De kosten van clubjes en nevenactiviteiten

stresskip

In januari betaalde ik de schermlessen van mijn oudste zoon. Met de schrik in mijn benen want voor een jaar kwam dat op 180 euro. Per maand klonk het zo schappelijk: slechts 15 euro.

Aanmaning

Maar vorige week kreeg ik een mailtje van de schermvereniging dat ze mijn betaling niet hadden ontvangen, en met vlekken in mijn nek van ergernis mailde ik per omgaande dat ik heus wel betaald had! En voor de zekerheid keek ik mijn bankafschriften zelfs nog na, en concludeerde: ‘Zie je wel! Daar staat het!’

Vermaning

Gisteren kreeg ik weer een mailtje of ik toch nog eens wilde kijken, want dat ze mijn betaling echt niet konden vinden. Giftig logje ik in bij mijn bank, en checkte mijn betaling. Toen kreeg ik weer vlekken in mijn nek, maar dit keer van schaamte. Want het laatste cijfertje van hun bankrekeningnummer moest een 4 zijn, en ik had een 2 ingevuld.

180 euro kwijt?

En ik kreeg het ook erg warm van de gedachte dat ik 180 euro kwijt was, en in gedachten zag ik de onjuiste ontvanger van mijn geld zijn vrienden fuiven. Bovendien betekende de foutieve betaling dat ik de schermvereniging ook nog steeds 180 euro schuldig was. In korte tijd was ik maar liefst 360 euro armer!!! Paniekerig belde ik naar de bank, om te vragen hoe ik het geld terug kon halen, waarop bleek dat het destijds de volgende dag teruggestort was…

Contributie nu voor 3 maanden betaald

Dus nu heb ik alsnog de contributie betaald, maar dit keer niet voor het hele jaar. De schermvereniging vraagt je te betalen per maand, maar ik wilde er destijds in één keer vanaf zijn, en niet elke maand 15 euro ophoesten. Maar nu heb ik keurig 45 euro overgemaakt van januari t/m maart. Dat voelt toch beter dan die 180 euro in één keer.

Nu heb ik op de vroege ochtend alweer een heleboel lessen geleerd:

 1. Ik ben een slordervos en slecht met cijfertjes: ik moet echt altijd checken of ik wel het juiste nummer heb ingevuld!
 2. Ik moet mijn bankafschriften beter lezen
 3. Panieken is niet slim. Als ik rustig was gebleven, en kalm mijn bankrekening had nagekeken had ik zelf ook wel kunnen zien dat die 180 euro teruggestort was.
 4. Ik word gestresst van geldzaken
 5. Ik heb een hekel aan bankieren!

Wat betaal ik aan clubjes per maand en per jaar?

Behalve schermlessen voor mijn oudste zoon, betaal ik maandelijks 22 euro voor naailessen voor mijn middelste dochter, en 37 euro voor de yogalessen van mijn oudste dochter. De jongste twee zonen zijn momenteel nergens lid van. In totaal betaal ik dus 74 euro per maand aan clubjes. Dat komt per jaar dus op 888 euro.

Daar komen nog benzinekosten bij van het halen en brengen. De schermlessen zijn 18 km heen en weer, en de naailessen 14 km. De yogalessen fietst mijn oudste dochter gelukkig.

Hoeveel geld ben jij kwijt aan clubjes en activiteiten van je kinderen?
Hoeveel clubjes mogen jouw kinderen?
En betaal je vooruit, of per maand?

Neem een email abonnement!

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Similar Posts

19 Comments

 1. Onze zoon zit op muziekles (keyboard) en daar betalen wij 460 euro per jaar voor (37 lessen van 15 minuten). Dit bedrag betalen wij niet in 1 keer maar in 10 termijnen.
  Met judo is hij een aantal maanden geleden gestopt omdat het bij elkaar te duur werd.

  Maar wat zal je geschrokken zijn! Bij het idee dat het mij zou overkomen krijg ik al vlekken in mn nek ;)

  Groet Isabelle

 2. poe oudste zoon op voetbal-180 euries per jr, kleidng en rijden niet mee gerekend.Gaat voetbal inruilen voor fintess…kosten zijn gelijk ( ik kan via de zaak een goedkoop fam abbo daarop nemen ).
  Bakvis op paardrij-140 eurie per kwartaal kleding en wedstrijden niet meegerekend, ook nog op tennis met subsidie, maar ehm blijft duur dus…daarbij soms extra lessen totaal geschat op 600 euries per jaar…(wederom kleding en wedstrijden, die je verplicht bent te spelen omdat je subsidie kind bent) niet meegerekend…ze wil graag nog op voetbal erbij.(dat vind ik oke)
  de beide minies zitten op (pre)zwemles, 25euries p/p p maand.
  Zolang ik het kan betalen en school er niet onder lijd vind ik veel oke.Ik betaal zo de club het wil wat bij de een per jaar de ander per maand en derde per kwartaal is.

