Debat kinderopvang: wat vinden de burgers eigenlijk?!
Gisteren werd er gedebatteerd over de voorgestelde bezuinigingen op de kinderopvang.
Minister Kamp (Sociale Zaken) blijft er bij dat de gevolgen voor de arbeidsparticipatie erg zullen meevallen, en baseert zich op een onderzoek van het Centraal Plan Bureau. Volgens dat onderzoek zullen maar 7000 mensen stoppen met hun werk buiten de deur. Meer hierover lees je op Het Moederfront.
Tegenover hem stonden D66, PvdA, SP en GroenLinks, die juist de onderzoeken van FNV, SCP en ING aanhaalden, die voorspellen dat veel méér vrouwen met hun baan zullen stoppen, door stijgende kosten van de kinderopvang.
Onderzoeksmoe
Eerlijk gezegd word ik zo langzamerhand behoorlijk moe van al die experts die elkaar met verschillende onderzoeksresultaten om de oren slaan.
Nou ben ik benieuwd wat jullie vinden van de bezuinigingen op de kinderopvang!
Ben zelf goed voorgelicht via kinderdagverblijf.
Begrijp nu dat door de nieuwe regels met name ZZPers en mensen met een 0 uren contract, flexibel contract en dergelijke in de problemen komen. (vaak in de zorg)
De minister wil met hen namelijk achteraf afrekenen, heb je minder gewerkt dan de afgenomen opvanguren moet je niet alleen terugbetalen maar ook in sommige gevallen een boete. Hopelijk is er voor deze mensen een oplossing. Zelf vind ik het normaal dat in mindere tijden toeslagen minder worden en wil best meer betalen. Moet dan ook een beetje lachen om mensen die klagen dat het eerste kind niet meer vergoed word, dan verdien je namelijk meer dan 130.000 euro!
groeten Sandra
Wij maken gebruik van een gastouder. Door mijn wisselende diensten varieren de uren enorm.
Meestal 2 middagen per week.
Ik vind dat de belasting nu belachelijk veel teruggeeft.
We betalen zelf niet veel.
Ik vind dat het minder kan, maar wij hebben het ook goed, financieel.
Ik begrijp dat het voor bijvoorbeeld een alleenstaande niet meer te betalen is als het 100 euro of meer duurder wordt.
Maar aan de andere kant, het is investeren. In jezelf en in je baan, na een jaar of 4 gaan de kinderen naar de basisschool en is er minder opvang nodig.
Gelukkig ben ik er al jaren af maar ik heb het toentertijd gezien als een investering in ons gezin.
Ik vind het wel heel jammer dat het iedere keer een onrustige bedoening is om kinderopvang.
Ik heb per ongeluk mijn adres veranderd. Mijn nieuwe adres is:
https://fredriguswereld.blogspot.com/
Liefs Frederique
Ik vraag me of hoe e.e.a. financieel geregeld is in landen als Zweden en Noorwegen. Misschien zouden die landen als voorbeeld kunnen fungeren voor Nederland.
Zelf maak ik geen gebruik van kinderopvang. Kan het met familie regelen en een papadag van mijn vriend. Ik kan begrijpen dat er wel veel onrust is bij de ouders die gebruik maken van kinderopvang. Het fijne weet ik er eigenlijk niet van omdat ik er geen gebruik van maak.
Wat ik vooral zo krom vind is dat aan de ene kant moeders vooral aan het werk moeten van dit kabinet maar aan de andere kant de kinderopvang wel veel duurder wordt. “Maar” 7000 vind ik ook zo gek – actief sturen op grotere arbeidsparticipatie van vrouwen, hoeveel vrouwen zouden daarvan aan het werk gaan? Als dat er minder dan 7000 zijn, dan heb je toch nog steeds “verloren”? Het zal ook wel een verwachting zijn en dat dat klopt met de werkelijkheid, daar ben ik ook niet van overtuigd. Er zijn tenslotte allerlei regelingen die worden teruggedraaid omdat ze te succesvol zijn (zoals ook de huidige opvangregeling).
Ik geloof dat de zorg van de maatregel trouwens het meest de dupe wordt – inkomsten van werk en kosten voor opvang kun je ongeveer tegen elkaar wegstrepen. Terwijl daar nu juist meer banen zouden worden gecreëerd. Het lijkt mij essentieel dat de ministers in dezen meer samenwerken: niet méér banen bij ministerie 1 maar wel korten op voorzieningen bij ministerie 2. Daar heeft niemand toch wat aan?
