Wat te doen als 1 plant dood gaat in je heg?
Last updated on October 8th, 2021 at 12:49 pm
Heb je een mooie heg, gaat er precies in het midden een plant dood… Een conifeer om precies te zijn.
Stel je hebt een metershoge heg van coniferen, die je tuin aangenaam afschermen van nieuwsgierige blikken.
En stel je dan voor dat precies in het midden één conifeer heel opvallend dood en bruin staat te zijn.
Tussen het malse groen van de levende coniferen steekt zo’n dode conifeer lelijk af.
Wat zijn je opties, als je een prima heg hebt, maar in het midden gaat één van de planten dood?
Dat is de lezersvraag die Conifeertje mij stuurde.
Ik ging op zoek naar oplossingen voor Conifeertjes probleem, daarbij hevig gehinderd door gebrek aan tuinkennis. Maar ik ben wel goed in dingen uitzoeken, dus hieronder mijn bevindingen, en een paar ideeën uit eigen koker ; )
Wat te doen als 1 plant in je heg dood is?
- Je kunt die ene dode conifeer of plant aangrijpen om gewoon de hele heg te vervangen. Zeker als je toch al niet zo blij was met je heg, kan dit een goede oplossing zijn. Het nadeel is het werk, en dat je natuurlijk wel weer een tijdje moet wachten voordat je er ‘weer achter’ zit. Of je koopt voor slechts 99,- een zogenoemde CamoBob conifeerheg! Deze is hartstikke nep, en blijft altijd mooi groen.
- Iets minder radicaal is om alleen de dode plant te vervangen. Maar zo’n jonge plant moet dan vechten om licht, voeding en water. En dat lukt niet altijd. De grotere planten hebben hun wortels ver verspreid, en maken het leven van de nieuwe plant moeilijk. Als je kiest voor een nieuwe plant, kies dan eentje die niet te klein is. Anders gaat het hij het nooit redden ten opzichte van de bestaande planten.
- Speel vals! Als het gat dat de dode plant veroorzaakt niet al te groot is, kun je dit proberen: haal de dode plant weg. Trek vervolgens de takken van de planten naast de dode plant zoveel mogelijk naar elkaar toe en vlecht die als het ware aan elkaar. Zo kan het net lijken alsof er niets aan de hand is. Dit kan met trekbandjes. Als het gat te groot is om ze aan elkaar te vlechten, kun je eventueel twee rustieke palen er tussen zetten.
- Een andere optie is de dode plant weghalen, en er een boom planten. Zo’n boom kan de concurrentie met de bestaande planten vaak wél aan.
- Maak van de nood een deugd, en doe gewoon iets compleet anders op die plek. Zelf zou ik er bijvoorbeeld een deur inmaken! Dat doet me denken aan het boek De Geheime Tuin. Alleen gaat deze deur nergens naartoe, maar dat maakt niet uit. Bijvoorbeeld deze deur: |
- Of, nog een idee dat bij mij opborrelt: haal de dode conifeer eruit, en zet een grote tuinspiegel op de lege plek! Deze mensen hebben dat gedaan, en moet je kijken hoe prachtig: |
Als ik een coniferenheg had, dan zou ik spontaan willen dat er in het midden eentje dood ging, zodat ik daar een spiegel kon zetten zoals op de foto! Leuke bijkomstigheid is dat deze methode je tuin ook nog eens veel groter laat lijken. - Last but not least: laat je dode struik/plant groen spuiten. Tijdens de grote droogte van de zomer komt een schildersbedrijf uit Wijchen met deze spuitservice voor bruine planten in het nieuws!
Waarvan gaan coniferen dood?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus waarvan gaan coniferend dood? En kun je dat voorkomen? Op appeltern.nl noemen ze als belangrijke doodsoorzaak een schimmelinfectie op de coniferen. Dat kan leiden tot zogenoemde taksterfte.
Maar het kan ook zijn dat je coniferen te weinig magnesium krijgen, of dat je ze te hardhandig gesnoeid bent of dat er sprake is van takluizen. En last but not least: het kan zijn dat het te droog is geweest!
Tot slot
Ik ben geen tuinexpert, dus ik heb flink wat research moeten doen om een antwoord te vinden op het probleem van de dode conifeer in een coniferenhaag. Wat me daarbij vooral opviel, was dat er weinig goede adviezen waren. Sterker nog, de meeste adviezen waren van een simpelheid die ik zelf ook had kunnen bedenken. Zoals koop 1 nieuwe conifeer, en zet die op de plek van de dode conifeer. Zoals deze van tuinadvies, die een zeer hoog ‘duh-gehalte’ heeft:
‘U zal inderdaad de dode conifeer moeten verwijderen en een nieuwe plaatsen. De grootte van de nieuwe plant kan uzelf bepalen. Een grotere soort komt duurder uit dan een kleiner plantje. Daarnaast moet u rekening houden met het zonlicht wanneer u een klein plantje zou plaatsen, dat er zeker voldoende zonlicht aanwezig is om te groeien. ‘
Dit soort adviezen getuigen niet bepaald van veel inzicht, want zo simpel is het dus niet.
Ben jij heel handig met planten? Dan zijn groene kneusjes misschien wel wat voor jou!
Geraadpleegde bronnen: Gardener’s World.com, Gardeners corner, Grow your own, BBC, RHS, Metro, Tuinadvies
Heb jij nog tips? En wat voor tuinafscherming heb je zelf?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wat handig dat er zo veel opties bestaan! Zelf vind ik het idee met de spiegel echt mooi.
De spiegel is ook één van mijn favoriete oplossingen inderdaad.