|

De kunst van het kringlopen

kringlopen

Dit weekend ging ik kringlopen en deed ik voor het eerst in lange tijd weer eens een vondst bij de kringloop! Al een tijdje verlangde ik naar een nieuwe oorfauteuil. Uit de stoel die we hadden priemde, op rughoogte, namelijk een valse veer die zich niet terug liet duwen.

Deze stoel kostte 35 euro, en lijkt qua model op de stoel met de priemende veer. Hij is alleen iets kleiner, maar dat leek me eigenlijk wel gunstig. De oude stoel staat nu ergens op zolder te wachten tot ik de loterij win, zodat ik hem kan laten repareren en opnieuw laten stofferen.

Het voordeel van deze is ook dat ik er geen grand foulards overheen hoef te draperen om één en ander te verdoezelen. Grand foulards zijn leuk, maar zo gauw je er op plaats neemt, hebben ze de onhebbelijke gewoonte om slordig te worden. Zeker met kinderen. Dus ik vind het lekker rustig dat deze stoel ‘gewoon’ kan staan.

Onze kat Repelsteeltje ging meteen op verkenningstocht onder de stoel, en scherpte vervolgens even zijn nagels aan de rugleuning. En toen dacht ik bij mezelf: ‘Dat is nou één van de redenen dat ik geen dure meubels wil!’

Hoe kun je het beste kringlopen?

 1. Ik ben dol op kringlopen, maar het is zeker zo dat van de bijvoorbeeld 50 keer dat ik ga, ik maar 4 keer iets leuks zie. Bij kringlopen is het dus belangrijk geduldig te zijn, en je ter plekke te laten inspireren. Je moet echt ergens door ‘gegrepen’ worden. Dat je binnen komt, en dat iets je meteen opvalt. Dat zijn vaak de beste vondsten.
 2. Ik ga graag op maandag kringlopen, want vaak hebben mensen op zaterdagmiddag opgeruimd en spullen naar de kringloop gebracht.
 3. Soms zie ik bij binnenkomst meteen: ‘Ah, er is een oud vrouwtje doodgegaan.’ Dan staat er bijvoorbeeld een compleet eikenhouten ameublementje. Dan ren ik snel naar de kopjes, want vaak zijn er dan ook prachtige complete serviezen. Dat is kringlopen op z’n best!
 4. Denk ‘outside the box’. Neem nou oude kratten. In eerste instantie misschien oninteressant, maar ze zijn geschikt als kastje aan de muur, om boekenkasten mee te bouwen, als side-table en om bijvoorbeeld buiten bloemen in te zetten. Kringlopen is met een nieuwe blik naar oude spullen kijken.
 5. ‘Losse’ kringloopwinkels hanteren vaak vriendelijker prijzen dan kringloopwinkels die onderdeel zijn van een ‘keten’, hoewel dit niet altijd opgaat. Uitzonderingen heb je natuurlijk altijd.
 6. Kringloopwinkels zijn een uitstekend alternatief voor rommelmarkten en braderieën: ik kan niet zo goed tegen drukte, en ga daarom tegenwoordig liever naar een kringloopwinkel dan naar een markt waar je over de koppen kunt lopen. Maar ook die drukke markten zijn vormen van kringlopen.
 7. Op dit moment zijn geborduurde schilderijen erg hot. Bij de kringloop vind je ze in alle vormen en maten. Vandaag kwam ik zelfs een geborduurd bijbels tafereel tegen.
 8. Verder vind ik het tegenwoordig handig om de prijzen van de Action voor bijvoorbeeld glaswerk een beetje in mijn hoofd te hebben, want helaas is het glaswerk bij onze kringloop tegenwoordig soms duurder dan bij de Action! Echt niet leuk.

Handig: vul hier onder je mailadres in, en krijg een berichtje als er weer een nieuwe post is op Huisvlijt!
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Similar Posts

24 Comments

 1. Ohhh…, wat een mooie stoel! Daar hoeft zeker geen kleedje overheen.
  Ik kom niet met een regelmaat bij een kringloop maar als ik in de buurt ben, kijk ik tegenwoordig naar klosjes Gütermann garen. Onlangs vond ik bij ‘het Goed’ een zakje met 2 kleine beetjes op het klosje en nog 3 andere kleine frutsklosjes voor 1.50. Ik vond dat te duur:( Nu heb ik zelf wel genoeg garen, maar schoondochter in China wilde voor haar moeder een paar meenemen, maar schrok van de prijs van 1 zo’n klosje. Dus nu lijkt mij het wel leuk om dit 2de hands te kunnen scoren. Zelf heb ik niet echt wat nodig, moet eerder daar heen brengen!!! Maar ik vind het wel leuk om rond te snuffelen, liefst zonder echtgenoot, die vindt alles rommel! Als hij erbij is, gaat altijd de stoelen testen zegt hij en als ik klaar ben met mijn rondje, moet ik hem echt zoeken, want dan rommelt hij inmiddels in van die onderdelen bakken, LOL!

 2. Lijkt me best eng om voor de eerste keer een kringloopwinkel binnen te stappen maar ik ga het toch eens proberen. Als jij zo’n leuke stoel kunt scoren moet het toch wel de moeite waard zijn.