Enorm verhaal, samengevat ben ik de discussie ook behoorlijk beu ;)
Ik ben er niet genoeg van op de hoogte om echt een goed antwoord te geven, maar zelf vind ik dat het bezuinigen voor de verandering eens goede kanten heeft. Het is voor kinderen goed als er altijd iemand thuis is en veel mensen (vaders en moeders) hoor je ook regelmatig zeggen dat bv thuisblijven de beste keuze is die ze ooit gemaakt hebben. Als je op twee salarissen een hypotheek hebt, zal het wel een ander verhaal zijn, maar als je het kunt redden, dan is het misschien niet eens zo’n gekke ‘ruil’. Zeker omdat kinderopvang sowieso al heel erg duur is. Een parttime baan levert soms helemaal niet veel meer op en een fulltime baan is ook fulltime opvang, wat ook vaak niet te betalen is.
@Dee: verkijk je niet op Denemarken en Zweden! De prijs die mensen daar betalen voor de regelingen die ze daar hebben is hoog: ze hebben geen keuzevrijheid meer.
Ik krijg er altijd de kriebels van als mensen die landen aanhalen als het ultieme voorbeeld : )
Ik heb er geen ervaring mee..Rick ging voordat hij naar school ging 3 dagen naar oma en nu werk ik onder schooltijd.
Ik ben het helemaal met LLMM eens
Als je allebei werkt is de verandering niet zo groot. Wat voor ons nu een probleem is, is dat mijn man in de ww zit sinds kort en nu te horen heeft gekregen geen kinderopvangtoeslag meer kan krijgen vanaf 1 jan. maar wel voor zijn ww direct beschikbaar moet kunnen zijn voor werk. Hoe dan, vragen we. Het antwoord is dan. Het uwv neemt niets over van de belastingdienst.
Je hebt ook niet zomaar een plekje ergens en het kind een paar weken/maanden thuis laten is ook niet echt een optie. Moet dan waarschijnlijk naar een andere groep.
We worden er hier nu een beetje gek van. De eerste signalen waren er al lang maar uitleg konden ze lang niet geven. Je hebt bij de opvang vaak een opzeg termijn van 1 a 2 maanden. Een beetje lastig allemaal om rekening mee te houden. Mensen met tijdelijke en kleine contracten komen er echt heel slecht af en al het geregel is afschuwelijk.
Spijtig dat je er de kriebels van krijgt vlijtig liesje. Het was slechts hardop denken.
Bovendien haalde ik het aan als MOGELIJK voorbeeld. Niet het ultieme voorbeeld.
Ik krijg de kriebels als mensen niet goed lezen. ;) (hopelijk kan je het grapje waarderen, het is niet cynisch bedoeld in ieder geval).
De overheid is zo onbetrouwbaar. Is het eindelijk best goed geregeld en maken er veel mensen gebruik van waardoor die zo bejubelde arbeidsparticipatie van vrouwen omhoog gaat, draaien ze de regeling terug.
Lekker makkelijk. Er zullen denk ik ook wel mensen zijn die hierdoor samen konden werken en net hun droomhuisje konden bekostigen omdat ze bijv. niet met hun kindjes op een flat wilden zitten ofzo. Die zijn nu lekker genaaid omdat ze geen kant op kunnen.
Dat mama lekker kon gaan tennissen en ondertussen het kind op het kdv kon stallen was echt belachelijk vind ik. Dat moet ook aan banden gelegd worden maar kan dat nu echt niet zonder mensen die het wel nodig hebben te benadelen?
Och, ik heb er geen last meer van nu ik stop met werken. Ik vind het alleen een heel mooi bijkomend voordeel dat ik die stomme overheid ook niet meer hoef te betalen en er steeds minder voor terug krijg.
Hoi Dee,
zoals je ziet had ik achter mijn kriebels ook een smiley gezet. Ik waardeer je comment, en vind het fijn dat je hier mee denkt!
Ik heb er zelf nooit gebruik van gemaakt, maar ik vind idd wel dat mensen belachelijk veel geld etrugkregen van de belastingen.(een groot deel van mijn collegaatjes maakt er wel gebruik van, dus ik ben in die zin wel bekend met ehmm de bedragen zeg maar)
Maar als iedereen moet bezuiningen?? en inleveren in heel nederland, de pgb etc etc?? tja dan lijkt het mij dat ook dit zijn steentje bij moet dragen.
