Dochter op rijles!

rijlesEindelijk zijn we zo ver: afgelopen dinsdag had mijn dochter (17,5) haar eerste rijles.

Ik had al een paar keer informatie verzameld over de kosten, maar kwam steeds niet echt verder. Het is toch een vervelende som geld. Maar omdat ze volgend schooljaar vier dagen per week bij de Zeeman in een dorpje zestien kilometer verderop gaat werken, is een rijbewijs toch wel handig.

Brommerrijbewijs is ook duur

Even overwogen we nog een brommerrijbewijs, omdat we dachten dat dit een goedkopere optie was. Maar het blijkt dat zo’n brommerrijbewijs ook best prijzig is, en bovendien helemaal niet makkelijk. Veel efficiënter is het om dan maar meteen je rijbewijs te halen, en dan mag je automatisch ook op een brommer.

Rijschool kiezen: liefst mond tot mond reclame

Het liefst kies ik dit soort diensten op basis van mond tot mond reclame, want dan hoor je de echte ervaringen. Via mijn nichtje hoorde ik over een gepensioneerde rijschoolhouder die nog steeds rijles geeft: de eerste 10 lessen voor maar 30 euro. Aangezien de gemiddelde prijs voor rijles 45 euro is, een enorm koopje. Helaas vond hij dat we te ver weg woonden.

Rijschool kiezen met behulp van internet

Afgezien van mijn nichtje ken ik verder niemand die recent ervaring heeft met autorijles, en dus was ik veroordeeld tot het internet. Daar vond ik een website met rijschoolhouders die, net als films, beoordeeld werden met sterren.

Daar vonden we een rijschool met een beoordeling van vijf sterren, 6 kilometer verderop. Een les kost daar 45 euro en duurt 60 minuten. Tsja, echt veel goedkoper zie ik het ook niet worden, en bovendien wil ik niet kwaliteit offeren om maar goedkoper uit te zijn. Dat kan namelijk ook duurkoop worden. Het fijnst is natuurlijk als je kind meteen de eerste keer slaagt voor het rijexamen.

Bij deze rijschool bieden ze een pakket van 20 lessen aan voor 995, inclusief examen, waarmee je iets goedkoper uit bent. De theorielesboeken kun je bij hen huren, en door zelfstudie de theorielessen uitsparen. Omdat we het belangrijk vinden dat mijn dochter de waarde van geld leert, betaalt zij per les 20 euro en ik de overige 25 euro.

Ik hoop dat het een goede keuze blijkt te zijn. En ik hoop natuurlijk dat mijn dochter een hele vlotte leerling is en aan 22 lessen al genoeg heeft. Maar het gemiddelde aantal rijlessen schijnt toch wel 35  te zijn.

Zie ook: Hoe lang is rijbewijs geldig?

Wat betalen jullie voor een rijles van 60 minuten? En hoeveel had jullie zoon/dochter er nodig?

Similar Posts

12 Comments

 1. Ze treft het maar dat jullie een deel betalen! Ik betaalde het zelf en eigenlijk iedereen in mijn omgeving betaalde de eigen rijlessen. Volgens mij had ik er wel 50 nodig. En 3x afrijden, het examengeld is ook een aardig bedrag.

 2. Ik geloof dat ik zestig lessen heb gehad voor ik afreed, maar slaagde wel de eerste keer.
  Helaas kan ik me geen auto veroorloven dus mijn rijbewijs ligt al jaren vergeten in de kast.
  Ik laat hem wel nog steeds verlengen, omdat je nooit weet of er een wonder gebeurd, maar mocht dat wonder gebeuren dan ga ik toch eerst weer een poosje les nemen.

 3. Mijn dochter heeft nu 4 lessen gehad (18). Zij moet haar rijbewijs zelf betalen. Dit jaar heeft ze een tussenjaar en kan daardoor veel werken. Ze heeft een pakket van 35 lessen voor 1600 euro, inclusief examen. We schieten het geld wel voor, zodat ze het in termijnen kan betalen. Het komt neer op ongeveer 37,50 per lesuur. Ze gaat er helemaal voor en rijdt nu 2 x 2 uur per week. Als het goed is kan ze over 9 weken afrijden. Bij deze rijschool waren er van de 10 laatste examens 9 geslaagd, dus fingers crossed :-).

  1. Dat is ook niet zo duur! Onze dochter wil ook twee lessen per week gaan nemen, en aangezien ik het toch allemaal al betaald heb vind ik dat prima. Maar als ik de comments zo lees, geloof ik niet dat 20 lessen genoeg zullen zijn…

   Hopelijk slaagt je dochter. Spannend!

