Downshiften, duurzaam leven of gewoon consuminderen?

In het tijdschrift Genoeg (okt/nov 2011), wordt een heel artikel gewijd aan de vraag: ‘Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik consuminder?’ Blijkbaar is dat een heikel item, dat volgens het artikel op onbegrip, ja soms zelfs op weerstand kan stuiten.

Zuinigheid geassocieerd met vrekkigheid

Dat zou komen doordat zuinig zijn geassocieerd wordt met bekrompenheid, ouderwets zijn, armoede en onplezierig. En consuminderaars worden vaak gezien als vrekkig en gierig. Inderdaad niet de leukste etiketten!

Engelse termen laten consuminderen aantrekkelijker klinken

Eén van de tips om je ‘coming out’, want zo noemen ze het, als consuminderaar makkelijker te maken is door er een Engelse term tegenaan te gooien. Ter illustratie noemen de auteurs dat Vintage toch ook veel leuker klinkt dan Tweedehands. Mogelijke Engelse termen zijn: downshiften en simplify life. Erg leuk om te lezen vond ik de drie types consuminderaars die ze onderscheiden:

De spaarder

Iemand die zuinig moet zijn of dat wil, omdat hij dan minder hoeft te werken, kan sparen voor een sabbatical, wereldreis, studie of goed doel

De activist

Onder meer freegansiten en dumpster diven die voornamelijk leven van wat anderen wegdoen. Hun leefwijze is een (politiek)statement tegen de consumptie-en wegwerpmaatschappij.

De spirituele consuminderaar

Deze consuminderaar ziet een eenvoudiger leven met weinig spullen en gedoe als een weg naar meer rust en tijd voor vriendschap, liefde, natuur, rust en zelfontplooiing.

Persoonlijk voel ik me het meest aangetrokken tot de spirituele consuminderaar: minder spullen om zo meer rust in je leven te creëren.

Ben ik een consuminderaar???

Na het lezen van het artikel vroeg ik me af: ‘Ben ik een consuminderaar?’ Ik zou mezelf niet gauw zo betitelen, daarvoor vind ik mezelf niet serieus en grondig genoeg op dit gebied. Als ik op sommige blogs lees hoe actief mensen bezig zijn met consuminderen, dan ben ik maar een amateurtje. Een zondagsconsuminderaar, hoewel ik duurzaam leven wel belangrijk vind.

Maar de nieuwste mode boeit me niet, ik heb een dumb phone die alleen maar kan bellen en die ik nooit gebruik, en ik geef zo min mogelijk geld uit. Daarnaast heb ik een enorme hang naar rust in mijn leven. En dat zorgt ervoor dat ik veel spullen niet blief, omdat ik ze maar ‘gedoe’ vind. En dat komt dan weer mooi uit!

Maar soms, op onbewaakte momenten neemt mijn innerlijke consument plotseling het stuur over, en bestelt snel iets via internet. Bijvoorbeeld sheepskin laarzen, of boeken…

Lees ook mijn post over duurzaam bezig zijn met behulp van je koopgedrag en wat een eenvoudig leven eigenlijk is.

Wat voor associaties heeft de term ‘consuminderen’ voor jou?
In welk van de drie types consuminderaars herken jij jezelf het meest?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik ben het meest een spirituele consuminderaar, ik vind het ook wel eens moeilijk hoor om het de omgeving te vertellen, doe ik dus gewoon niet, maar spreek over voordeeltjes in de supermarkt en geweldige aanbiedingen ;-)
  P.sst wilde graag een slowcooker maar een petroleumstel gekocht

 2. Ik ben geloof ik niet echt een consuminderaar. Daarvoor vind ik winkelen en de nieuwste mode gewoon te leuk. ;-) En dan heb je ook nog dat ik naast een winkelcentrum met 60 winkels woon. Oehoehoehoe gevaarlijk! Hahaha. Het is wel zo dat ik nu eigenlijk wel ben uitgekocht. Ik heb gewoon alles al aan wat ik nodig heb en aan wat ik leuk vind. Bovendien ga ik bewust niet al te vaak naar het winkelcentrum. Maar ja, het is overdekt en zo gezellig… Smoesjes natuurlijk. Hihihi. En ik ben eerlijk gezegd ook wel van het makkelijke hoor. Als ik iets nodig heb, dan ga ik niet eerst drie weken zitten prakkizeren hoe ik dat kan oplossen met de spullen die ik al heb, maar ga het gewoon kopen. Waar ik wel heel strikt mee bezig ben is het bio/eko leven. Alles in mijn huis aan eten, drinken, schoonmaak, was en verzorgingsproducten is bio/eko.

  1. Wow, naast een winkelcentrum met 60 winkels! Dat lijkt me wel superhandig! Maar de verleiding is natuurlijk ook veel groter om ‘eventjes’ iets te kopen. Daarmee maakt het wonen op het platteland bij mij wel korte metten.

