|

De ultieme budgetip: 24 uur

2424 uur.

Dat is de ultieme budgettip!

24 uur om af te koelen.

24 uur afkoelperiode

24 uur om af te koelen voordat je die geweldige jurk, broek, rok, schoenen, bankstel, gordijnen, schilderij, pannenset etc. gaat kopen. 24 uur om je te bezinnen, en je af te vragen: ‘Heb ik dit echt nodig? En heb ik er het geld voor?’

Is je antwoord na 24 uur nog steeds: ‘Ja!’ dan kun je het kopen. Maar in de praktijk blijkt dat in die 24 uur de drang om de impulsaankoop te doen vermindert en wegebt. Het verlangen verdwijnt als het ware.

Impulsaankopen

Maar liefst 90% van de mensen doet wel eens een impulsaankoop. En maar liefst 40% van de online aankopen zijn ook impulsaankopen! Het is dus helemaal niet raar als je er gevoelig voor bent. En winkels spelen daar natuurlijk op in. Met grote luidruchtige borden met teksten als:

 • Sale
 • Laatste kans!
 • 70% korting
 • Nu of nooit!
 • Alleen vandaag!
 • Speciale aanbieding!

Ze doen er alles aan om je tot impulsaankopen te verleiden. Want als je er langer over zou nadenken, zou je je misschien wel bedenken!

Daarom is 24 uur ook zo’n handige budget tip. Met deze methode voorkom je dat je valt voor marketingtrucjes. En wil je iets na die 24 uur nog steeds echt heel graag kopen? En je budget staat het toe? Dan weet je in ieder geval dat het een weloverwogen aankoop is.

24 uurs regel in de Action

Eigenlijk zou ik elke keer dat ik naar de Action ga de 24 uurs regel moeten toepassen… Want als er één winkel is die me verleid tot impulsaankopen dan is het wel de Action. Maar ik moet bekennen dat ik dit niet altijd doe. Zoals met dat leuke lammetje. Ik kon me niet beheersen en heb het meteen gekocht.

In boekhandels kan ik het wel! Als ik daar een boek zie, dan kan ik mezelf inhouden. Bovendien heb ik dan een goed alternatief: de bibliotheek. Daar kan ik toegeven aan mijn impulsen om alles wat los en vast zit mee naar huis te nemen! En dat doe ik dan ook!

Impulsaankopen voorkomen

Behalve de 24 uurs regel zijn er nog meer manieren om impulsaankopen te voorkomen.

 • Winkel met een lijstje en houd je er ook aan
 • Ga niet naar winkels waarvan je weet dat ze je in de verleiding brengen
 • Neem je bankpasje niet mee
 • Vertel andere mensen dat je geen of weinig geld wilt uitgeven. Blog er eventueel over als je een blog hebt. Dat maakt het genanter als je vervolgens toch geld uitgeeft.
 • Ga niet winkelen als je je rot voelt. Want dan ben je extra gevoelig voor impulsaankopen. Ze kunnen je dan een gevoel van tijdelijke troost geven.

Ben jij gevoelig voor impulsaankopen?

Similar Posts

16 Comments

 1. De action vind ik ook zo leuk! Wat knutselspul en stoepkrijt voor de kindjes, een mooi boekje om uitgaven in bij te gaan houden (lang leve de goeie voornemens), vijltjes en secondelijm voor de man zijn modelbouw, schoonmaakazijn met een luchtje, een handig ledlampje…
  Gewoon niet bij winkels komen scheelt heel veel. En er zeker niet op uitgaan óm te winkelen. Toch heb je als je graag winkelt en koopt denk ik wel heel veel zelfbeheersing nodig om die 24 uur in acht te nemen!

 2. Soms… maar meestal dus niet.

  Ik doe zelden impulsaankopen, maar soms wordt ik verliefd op iets.
  Vooral dingen van stof zijn gevaarlijk.