 4. Ik begon met 32 euro en dat ging later naar 35 – maar dat is dan ook al zo’n 6 jaar geleden (gaat hard zeg!). Ik had wel veel lessen nodig, volgens mij zo’n 100 uur bij elkaar en 6 keer afrijden, maar laat je daardoor niet afschrikken hoor – ik heb dcd, wat tegelijk schakelen en kijken, of kijken en het stuur recht houden, moeilijker maakt. Nu kan ik dat oplossen door het stuur met één hand vast te houden als ik over mijn schouder moet kijken (tip van mijn rij-instructeur), en kan ik een beetje opletten dat ik een auto rijd met een niet te strak afgestelde koppeling, maar dat eerste mag bij een rijexamen niet, en ik reed af in een italiaanse auto met een extra lastige koppeling xD

  1. Wat zijn de prijzen enorm gestegen dan zeg! Met dat pakket komen wij rond de 39 euro per les uit denk ik.

   Ik hoop inderdaad niet dat mijn dochter ook 100 lessen nodig zal hebben. Fijn dat je het uiteindelijk wel gehaald hebt!

 5. Ik heb mijn rijbewijs vorig jaar gehaald in Utrecht. Bij de goedkoopste rijschool in de regio (twee dagdelen naar gezocht) betaalde ik 1600 euro voor een pakket van 30 lessen van 60 minuten, en onbeperkt afrijden tot ik zou slagen. Uiteindelijk had ik echt meer lessen nodig voor ik kon afrijden, en zakte ik twee keer. De herexamens hoefde ik niet zelf te betalen, maar de lessen tussendoor natuurlijk wel, want ik zat al ruim over de 30.
  Losse uren les kostten hier 38 euro, ik ging meestal 1,5 uur achter elkaar voor 55 euro.
  Ook zakte ik nog een keer voor mijn theorie, dus daarmee was ik ook weer 60 euro verder. In totaal was ik precies 2525 euro kwijt.
  Dat ik twee keer zakte, kwam niet doordat de rijschool niet goed was omdat ik er relatief weinig voor moest betalen, maar door pure onzekerheid. Overigens had de instructeur met mij gewed dat ik het de eerste keer zou halen, omdat hij er vanuit ging dat ik het kon. Omdat het niet zo was, trakteerde hij mij en mijn vriend, die mij bij het CBR op kwam halen, op een milkshake.

  Goed herinneringen aan die rijlessen! Iedereen die in de buurt van Utrecht woont, zou ik rijschool is-met.nl aanrijden. Inmiddels is hij trouwens wel duurder geworden, zag ik op zijn site. En terecht, want hij zat ver onder de prijzen van anderen en de brandstof wordt er ook niet goedkoper op.

 6. Hier wordt altijd gezegd dat je ongeveer net zo veel lessen nodig hebt als je jaren oud bent. Het ergste dat je kunt doen is met horten en stoten rijles nemen. Dat was bij mij het geval. Ik begon na de geboorte van mijn eerste kind en zat krap bij kas. En dan hield ik weer een poosje op en ging naar een andere rijschool. Pas op de 4e keer geslaagd en toen had ik inmiddels twee kinderen en was de oudste al 4.
  Mijn schoonmoeder slaagde toen ze 57 was (na 100 lessen!).
  Mijn kinderen zijn allemaal de 1e keer geslaagd, maar er zijn er maar twee die regelmatig rijden. Auto rijden is een dure sport en je kunt het zonder auto stellen als je in een grote stad woont. De jongste haalde het en ging toen met een vriendin naar Californie alwaar ze 3 weken lang met een grote automatische auto reden. En op een donkere avond reed mijn dochter langs het Great Canyon… Ach, wat niet weet, wat niet deert! Ik werd er achteraf akelig van toen ik het hoorde.

 7. In Zwitserland, waar ik vandaan kom hoef je niet perse rijles nemen.
  Je bent 18 en je vraag een voorlopig rijbewijs aan. Daarvoor moet je wat administratie kosten betalen (niet veel). En vervolgens ga je rijden met iemand die 3 jaren minimaal een rijbewijs heeft. Ben je zover, schrijf je je zo in voor examen. En klaar.
  Theorie kun je zelf leren.
  Denk je dat je toch of theorie lessen en/of rijlessen nodig hebt, zijn er net als hier, rijscholen. Weet niet meer de prijs en inmiddels is het zeker duurder geworden.

  Omdat mijn ouders geen rijbewijs hebben, had ik mijn autootje al gekocht vóór mijn rijbewijs. Moest alleen mijn vriendinnen of mijn buurvrouw vragen of ze mee wilde rijden … als passagier.

  Had 7x 100 minuten nodig van een rij instructeur. Geen theorieles. Totaal binnen 2 en halve maanden had ik het gehaald.
  En net als mijn autootje, dat allemaal zelf betaald !!

 8. weet je een slagingspercentage zegt niet alles over een rijschool, mijn man heeft een rijschool gehad waar hij leerlingen aannam die wel 7 keer bij een andere rijschool waren gezakt ( faalangst etc) door heel veel geduld slaagden ze dan soms wel maar ook niet. Dat wil nog niet zeggen dat je een goede/slechte rijschool bent.

 9. Hopelijk heb je het rijbewijs ook vrij snel gehaald? Ikzelf heb er iets meer dan 3 maandjes over gedaan. Heerlijk is dat he om auto te rijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.