 3. Ik heb twee jongens op voetbal a 125,00 euro per kind per jaar. Een van de jongens gaat ook naar de voetbalschool a 260,00 euro per jaar. Ik kijk niet zozeer naar de kosten, ik vind het belangrijk dat ze aan sport doen! Wel doe ik niet meer mee aan verplichte koffierondjes en ook het jaarlijkse uitje met ouders en kinderen a 75,00 laat ik aan ons voorbij gaan. Het zijn mensen die je niet zelf uitkiest om iets leuks mee te gaan doen. Ik ga voor die 150,00 euro die ik dan kwijt ben voor twee kinderen liever iets leuks doen met het gezin! Het blijft een kwestie van keuzes maken. Ook omdat het de kinderen niets uitmaakt hebben we besloten hier niet aan mee te doen. Zouden zij het heel graag willen dan zouden we hier wel over nadenken.

  1. Interessant dat de kosten van voetbal nog zoveel verschillen: hierboven zie ik dat Sillie 180 euro per jaar betaalt, en jij ‘maar’ 125 euro. Een heel verschil!

   Voetballen is geloof ik wel een van de goedkopere activiteiten.

  2. Voetbal is idd goedkoop en aan de tenues vertil je je ook nog niet, zeker niet als er een of ander lokaal bedrijf sponsort. Maar wat aantikt zijn de reiskosten voor (vooral) uitwedstrijden. En de rondjes koffie! Bij ons was het zo dat de ouders meegingen en dat ieder dan elke week het rondje koffie voor allemaal betaalde. Je kon niet op kosten van een ander drinken en steeds je snor drukken ging ook in de gaten lopen. Toch deden we dat laatste wel steeds vaker. Ik vond sport voor de kinderen ook erg belangrijk. We hebben ze op gym, voetbal, korfbal, zwemmen (tot en met zwemvaardigheid 1), badminton, fitness, judo en paardrijden gehad.En misschien vergeet ik nu nog wel een sport. Zal vast veel gekost hebben, toch zie ik de winst ervan. Nu wonen er twee zoons niet meer thuis, die betalen hun sport zelf. De jongste betaalt ook van haar eigen geld een fitnessclub, die allerlei soorten conditietraining geeft, 6 dagen per week. Voor 22 euro per maand heeft ze onbeperkte toegang. Veel goedkoper dan de sportschool hier voor de deur. Groet, Hsm.

  3. vlijtig liesje: mijn zoon is ouder dan 16, dan ga je bij ons in een iets duurder tarief geloof ik en daarbij ehm is het een soort van ongeschreven regel dat vele nog een neven activiteit voor de club doen, hij doet scheidsrechteren, daar doet ie dan extracursus voor wat ook ehm iets kost.
   sillie ( k ben in ene heel erg anoniem, hmm vreemd zeg)

 4. Muzieklessen = lidmaatschap fanfare kind 1: € 45 per maand, muziekles kind 3 bij dezelfde vereniging (maar nog niet in orkest, dus geen lidmaatschap) €29 per maand. Scouting kind 3 €12.50 per maand. Net kind 2 ook opgegeven voor muziekles á € 29 per maand. Kind 1 en 2 gaan op de fiets naar school (34 km per dag) dus die hebben voldoende sport gehad… Even rekenen: €115.50 per maand = €1386 per jaar. SCHRIK! Nog nooit bij stilgestaan.
  Maar ze blijven er gewoon op zolang we het kunnen betalen. Bij de nieuwe aanmelding dit weekend wel gevraagd of er iets van gezinskorting bestaat, ik ben zelf ook nog les bij de fanfare, dus we lopen er aardig op leeg. (Maar hebben er enorm veel plezier!)