Weet ik VL, was een beetje aan het plagen. :)
Je hebt ook een punt. Ik ken iemand die in Zweden woont, 40 uur werkt en kind naar KDV brengt. Ik zou voor geen goud met haar willen ruilen. Maar ik vroeg me ook oprecht af hoe dat dan financieel zat, want volgens mij heb ik van haar weleens gehoord dat je minder geld kwijt bent aan de opvang.
Mijn persoonlijke mening is echter dat zodra je je kind thuis kunt houden en oppas kunt regelen, doen. Ik denk dat de thuissituatie nog altijd velen malen prettiger voor een kind is dan een KDV.
Altijd een leuk onderwerp de kinderopvang. Al een hele tijd gelee ging mijn oudste ook naar het KDV. In die tijd moesten we nog elke maand alles zelf terugvragen bij werkgever en de belastingdienst. Gek werd je van al die papieren. Volgensmij is dat nu wel beter geregeld.
Wat betreft de kosten….als er maar goed gezorgd wordt voor je kind, toch?! Je moest eens weten hoe weinig KDV leidsters/ oppasmoeders verdienen. Ik vind het schandalig, als je kijkt hoeveel verantwoordelijkheid ze hebben.
Je hebt als gezin een bedrag per maand te besteden, niet het KDV van het salaris van de 1 of de ander, toch? Voor mijn gevoel gebruiken veel mensen het geldsommetje als een laatste duwtje om te stoppen met werken. Inclusief mezelf, legt zo makkelijk uit op feestjes. O ja het geld en iedereen heeft begrip. Terwijl ik gewoon liever zelf voor mijn kinderen zorg punt.
Ik vind het onterecht dat er van wordt uitgegaan dat de KDV van het salaris van de moeder wordt betaald en dat zij er dus ahw bijna niets van overhoudt. Alles wat samenhangt met het grootbrengen van kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Waar blijft de mening van de vader in dit verhaal?
Zelf hebben we al jaren geen KDV meer nodig, wij betalen nu gewoon een hele smak aan vervolgopleidingen. Ook samen.
Groet, LM
@LM Dat ben ik helemaal met je eens. Wij betalen ook samen de kinderopvang. Je komt het argument alleen zo ontzettend vaak tegen als reden waarom aan het werk gaan voor de moeder geen zin heeft: je krijgt extra geld binnen als je gaat werken als moeder (die zijn nu eenmaal vaker thuis dan de vader), maar kunt het bijna in zijn geheel doorsluizen naar de kinderopvang. Wat ik dan suf vind is om een bepaald doel te stellen als regering (meer vrouwen aan het werk) en dan te korten op de voorzieningen die nodig zijn. Dat werkt toch averechts?
Wij betalen de opvang zonder zeuren, we werken allebei en verdienen genoeg om het te kunnen betalen, dus vind ik het ook niet raar dat we meer moeten inleveren. Ik overweeg niet om te stoppen met werken, want geloof me, voor mijn kinderen is het echt beter dat ik werk – ik ga alleen maar zitten vitten als ik thuis zou blijven (geldt ook voor mijn man) ;)
Na een burnout thuis komen te zitten en vervolgens ontslag ingediend. Nu 2 jaar later zijn er momenten dat ik wel weer zou willen werken, maar is bij mij absoluut de meest zwaarwegende factor de kosten van de kinderopvang. Daarnaast het brengen en halen van de 3 kids op 2 locaties en dan daarnaast ook nog op tijd op het werk verschijnen, ondanks de files, is voor mij op dit moment ook een belemmerende factor. Daarbij meegenomen dat ik, doordat ik opvang nodig heb voor 3 kids, bijna niks van mijn salaris zal overhouden (want zo kijk ik er wel naar) dan nodigt het voor mij nu niet uit om te werken. De stress, het minder zien van de kinderen, de onrust die het geeft en het weinige geld wat je dan nog overhoudt weegt voor mij nu zwaarder dan de uitdaging en de persoonlijke ontwikkelingen die je op het werk krijgt. Die zoek ik nu op een andere manier. Als de kinderopvang goedkoper zou zijn, dan zou de keuze voor mij makkelijker worden om weer te gaan werken.