 3. Hmm, volgens mij zijn er meer soorten consuminderaars. Ik pas niet in één van bovenstaande hokjes. Is er een bepaalde norm waaraan je moet voldoen om een ‘echte’ te zijn? Of zijn consuminderaars gewoon mensen die bewust goed met hun geld proberen om te gaan en inzien dat het achterna rennen van trends niet gelukkig maakt. Daarom kiezen ze wat ze zelf belangrijk vinden. En dat kan allerlei verschillende vormen hebben. De één kiest er bijvoorbeeld bewust voor om goedkoper te wonen, maar dan wel op vakantie te kunnen. De ander koopt geen cola, chips en koek meer om bio-vlees te kunnen eten van zijn uitkering en de volgende gaat minder werken om meer tijd en rust te hebben.

  Alle levens en alle mensen zijn anders, dus de keuzes die je binnen het consuminderen maakt, zijn ook allemaal anders. Maar of je dan ‘echte’ of ‘niet-echte’ consuminderaars hebt? Tuurlijk er zijn wel mensen die de consuminderprincipes verder door (moeten) voeren dan de ander. Maar de principes blijven hetzelfde.

  1. Het is natuurlijk ook maar een grove indeling. Maar ik vond de drie onderscheiden types in dit artikel wel interssant.

   Jouw omschrijving van consuminderaars als mensen die hun eigen keuzes durven te maken vind ik prachtig!

 4. Ik zie mezelf vooral als een combinatie van 1 en 3. Het begon voor mij als 1 en gaandeweg merkte ik dat het ook heel veel rust geeft en nu ben ik dus ook weer bezig om daar meer ‘uit’ te halen. Ik vind het niet erg om als consuminderaar gezien te worden. Ik kan ook zeker op allerlei fronten nog wel verbeteren, maar vind ook wel dat ik goed bezig ben. Voor mijn gevoel heb ik het licht in ieder geval gezien en dat lijkt me in deze tijd al heel wat. Verder houd ik me met de labeltjes niet zoveel bezig, ik voel me hier prettig bij en probeer steeds mijn grenzen een beetje te verleggen. Daar schaam ik me ook niet voor, want ik vind dat ik heel slim bezig ben ;-)

 5. Een hokje in een hokje. Nee doe maar niet ;)
  Als mensen beginnen dat het ‘lekker is dat het kan’ dat ik niet meer werk, wil ik best even vertellen waarom dat dan kan. Het boeit mij echt niet wat mensen dan denken, de meesten weten ook wel dat we op sommige fronten zuinig aan doen.

  1. Een hokje in een hokje wordt inderdaad wel erg claustrofobisch. Maar het is een goede aanleiding om na te denken waar je zelf ergens staat op het spectrum.

   Mensen zeggen soms inderdaad vrij makkelijk dat je maar mazzel hebt als je geen betaald werk meer doet. Maar ze vergeten soms even gemakkelijk dat ook aan die keuze een prijskaartje hangt. Het is maar net of je die prijs graag betaalt of niet, en of je het dat waard vindt.

 6. Ik ben aan het consuminderen uit noodzaak, maar ook omdat ik het een sport vind om met weinig rond te komen.
  Maar ik herken het probleem wel dat mensen je niet begrijpen dat je zo met de centen bezig bent.

 7. Leuk om te lezen. Doet me denken aan een filmpje dat ik laatst op you tube zag van een programma van Catherine Keyl met daarin Hanneke van Veen en haar man over vrekken. Is twintig jaar geleden opgenomen, maar zo geestig om te zien hoe het publiek in die tijd vol schaamte reageerde op bezuinigen en 2e hands spullen.

  Negen jaar geleden gingen wij consuminderen uit noodzaak omdat mijn man zijn baan verloor. Toen hij weer een baan had bleven wij wel vrijwillig besparen op bv de boodschappen om van het uitgespaarde geld naar het theater en concerten te gaan want daar genieten wij van. Nu ben ik zelf inmiddels al ruim 2 jaar werkloos en is ons inkomen nog nooit zo laag geweest en hebben wij het nodige consuminderen weer opgepakt omdat het moet. Ik vind het nu niet leuk omdat het nu echt een gevoel van overleven is maar het is niet anders. Mis toch wel bepaalde dingen maar weet dat als ik weer werk vind wij weer op onze manier verder vrijwillig besparen op de manier waar wij ons goed bij voelen om ruimte te creeren voor ons belangrijke zaken.

  En onder welk nummer ik val?? Geen idee, ben gewoon mezelf. Koop graag tweedehands, heb geen mobiel, nog nooit een horloge gedragen, hou van rust en wandelen met de hond en kijk heel weinig tv. Aan de andere kant ga ik graag naar concerten/theater en ben ik blij als straks er weer een gezellige drukte in de stad is op 5 mei met het bevrijdingsfesival. Beetje ying en yang ben ik geloof ik wel ;)

  Groet Isabelle

 8. Hier een zondagochtend consuminderaar. In de ogen van de “echten” ben ik nog een consumeerder puur sang maar in mijn leefomgeving ben ik toch echt wel de consuminderaar. Als het niet hoeft koop ik het niet. Mijn kinderen zeggen geen nee tegen krijgertjes en ik geef net zo hard weer door. Als ik iets 2hands kan kopen doe ik dat maar bestel ook regelmatig boeken en kleding voor onszelf. Er is hier allerhande elektronica in huis maar wel in beperkte mate (dus niet voor alle kinderen een eigen Nintendo DS, maar één gezamenlijke. Etc. Zit tussen de activist, de spirituele en die die het geld nodig hebben in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.