Slechte kok: De kok in huis
- Waarom ik mezelf een vrij slechte kok vind
- Vegetarisch koken: toch weer vlees
- 1 dag per week vegetarisch eten
- Ik groeide op met aardappels, groente en vlees
- Zowel pasta als aardappels
- Koken update
- Als ik mezelf een slechte kok vind, waarom doe ik er dan niets aan?
- Leestips
Het spijt me dat ik het van mezelf moet zeggen, maar ik vind mezelf een vrij slechte kok.
Of iets minder erg, een ongeïnteresseerde kok.
Waarom ik mezelf een vrij slechte kok vind
- Ik ga vaak ‘even’ wat anders doen tijdens het koken, en dan brandt de boel aan. Maar dat weerhoudt me de dag erna niet van om weer ‘even’ wat anders te gaan doen.
- Ik probeer eigenlijk nog maar zelden iets nieuws te koken, en herhaal elke week een vast aantal maaltijden. De kinderen hebben het inmiddels al over ‘spaghetti donderdag’.
- Zo gauw er meer dan 5 ingrediënten nodig zijn, vind ik het teveel gedoe.
- Ik gebruik nog steeds pakjes en zakjes.
Toch zijn er ook dingen die ik wel goed vind aan mezelf als kok. Zo werk ik heel hygiënisch, ik let erop dat iedereen 250 gram groente per dag binnenkrijgt, en ik kook de groenten met ‘aanhangend vocht,’ zodat er zoveel mogelijk vitamines behouden blijven.
In 2010 schreef ik onderstaande post over mijn kookperikelen als slechte kok.
Vegetarisch koken: toch weer vlees
Na een korte flirt met vegetarisch koken ben ik teruggevallen in mijn oude gewoontes, en eten we weer regelmatig vlees. Maar dan wel van het scharrelvarken van mijn neef Henk.
1 dag per week vegetarisch eten
Toch is er wel wat van het vegetarisme blijven hangen: we eten nu minstens één dag in de week gebakken ei bij bijvoorbeeld de bami, als vervanging van vlees. Daarnaast eten we op zaterdag altijd zalm van de Lidl, en soms ook nog een keer vissticks. Dus in plaats van zeven keer per week, eten we nu nog maar vier keer per week vlees.
Ik groeide op met aardappels, groente en vlees
Bezorgd vraagt mijn moeder mij soms:
‘Eten jullie wel genoeg vlees? En geef je de kinderen wel genoeg vlees?’
Ik ben dan ook opgegroeid op een oerhollands dieet van aardappels, vlees en groente ook wel bekend als een AVG-tje. Het meest buitenissige gerecht dat mijn moeder kookte was macaroni met een blikje Del Monte tomatenpuree er door. Pas toen ik op kamers ging voor mijn studie psychologie in de grote stad Utrecht, maakte ik kennis met wat meer exotische gerechten. Verbaasd keek ik toe hoe mijn huisgenoten allerlei groenten door elkaar mikten, er tomatensaus door roerden en het geheel serveerden met rijst of pasta.
Zowel pasta als aardappels
Nu ben ik een mix van de kookgewoontes van mijn moeder en de huisgenoten uit mijn studententijd. We eten zo’n drie keer per week aardappels, groente en vlees, en vier keer rijst of pasta.
De voorbereidingen voor een maaltijd start ik meestal rond kwart voor vier. Dan zijn de kinderen uit school, hebben hun fruithap gegeten en gaan weer spelen. Dan pak ik de afwasmachine uit, schil aardappels en maak groenten schoon.
Klokslag half vijf begin ik vervolgens met koken, en om vijf uur staan de dampende pannen op tafel. Ik ben geen fantasievolle of creatieve kok. Mijn kost is degelijk en gezond. Zo let ik er altijd op dat ik de groenten kook in ‘aanhangend water’ zodat de vitamines behouden blijven.
Koken update
We schrijven veertien jaar later, en de kinderen komen niet meer ‘thuis uit school’. Maar mijn kookritme is eigenlijk niet veranderd. Om drie uur ‘s middags eet ik braaf mijn voorgeschreven portie fruit, pak de vaatwasser uit en vouw de was. En daarna bereid ik het eten voor. Ik zet nog steeds om klokslag half vijf de pannen op het fornuis en we eten om vijf uur.
Als ik mezelf een slechte kok vind, waarom doe ik er dan niets aan?
Zo nu en dan word ik opgeschrikt of geïnspireerd door een kookboek of verspakket om eens wat anders te proberen, maar meestal blijft dat een tijdelijke bevlieging… Er zijn gewoon zoveel veel interessantere dingen die ik liever doe dan koken.
Leestips
Wat voor soort kok ben jij? Vind jij jezelf een goede of slechte kok?
Van welke ‘keukens’ maak jij gebruik: Italiaans, Indisch, Grieks, Japans, Hollands? En op welke keuken ligt het accent?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Jij hebt dan andere capaciteiten!
Lie(f)s.
Dankjewel Lies! Daar troost ik mezelf mee.
Ik kook graag, zowel de hollandse pot als iets meer exotisch. Wel ben ik een wilde koker, ik begin met een schoon en netjes aanrecht maar na het koken lijkt er een ontploffing te hebben plaatsgevonden ;)
: ) Nou ja, zo lang je het daarna maar opruimt.
Sinds wij 5 jaar geleden ons eetpatroon omgegooid hebben kook ik weer met plezier en eten nooit aardappels of pasta.
En zitten er geen kinderen meer aan tafel die zeggen dat lust ik niet haha
Dat helpt ook!
Ik houd veel van eten en daarom kook ik ook graag. We eten zeker een paar dagen in week Hollands. En verder Italiaans, Indisch, Mexicaans etc. Ik kook nooit met pakjes en zakjes want ik mag geen gluten eten. Ik merk wel dat ik geen zin meer heb om nieuwe recepten tot op de letter te volgen. Ik geef er gewoon mijn eigen draai aan en laat ingrediënten weg of bewerkingen weg zoals dat uitkomt. Ik ben zelf best tevreden over mijn kookkunsten en man en volwassen kinderen klagen er ook niet over😊
Maar koken voor gasten vind ik wel lastig hoor. Want ik maak niet echt heel bijzondere dingen.
Dat klinkt goed Alice. En wat fijn dat je echt plezier beleeft aan koken.
Grappig! Ik was precies zoals jij, inclusief opgegroeid met AGV. Mijn kind is er prima groot mee geworden. Ik leerde pas koken toen ik mijn ex tegen kwam die echt heel goed kon koken. Maar ja, toen was mijn dochter de deur al uit. ;-)