  1. Wat is er eng aan een kringloopwinkel, schaamte dat je kennissen tegenkomt soms?

   Ik koop er hel vaak kleding en ook al hele goede schoenen opgeduikeld. Je moet er wel een beetje oog voor krijgen, in het begin heb ik veel te veel gekocht. Nu bestaat 75% van mijn kasten uit kringloopspullen ik heb ook erg veel en dat betekent dat ik nooit iets “nodig” heb want dan slaag je meestal niet.

   Ik heb ook wel eens een Farstrup stoel gekocht voor 25 euro en op MP gezet en 50 euro verkocht en dat is voor een dergelijke goede stoel al heel goedkoop, nieuw 1500,00.

 3. ik ehm ben niet zo van die kringloopwinkels….tenzij ik breng :-D dat doe ik wel weer graag…
  als ik er binnenkom ruiks ik in de grote hal altijd een zweempje kattepies en ehm moet ik vreselijk niesen….maar ehm ik kan het me ook verbeelden natuurlijk ;-)

 4. Denk dat je echt geluk moet hebben iets leuks tegen te komen, ik ben ook wel eens in de kringloopwinkel geweest maar vond het toch voornamelijk oubollige troep..
  Soms ziet het er wel goed uit maar ik hou meer van wat modernere spullen:)

 5. In het Gooi schijnen heel goede kringloopwinkels te zitten, ben er nog niet geweest want woon niet in de buurt maar ga zeker eens kijken.

 6. Precies om die redenen ga ik ook liever naar kringlopen dan rommelmarkten. Regelmatig moet je inderdaad binnenlopen om je slag te kunnen slaan. Ook met andere ogen ernaar kijken vaak. Er kunnen wat schoonmaakuurtjes inzitten of verfbeurtjes. Soms hebben ze net een hoop nieuwe spullen neergelegd en kun je iets leuks treffen. Bij twijfel is het de volgende keer al weg. Hier is het borduurwerk ook zo weg :-) Glaswerk kan per kringloop best schelen. Als je vaker gaat, heb je het zo door wat te hoog is geprijsd en wat aantrekkelijk is. Bij ons is het ook niet zo goedkoop geprijsd, maar altijd goedkoper dan nieuw.
  Altijd spannend wat je tegenkomt :-)

  Marianne (Consuminderen met …)

 7. Vandaag ook weer gescoord. Een mooie linnen broek van Gerry Weber(6 euro) daar draag ik graag kleding van, prima pasvorm en leuke details. Wafelijzer wat ik al heel lang zocht voor 3 euro en oorbellen met clips om mijn collectie van al 100 uit te breiden!

  1. Gerry Weber is een heel duur merk, weet ik van mijn moeder! En dat dan voor 6 euro, is een prachtig koopje. Het wafelijzer van 3 euro trouwens ook! En wafels zijn verrukkelijk. Ik krijg er prompt zin in.

 8. Ik ben ook gek op kringloopwinkels! En ja, gek genoeg om er twee maanden achter de kassa te gaan staan ;-)
  Soms sta je echt te kijken hoe snel iets weg is. Zo werd er een keer een gitaarkoffer gedoneerd, die stond nog bij de kassa om naar de ‘drove’ (magazijn…) te gaan voor een prijs, maar er vroeg al iemand: hoe duur is dat? Wat aan de dure kant geprijsd, want tja… die persoon twijfelde nog, zei dat hij zo terug kwam, iemand anders hoorde dat en zei: nou, dan koop ik het. Serieus, binnen een minuut na de donatie was dat ding weg!

  De bric-a-brac afdeling vond ik zelf erg leuk; soms had je er geweldige dingen (antiek scheermes-set…), maar aan de andere kant wisten we niet meer wat we met de katten- en konijnenbeeldjes aan moesten. Een keer kwam er een hele collectie porseleinen poppen binnen. We hebben tafels gehad vol oude camera’s, schoenen, tassen, muziekinstrumenten… Geweldig!

 9. O.kringlopen is zo leuk.Soms is het echt zooi,maar je moet ook vaak even geduldig rondkijken.Hier is het op dinsdag altijd druk,want op maandag zzzijn ze dicht en vullen alles op.
  Groet, WIlma

 10. Ik ben gek op de kringloopwinkels, helaas is de pas geopende kringloopwinkel in de stad vlak bij ons dorp erg duur. Ik wilde 2 ordners kopen maar die waren 2 euro stuk, bij de action heb je ze voor 1,56 dat is dus goedkoper. Liever had ik gekozen voor de kringloop vanwege het milieu maar ik vond het toch niet echt kunnen dat ik dan meer zou moeten betalen dus heb ik het uiteindelijk bij de action gekocht.
  Groetjes Dreadlocks

  1. De action is idd goedkoper, soms vraag je je af hoe kunnen ze het maken voor dat geld. Meestal is het antwoord daarop, niet. Eigelijk kunnen ze het niet maken voor dat geld en zijn er altijd mensen, dieren of het milieu die daar dan onder te lijden hebben.

   Ik vind het juist zo goed die kringloopwinkels maarja dan moeten ze natuurlijk niet de prijs zo hoog opschroeven dat het idd wat jij zegt z’n doel voorbij schiet.

   Maarja het blijft altijd leuk om in de kringloop winkel te snuffelen :o)
   Groetjes Dreadlocks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.