De zeg-maar-meneer-Jansen-motie’

Het is lang geleden dat er een motie was, met zo’n grappige naam: de ‘zeg-maar-meneer-Jansen-motie’!

Gezag leerkrachten herstellen

De betreffende motie komt van de PVV die hiermee het gezag van leerkrachten in ere wil herstellen. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat ‘jij-en en jou-en’. Door ‘u’ verplicht te stellen, creëer je automatisch een professionele afstand tussen leerling en leerkracht.
‘Je en jou zeggen is zooo jaren zeventig,’ aldus PVV-kamerlid Harm Beertema.

Wij zeiden u

Als kind bezocht ik een christelijke school, waar de klok was blijven steken in de jaren vijftig. De leraar heette meester met een hoofdletter M, en het kwam niet eens bij mij op om ‘je’ te zeggen. Je zei immers ook geen ‘je’ tegen God?!

Ik viel dan ook bijna van mijn stoeltje, toen op de basisschool leraren in kleermakerszit óp de tafel zaten, en inderdaad met ‘je’ en ‘jou’ wensten te worden aangesproken. Jarenlange conditionering maakten mij dit dan ook vrijwel onmogelijk.

Creëert ‘u’ autoriteit?

Hoewel ik de intentie achter de zeg-maar-meneer-Jansen-motie snap, denk ik dat als een leerkracht geen autoriteit uitstraalt, u-zeggen dit niet zal herstellen.

Afgezien hiervan vind ik het uitstekend als leerlingen netjes ‘u’ zeggen en ‘meneer/mevrouw’. Maar ja, ik zeg tegen Jan en alleman u.

Vind jij dat leerlingen ‘u’ moeten zeggen tegen hun leerkrachten?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

15 Comments

 1. Van iemand met je of jij aanspreken, krijg je niet minder respect. Het is symptoombestrijding. De problemen los je er niet mee op….

  Ik zeg alleen u tegen mensen die significant ouder zijn. Zo ben ik dan weer opgevoed. Ik mocht de ‘groepsleiders’ al tutoyeren en leerde toch u te zeggen tegen ouderen. Steeds meer jongeren zeggen ook u tegen mij. Dus volgens mij valt het wel mee wat dat betreft. Dat is niet het probleem.

 2. PS: dit vind ik bij uitstek zoiets iets dat de overheid NIET bij wet moet gaan regelen…. Het zijn hun zaken niet of mensen u of jij zeggen!

 3. Absoluut. Of zoals ze hier zouden zeggen; ‘Ze zijn je vriendje niet!’ Ik vind dat dit niet per se via de overheid geregeld moet worden, want leraren zelf doen ook allemaal heel populair, terwijl ze daarmee hun eigen gezag ondermijnen. En ouders moeten het hun kinderen natuurlijk ook bijbrengen; bij mensen die ouder zijn dan jij/volwassenen zeg je gewoon ‘u’.

 4. Ja, dat vind ik.
  Hier tegen/in het Brabantse laten leerkrachten zich ook nogal eens tutoyeren. Maar, al zegt het niet alles, de u-vorm geeft toch meer respect.

 5. Onze kinderen zeggen je tegen ons, maar we letten wel op de toon waarop. Het is de toon die de muziek maakt wat ons betreft. Af en toe sta ik voor de klas en dan verwacht ik dat de kinderen wel u zeggen. Afgelopen week had een leerling een brutale opmerking en dan ben ik zooo verbaasd. Hoe komen ze erbij om zo tegen een volwassene te praten? Dat merkte de leerling ook wel en bond direct in. Het is meer je uitstraling dan de regeltjes opleggen. Ze voelen dat je sommige dingen wel of niet accepteerd en nee, ik accepteer brutaal gedag niet.

 6. Het is maar waar je je druk om meent te moeten als politicus :D Maar moest 12 jaar geleden ook nog gewoon netjes U zeggen tegen de leraren hoor. En meneer en mevrouw. Waar is het zo misgegaan?