  Heel soms heb ik een echt foute impulsaankoop, maar met de meeste impulsaankopen ben ik echt blij: de stoffen kleden die ik in Dakar kocht, 18 jaar geleden. 1 kleed hangt nog steeds aan de muur en 1 kleed werd een jurkje. De andere 3 gaf ik weg.

  Of de prachtige wollen sjaal die ik voor 70 euro kocht in Amsterdam een paar jaar geleden. Ik draag hem nog steeds dagelijks en ben vind hem nog steeds prachtig.

  Zo ook 2 wollen sjaals / kleden die ik kocht vorige winter. Een voor mij en een als kado voor een vriendin. Wij beiden gebruiken ze dagelijks als dekentje / omslagdoek.

  En sorry… ik ben kennelijk een slecht voorbeeld voor iemand die met impulsaankopen wil stoppen…

  Oh… een echt foute impulsaankoop die ik me herinner: 3 kuub hout (uhm voor een houtkachel die nooit kwam…)

 3. Gewoon niet naar de winkels gaan, haha ;) Scheelt enorm in de portemonnee. En er zijn zoveel andere leuke dingen die je kan doen in plaats van winkelen…. :)

 4. Een aantal jaar geleden had ik dat regelmatig, impulsaankopen… Maar toen ging ik regelmatig ‘gewoon voor de lol’ de stad in. Nu ga ik echt bewust naar een winkel als ik daar iets van nodig heb. En ja dan sta ik ook wel eens voor een schap te denken heeej dat is toch wel erg leuk… Gelukkig kan ik dan denken het is leuk, maar ik heb het niet nodig en het laten liggen…:-)

 5. Nou… ik ben dus ook iemand die shoppen echt heel leuk vindt. En retail therapy, ofwel naar de stad gaan en lekker rondlopen en iets leuks kopen is soms echt de meest effectieve manier om weer vrolijk en blij te zijn als alles stom en vervelend is. Ook is het voor mij fysiek goed om te winkelen. Ik kan slecht tegen wind en kou en ga snel over de door mijn lijf gestelde grenzen met alle gevolgen van dien. Met winkelen gebeurt dit minder snel want je staat steeds een poosje stil, bent beschut, wordt niet zo koud, kunt even een kopje thee drinken etc. Hierdoor ga ik dus nog steeds graag naar de stad, ook al ben ik juist erg van groen denken.

  Ik heb een hele poos in een schrift bijgehouden wat ik precies uitgaf, om goed met een budget te werken. Maar intussen vind ik eigenlijk nog belangrijker dan budget bij iets kopen: hoe duurzaam is dit? Is het eerlijk en zonder gif geproduceerd? Heeft het toegevoegde waarde in mijn leven? Ik ga gewoon zo bewust mogelijk om met grondstoffen. En voor mij betekent dat ook dat ik eigenlijk nooit meer voor goedkope “troep” ga maar, als ik iets koop, voor iets wat duurzaam is en ik echt mooi vind.
  Hierdoor geef ik eigenlijk automatisch geen geld meer uit aan een hoop dingen!
  Zoals nieuwe kleding (we kopen veel tweedehands), verzorgingsproducten en wasmiddel (maak ik allemaal zelf), plastic, “troepjes” etc. En als ik dan wel iets heel graag wil mag ik dat ook zonder schuldgevoel van mezelf :)
  Ik vind het trouwens ook al leuk om naar het winkelcentrumpje in de buurt te lopen om wat boodschapjes te doen!

  Het meeste zwak heb ik voor wol! De wolwinkel kent mij goed, hahaha. Daar heb ik de meeste impulsaankopen,als er bijvoorbeeld iets in de aanbieding is. Maar da’s ook wel weer nuttig want ik maak er allerlei mooie dingen van voor ons gezin en de mensen om ons heen :). En natuurlijk gebruik ik natuurlijke materialen die ethisch geproduceerd zijn.

  Goh, heb ik zomaar een halve thesis getypt ;)

  Fijne dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.