heiloo. Op steenworp afstand van de kust (Egmond/ Schoorl) en de stad (Alkmaar).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.