 5. wij betalen alles per maand. Zwemles 27,50 zoon en dansles dochter 25 Euro per maand. Samen dus iets meer dan 600 Euro per jaar. En dan sport ik zelf ook nog..
  Maar ik vind voor deze leeftijd (peuter/ kleuter) een activiteit genoeg. Zeker naast de basisschool/ peuterspeelzaal.
  Misschien als ze beide hun zwemdiploma hebben dat ik ze dan twee activiteiten laat kiezen, bijvoorbeeld sport en muziek. Maar dan moeten ze dat wel leuk vinden, anders hoeft het van mij niet ;)

 6. We zijn hier zelf erg mee bezig – wel of niet. Van één inkomen wordt het lastig om meer dan 1 activiteit te kiezen, als je vier kinderen hebt. Nu zitten de oudste twee op zwemles à 28 euro p.p.p. maand. Dat loopt toch al aardig op…
  Als ze hun zwemdiploma hebben mogen ze sowieso wat gaan kiezen. Ik weet niet of we voor die tijd ook wat gaan doen. Het is allemaal niet goedkoop. Ik zou het wel graag voor ze willen…zowel een sport als iets van muziekles o.i.d.

 7. Hmmm, zoon op zwemles a 135euro per kwartaal, heeft net afgezwommen voor A dus het einde is in zicht. Moet van ons in ieder geval ook B doen. Is al wel anderhalf jaar bezig geweest. Na afzwemmen B mag hij iets ander kiezen. Hij wil op jjudo of voetbal. Moet ik me nog in verdiepen…Verder zit onze dochter al ruim 3jaar op paardrijden. Kost ong. 48 euro per maand. Dan volgt ze een musicalopleiding, kost iets meer dan 130 euro per kwartaal. Verder rijd ik zelf paard en mijn man golft. Meestal op zakelijk lidmaatschap dus dat scheelt. Wij kunnen het betalen, maar het is idd enorm veel geld…daarentegen doe ik mijn boodschappen meestal wel bij L.idl, gaan we in de zomer kamperen en eigenlijk nooit uit eten (ook niet samen), dus daar bespaar ik weer wat ;-)
  Bianca

 8. Zonen zitten beide op fietscross: contributie en licenties 110 euro, wedstrijden 130 euro. Dan het materiaal: fietsen 1200 voor 2 (met inruil van oude), helm 150 euro (x2) (héél belangrijk dat die nieuw is, want je hoofd is wel heel erg kwetsbaar en belangrijk om te beschermen!), kleding 200 (de oude set kunnen ze meestal nog wel een jaar doordragen voor reserve), handschoenen 25 euro p.paar, schoenen 100 euro p.paar. Kom ik uit op zo’n 2200 euro per jaar voor de sport van onze kids, de reiskosten nog niet bijgeteld (ongeveer de helft van de wedstrijden is in de buurt 0,5-1 uur rijden, de andere helft is door het hele land (> 1 uur rijden). We zijn de zaterdagen altijd op pad, maar we zien dat dan als quality time met het gezin. Er wordt 2 keer per week getraind, 35 km. verderop.

  Nu zijn wij nog bescheiden wat dit betreft, een heleboel crossers rijden stad en land af om te trainen op verschillende banen, fietsen nog meer landelijke wedstrijden (of zonodig internationale) met overnachting of sleurhut achter zich aan, en het materiaal kan ook nog 10x duurder…toegegeven, er wordt een heleboel gesponsord, maar bij veel mensen denk je, waar doen ze het van…

  Wat ik het belangrijkste vind, is dat de kinderen een sport beoefenen die ze mooi vinden, en waar ze plezier aan beleven (met als gevolg dat je ook logeerpartijtjes overver krijgt, ook nog een kleine bijkomstigheid).

  Volgens mij gaat er geen kind meer fietscrossen, als hun ouders dit gelezen hebben. Gelukkig valt het in het begin nog mee, er zijn meestal wel 2e hands fietsen en kleding te koop, dan kun je stukje bij beetje nieuwe spullen aanschaffen.

  Lieve groet, Inge

 9. Neee Inge, avonturieren op de fiets, brr.. Onze achterneef Stefan Langeveld (wielrenner) is juist een afschrikwekkend voorbeeld waardoor ik nooit zal gaan avonturieren op de fiets. Voor wie het gemist heeft: zondag jl. kwam hij ten val tijdens de ronde van Vlaanderen en moest aan zijn sleutelbeen geopereerd worden. Verder ben ik wel sportief hoor, hardlopen,zwemmen, wandelen, fitness en ‘gewoon fietsen. En traplopen! Maar gelanceerd worden op het asfalt of in de modder, neeeh..Maar wel leuk om naar te kijken. Groet, Hsm.

 10. De oudste is de enige die momenteel activiteiten doet. Atletiek 120 euro per jaar en waterscouting 15 euro per maand. Hier komen nog wel diverse kampkosten bij trouwens. Ach zolang we het allemaal kunnen betalen…

  Gelukkig heb je het geld terug! Mijn vriend had ooit ook eens zo’n gulle gever…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.