De loterij winnen: Het zal je maar gebeuren!

Gepost July 27, 2012 in Boektips / 8 Comments

Veel mensen dromen ervan: de loterij winnen. In Het zal je maar gebeuren overkomt het de bewoners van de fictieve Oudekerkstraat in Alkmaar. En omdat er maar weinig huisnummers zijn gaat het prijsbedrag om tonnen en miljoenen.

Wilt u loten kopen?

Het boek begint met een druilerige dag, waarop een verregend meisjes langs de deuren gaat om loten te verkopen. Het is meteen de introductie tot de hoofdrolspelers van het boek: hoe reageren ze op het verregende meisje met haar loten en kopen ze er wat? De kennismaking met de hoofdpersonen was voor mij voldoende interessant om verder te lezen.

Is het chicklit? Is het literatuur? Wat is dit voor genre?!

Bij de eerste twee hoofdstukken was ik positief verrast door Het zal je maar gebeuren. Wel vroeg ik me af: is het chicklit? Of is het van betere kwaliteit? Maar na een paar hoofdstukken kristalliseert het genre zich uit: streekromanachtig met een flinke scheut Leni Saris en een vleugje Sanne van Havelte.

Gescheiden, maar toch willen delen in de jackpot

Het karakter wat me het meest interesseerde was dat van de verwende Kitty, die in het eerste hoofdstuk haar man Laurens verlaat omdat ze hem een beetje een sukkel vindt. Ze ruilt hem in een voor een knappe, ambitieuze, gladde, goed verdienende man, en laat Laurens gebroken achter in het huis waar ze lief en leed hebben gedeeld.

Daarbij gaat ze er ook nog stilzwijgend vanuit dat de kinderen, die met haar meegaan, uiteindelijk zelden meer bij hun vader op bezoek zullen willen komen. Want zo is Kitty… Het moment dat Kitty afscheid neemt van haar ex-man Laurens is ook het moment dat het verregende meisje bij hen aan de deur komt om loten te verkopen. Kitty haalt haar neus op voor het meisje, maar goedmoedige Laurens koopt een hele stapel loten.

Woehaha! Net goed!

Op dat moment voel je als lezer de bui al hangen! Ik wist natuurlijk dat er een prijs gewonnen ging worden, en gezien Kitty’s karakter vermoedde ik al dat zij een deel van het prijzengeld zou opeisen. Dit gegeven was voor mij voldoende om het boek uit te lezen, want ik verkneukelde me over het lesje dat die stomme Kitty zou gaan krijgen. En het moet gezegd: de zusjes Crispijn, auteurs van Het zal je maar gebeuren stelden me niet teleur. Kitty krijgt wat haar toekomt, niets dus, en ik voelde me zeer tevreden. Zoals wanneer je ergens jeuk hebt, en krabt.

Wat me verder opviel aan dit boek is dat de winnaars van de loterij unaniem gelukkiger worden! Geen persoonlijke crisis naar aanleiding van al dat geld.

Conclusie

Het zal je maar gebeuren is een streekroman verpakt in chicklitvormgeving. Wie van Leni Saris houdt zal het ongetwijfeld kunnen waarderen. Het leest makkelijk weg, en voldoet aan de basale behoefte van gerechtigheid.

Praktische informatie

Het zal je maar gebeuren is voor 18,95 te koop bij Bol.com en wordt daar tweedehands aangeboden voor 16,60.

Koop jij wel eens loten? En wat zou jij doen als je de loterij won?

Handig: vul hier onder je mailadres in, en krijg een berichtje als er weer een nieuwe post is op Huisvlijt!
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


8 responses to “De loterij winnen: Het zal je maar gebeuren!

 1. Ja, ik koop wel eens een lot. Wat te doen als ik geld zou winnen? Aflossen van hypo, vaker naar zoon + schoondochter + kleinzoon ver weg. Voor de rest weet ik het niet. Misschien zou ik elke dag de spaarrekening gaan bekijken of alles er nog op staat…

  … en toen werden we wakker!! ( ach een beetje dromen is altijd leuk).

 2. ik en man kocht net een aantal win for life’s… we hadden 9 euro ‘gewonnen’ die weer ingeruild en dat werd niets meer 🙂 haha, we doen dat een paar x in het jaar ongeveer, als we er weer is aan denken of ergens reclame ofzo zien en we van ons winkel budget wat geld over hebben…

 3. Anonymous

  Als ik de loterij zou winnen??? Afhankelijk van het bedrag zou ik mijn hypotheek aflossen en een gevoel van vrijheid kunnen kopen: want misschien zou mijn man eerder kunnen stoppen met werken mocht hij dit willen of zou dit noodzakelijk zijn.
  Samen met manlief en kids per camper door VS trekken!!! Genoeg om te dromen…
  Toch ben ik ondanks bovenstaande heel erg gelukkig met man, kids en mijn leven !!!

 4. We kopen we eens een lot, en hebben ook wel eens een klein prijsje gewonnen, maar geen tonnen. Denk ook niet dat ik er erg gelukkig van zou worden want dan heb je op eens ook heel veel foute vrienden. Net van mijn man gehoord over een reportage van mensen die veel hadden gewonnen. Stranden allemaal in zelfmoord, echtscheidingen etc. Dus het brengt alleen maar ellende.

 5. Anonymous

  Ik koop nooit lotjes dus zal ook nooit ‘iets’ winnen. Indien ik toch lotjes zou kopen en geld zou winnen, zou ik een klein deeltje van dat bedrag voor onszelf ‘vastzetten’ en de rest zou ik over onze kinderen verdelen. Ik zou hen liever ‘vooruithelpen’ dan het geld zelf te gebruiken.

 6. Drie keer een redelijk bedrag gewonnen in de staatsloterij

  De eerste keet op mijn toen zeer schamele spaarekening gezet
  De tweede keer een mooie nieuwe fiets gekocht en de derde keer: er 2 reizen van gemaakt China en Zuidafrika. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. O p dit moment laat mijn gezondheid te wensen over en zou ik zulkecreizen niet kunnen maken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.