Deeleconomie 2.0: helpen met je kennis

deeleconomieEr is al een tijd een deeleconomie waarbij mensen spullen met elkaar delen en uitwisselen.

Maar nu is er ook een deeleconomie waarbij mensen díensten aanbieden en gratis helpen. Niet alleen spullen worden gedeeld, maar ook vaardigheden en kennis!

Wat is deeleconomie eigenlijk?

In een deeleconomie laten mensen elkaar gratis gebruik maken van hun spullen en diensten. Denk aan huizen, apparatuur, gereedschap en kookkunsten. Het woord zegt het eigenlijk al: het gaat om délen.

Er zijn allerlei websites die mensen helpen om elkaar te vinden. Maar helaas bleek vorig jaar voorjaar uit een onderzoek van koepelorganisatie ShareNL dat een kwart van die websites toch om geld draait. Airbnb was oorspronkelijk een deelplatform waar mensen hun woonruimte aanboden. Maar het schijnt dat sommige mensen nu echt woekerprijzen vragen voor hun huis in bijvoorbeeld Amsterdam.

Platforms waar mensen gratis kennis en hulp delen!

  • Konnektid: gericht op het delen van kennis.
  • Croqqer: klussite. Na een klus volgt een beoordeling.
  • Wehelpen.nl. Op wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken.
  • ZorgVoorElkaar.nl
  • FreeForce.nl: overzicht vacatures vrijwilligerscentrales

Lees ook: Samen delen 10 handige sites!

Deel jij je vaardigheden en kennis wel eens?

Similar Posts

18 Comments

  1. Helaas niks bij mij in de buurt. En de zoekfunctie van we helpen lijkt niet te werken. Het lijkt mij wel wat om via deze weg iemand in de buurt te helpen.

  2. Wij maken alleen gebruik van een deeleconomie-initiatief op het gebied van autodelen, SnappCar. Dat doen wij nu al bijna drie jaar naar volle tevredenheid. Wij helpen iemand aan een auto tegen een kleine vergoeding.

    Ik sta positief tegenover dit soort initiatieven. Ik kende ze nog niet allemaal, bedankt voor het delen!

  3. Ik kende al deze websites eigenlijk niet terwijl ik het wel een goed idee vind. Airbnb vraagt trouwens zelf ook echt een aanzienlijk gedeelte van de prijs. Dat helpt denk ik ook niet echt.

  4. Delen via het normale vrijwilligerswerk voor de club (en vroeger de clubjes van de kinderen) wel. Verder voelt het heel dubbel. Je vaardigheden en ervaring, dat is juist datgene waarmee je je brood verdient in Nederland want we zijn geen productieland, maar een dienstenland. Als je je diensten gratis aanbiedt voor anderen, dan is er ergens iemand die zijn of haar werk ziet verdwijnen.
    Maar misschien moeten we daar maar gewoon aan wennen – een toekomst waarin robots het werk doen, we een basisinkomen hebben (hopelijk toch dan) en in onze vrije tijd met elkaar samenwerken op basis van vrijwilligheid.

    1. Daar zeg je me wat. Ik had er eigenlijk nog helemaal niet bij nagedacht dat diensten die gratis worden geboden iemand anders misschien brood uit de mond stoten…

  5. Ik deel mijn vaardigheden als designer wel eens met vrienden, maar heb al heel vaak mijn neus gestoten, dus doe het liever niet meer. Mensen zien echt niet hoeveel tijd je met iets kwijt bent. Hetzelfde geldt trouwens ook met mijn viltenbeestjes. Ik geef ze liever weg, en doe niks op bestelling.

  6. Georganiseerd mijn kennis of spullen delen voor niks, dat doe ik niet. Informeel binnen mijn kennissenkring dingen delen is normaal, en daar heb ik geen sites voor nodig.
    Als men verder behoefte heeft aan mijn skills, dan vind ik het normaal dat daar toch iets van een beloning tegenover staat. Het is toch tijd die ik ergens insteek, en kennis die ik opgedaan heb, en dat gebruik ik dan liever voor mezelf, dan dat ik het leven van andere makkelijker maak en er niks voor terug krijg.
    Dus nee, met onbekenden deel ik niet echt iets gratis.

  7. Wat goed! Ja dat doe ik zeker.. Maak regelmatig een logo of (eenvoudige) wordpress voor anderen. Ik geloof in wie goed doet die goed ontmoet. Goed dat dit soort initiatieven er zijn!

  8. Airbnb echt mee uitkijken! Zag op Radar dat hun site regelmatig wordt gehacked eigenlijk exacte kopie van de echte site zelf en dan ben je je geld echt kwijt.

    On topic: vind het een goed initiatief,maar vind het ook een beetje eng wat als je elkaar echt niet ligt?

    1. Als je elkaar echt niet ligt, lijkt me dat inderdaad wel lastig. Maar waarschijnlijk is dat dan wel wederzijds? En dat je dus allebei zegt: ‘Ik sla even over.’ ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.