  Als je als leraar zo popiejopie wil zijn en je lekker tof bij je voornaam & ‘jou’ wil laten noemen moet je ook niet mekkeren als ze proberen een loopje proberen te nemen. Veel strengere leraren waren ook de leukste vroeger.

 7. Ik leer mijn kinderen om U te zeggen tegen ouderen maar het zijn de leerkrachten zelf die het Jij en Jou goedvinden.

  Ik denk niet dat je perse meer respect afdwingt door te zeggen dat ze U moeten zeggen maar het helpt wel..

  Ik vind niet dat de PVV dit als een verplichting moet maken (doe eens even normaal man…….. nee dat getuigd echt van respect voor elkaar…)

  Laat de scholen zelf beslissen wat ze willen.

 8. Rick hoeft tegen ons geen u te zeggen, want in ons dialect bestaat dat niet. Het is allemaal “jie” en “joe” ;-)

  Ik vind wel dat hij volwassenen die hij niet kent, of niet zo goed kent, met u moet aanspreken. Dat vind ik ook voor de leerkrachten gelden.

 9. Onze kinderen hoeven niemand met u aan te spreken, dat ligt niet aan mijn opvoeding maar aan de mensen om ons heen. Jaren geleden was er een meisje op TV die aan premier Kok zou uitleggen hoe emailen in zijn werk gaat. Het meisje hield het u zeggen steeds 2 zinnen vol en verviel weer in je en jou.
  Kern van mijn verhaal: ik denk dat kinderen ook de gelegenheid moeten krijgen om het u zeggen te oefenen en toe te passen. Ik vrees wel eens dat mijn kinderen van die kinderen worden dat ze het u zeggen niet mee automatisch toe kunnen passen.
  Met respect hebbeb heeft het niet te maken maar het straalt wel respect uit als je iemand met u benaderd, vind ik althans. En de afstand die het schept kan ook gewenst zijn. Ik doe het soms heel bewust, je kan hardere woorden gebruiken en toch beleefd over blijven komen.

 10. Ik vind het belangrijker dat onze kinderen anderen met respect behandelen dan dat ze perse U zeggen. Volgens mij is het een leuke populariteitsstunt van de p.v.v dit hele verhaal. Respect naar hun medemens, daar zouden ze mee bezig moeten zijn! Moet wel zeggen dat mijn kinderen het vanzelfsprekend vinden dat ze U zeggen tegen oudere mensen. Goed voorbeeld…

 11. Zo bijzonder dat ineens de leraren zelf de schuldige zijn aan het gedrag van de kinderen. Doordat je je met je laat aanspreken geef je blijkbaar een vrijbrief om brutaal te zijn.
  Bijzonder ..waren er vroeger geen campagnes dat vrouwen in korte rokjes er niet om vroegen???

  De hele maatschappij is veranderd, en het is wel heel makkelijk om de problematiek van vandaag de dag op het bord van de leraar te leggen, maar ach het is toch al overvol, dus het kan er vast nog wel bij!

 12. Sodemieter op, zou ik bijna (bijna he) zeggen. Alsof je door taalgebruik kunt veranderen hoe mensen over elkaar denken en met elkaar omgaan. Begin dat maar te leren lang voor kinderen leren praten.

 13. Mammalien says:
  Sodemieter op, zou ik bijna (bijna he) zeggen. Alsof je door taalgebruik kunt veranderen hoe mensen over elkaar denken en met elkaar omgaan. Begin dat maar te leren lang voor kinderen leren praten.

  Ik word wel beïnvloed in mijn denken over jou door je taalgebruik. Als je je eerste zin had weggelaten had ik de andere zinnen veel serieuzer genomen. Blijf vooral jezelf! De wereld wordt saai als we allemaal hetzelfde denken en praten. Maar je taalgebruik heeft mi wel degelijk invloed op het omgaan met elkaar.

 14. Ik vraag me af hoe men enerzijds wil dat leraren respect verdienen en dat er ‘U’tegen hen gezegd wordt, terwijl leraren ook vrienden met leerlingen worden op Facebook en Hyves..Wettelijk regelen? Neen. Groet, Hsm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.